Silikoni u proizvodima za negu kose - Da ili Ne

U poslednje vreme sam se susrela sa dosta devojaka koje su žestoki protivnici kada su u pitanju preparati za kosu koji u sebi sadrže silikone. Da li su one u pravu ili ne, zaključite sami.Kako prepoznati silikone na deklaraciji proizvoda?

Svaki sastojak koji se završava sa -cone, -ane pripada porodici silikona.  Silikoni se nalaze u šamponima, pakovanjima, tretmanima, balzamima, serumima, uljima za kosu, sredstvima za stilizovanje...I sada se postavlja ono glavno pitanje-Koji silikoni su štetni a koji ne?

Ono što je vrlo bitno da znamo jeste da postoji više vrsta silikona. Tri osnovna tipa su:   1. Rastvorivi u vodi (Logično, ispiraju se vodom prilikom pranja kose, pri čemu čak ni šampon nije neophodan):


1. Dimethicone copolyol
2. Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
3. Lauryl methicone copolyol

4. Svi sastojci sa prefiksom PEG

  2. Nerastvorivi u vodi:  (Za njihovo čišćenje su potrebni sulfati, koji, uzgred mogu štetiti kosi)
1. Cetearyl methicone

2. Cetyl dimethicone
3. Cyclopentasiloxane
4. Dimethicone
5. Dimethiconol
6. Stearyl dimethicone
7. Trimethylsilylamodimethicone

  3. Delimično rastvorivi u vodi:

1. Amodimethicone
2. Cyclomethicone
3. Behenoxy dimethicone
4. Stearoxy dimethicone

Zašto su korisni silikoni?
Zadatak silikona jeste da obloži dlaku i da je štiti od spoljnih uticaja (npr.sunca, hladnoće, toplote i sl.). Silikon će zagladiti dlaku, omogućiti lakše češljanje, smanjiti gubitak vlažnosti iz unutrašnjosti vlasi, zaštititi od spoljnih uticaja...
Kada silikoni postaju štetni?
Smatram da silikonima nije mesto u proizvodima koje nanosite na teme. Šamponi u silikonima nemaju nikakvu funkciju koja donosi dobro koži glave tako da savetujem vam da uvek birate šampone sa silikonima. Takođe, maske, balzame, serume i sprejeve za kosu stavljajte isključivo od ušiju ka krajevima, nikako na teme jer su štetni za kožu glave.


Da li je preterana fama oko štetnosti silikona na kosu- sada možete zaključiti i sami...

8 коментара:

 1. Ne koristim silikonske kapi, nemaju nikakav efekat na moju kosu. Super post :)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala na citanju :) Nadam se da je post od koristi :)

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман22. мај 2013. 20:40

  Meni su silikoni neophodni. Ali vodim racuna o sastojcima i izbegavam ove nerastvorive silikone.. I kosa mi super izgleda.

  ОдговориИзбриши
 4. Samo treba pazljivo gledati deklaraciju. Ima mnogo dobrih proizvoda.

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман29. мај 2013. 23:37

  Zbunjena sam.Dinethicone je kao eastvorljiv u vodi ili ne?! Btw nasa omiljena Placenta ga sadrzi...meni Placenta bas prija, ne stavljam ni jedno pak.na teme pa i da ima silikon ne smeta ali opet ne znam...i koja opsednutost silikonima u poslednje vreme auuu :D

  ОдговориИзбриши
 6. . Dimethicone copolyol-rastvorljiv, Dimethicone-nerastvorljiv.

  Zavisi i od toga u kojoj kolicini se nalazi u pakovanju. Mala kolicina nece skoditi mnogo. Sigurna sam, da draga nam placenta nije mnogo jaka i nema mnogo tih losijih silikona..

  I da, velika, najvecim delom nepotrebna opsednutost. Neke devojke su mnogo uporne u borbi protiv silikona a zapravo nisu dobro informisane.

  ОдговориИзбриши
 7. Ali koliko sam ja razumela sve se svodi na isto,na krjau krajeva ako se koriste silikoni koji su nerastvorljivi u vodi dolazi do ostecenja pogotovo jer je jedini nacin da se skinu dodatno ostecenje odnosno sulfati tako da po ovom tekstu ako ne gresim treba izbegavati silikone koji nisu rastvorljivi u vodi jer ako se previse nataloze koliko na znam moze dlaka da krene da puca?Ali opet postoji pitanje zasto koristiti maske i pakovanja sa silikonima kada oni ne neguju kosu vec zbog efekta silikona kosa deluje hidrirano?Ne znam d ali sam u pravu,zanima me vase misljenje ��

  ОдговориИзбриши