Nega kose u jesen (3 najveća problema)

Svako godišnje doba na poseban način deluje na kosu, a pošto nam se jesen polako bliži, vreme je da se osvrnemo na to šta nam jesen donosi: koje obaveze i kakve probleme.

Jesen nije najbolji prijatelj kosi. Mnogi od vas su se sigurno susreli sa sezonskim opadanjem, a sigurna sam da je ovo leto velikom broju žena donelo probleme sa kosom, koja je bez hidratacije i kojoj je potrebno šišanje, Upravo na ovim stvarima biće akcenat u današnjem postu.


Problem 1. Jesenje opadanje:

Opadanje kose u jesen ne mora biti veliki problem. To može biti kratkotrajna pojava, koja je sasvim normalna. Isto tako, može se desiti da je vaša kosa baš slučajno počela da opada baš u jesen, ali ne kao posledica sezonskog opadanja već nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, ili, pak, zbog nešto bezazlenijeg problema kao što je nedostak vitamina, minerala i sl.


Zašto kosa opada u jesen? (sezonsko opadanje) Razlog za opadanje kose u jesen je reakcija na povećanu intenzivnost a to je izlaganje sunčevim zracima. Zbog toga se hormon rasta luči intenzivnije. Zbog toga kosa leti raste brže ali zato ta kosa u jesen brže opada, sve dok ciklus ne dođe u ravnotežu. 


Koji su ostali razlozi zbg kojih kosa može da opada? Kontraceptivne pilule, hormonska neravnoteža, policistični jajnici, bolesti štine žlezde, nedostak cinka, gojaznost, stres, dijeta, mehanička oštećenja (ako previše koriste presu/fen/figaro, loš češalj i sl. ), nuspojave lekova, ili neki drugi ozbiljniji zdravstveni problem

Kako da rešim problem sa opadanjem? Pre svega morate utvrditi uzrok opadanja. Neki teži problemi se moraju rešiti terapijom koju odredi stručnjak (na primer:endokrinolog/dermatolog). Ukoliko je problem relativno blaži morate pronaći odgovarajući proizvod namenjen sprečavanju opadanja i jačanju korena. Prethodni post bio je namenjen Allin proizvodima koji su namenjeni ovom problemu, i više o njima pročitajte  OVDE, ali takođe možete probati i opciju sa pantenolom i ricinusovim uljem o kojim sam pisala OVDE.



Problem 2. Oštećena kosa kao posledica leta

Koliko god da pazite na kosu, zaista je teško sačuvati je od dejstva sunčevih zraka, hlora iz bazena, slane vode, češćeg pranja i sl.

Najbolji period da ošišate kosu jeste upravo jesen. Ukoliko se niste šišali pre leta, savetujem vam da jesenje šišanje nikako ne izbegnete, jer je to najbolji način da "sačuvate" kosu.

Nadam se da je niste ni farbali u toku leta, već pre, tako da bi ovo bio i savršen period za farbanje. Koristite kvalitetne farbe za kosu. Ja preporučujem profesionalne: Dikson i Selective, jer sa njima imam najbolja iskustva. Njihova pakovanja su velika, a cena je oko 1000din, što vam dođe isto skoro isto kao da ste kupili dve dragstorske farbe, a krajnji efekat je prosto nemoguće upoređivati-Dva suprotna sveta. Hidrogen kupujete sami, i najbolje je da kupite hidrogen koji je od istog proizvođača kao i farba.

Maske za rekonstrukciju, tj maske na bazi proteina su nezaobilazne u ovom periodu, tako da je neophodno da kosu povremeno, tj par puta mesečno tretirate kvalitetnim i jakim proteinskim pakovanjima, kako bi oštećeni delovi, koji mogu da izbegnu šišanje, bili regenerisani. Preporuka: Davines Hbp.


Problem 3. Nedostatak hidratacije

Jesenji period je u znaku dehidrarane kose. Naravno, ukoliko ste kvalitetno negovali kosu nema potrebe da budete zabrinuti. Nažalost, mnoge žene se opuste, uživaju u suncu i vodi, bez ikakve brige za kosu, što, ipak, jednim delom razumem. Uzalud vam je sva hidratacija ako ne rešite problem 2. Nakon rešavanja tog problema, naoružajte se kvalitetnim hidratantnim pakovanjima poput: Still Malina/Maslina, Serical Placenta, Davines VM, zatim prirodnim uljima poput:maslinovog, kokosovog, čičkovog, ulja jojobe, makadamije, argana ili neko drugo po vašem izboru. 

Posebno obratite pažnju na rešavanje ovog problema, jer suva kosa ne ostavlja ni malo dobar utisak, a što je najgore, vi se nećete dobro osećati sa takvom kosom.



Kakva je vaša kosa sada, pred sam kraj leta?








34 коментара:

  1. Meni kosa trenutno mnooogo opada, pa radim na tom problemu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da pohvalim Davines VM -nemam ga, dobila sam uzorak kad sam kupila HBP i sjajno.je pakovanje, bas ga zelim, moram mu (za sada) naci neku alternativu, zasitila mi se kosa Placente, mozda Still da probam :) Ja sam se npr.sisala krajem jula, nakon mora i planiram da se dva-tri meseca ne sisam, da produzim na tri ako je moguce :) A opadala mi je kosa pocetkom leta (nidje veze :D) , smnjilo se Allin samponom a sad cu da ubacim i ricinus kapi na teme, po tvojoj preporuci :) I kupila sam drvenu cetku onu sto sam ti pricala majku mu koso moja ima da budes lepa uz ovoliku negu i da pevas :ppp A da hocu da kupim Macadamia ulje ono najmnje uskoro, iako imam vec 2-3 takva proizvoda a verovatno se ni ne razlikuju previse zar ne? Uporedicu im sastav ...I koristim Alverde hairbutter :D tek sam ga 2x nanela na kosu, cekam da prodje neko vreme pa da vidimo radi li sta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa u sušini ta ulja/serumi rade slične stvari. Sve je to mešavina ulja i silikona koja ne neguje mnogo, ali čini kosu lepšom.

      Избриши
    2. Moj glas ide Alverde hairbutteru! Sjajan je! Stavila sam ga pre pranja, oprala Allin samponom, stavila alfaparf plavu ampulu i kao leave in ovaj buter i dopada mi se, bas cu da ga duze na taj nacin koristim da vidimo efekte na suvoj, talasastoj kosi na duze staze :) (bez feniranja)

      Избриши
  3. Argan ulja ima u DM-u, ako nekoga zanima, Alverde linija, bez silikona. A kokosovo nikako da probam, koje je ono nerafinisano, secam se da je neka tegla plavo-zelena nalepnica, u Zdravoj hrani? Koje je po tebi najbolje za kosu? Meni maslinovo slabo nesto deluje :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To nije čisto argan ulje.

      Nerafinisano je u teglici. Kokosovo je najbolje od ovih iz klase povoljnijih. To je jedno od retkih ulja koje može da prodre u dlaku. I arganovo je odlično ali je mnogo skupo (oko 30e)

      Избриши
    2. Znam da nije cisto, mesavina je, imam ga vec neko vreme al nisam uporna u koriscenju jer stalno kupujem nove i nove stvari i nikako da jedan ceo potrosim :D nikako da probam kokosovo :( nikako da stigne na red

      Избриши
    3. Moram da ga kupim, neki njime mazu i lice :D ja bih bila ko masna cufta nakon toga :D osim na moru ili bazenu tad sve zivo mazem

      Избриши
  4. Great post and blof Follow each other? Kisses.
    http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    ОдговориИзбриши
  5. Post kao narucen za mene !!

    Meni svako ljeto jako opada kosa, nisam bila na ljetovanju, pazila sam na zastitu, hidrataciju i sve ali eto, svake godine se jako linjam :(

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post. Bas sam mislila uskoro da skratim krajeve. Taman cu jos malo sacekati pa onda :)

    ОдговориИзбриши
  7. Dobro jutro! :)
    Moja kosa... hmm, ne znam odakle da počenm. Pre 3 meseca sam počela izlaziti iz plave, tj postepeno vraćati prirodno smeđu boju. U ta tri meseca bila sam prošarana zelenkastim pramenovima, al kažu ljudi- nije loše! slaže ti se s očima -.-
    Sad je, 'ajmo reći normalne, svetlo smeđe boje, ali je suva kao barut na krajevima. Pre početka onih paklenih vrućina ošišala sam neka 2cm, koristila razno-razna pomagala, od obaveznih pakovanja, maslinovog ulja, jojobinog, ma šta sve ne...
    No jesen donosi novu posetu frizeru i raduje me to pošto će je šišanje svakako oporaviti.
    Linjanje je sveopšti problem koji, u mom slučaju, nema neku posebnu sezonu, ali je svakako pojačanije u proleće i leto jer mi je koža glave, pod uticajem vrućine, znojenja, prečestog pranja, dosta... pa čudna :D Imam utisak da mi se glava skuva!
    Tu posežem za ricinusom, ali tek u jesen, kad se malo stišaju vrućine :)

    Super post, as usual.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Misha :) Drago mi je što si svoje iskustvo podelila sa nama... Lepo je što vodiš računa o kosi i jer se šišaš na vreme. Teško je oporaviti kosu od farbanja, naročito ako je plava kosa u pitanju. Tu najbolje pomaže šišanje i puštanje prirodne kose uz minimalno mučenje iste.

      Избриши
  8. I ja se linjam zato što sam anemična. Čim sredim problem iz nutra prestaće linjanje. Krajeve sam šišala pre dva meseca i ako se u potpunosti slažem sa tobom da se treba ošišati nakon letnje sezone, ja to neću učiniti, jer puštam kosu. Inače se uvek šišam nakon leta, ali sad je dva meseca previše mali razmak. Na ostatak kose stvarno ne mogu da se zalim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja puštam kosu :) Nisam se šišala jako dugo, a vam pričam nešto :) Šalim se, ali zaista nije bilo potrebe za šišanjem. Sad treba da se ošišam, ali ću tek za 2meseca jer testiram neki probizvod.

      Избриши
  9. Pocela je da mi opada kosa i da se suse krajevi...Negujem je maksimalno i sisam redovno,ali pih bezobrazna je :D

    ОдговориИзбриши
  10. Ja nikada nisam imala problem sa opadanjem kose, ali zato ume da bude suva, naročito posle leta, ali dobro, trudim se da je čuvam a da se ne opterećujem previše dok traje leto :)

    ОдговориИзбриши
  11. Svaka čast na ideji za blog, savršeno za jednog hair freaka kao što sam ja :D
    Ne mogu da vjerujem da nisam prije naišla.

    ОдговориИзбриши
  12. Moja je prilicno isusena :( ,a i opada . Ne znam sta ce biti s njom tokom jeseni. Malo je prestala da opada od kad koristim Revlon Pro You Nutritive pakovanje i sampon hidrantno proteinska kolekcija za suvu i bezivotnu kosu ,takodje je i zivnula. Cim operem na pr. Orofluido samponom deluje suvo,mada on lepo zagladi kosu i vise je za osobe sa normalnom/masnom kosom.
    Takodje jednom mesecno koristim HBP pakovanje i svako drugo pranje VM od Davinesa i stanje se popravilo. Ne mogu jos da se naviknem na to da mi je kosa postala suva pa i dalje pokusava da koristim sampone manje hranjive .Takodje Phyto joba sampon je odlican za suvu kosu.

    ОдговориИзбриши
  13. Moj problem je pod brojem 1 i 2 :( ali radim na tome :)
    Jako sam se obradovala ovom blogu, saveta za kosu nikad dosta

    ОдговориИзбриши
  14. super post :)
    jesenje ispadanje me tek čeka, 2. problem je riješen šišanjem (iako mi je kosa bila uistinu malo oštećena), a na 3. problemu stalno radim pa nemam problema s dehidracijom

    izvrsna ideja za blog :)

    ОдговориИзбриши
  15. super post :)

    problem 1. me tek čeka, 2. sam riješila šišanjem, a 3. nemam jer redovito hranim kosu uljima i maskama.

    super ideja za blog, bit će te užitak pratiti :)

    ОдговориИзбриши
  16. I meni kosa bas opada i malo je suvkasta.

    ОдговориИзбриши
  17. meni je sada kosa zdrava jer sam je sisala pred leto i stavljala maslinovo i kokosovo ulje na krajeve, a ricinusovo na koren i nisam je susila fenom i nisam koristila presu. Koristila sam sampon Pantene Aqua Light, i zaista sam prezadovoljna rezultatima. Kosa mi je bila mnogo suvlja nego sto je sada. Trenutno me brine to jesenje opadanje kose, i sto cu krenuti na fakultet pa moram malo da tretiram kosu fenom/presom, al se moram potruditi da to radim retko. Moram da nadjem odgovarajuce pakovanje za kosu. Koristila sam ranije Still Med i Cokolada, ali se ne secam da je imalo nekih wow rezultata, cak mi se nije posebno ni svidelo. Kosa mi je neki suvi tip. Predlozi?

    ОдговориИзбриши
  18. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  19. Zdravo! Meni je kosa posle ovog leta bolja nego pre njega. Citavog leta je nisam susila fenom, koristila presu, a stavljala sam na krajeve maslinovo i kokosovo ulje, a za koren koristila ricinus. A sampon sam koristila Pantene Aqua Light koji je savrsen, odlicno ocisti koren, ne masti mi se kosa, prelepo misrise, stvarno sam prezadovoljna. Sada me brine kako da pravim lepe frizure a da ne koristim fen/presu jer sad krecem na fakultet, pa se moram malo uljuditi. Puno puta sam sebi obecavala da necu koristiti, ali stalno popustim. Inace, otkako koristim presu, kosa mi se mnogo proredila, mnogo mi vise opada, i iako sam koristila ricinus, nisam uspela da je opravim; to me mnogo brine, da li ce kosa moci da mi se vrati na staro? Potrebna mi je pomoc oko izbora pakovanja za kosu; kosa mi je malo suva, posebno krajevi. Tako da bih vam bila zahvalna za neke predloge. :D Inace, koristila sam Still med i cokolada pre oko godinu dana, ali nisam bila bas najzodovoljnija. Plasim se da se ne zeznem ako uzmem maslinu ili malinu njihovu. Sugestije su dobro dosle! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Med i čoko se jako razlikuje od maline i masline. Moj predlog ti je da kupiš ili neki od ta dva, ili Serical Placenta-sva tri savršeno hidriraju, a cena uopšte nije visoka.

      Избриши
  20. Ja moram da pohvalim i prepirucim Alverde hairbutter iz DM-a! Savrseno vlazi kosu, bude meka i hidrirana, probajte devojke nakon pranja malo umasirajte u krajeve i duzinu, bicete zadovoljne! Hvala Zdravoj kosi na preporuci :)

    ОдговориИзбриши
  21. Meni prilicno opada kosa. Mozda mi je to i najveci pronlem. I moram priznati da mi je zimus kosa bila mnogo lepsa nego ovog leta. Celo leto se mucim sa suvom kosom i opadanjem.

    ОдговориИзбриши
  22. Evo ga moje vidjenje opasanja kose - opada ali ne previse dok nisam pocela da stavljam ricinusovo ulje.2x sam ga stavljala i oba puta puna saka kose.Odmah prekidam s tim.Procitala sam da je dobro, da podstice rast nove kose ali ne zelim da mi opada "stara ".Izbacujem ga iz upotrebe sigurno, mozda gaostavim da mazem trepavice njime.

    ОдговориИзбриши
  23. Ooo koliko mi Missica opadne pri svakom pranju, a taman sam zadovoljna njenin kvalitetom a ona sad tako opada :( izgleda da je jesenje opadanje a mozda mi i neki vitamini fale.Uf. Pijem vitamin B.Mozda treba da pocnem da uzimam jos neki, bas sam :(

    ОдговориИзбриши
  24. I dalje ne verujem kako moj mob voli sam da ubacuje reci tipa ovo MISSICA haha a to ti je android, sam radi sta hoce :D tu inace treba da stoji kosa, logicno, a ne missica O.o haha

    ОдговориИзбриши