Pantenol rastvor (i kosa)

Ukoliko ste se ikada informisali putem interneta kako da ubrzate rast kose, ili da sprečite opadanje, sigurno ste se susreli sa utiscima o Pantenol rastvoru.

Do sada sam pisala o njemu, i spominjala ga često kada je bilo reči o rastu kose, ali, zbog pitanja koja su mi stizala na mail, rešila sam da posvetim poseban post ovom odličnom proizvodu, koji možemo kupiti u skoro svakoj apoteci za (oko) 200din. (100ml)



Neki ga dodaju u šampon, neki koriste samostalno za negu temena i/ili ga nanose duž čitave kose, prave sa njim razne "mućkalice" za kosu, mešaju sa jajima, uljima i sli. i što je najbolje od svega Pantenol rastvor STVARNO DELUJE.

Sa ovim proizvodom imam mnogo iskustva, jer sam davno počela da ga koristim. Nisam ga koristila redovno, već sa pauzama, ali kad god rešite da uvrstite Pantenol u svoju rutinsku negu nećete pogrešiti.

Kako pantenol deluje na kosu? Pantenol rastvor sadrži dekspantenol koji se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5). Aktivan oblik pantotenske kiseline u organizmu je koenzim A koji ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije kože,sluzokože, kose i  noktiju. Stimulišući deobu ćelija epiderma, potpomaže prirodne procese regeneracije kože i ubrzava njeno zarastanje. Pantenol rastvor štiti kožu, obezbeđuje joj optimalnu vlažnost i obnavlja prirodni pH. Deluje umirujuće i antiinflamatorno.  Pantenol rastvor je namenjen svim generacijama i svim tipovima kože. Pomaže u tretmanu oštećene kose, stimuliše rast kose i vraća joj sjaj, sprečava cvetanje dugačke i kozmetički tretirane kose.

Kako ga ja koristim? Nekada ga stavim veče pre pranja na teme (uz masažu), i naprskam po celoj dužini. Nekada, pak, kombinujem pantenol rastvor i ricinusovo ulje (prvo nanesem pantenol, sacekam da ga koža glave malo upije, a zatim utrljam ricinusovo ulje), a kada imam koprivine kapi dodam i njih. Nema pravila, možete ga koristiti samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim proizvodom koji vam odgovara. Količine koje su potrebne nisu striktno određene, kao ni vreme držanja na glavi (što duže-to bolje). Koristite onoliko ulja i pantenola koliko vam je potrebno da prekrijete celo teme. Držite sve to na kosi celu noć, ako ste u mogućnosti a ujutru isperite. Ako niste,  bilo bi dovoljno držati i nekoliko sati. Takođe i između pranja možete utrljati pantenol u kosu, pri čemu ga nećete ispirati.

Koliko sam zadovoljna? Pored ricinusovog ulja ovo je najboji proizvod koji stimuliše rast i jača koren. Ume malo da ukruti krajeve, ako isprskam i njih, ali nisam primetila da ih isuši dugoročno. Zaista ćete primetiti razliku, samo budite strpljivi.

Koliko često smem da ga koristim? Možete da ga koristite kad i koliko god hoćete. Na uputstvu piše da se za tretman oštećene kose 2 puta dnevno utrljava u vlasište, ali ja ga koristim svaki drugi dan, i opet, ima efekta.

Kada mogu da očekujem prve rezultate? Ako kosa raste u proseku 1cm mesečno, logično je da ne možete posle mesec dana primetiti neku bitnu razliku. Ali, smatram da je 3-4 meseca sasvim dovoljno vremena da kosa reaguje i da primetite neke bitnije promene. Možda vam deluje kao dug period, ali nemojte se opterećivati time, jer ni jedan drugi proizvod vam ne može dati rezultate odmah.

Važno!!! Pantenol rastvor se pakuje u staklenu ambalažu. Mnogi ga presipaju u bočice sa raspršivačem, ali na pakovanju piše da se proizvod čuva u originalnoj ambalaži, i da se koristi samo do 30dana nakon otvaranja bočice. Moj savet je da u drugu bočicu sipate količinu po potrebi, za jedno korišćenje a ne da presipate celu , kad je već izričito naznačeno da se to ne radi.
_________________________________________________________________________

184 коментара:

  1. Citala sam mnogo o pantenol rastvoru na raznim forumima, ali ga nikada nisam koristila... Mogla bih malo da promenim nacin nege, kosa se vrlo brzo zasiti preparatima za negu...

    ОдговориИзбриши
  2. Moram da priznam da nisam znala da se Pantenol rastvor koristi u te svrhe ali svakako bih mogla da ga isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  3. meni je bas pomogao pantenol protiv opadanja kose. koristila sam ga kombinaciji sa ricinusovim uljem i kapima koprive, pre pranja natapala koren. a allin samponom sam prala kosu i sada mi ne opada uopste. super je

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što si rešila problem, trebalo bi da i ostalima pomogne.

      Избриши
    2. Jel funkcionise ricinus sam, bez pantenola? Probala bih ga ali ne znam kako da koristim :) help :))) il je bolje sa pantenolom? Kako ga nanosite, prstima, tuferom (pantenol je tecan) ? Hvalaaaa

      Избриши
    3. Ma definitivno moram sa pantenolom da mesam ulje.Poludeh sunoc dok sam ga nanela na teme! Gusto je, iz bocice curi kap po kap, pola sata mi je trebalo! Kako ti nanosis ricinus?

      Избриши
    4. Draga,skines onaj plasticni poklopcic i mozes jako lepo da doziras ricinusovo ulje :)

      Избриши
    5. Ja imam plastičnu bočicu sa koje ne može da se skine poklopac. Možda July ima isti problem.

      Избриши
    6. Djevojčici od 11 godina počela da opada kosa, ne strašno, ali ipak više nego što mi se čini u redu.
      Inalče ima dugu kosu. Često je veže. Šta preporučujete? Takođe, nakon pranja ne stavljam joj na kosu ništa za raščešljavanje, a mislim da bi bilo dobro? Uvijek bježim od hemije...
      Hvala unaprijed, oprezna sam s tim, ipak je dijete u pitanju.

      Избриши
  4. Iskreno, baš me čudi da niste probale da ga koristite za kosu :) Bila sam ubeđena da "svi" znaju da je odlično za negu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Meni je kosa mnogo opadala. Mislila sam da je sezonsko opadanje ali opadala mi je sigurno pola godine u ogromnim kolicinama. Pitala sam u apoteci sta da radim, i jedna jako ljubazna zena mi je rekla da moze da mi nudi sampone, losione i tablete protiv opadanja, ali da je najbolje da uzmem ricinusovo ulje i pantenol, jer je najdelotvornije, a nema nus pojava. To sam i uradila, koristila sam pola godine, konstantno, pre svakog pranja i problem se resio. Koristim ga i sada, samo redje.Jednom u 2-3nedelje. Koristim ga i za lice i za kosu i verujte da nista bolje za kosu nisam mogla da uradim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Toliko preporuka za ricinus, kupujem ga! :) mene je bio strah da ne "zapusava " pore jer je ulje ali ionako se ispere pri pranju :)

      Избриши
  6. hvala na divnom postu,imam pantenol,ali je pri kraju,ja sam uzela zbog opadanja,ali nije mi tu puno pomogao,naravno kosa raste,ali moj problem je opadanje :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa koliko dugo ga koristiš? Da li si proveravala krvnu sliku?

      Избриши
    2. Imala sam jakooo gustu kosu,a sada mi se skroz stanjila. Pre dve godine je sve to pocelo,posle 2 nesretne dogadjaja,bukvalno tog dana je i pocela da opada.Nova je istovremeno i rasla,ali stara opada kao luda,sada je manje,ali i dalje opada.

      Избриши
    3. Nisam proveravala krvnu sliku....samo sam do sada postrosila jednu bocicu,i to nisam ni stavljala svaki dan,trebala sam to da naglasim. Pretpostavljam da mi opada od stresa,nadam se.

      p.s napisala sam post ispod,pa sam obrisala i dodala ovde u dogovorima :)

      Избриши
    4. Sigurno je onda to u pitanju. Ja nisam znala u mom slucaju sta je, kada je pocela da mi opada. Onda sam saznala da imam problem sa hormonima stitne zlezde, cemu je uzrok bio naravno stres.

      Mislim da je to jako malo vremena da bi videla efekte. POkusaj jos jednom. Kazu da je dobar i Allin losion. Mozda sa njim da probas, ne znam :/ Nadam se da ce ti resiti problem

      Избриши
    5. I ja se plašim da mi je proradila stitna od tog stresa,a stres je bio hroničan.mada nemam nikakve druge simptome,ali morala bih da proverim krv. Slosi mi se kada vidim da to nije vise ta kosa koju sam imala do pre dve godine koliko sve ovo traje. Jel si ti resila svoj problem? Nadam se da je bilo akutno. A pantanel sramota me da kazem,ali kupila sam tu bočicu prosle godine. Cim prodje vikend kupujem novu. Tamara

      Избриши
    6. Meni se problem sa kosom stabilizovao. Sa hormonima-i nije baš u potpunosti, ali radim i na tome. Kupi taj pantenol pa da se pohvališ ovde za koji mesec :)

      Избриши
    7. Zdravo kod mene kosa neće da raste koristim skupe šamponi
      Maske.od argana nisam koristila panteona rastvor ali pocecu

      Избриши
    8. провери тероидне хормоне, дисфункцију на тироидне хормоне јако утиче на здравје косе.

      Избриши
    9. провери тироидне хормоне, дисфункције тироидне хормоне може јако негативно да делуе на косу. многу важно да не си под стресом.

      Избриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam koristila ricinusovo ulje. Nanosila sam ga na teme 2,3 puta mesečno i kosa je počela da mi raste kao luda. Pojavilo mi se mnogo onih bebećih dlaka :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ja nisam imala pojma da ovo postoji, a primjetila sam kako mi Pantenol kao takav super djeluje na kosu :))

    I upravo dobila od ove firme danas kremu :))

    ОдговориИзбриши
  10. I just found your blog and I really like your concept,plus your pictures are amazing:)
    Would you like to stay in touch and follow each other?If you like my blog,just tell me:)
    xoxo Vesi from:
    http://mykaleidoscopeeyes.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  11. I ja sam probala pantenol zbog opadanja kose ,ali nisam bila uporna. Sad ga kupujem sigurno i opet cu probati.:)

    ОдговориИзбриши
  12. Da li je pozeljno da se stavlja na krajeve kose? :) Jel isusuje kosu?

    ОдговориИзбриши
  13. Ja ga stavljam. Kosa deluje kruće, ali ne i suvo. Meni nije isušio kosu. Čini mi se kao da ljudi mešaju pojam suvo i kruto. Na duže staze smatram da ne isušuje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja mesam suvo i kruto :) nakon HBP meni je bas kruta kosa a ja mislila suva :D

      Избриши
  14. Koristim pantenol vec nedelju dana, malo vise i cini mi se da mi je kosa tanja, da mi je opala. Pa jel moguce da pantenol izaziva i opadanje kod nekih?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pantenol ne moze ni da ti pomogne za nedelju dana niti da odmogne. To je kratko vreme. Ovo je proveren proizvod i da izaziva neke kontraindikacije to bi bilo naznacena u uputstvu.

      Избриши
    2. Da li moze neko da mi obasni kako se koristi pantenol za lice hvala

      Избриши
  15. ja imam veliki problem sa kosom i na temenu je bas slaba i providi se glava svasta sam probala a tek malog boljitka je bilo kada sam otkrila da sam anemicna i kada sam sredila taj problem kosa je pocela da se oporavlja mada i dalje nisam zadovoljna koristim pakovanje zumance ricinusovo ulje maslinovo ulje i par kapi limuna. a pantenol stavljam u sampon od koprive i tako perem jel imate neki savet :) pooz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj da pijes vitamin B, da peres kosu i Allinim samponom, probaj i njihov losion, onda nastavi sa ricinusom, pitaj u apoteci za jos neki savet...Nadam se da ce ti se srediti problem :)

      Избриши
  16. Posto sam poludela koliko teskose stavlja sam ricinus, kupila sam i pantenol pa da probamo zajedno, da ih mesam npr u neku posudicu sipam pantenol pa dodam ricinus, sta predlazes? )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš kako hoćeš. Ja zagrejem ricinus i dodam malo maslinovog i tako vrlo lako nanesem na kosu

      Избриши
  17. Ja imam problem sa opadanjem kose i pocela sam da koristim Allin sampon protiv opadanja i dosta mi je pomogao,ali i dalje opada,uz to sam prestala da se farbam i osisala sam se,sve nebili vratila kosu koju sam nekad imala.Od prijateljice sam cula za jedno prirodno pakovanje za kosu,naime:dve kasike maslinovog ilja,zumance,sok od jednog limuna i da to drzim sat vremena i operem,a inace imam prirodno masnu kosu,kad sam to uradila,kosa mi je bila predivna i bujna,ali samo taj dan,sutradan je vec pocela da me svrbi i dobila sam perut i to traje vec mesec dana.Sad sam uzela Allin sampon protiv peruti,a sad ovde citam za ricinusovo ulje i pantenol pa bih htela i to da probam,ali kako da ga koristim?Dali da se mesa i nanosi na suvu kosu i koliko dugo da se drzi ili pak da se mesa u sampon.Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po mom mišljenju, za sprečavanje opadanja kose nije dovoljan šampon, naročito onda kada je opadanje izraženije.

      Što se tiče ricinusovog ulja i pantenola, ja ih koristim na sledeći način:
      -veče pre pranja kose utrljam pantenol na teme i malo naprskam po krajevima (pantenol prespem u ambalažu koja ima prskalicu), i sačekam da se malo prosuši.
      -Ugrejem pantenol, ili ga pomešam sa malo maslinovog ulja i utrljam u suvo teme, uz laganu masažu.
      -Ujutru detaljno isperem.

      Postupak ponovite kada se setite, ili kada imate mogućnosti da prespavate sa uljem na glavi. Ne postoji određeno pravilo. Najbolje bi bilo bar jednom u dve nedelje ponoviti postupak.

      Srećno

      Nema svrhe mešati ove sastojke sa šamponom, jer par minuta, koliko to odstoji na glavi nije dovoljno da bi proizvod delovao.

      Srećno

      Избриши
  18. pomaze li i kod muskaraca? tacnije kod zalizaka?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, ne znam. Ali s obzirom da pantenol (i ricinus) nisu skupi, nista vas ne kosta da probate. Moj decko takodje ima zaliske, i probace da sredi taj problem, tako da, pisacu o tome, ali tek za nekoliko meseci

      Избриши
  19. Ja sam nedavno cula za pantenol i kupila ga. Stavljam ga uvece pre spavanja, svako drugo vece. Stavljam od prilike jedan poklopac pantenola, ne znam da li je to previse ili premalo, po meni je premalo jer ne uspevam da ga nanesm preko celog temena jer nemam jos uvek bocicu sa prskalcom i ne znam da li to moze da se kupi posebno ili da prebacim u neku svoju bocicu? Zanima me koliko ml vi stavljate?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prebaci slobodno u neku svoju bocicu. I ne znam koliko ml stavljam, jer stavljam odokativno. Stavim onoliko koliko smatram da je dovoljno da pokrijem teme.

      Избриши
    2. Kupila sam pantenol sa prskalicom, mnogo je jednostavnije, onaj sam iskoristila za sampon. Divne su ti teme i saveti. Hvala na odgovoru. :)

      Избриши
  20. Da li umesto rastvora moze da s ekoristi Pantenol krema?

    ОдговориИзбриши
  21. pratim tvoj blog i savjete već neko vrijeme i jako mi se sviđa što napokon nalazim sve vezano za njegu kose na jednom mjestu, lijepo i detaljno objašnjeno i potkrijepljeno konkretnim proizvodima i tvojim vlastitim iskustvom :)

    kad smo kod pantenola, budući da imam ovaj sprej ( http://bit.ly/Hhxvs2 ) zanima me tvoje mišljenje: znaš li možda da li je u njemu koncentracija pantenola puno manja i da li se se može koristiti jednako kao i ovaj pantenol rastvor o kojem ti pišeš?-na njemu su navedeni sljedeći sastojci:Aqua, Panthenol, Sodium Citrate, Citric Acid, Benzyl Alcohol. A kako si stručnjakinja u ovom području, također bi me zanimalo i što misliš o mješavini ovog spreja te ricinusovog i kokosovog ulja?-ja inače mješavinu ovih ulja nanosim kao pakung jednom u 10 dana, a mislim da bi mi samo nanošenje bilo puno lakše i jednostavnije ako bih ulja pomiješala sa jednim ovakvim sprejom...samo nisam sigurna koliko bi ta mješavina u tom slučaju bila djelotvorna...?

    Nadam se da nisam previše dosadna i veselim se tvom odgovoru i mišljenju :)

    još jednom, sve pohvale za blog, i samo tako nastavi :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ok, očito jesam bila predosadna, sori na smetnji...

      Избриши
    2. Izvini, molim te. Iskucala sam ti komentar ali ocigledno ga nisam objavila. Mozes koristiti jednako kao i onaj klasican pantenol rastvor.

      Ja ipak predlazem da se prvo nanese pantenol na teme, da se saceka par minuta pa da se nanese ulje... Tako mi je sigurnije. A mesavinu ulja mozes malo zahgrejati, ili kada mesas kokosovo sa ricinusovim uljem trebalo bi da bude malo redje pa da ga lako naneses.

      Izvini jos jednom.
      Svakako si odgovor na ovo pitanje mogla naci medju ostalim komentarima tj postovima.

      Veliki pozdrav

      Избриши
    3. hvala na odgovoru, većinu postova sam pročitala, za sve komentare nisam baš imala vremena, žao mi je što se moraš ponavljati...pozz :)

      Избриши
  22. Imam 15 godina i javila mi se masnoca u kosi, to je prouzrokovalo da mi se zacepi rupa oko korijena kose, i da mi ispadne ta dlaka, a zbog masnoce ne moze da mi poraste nova! Da li ce panetenol, uz Mikoseb sampon i pranje kose sa korjenom koprive pomoci? Strpljiv sam i cekacu 3 godine ako treba da mi se popravi kosa, a ne 3 - 4 mjeseca... Molim za odgovor, hvala unaprijed... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trebalo bi da pomogne. Probaj da koristiš i ricinus, povremeno.

      Ako je problem samo masnoća, onda ne brini, stabilizovaće se. Ako je zdravstveni problem, onda postoji mogućnost da neće biti pomaka.

      Ovaj način rešavanja problema koji si naveo, je odličan, samo budi uporan

      Избриши
  23. Ovo sto sam do sad procitala me je jako oraspolozilo...prije 3 mjeseca mi je pocela jako opadati kosa i stvorio mi se ogroman pecat na glavi,uradila sam sve nalaze(krvnu sliku,hormone,stitnu zlijezdu,zube,sinuse,briseve,antitijela...) i sve je bilo ok,uzrok je stres! Tek nakon 3 mjeseca kosa je pocela da raste,tanka je i sporo raste i u apoteci su mi predlozili pantenol rastvor...zanima me da li ga mogu koristigi 2 puta dnevno bez ispiranja jer kosu perem svaki 3 dan i da li pantenol rastvor ima neko nezeljeno dejstvo...tipa dodatno opadanje kose?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš ga koristiti tako ali meni se brzo masti kosa pa nisam mogla da ga koristim više puta dnevno.

      Kao što vidiš, u mom slučaju nema neželjeno dejstvo.

      Избриши
  24. Vec neko vreme razmisljam da li da pocnem da tretiram kosu sa pantenolom jer nisam bila sigurna koliko je stvarno delotvoran i ovih dana sam bas razmisljala da ga kupim i pokusam, ali posle ovog posta, definitivno pocinjem da ga koristim :)
    Hvala na ovako dobrom savetu :)
    Natasa
    http://natasha-fashioncupcake.blogspot.com/
    http://natasha-fashioncupcake.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  25. Nema na cemu, jako sam srecna ako mogu da ti pomognem.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  26. Da li se pantenol rastvor stavlja pre pranja ili na relativno cistu kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne postoji pravilo. Ja ga stavljam veče pre pranja (trljam u teme i malo po krajevima), znači na relativno prljavu kosu :) ALi neki ga koriste i između pranja, na relativno cistoj kosi.

      Избриши
  27. Kosa mi se jako stanjila, počela da opada, suva, i ne mislim da išta raste.. sve to od peglanja. Prestala sam da peglam, nekako izdržavam. Ali kako da vratim onu staru gustu, jaku kosu. Da li bi mi ricinusovo ulje i pantenol pomogao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao što možete videti po tuđim iskustvima-pomaže. To da li će vama pomoći ne može niko da vam garantuje. Ali tuđa iskustva vam mogu pomoći da steknete utisak da li je određeni proizvod za vas.

      Избриши
  28. Meni je isto u zadnje vreme kosa pocela da opada vise nego obicno, i stvorio mi se vrlo mali kruzic na temenu i tu nema kose uopste, a kao da me malo bolelo tu na dodir, kao na primer kada drzis kosu u repu pa je pustis, sta li moze biti u pitanju bas se tripujem strasno. hvala, pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  29. Pisem sa muskog profila ali sam zensko :) meni je u poslednje vreme kosa pocela da opada vise nego obicno,i pojavio se vrlo mali kruzic na temenu i tu nema kose uopste, a mislim da me je taj deo tacno i boleo ponekad na dodir, sta li moze biti u pitanju, strasno se tripujem da se taj kruzic ne prosiri ? hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista ne znam i ne bih volela da se tu mešam, jer može biti zdravstveni problem, a ne volim da ulazim previše u te stvari jer ne bih da bilo kome dam pogrešan savet.

      Poseti lekara, jer ti jedan forum, blog, sajt ne može pomoći. Znači pregled lekara, koji će ti reći šta dalje treba da radiš. Ako nije ništa zdravstveno ti se javi i vrlo rado ću te posavetovati. Do tada možeš da koristiš pantenol i risinus Oni ti neće naškoditi. Mogu samo da ne reaguju na problem..

      Srećno

      Избриши
  30. Hvala što ste napomenuli da se pantenol čuva u originalnoj ambalaži, ja sam kupisa u plastičnoj sa raspršivačem, sad se plašim da nije trebalo tako da ga koristim. Jedna apotakarka me je posavetovala da za kosu ne koristim nijedno drugo ulje sem ricinusovog i arganovog. Šta Vi mislite o tome?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu. Samo pratim šta piše na ambalaži. Verovatno je takva kombinacija sastojaka, kojoj ne odgovara plastična ambalaža. Slažem se da su arganovo i ricinusovo jako dobra ulja, ali da ne treba da koristiš ni jedno drugo mi je totalno neshvatljiva. Opšte je poznato koliko su i ostala ulja korisna za kosu, i kožu glave, i naravno da ih treba koristiti. Možda je mislila da ti su ti dovoljna ta dva ulja. Što i jeste istina. Ricinusovo bi stavljala na koren a arganovo na dužinu i drugo ulje ti u tom slučaju nije potrebno.

      Arganovo je inače, jako skupo. I molim te, da ne kupuješ bilo koje arganovo. Vodi računa da bude nerafinisano i da ima bar neki sertifikat, jer je tržište prepuno ulja lošeg kvaliteta, koji se, uzgred, ne proverava dovoljno. Ja planiram već dugo da kupim to ulje, koristila bih ga i za lice i za kosu, ali još uvek nisam pronašla proverenog proizvođača

      Избриши
  31. Jučer sam pravila masku za kosu sa žumanjkom, pantenolom, kopriva kapi i ricinus, međutim kako mi je kosa rijetka i kratka ostalo mi je još maske, ja sam ju ostavila u hladnjak (cca 6 stupnjeva), znaš li mogu li za dan - dva koristiti masku obzirom da je čuvam na tako niskoj temperaturi (najviše radi pentanola sam u dilemi).

    Mislila sam dodati i žlicu domaćeg meda, znam da jača korijen a i da maska bude čvršća, ova curi na sve strane :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ga držiš u frizideru ne bi trebalo da bude problema sa žumancem. Ali za pantenol nisam sigurna jer na ambalaži piše da je bitno da ostane u originalnoj ambalaži. S obzirom da devojke stavljaju pantenol u šampon i on tako stoji bar mesec dana i nisu primetile nikakav čudan efekat onda bi trebalo da bude problem to što si ga ostavila da odstoji 2 dana sa ostalim sastojcima

      Избриши
    2. Hvala draga, nisam ipak htjela riskirati :) napravila sam onaj Bojanin šampon pa ću otpočeti sa primjenom. Može li se pantenolom naprskati kosa prije feniranja tj.koristiti ga kao regenerator u spreju?

      Избриши
  32. Postovane moje dame,
    Citam o pantenolu posto imam problem sa masnom kosom i slabom a uz to porevemno i svarb koze i nglave inetresuje arano povremno perut me da li mogu da ga koristim. jos jedno pitanje moja kcerkica od 11 godina nosi vec dve godnie rajf i na istom mestu radeljak malo joj se proedila kosica na tom mestu pa me intgereuje da li i ona sme da ga koristi

    Puno pozdrava
    Jelena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U apoteci mi je receno da mogu i deca, a i mi, stariji da pantenol rastvor koristimo bukvalno za sve-lice, telo, kosu, i da nema sanse da steti.

      Избриши
    2. Draga moja hvala ti puno jos jedno pitanje da li da masiramo kosu sa tim ili da stavljamo u sampon

      Избриши
    3. Nema na cemu. Sudeci po mom iskustvu dosta bolja solucija je masiranje u kosu, umesto stavljanja u sampon. Pozdrav

      Избриши
    4. molim te jos jedno pitanje koliko cesto treba utrljavati pantenol i koliko ga treba drzati

      Избриши
  33. U roku mjesec dana sam iskoristila cijelu bocicu pantenola. Šta mislis, je li previse da ga nastavim sad koristiti tj.kupim jos jednu, ili da malo odmorim kosu? Hvala unaprijed na savjetu :)

    ОдговориИзбриши
  34. sve komentare procitah i evo mog problema ..u posldnjih nekoliko godina kosa mi je jako opadala prirodno je kovrdzava i tanka ali bila je gusta pocela sam da farbam u plavo ali uvek samo izrastak nikad celu kosu..bivala je sve tanja i sve redja,cak i nova stoje rasla je bila tanja dlaka odprethodne,tamo gde je bila duza se kidala sama od sebe..sad imam utisak da vise i ne rasti..molim vas zbog cega i kako dolai do proredjivanja kose..hormoni..vitamini..ako neko zeli malo dublje da objasni hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo farbanje oštećuje dlaku, naročito farbanje u plavu boju. Tretiranjem kose na taj način dlaka gubi keratin, i dlaka počinje da puca po dužini i tada se stvara utisak da kosa ne raste. Ne mogu da znam da li su u vašem slučaju krivi hormoni, ili neki drugi zdravstveni problem, to morate proveriti sa lekarom.

      Избриши
  35. i stai kako da postupimdok imam jos ovo malo kose..

    ОдговориИзбриши
  36. farbala sam samo koren sa 3 posto hidrogena redovno sisala krajeve

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Farbate se u plavo sa 3 % hidrogena?

      U svakom slučaju, farbanje oštećuje kosu, naročito ako se pritom ne vodi dovoljno računa o nezi. Kosu kida i češljanje, kosa se oštećuje prilikom nedostatka hidratacije i usled još mnogo različitih uticaja.

      Morate koristiti dobru kombinaciju proizvoda. U negu treba da uvrstite i proteine i hidrataciju, i koristiti na primer 2 maske naizmenično, kako biste držali stvari pod kontrolom. Naravno, izbaciti loše navike, čitati sastav na proizvodu, i ustanoviti šta je ono što vašoj kosi prija a šta ne. Rezultati ne dolaze preko noći, oporavak kose zahteva dug period.

      Избриши
    2. DA,SA 3 posto na mesec ipo dana centimetar jedan mozda kad bas izraste,svakako je rasla sporo 6 posto hidrgen razredim sa vodom dodam farbu i nekoliko kapi maslinovog ulja,takvu farbu bih nanela i drzala oko 25 min..koren je zdrav,a krjevi s se kidali i listali,ono sto izrasti na korenu pokida se na krajevima..inace koristim maske pakovanja..ali se ne obnavlja,nisam sigurna kako bi odustala od farbanja zbog sedih,i nisam plavusa zbog pomodarstva vec bog tog sto mi je jednom nanet blans za pramenove sagoreo kosu,tako da nemam izbora

      Избриши
    3. evo bas jutros sam poranila da idem da kupim pantenol nov,potrosila sam celu flasu koristim ga puno dva puta dnevno kako pise na upustvustavim ga i ujutro i nocu ali samo pantenol kosu mi samo ukruti tj da joj volumen,a ja sam i bog tog srecna jer ne visi bezivotno..od pakovanja koristila stevan still,u kucnoj radinosti majonez kom dodam ricinusovo ulje,od tog bi se samo podelila i bila ko pokisla kad je isperem,mouda bi bila pomalo meksija ali i dalje bezivotna..nikad nisam koristila pantenol i ricinus i ad kapi zajedno..i idem sad kupim,pa bi te milila samo da mikazes koliko cesto stavljati svu kombinaciju zajedno,koliko puta nedeljno ili kako vec..

      Избриши
    4. evo bas jutros sam poranila da idem da kupim pantenol nov,potrosila sam celu flasu koristim ga puno dva puta dnevno kako pise na upustvustavim ga i ujutro i nocu ali samo pantenol kosu mi samo ukruti tj da joj volumen,a ja sam i bog tog srecna jer ne visi bezivotno..od pakovanja koristila stevan still,u kucnoj radinosti majonez kom dodam ricinusovo ulje,od tog bi se samo podelila i bila ko pokisla kad je isperem,mouda bi bila pomalo meksija ali i dalje bezivotna..nikad nisam koristila pantenol i ricinus i ad kapi zajedno..i idem sad kupim,pa bi te milila samo da mikazes koliko cesto stavljati svu kombinaciju zajedno,koliko puta nedeljno ili kako vec..

      Избриши
    5. Na pantenolu pise koliko cesto treba da se koristi. Ja ricinusovo ulje stavljam jednom nedeljno, jednom u dve nedelje.

      Избриши
  37. i stai kako da postupimdok imam jos ovo malo kose..

    ОдговориИзбриши
  38. Анониман6. март 2014. 16:44

    Super blog,redovno ga pratim..a moja kosa...pff to je prica za sebe,farbam se u crveno,6% hidrogen na svakih dva meseca,mislim da to nije puno,u medjuvremenu koristim Brahmi Amla ulje koje je fanatasticno za "novu kosu" ali ostatak kosu je i dalje suv nekako i tanaka vlas,e evo sada cu krenuti sa komibnacijom Pantenol+AD kapi+Koprivine kapi,smuckam i prska po kosi i temenu,niti se feniramniti peglam ali ipak nije nekog kvaliteta...bez veze..a da ne pricam kako sporo raste...

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман7. март 2014. 15:16

    Devojke,jel bi ja mogla NEKAKO da smucka pantenol i ricinusovo ulje u onu prskalicu za kosu...znam da je ricinusovo ulje jako gusto..pa dali je to moguce,mozda da jos nesto dodam,jer je jako przi prvo ovo da stavim pa ono...moze li nesto jednostavnije da se napravi

    ОдговориИзбриши
  40. Ja smuckam u jednoj plasticnoj flasi pantenol, ricinusovo ulje, kosili sampon od 250 ml, ad kapi, kapi koprive, i ampulu vitamin e. To mi je u stvari sampon za kosu. Pre upotrebe uvek promuckam, jer ova ulja dodju na povrsini. Stvarno je fantasticno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim vas...koliko kapi ricinusovog ulja unutra staviti??? Hvala

      Избриши
  41. Ne razumem, da li smemo koristiti pantenol 30 dana nakon otvaranja? Ne želim da postignem kontra-efekat..

    ОдговориИзбриши
  42. Da li nesto znate o ricinusovom ulju i plavoj, satiranoj kosi? Meni je frizerka rekla da postoji sansa da mi ricinusovo ulje potamni pramenove ili cak i da boja predje u zelenkastu, pa me zanimaju vasa iskustva. Hvala unapred. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cula sam da to može da se desi. Međutim, dok sam imala pramenove nisam imala problema sa promenom boje. Verovatno sve zavisi.

      Избриши
  43. Pantenol rastvor je stvarno mnogo dobra stvar.Ja sam ga koristila..trenutno pravim pauzu.Ali mogu vam reci da mi je kosa u periodu od 6 meseci nenormalno porasla a da se uopste nije ostetila.Pored toga ubrzava rast kose on je i stiti.

    ОдговориИзбриши
  44. Pantenol rastvor je odlican.Ja sam ga koristila 6 meseci.Kosa je jako porasla i uopste se nije ostetila.I da,ja sam ga koristila u plasticnoj bocici sa rasprsivacem,i nije bilo nikakvih promena. A na kosu mozete stavljati kad god pozelite.Na mokru,suvu,daje efekte.:)

    ОдговориИзбриши
  45. Анониман18. мај 2014. 22:48

    U kom odnosu mesate pantenol sa ricinusovim uljem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nemam određenu količinu. Koristim odokativno. Onoliko koliko mi je dovoljno da pokrijem teme. Posebno nanosim pantenol a posebno ricinusovo ulje, tako da ih ne mesam.

      Избриши
  46. Анониман5. јун 2014. 21:14

    Pantenol rastvor moze da se nanosi kroz celu kosu ili samo na teme?

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман7. јун 2014. 21:18

    Svaka čast za tekst, imala sam isto iskustvo i savete dobrog dermatologa, koji se potpuno poklapaju sa vašim savetima i zaista je pantenol zajedno sa ricinusom čudo za kosu. Nekada, pre dvadesetak i vise godina, pantenol se proizvodio i u ampulama, danas vise ne, ali se zato koristi kao rastvor i naravno pomaže.

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман2. јул 2014. 12:57

    Kupio sam pantenol sa rasprsivacem i nije u staklenoj ambalazi.Mogu da ga koristim ili da kupim rastvor?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam stvarno o kom proizvodu se radi. Očigledno nije čist pantenol rastvor. U svakom slučaju ne verujem da vam može naškoditi, jer sam čula da su neke devojke isti proizvod koristile. Koristite ga dok ne kupite onaj pantenol rastvor koji mi ovde preporučujemo.

      Избриши
    2. Анониман2. јул 2014. 13:13

      http://apotekaonline.rs/dr-plant-pantenol-sprej%205?filter_name=pantenol evo

      Избриши
  49. Slobodno ga koristite. Ja nisam taj koristila pa vam ne mogu reci o kvalitetu samog proizvoda.

    ОдговориИзбриши
  50. Анониман2. јул 2014. 13:25

    Izgleda da se nemoze otvoriti link...evo sta pise

    Pantenol sprej je namenjen svim generacijama i svim tipovima kože. Jednostavno se nanosi i ne zahteva direktan kontakt sa promenom na koži. Pantenol sprej sadrži dekspantenol koji se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5). Aktivan oblik pantotenske kiseline u organizmu je koenzim A koji ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije kože, kose i noktiju. Stimulišući deobu ćelija epiderma, potpomaže prirodne procese regeneracije kože i ubrzava njeno zarastanje. Pantenol sprej štiti kožu, obezbeđuje joj optimalnu vlažnost i obnavlja prirodni pH. Deluje umirujuće i protivupalno. Ublažava crvenilo i iritaciju kože, naročito nakon njenog izlaganja suncu.

    PREPORUČUJE SE:
    - Za negu i zaštitu kože
    - Za ispiranje i oblaganje rana, povreda, opekotina i zapaljenja na koži
    - Pomaže u tretmanu oštećene kose, stimuliše rast kose i vraća joj sjaj
    - Za tretman kozmetičkim sredstvima tretirane kose
    - Za ublažavanje tegoba nakon prekomernog sunčanja
    - Nakon solarijuma kada koža zahteva intenzivnu regeneraciju
    - Nakon brijanja ili depilacije
    - Za zaštitu kože i kose od štetnih efekata fena, sunca i morske so

    PAKOVANJE: 100ml

    Sastojci:Aqua,Panthenol,Acid Citric,Sodium Citrate,Sodium Benzoate

    ОдговориИзбриши
  51. Анониман13. јул 2014. 13:23

    Da se ne ponavljam, veliki stres i kosa placa ceh, providi se glava.. Ok, nema predaje.. Od veceras kombinacija pant-ricinus.. Zanime me jel smem to 3x ned da koristim i na sve to sampon koji sam kupila pre par dana Insight-loss control? Hvala puno i biiig pozdrav :-)

    ОдговориИзбриши
  52. Анониман17. јул 2014. 22:49

    Super ste mi Gospdjo Veliki pozdrav...jedno pitanje malo drgacije od ostalih...imam masno lice sa prosirenim porama i miteserima povremeno i akne se pojave pa bih me interesovalo dali za ovaj tip koze postoje ulja koja bih mogla pomoci...poz.Maja

    ОдговориИзбриши
  53. Mene zanima da li je mogu koristiti ovaj samponn zbog jakog kidanja kose posle porodjaja .....Hvala unapredd

    ОдговориИзбриши
  54. Pročitala sam Vaš post i želim da probam pantenol. Kupila sam ga danas u apoteci. Nije kao ovaj na slici, ali jeste u staklenoj bočici, 5%, Dr Plant-ov. Je l on ok?

    ОдговориИзбриши
  55. da li se ricinusovo ulje stavlja na suvu ili mokru kosu?

    ОдговориИзбриши
  56. Koliko košta ricinusovo ulje i pantenol?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kupila sam ricinusovo ulje.
      Pitala sam kako se koristi: Oni su rekli,da se sipa u šampon od 250ml.(ne cela bočica) a ne da se stavlja na teme kose. :)

      Избриши
    2. Pa ne znam sta vam kažem, vi ih poslušajte :)

      Ricinusovo ulje je jako gusto. Pašće na dno, i nema nikakve logike da se stavlja u šampon koji se na kosi drži minut, ako i toliko. To nije dovoljno vremena da deluje. Ne postoji pravilo kako će se ono nanositi,jer prevashodno to ulje ima drugu namenu. Ljudi takve proizvode koriste na način na koji njima odgovara. Probajte, razmislite, zaključite. Ali logika da se stavlja u šampon... Nemam reči.

      Избриши
    3. Dobro,stavljacu na teme,jel se stavlja pre pranja ulje i koliko?

      Избриши
  57. http://zdravakosa.blogspot.com/2013/07/kako-da-kosa-brze-raste-2.html

    Ovde vam je objasnjeno kako ja nanosim. Uzima se kolicina koja vam je potrebna da pokrijete teme.

    ОдговориИзбриши
  58. Redovno mora da se stavlja?

    ОдговориИзбриши
  59. Mogu li ulje da stavljam jednom nedeljno?
    Ali u maloj kolicini?
    Moze li da se stavlja na masnoj kosi? pre nego sto da je operem.

    ОдговориИзбриши
  60. -Ja sam celu bocicu ricinusovog ulja sipala u sampon od 250 ml.
    - Kad perem kosu,ne operem odmah,nego drzim 15-20 min

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je malo vremena da ricinus deluje, a previse da se sampon drzi na glavi narocito ako ima sulfate...

      Избриши
  61. Sampon od koprive,mogu 1h da drzim na glavi? sta ti preporucujes ?

    ОдговориИзбриши
  62. Afrodita od koprive? Ni slucajno ne drzati toliko na glavi ni jedan sampon a narocito ne taj. Opisala sam detaljno kako ja to radim, tako da sve mozete naci na blogu.

    ОдговориИзбриши
  63. Da li je ovo tacno da crni luk ubrzava rast kose?

    ОдговориИзбриши
  64. Анониман12. март 2015. 00:46

    Post je super ricinus i pantenol nemaju cenu iz mog iskustva samo treba biti uporan

    ОдговориИзбриши
  65. Анониман16. март 2015. 15:40

    da li luk ubržava ras kose?

    ОдговориИзбриши
  66. Jel pomaze pantenol kod masne kose? Kosa mi se izmasti vec posle jednog dana, koristim afroditin sampon kopriva-pantenol vec mesec dana ali ne vidim neku promenu.

    ОдговориИзбриши
  67. Evo da dam savet koji itekako pomaze.U vecu bocicu od praznog sampona sipati rastvor pantenol,kapi od koprive,AD kapi i kosili sampon.Sve promuckati i prati kosu
    na uobicajan nacin.

    ОдговориИзбриши
  68. Kako da nadem te sastojke u Americi?pogotovo pantenol?

    ОдговориИзбриши
  69. Kako da nadem te sastojke u Americi? Ako neko zna nek mi odgovori.Kosa mi jako opada.Hvala puno unaprijed.

    ОдговориИзбриши
  70. Opadala mi je jako kosa do te mere da sam morala da se osisam na kratkp...sada sam mali decacic. Kosa mi inace raste jako brzo...kada bi koristila ova ulja,da li bi mi pomogla da mi raste jos brze...i smanjila mi opadanje. Hvala

    ОдговориИзбриши
  71. U kom omjeru se stavlja panthenol rastvor, kapi od koprive i ricinusovo ulje.Hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  72. U kom omjeru se koristi Panthenol rastvor, kapi od koprive i ricinusovo ulje...hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  73. Meni je stvarno pomoglo što se tiče rasta kose, za tri meseca upotrebe se baš videla drastična razlika u odnosu na ranije, ali sam ga mešala sa AD kapima, kapima koprive...

    ОдговориИзбриши
  74. Cao,zanima me da li kosa moze da opada od koriscenja marihuane?

    ОдговориИзбриши
  75. Meni kosa mnogo opada.Ne znam da li je od stresa,ali sam ga imala dosta u zivotu.Imala sam prelepu kosu,sad je toliko tanka..Stavljam i ricinusovo ulje,htela bih da isprobam i to..Bojim se da cu ostati celava..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporucujem ti Mr formulu. Marija Rakezic,iz Vrnjacke Banje,zena pronalazac. inace 4 godine se borim sa celavosti i to ti preporucujem,jer cuda cini. Naravno malo vremena je potrebno. :) potrazi je na google :) Srecno ti bilo.

      Избриши
  76. Cao svima,citam razne komentare i ne verujem kako su ljudi obmanuti raznim preparatima za kosu,koji su puni i prepuni Sulfata.Iritira kozu glave,posebno ko ima problem sa alopecijom i opadanjem,kao ja,sampon bez sulfata nece unistiti kosu i dlaku,KOREN kose,i boja ce biti postojanija. Manite se Panten sampona,Sauma sampona i td,cak i bebi sampon Kao sto je KOSILI ima sulfate! zato citajte! Ja se od pre 4 godine borim sa androgenom alopecijom,jako puno kose mi je opalo,tada nisam imala na sredili glave NISTA,sada imam,ali idalje proredjeno. Preporucila bih vam od srca MR formulu,koju je napravila gospodja Marija Rakezic iz Vrnjacke Banje. Ja na zalost sam prestala da koristim zbog nedostatka para,ali nameravam da opet pocnem,za neka 2 meseca,ili mesec kosa mi je bila daleko bujnija i pocele su nove dlake,i moram da napomenem da je zena to sama napravila od BILJAKAAAAA,sa naravno malo alkohola koji cisti kozu glave. osvojila se medalju i svasta nesto za to,znaci NIJE SALA,a i sama sam to iskusila. Ko namerava da koristi to neka je pronadje na google,na njenom sajtu Mr formula. i kada se to koristi nista drugo ne preporucujem da koristite tipa ulja neka i maske,nego samo to i kosu prati AFRODITINIM samponom,ili bebi kao sto su Baby Derm,Seba Med,Mama and Baby...Kosu sam skratila skoro skroz na kratko i radi promene malo,i pustam svoju boju,imala sam crvenu kosu...ali i nisam se nesto farbala. Znaci to vam od srca preporucujem. ne zaludjujte se nikakvim cudnovatim samponima prepunim SULFATA. pozz :)

    ОдговориИзбриши
  77. Анониман21. март 2016. 17:59

    Imam perut kako da ga koristim ,pre pranja kosi da stavam pantenol ili posle pranja na suve kose?

    ОдговориИзбриши
  78. Izvinite. Muško sam i želim da mi kosa raste brže da li može i ovo da posluži za brži rast, a ne za one koji pate od opadanja kose?!

    ОдговориИзбриши
  79. Izvinite, imam jedno pitanje. Muško sam i želim da mi kosa raste brže jel može i patenol ili je to samo za one koji pate od opadanja kose?!

    ОдговориИзбриши
  80. Анониман7. мај 2016. 08:50

    Patenol u samponima utice na rast kosr,a kada se nadje u kremama za lice da li pospesuje rast dlaka na licu? Imam nevenovu kremu koja sadrzi pantenol 2,5% Unapred se zahvaljujem na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  81. Анониман8. јун 2016. 10:19

    Ja se ne usudjujem to koristiti. Rizik je veliki. Sokantno je sta se sve kombinuje u industriji. U kojoj koncentraciji nije poznato, ali vise nikome ne vjerujem od proizvodjaca, cak je natrium benzoat nadjen u fatalnoj kancerogenoj kombinaciji sa limunskom kiselinom i u bezalkoholnim picima. I onda se zapitamo otkud, pored raznih drugih hemikalija kojima smo okruzeni, toliko karcinoma, leukemije, ...a i hiperaktivnosti kod djece......

    http://naturallysavvy.com/eat/this-is-why-sodium-benzoate-is-so-scary

    http://www.foodanddrinkeurope.com/Products-Marketing/FDA-re-opens-probe-into-benzene-contamination-of-soft-drinks

    ОдговориИзбриши
  82. Анониман13. јул 2016. 03:33

    Ja sam poprskala pantenol po celoj duzini kose,inace imam ombre stil farbanja. Inace tu gde mmi je radjen ombre pocelela dlaka da mi se tegli kao lastes. Dal je to normalno ili? Pomocccccc

    ОдговориИзбриши
  83. Ja bih volela da probam ovaj recept ali me zanima koje ricinusovo ulje da kupim? Znam da je najbolje organsko pa sam mislila otici u apoteku i tako pitati ali da li mi mozda ti preporucujes neko odredjeno. Naime ja imam jako dugu kosu ali prilicno je retka i malo i ostecena jer imam pretanku i osetljivu dlaku, vac duze vreme zelim postici gustu kosu, onako da je ima bas puno, pa da li je dovoljno za to oko 4 meseca koristenja ricinusovog ulja i pantenola?

    ОдговориИзбриши
  84. Da li se isplati uzeti onaj Aforditin sampon, kombinacia koprive i pantenola? Ili je bolje uzeti obican sampon od koprive pa prati kosu kao uvek i pantenol rastvor i nanositi ga 2 puta dnevno? Koristim vec jedno 15, 16 dana pantenol 2 puta dnevno i ricinsovo ulje 2 puta nedeljno posle pranja. Jeste da nisam primetio da mi rastu nove dlake ali imam neki osecaj da mi je koren dlake dosta jaci nego pre, da ne opadaju tako lako kada protrljam kosu. Pre kada protrljam kosu je bas mnogo kose opadalo. U poslednjih nedelju dana koristim i kapi od koprive koje nanosim na kosu ujutru. Ako mozete svako jutro barem jedno 5 minuta masirajte teme. Jedan od glavnih uzroka opadanja kose je slabija cirulacija a masazom se povecava cirukulacija. I sada, mozda gresim ali takodje se preporucuje da se pere kosa sa sto obicnijim samponom, koji nema nikakve hemije poput litarskih sampona od koprive.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako je bolje koristiti pantenol kao tretman, kako ste opisali. Uz to možete koristiti i šampon sa pantenolom, ili bilo koji drugi šampon jednostavnog sastava, bez prejakih parfema, bez silikona...

      Избриши
  85. Da li bih mogla da u jednoj bocici pomesam rastvor pantenola i ricinusovo ulje?

    ОдговориИзбриши
  86. prvi put sam na blogu i procitala sve kom. moram da kazem da godinu dana se borim od opadanja naglih do providnosti sami pramenovi su padali sokantno! razlog tome tretirala sam par puta kosu cistim keratinom u tubi!😡 od tata nema sta nisam probala ricinus kokosovo ma svasta i nista mi nije pomoglo 😦 Pantenol rastvor sam stavila samo jednom preksinoc i neverovatno verovali ili ne al meni na temenu pocelo bledo crnilo da se vidi !😊 nemogi da verujem i jako sam srecna ljudi delotvoran je i kako nebi kad se koristi i za inhalacije pluca !! vooil ga i hvala onom ko ga ismislijo .i svaka cast na savetima super si sve pohvale poz..😉😄😘

    ОдговориИзбриши
  87. procitala sve kom. i savete moram da kazem da ste super. savete sve svaka cast. ja se borim godinu dana da povratim kosu kakva mi je i priblizno bila ali nikava ulja nista mi nije pomoglo ni sampon rigenforte! koji toliko frizeri hvale tretirala sam kosu keratinom par puta i od samo prvog puta u pramenovima je padal mislila sam da je m sezonsko neobracaju ci paznju ono se nastavilo mesecima do providnosti sam dosla uzas !😦 da tek pre dva dana stavim pantenol rastvor i drzala 36. sati na glavi nece te verovati ali meni je pocelo crnilo blago na temenu da se stvara vidi!!! 😄 hoci da kazem ljudi patenol je zlatoo a kako i nebi kad se koristi i za inhalaciju pluca !😊😙 poz .

    ОдговориИзбриши
  88. Da li kosu uvijam u peskir ili ne, kada naprskam pantenol rastvor na kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne postoji pravilo. Ja ne uvijam u peškir polazeći od toga da bi određenu količinu pantenol upio.

      Избриши
  89. Анониман2. март 2018. 23:18

    Da li pomaze kod malih zalizaka kod muskaraca, ricins ili pantenol? Imam gustu kosu ali su mi krenuli zalisci

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nažalost, teško da bilo šta od toga može uticati na nesto što je genetski predodređeno.

      Избриши
  90. Анониман2. март 2018. 23:19

    Da li pomaze kod malih zalizaka kod muskaraca, ricins ili pantenol? Imam gustu kosu ali su mi krenuli zalisci

    ОдговориИзбриши
  91. Pomoc puno sam istrazivala i citala dosta o ricinisu,te konacno sam odlucula da probam sa tim jer imam ostecenu i suvu kosu,mesec dana koristim ulje od jojobe i krajevi su mi malo bolji mada su i dalje grubi na dodir. Zanima me kako da koristim ricinus,da li mora da se razblazuje,i kako se stavlja na teme molim vas da mi objasnite sve o tome,zelim da mi kosa opet bude duga i zdrava. Da li se stavlja na suvu ili vlaznu kosu,ako ga kombinujem sa pantenolom da li trebam sve ujedno da zagrejem ili kako molim vas odgovorite??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na suvo teme, veče pre pranja nanesem pantenol rastvor, sačekam nekih pola sata da ga koža glave upije a zatim na celo teme nanesem ricinusovo ulje. Sa time prespavam, ujutru operem. Ne postoji pravilo, istražujete kako vam prija i odgovara

      Избриши
  92. I da li mogu da pijem fitoval kapsule tokom koriscenja tretmana,posto uvek posle pranja kose stavljam svoje ulje od jojobe da li mogu i dalje da ga kooristim i posle ovog tretmana bojim se da ne unistim kosu od toliko ulja, skroz sam neupucena u ovo,zato sam potrazila pomoc ovde

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Što se tiče fitoval ampula, konsultujte se sa farmaceutom. Ja sa njima iskustva nemam. Sa uljima definitivno ne treba preterivati. Uvek sam brže i bolje rezultate dobijala maskama o čemu sam mnogo puta pisala na blogu, pa pretražite.

      Избриши
  93. Hvala vam na odgovoru,tako radim od sad,ali posle tretmana nastavljam da koristim pantenol stavljam ga svaki dan na koren ali jednom dnevno,kazu da treba da stoji na kosi ali nigde ne pise na koliko dana se ispere kosa?

    ОдговориИзбриши
  94. Cao ljudi ja imam jako veliki problem sa ispadanjem kose ispala mi je toliko da se tijeme vidi sve moguce pretrage sam radila i sve je ok jedino B vitamin jako los sada pijem B vitamin pa cemo da vidimo kako ide .A sto se tice sampona,losiona,kapsula za kosu sve moguce probala i sve koristila dug vremenski period i nista mi nije pomoglo vec sam izgubila nadu da cu povratiti svoju kosu ,jos cu da probam i taj rastvor pa da vidim nadam se da i u Inostranstvu ima u ljekarnoj da se kupi

    ОдговориИзбриши
  95. Uh, procitah sve komentare. Elem, imala sam veoma dugu kosu, a onda se jedno jutro probudila i odlucila da se ošišam "na keca" Samo čudo napravih. Zatim promenim boju kose drastično i od tada je proslo 11 meseci, moja kosa je mozda porasla 3-4 cm. Uzas! Nema sta nisam probala, od najskupljih preparata, nista. Da se razumemo, kosa mi je veoma lepa i negovana, nije iskrzana, ali jedini problem je sto NE RASTE :( Kupila sam danas Pantenol rastvor koji cu da utrljavam, a ostale trake cu da upotrebim za šampon. Dace Bog, nadam se da uskoro vezem rep😁 Inače, blog je super!

    ОдговориИзбриши
  96. Zdravo.
    Naime, imam ombre pramenove na kosi. Inace, prvi put sam se ofarbala, jer sam zelela da napravim neku promenu na svojo kosi.Mene zanima da li bi pantenol pomogao da ubrzam rast kose? Kosa mi je prilicno duga i gusta, ali posto su mi pramenovi dosadili , onda bih zelela da mi sto brze izrastu, jer ne nameravam vise da se farbam.

    Unapred zahvalna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hej, ćao. Rast kose zavisi od mnogo različitih faktora tako da niko ne može da ti kaže da li će ti pantenol ili neki drugi proizvod ubrzati rast. Ako imaš Instagram, potraži me tako, dosta sam pisala na tu temu. Veliki pozdrav

      Избриши
  97. Zdravo! Zanima me misljenje nekog ko ima iskustva.Uzela sam pantenol rastvor i stavljam ga svakog jutra i veceri.Onda tako stavljam 3 dana i tek cetvrti dan operem kosu pa onda ponovim postupak..E sad me zanima npr ako ja tako 3 dana stavljam pantenol i ne perem kosu,da li je u redu da 4 dan na tako prljavu kosu stavim neku prirodnu masku,da li bi delovala? A tu masku bi stavljala jednom nedeljno a pantenol svaki dan.Hvala

    ОдговориИзбриши
  98. Cao , pozdrav.
    Ne znam da li je na mestu pitanje ali pokusacu, hvala unpared. Kosu perem jednom u 7 dana. Da li pantenol mora obavezno da se ispira ili ga mogu naneti na teme glave svaka 3 dana npr i onda taj 7 dan isprati.
    Kosa mi je pocela opadati, a posto je suva nema potrebe da je perem cesto.
    Hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  99. jos nesto,ako koristite ricinusovo ulje na pririrodnoj kosi kosa ce vam malo potamniti,bar je tako bilo u mom slucaju.

    ОдговориИзбриши