Silikoni u proizvodima za negu kose - Da ili Ne

U poslednje vreme sam se susrela sa dosta devojaka koje su žestoki protivnici kada su u pitanju preparati za kosu koji u sebi sadrže silikone. Da li su one u pravu ili ne, zaključite sami.


Kako prepoznati silikone na deklaraciji proizvoda?
Svaki sastojak koji se završava sa -cone pripada porodici silikona.  Silikoni se nalaze u šamponima, pakovanjima, tretmanima, balzamima, serumima, uljima za kosu, sredstvima za stilizovanje...


I sada se postavlja ono glavno pitanje-Koji silikoni su štetni a koji ne?
Ono što je vrlo bitno da znamo jeste da postoji više vrsta silikona. Tri osnovna tipa su:


   1. Rastvorivi u vodi (Logično, ispiraju se vodom prilikom pranja kose, pri čemu čak ni šampon nije neophodan):

1. Dimethicone copolyol
2. Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
3. Lauryl methicone copolyol

4. Svi sastojci sa prefiksom PEG

  2. Nerastvorivi u vodi:  (Za njihovo čišćenje su potrebni sulfati, koji, uzgred mogu štetiti kosi)
1. Cetearyl methicone
2. Cetyl dimethicone
3. Cyclopentasiloxane
4. Dimethicone
5. Dimethiconol
6. Stearyl dimethicone
7. Trimethylsilylamodimethicone

  3. Delimično rastvorivi u vodi:
1. Amodimethicone
2. Cyclomethicone
3. Behenoxy dimethicone
4. Stearoxy dimethicone

Zašto su korisni silikoni?
Zadatak silikona jeste da obloži dlaku i da je štiti od spoljnih uticaja (npr.sunca, hladnoće, toplote i sl.). Silikon će zagladiti dlaku, omogućiti lakše češljanje, smanjiti gubitak vlažnosti iz unutrašnjosti vlasi, i ukoliko se koristi u maloj količiti dlaka se neće zatvoriti i moći će nesmetano da "diše" (figurativno rečeno)
Kada silikoni postaju štetni?
Neki od silikona ostavljaju deblji sloj, zatvaraju dlaku, otežavaju kosu, čine je dosta masnijom, što na kraju do vede do suvih, neukrotivih krajeva, kosa gubi volumen i deluje mrtvo.
Koje silikone posebno treba izbegavati (naročito kada je u pitanju kontakt sa temenom)?
Dimethicone- Uz  pomoć njega na prvi pogled će kosa delovati fantastično, jer najlepše zagladi kosu, ali isto tako je jedan od najtežih silikona i jako teško se ispira. Dok, Cyclomethicone daje kosi mekoću i izgledaće savršeno glatko dok je perete, ali vrlo brzo će izgubiti svoja svojstva jer prebrzo isparava.

Šta činiti kada je silikon ostavio negativne posledice na kosu?

Ovo ćete prepoznati kada kosa postane slepljena, kada počnete češće da je perete i kada totalno izgubi svoj volumen. Izvućićete se iz ovog problema vrlo lako, ali samo uz pravilnu negu- Korišćenjem šampona za dubinsko pranje. Ukoliko nemate novca da ovaj tretman obavite u salonu, sličan, ako ne i identičan efekat dobićete pranjem sa najobičnijim litarskim šamponom bez silikona (Moja preporuka je Afrodita Pantenol i kopriva.)


Da li je preterana fama oko štetnosti silikona na kosu- sada možete zaključiti i sami

7 коментара:

 1. Ne koristim silikonske kapi, nemaju nikakav efekat na moju kosu. Super post :)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala na citanju :) Nadam se da je post od koristi :)

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман22. мај 2013. 20:40

  Meni su silikoni neophodni. Ali vodim racuna o sastojcima i izbegavam ove nerastvorive silikone.. I kosa mi super izgleda.

  ОдговориИзбриши
 4. Samo treba pazljivo gledati deklaraciju. Ima mnogo dobrih proizvoda.

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман29. мај 2013. 23:37

  Zbunjena sam.Dinethicone je kao eastvorljiv u vodi ili ne?! Btw nasa omiljena Placenta ga sadrzi...meni Placenta bas prija, ne stavljam ni jedno pak.na teme pa i da ima silikon ne smeta ali opet ne znam...i koja opsednutost silikonima u poslednje vreme auuu :D

  ОдговориИзбриши
 6. . Dimethicone copolyol-rastvorljiv, Dimethicone-nerastvorljiv.

  Zavisi i od toga u kojoj kolicini se nalazi u pakovanju. Mala kolicina nece skoditi mnogo. Sigurna sam, da draga nam placenta nije mnogo jaka i nema mnogo tih losijih silikona..

  I da, velika, najvecim delom nepotrebna opsednutost. Neke devojke su mnogo uporne u borbi protiv silikona a zapravo nisu dobro informisane.

  ОдговориИзбриши
 7. Ali koliko sam ja razumela sve se svodi na isto,na krjau krajeva ako se koriste silikoni koji su nerastvorljivi u vodi dolazi do ostecenja pogotovo jer je jedini nacin da se skinu dodatno ostecenje odnosno sulfati tako da po ovom tekstu ako ne gresim treba izbegavati silikone koji nisu rastvorljivi u vodi jer ako se previse nataloze koliko na znam moze dlaka da krene da puca?Ali opet postoji pitanje zasto koristiti maske i pakovanja sa silikonima kada oni ne neguju kosu vec zbog efekta silikona kosa deluje hidrirano?Ne znam d ali sam u pravu,zanima me vase misljenje ��

  ОдговориИзбриши