Silikoni u proizvodima za negu kose - DA ili NE?

Da li su silikoni u kozmetici štetni ili ne? Večito se sudaraju različita mišljenja i vode debate. Moj stav je da ne treba da posmatramo silikone kao neki strašan sastojak koji će nam naneti neku veliku štetu-jer neće, sigurno. Jedan potencijalno "loš" sastojak ne znači da je formula nekog proizvoda loša, i jako je važan kvalitet celokupne formule, kao i to da je taj proizvod zaista odgovarajući za nas. Tako da, nemoj te se plašiti previše, već se trudite da osluškujete šta vašoj kosi i koži prija a šta ne.

Kako prepoznati silikone na deklaraciji proizvoda?

Svaki sastojak koji se završava sa -cone, -ane pripada porodici silikona. Silikoni se nalaze u šamponima, pakovanjima, tretmanima, balzamima, serumima, uljima za kosu, sredstvima za stilizovanje..

I sada se postavlja ono glavno pitanje-Koji silikoni su štetni a koji ne?

Ono što je vrlo bitno da znamo jeste da postoji više vrsta silikona. Tri osnovna tipa su:

1. Rastvorivi u vodi (Logično, ispiraju se vodom prilikom pranja kose, pri čemu čak ni šampon nije neophodan):
  • Dimethicone copolyol
  • Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
  • Lauryl methicone copolyol
  • Svi sastojci sa prefiksom PEG

2. Nerastvorivi u vodi: (Za njihovo čišćenje su potrebni sulfati, tj.jači čistači)
  • Cetearyl methicone
  • Cetyl dimethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Stearyl dimethicone
  • Trimethylsilylamodimethicone

3. Delimično rastvorivi u vodi:
  • Amodimethicone
  • Cyclomethicone
  • Behenoxy dimethicone
  • Stearoxy dimethicone

Zašto su korisni silikoni?

Zadatak silikona jeste da oblože dlaku i da je štite od spoljnih uticaja (npr. sunca, hladnoće, toplote, vlage, suvog vazduha i sl.). Silikon će zagladiti dlaku, omogućiti lakše češljanje, smanjiti gubitak vlažnosti iz unutrašnjosti vlasi, zaštititi od spoljnih uticaja...

Kada silikoni postaju štetni?

Smatram da silikonima nije mesto u proizvodima koje nanosite na teme.  Takođe, moj savet je da maske, balzame, serume i sprejeve za kosu ne treba stavljati direktno na kožu već samo na krajeve, tj. od ušiju ka krajevima, naročito ako imate osetljivu kožu. 

Šta vi mislite na ovu temu?

8 коментара:

  1. Ne koristim silikonske kapi, nemaju nikakav efekat na moju kosu. Super post :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na citanju :) Nadam se da je post od koristi :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. мај 2013. 20:40

    Meni su silikoni neophodni. Ali vodim racuna o sastojcima i izbegavam ove nerastvorive silikone.. I kosa mi super izgleda.

    ОдговориИзбриши
  4. Samo treba pazljivo gledati deklaraciju. Ima mnogo dobrih proizvoda.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман29. мај 2013. 23:37

    Zbunjena sam.Dinethicone je kao eastvorljiv u vodi ili ne?! Btw nasa omiljena Placenta ga sadrzi...meni Placenta bas prija, ne stavljam ni jedno pak.na teme pa i da ima silikon ne smeta ali opet ne znam...i koja opsednutost silikonima u poslednje vreme auuu :D

    ОдговориИзбриши
  6. . Dimethicone copolyol-rastvorljiv, Dimethicone-nerastvorljiv.

    Zavisi i od toga u kojoj kolicini se nalazi u pakovanju. Mala kolicina nece skoditi mnogo. Sigurna sam, da draga nam placenta nije mnogo jaka i nema mnogo tih losijih silikona..

    I da, velika, najvecim delom nepotrebna opsednutost. Neke devojke su mnogo uporne u borbi protiv silikona a zapravo nisu dobro informisane.

    ОдговориИзбриши
  7. Ali koliko sam ja razumela sve se svodi na isto,na krjau krajeva ako se koriste silikoni koji su nerastvorljivi u vodi dolazi do ostecenja pogotovo jer je jedini nacin da se skinu dodatno ostecenje odnosno sulfati tako da po ovom tekstu ako ne gresim treba izbegavati silikone koji nisu rastvorljivi u vodi jer ako se previse nataloze koliko na znam moze dlaka da krene da puca?Ali opet postoji pitanje zasto koristiti maske i pakovanja sa silikonima kada oni ne neguju kosu vec zbog efekta silikona kosa deluje hidrirano?Ne znam d ali sam u pravu,zanima me vase misljenje ��

    ОдговориИзбриши