Hidratacija ili proteini?

Ukoliko pratite kozmetičke blogove ili forume često ćete se susresti sa komentarima na temu hidratantnih i proteinskih pakovanja. Ipak, ako se do sada niste susreli sa ovim terminima, ili jeste, a ta klasifikacija vam nije najjasnija, onda je ovo post za vas.

Šta su hidratantna pakovanja? Hidratantna pakovanja su ona koja će pomoći suvoj kosi da "oživi", obezbediti kosi elastičnost, krute krajeve će omekšati i učiniti kosu sjajnijom i zdravijom, bar na izgled.


Da li je mojoj kosi potrebna hidratacija? Hidratantna pakovanja su potrebna svima! Ukoliko vam je kosa suva, kruta, naelektrisana, na dodir kao slama, onda vam je hidratacija preko potrebna. Kod farbane kose je hidratacija posebno bitna jer kosa pod uticajem jakih hemikalija gubi hidrataciju i postaje suva. Svakako, i ako nemate previše suvu kosu bitno je koristiti hidratantne maske, radi održavanja zdravlja kose.



Koji sastojci obezbeđuju hidrataciju? Među najefikasnijim sastojcima za hidrataciju ulja (kokosovo, arganovo, ulje avokada, monoi de tahiti i sl.), zatim aloe vera, glicerol, pantenol, kao i proteini svile i pšenice. Oni vezuju vodu unutar dlake i tako obezbeđuju hidriranost. Preporuka: Dikson Argabeta CollagenDikson Bambus maskaMatrix Total RepairTigi Resurrection, Davines VM, Biokap Hranljivi balzam.



Šta su proteinska pakovanja? Svrha proteinskih pakovanja jeste da regenerišu oštećenu dlaku, da vrate kosi sjaj i da je dubinski oporave. Zapravo, taj protein iz pakovanja treba da nadoknadi kosi keratin koji je izgubila usled spoljnih uticaja. Kvalitetna proteinska pakovanja i tretmani imaju zadatak da popune rsitne pukotine na oštećenoj dlaci.
Preporuka: Selective Densi Fill botoks za kosuSelective Protein Infuse ampula, Dikson Argabeta Up Color Capelli maska, Selective Aminokeratin maska, Dikson B filler tretman.



Da li su mojoj kosi potrebni proteini? Ukoliko vam je kosa oštećena, suva, gruba na dodir, redovno se farbate, koristite fen, peglu/figaro, kosa je sklona lomljenju, tanka je i porozna, onda vam definitnivno trebaju proteini. U suprotnom može se desiti da proteinski proizvodi nemaju nikakav efekat na vašu kosu.



Keratin je glavni izgrađivač vlasi i nalazi se u masi proizvoda koje nam tržište danas nudi. Ipak, malo je dobrih proteinskih pakovanja, tako da pažljivo birajte. Birajte proizvode u kojima je keratin/proteini u prvoj polovini liste sastojaka, jer što je sastojak na višem mestu na listi, to znači da ga ima u većem procentu tog proizvoda..



Učestalost korišćenja proteinskih pakovanja? Proteinska pakovanja se u početku koriste jednom nedeljno, što je sasvim dovoljno, a kasnije, kada je kosa u boljem stanju dovoljno je koristiti ga jednom mesečno, ili po potrebi, kada peglate kosu, ili kada je farbate. U proteinska pakovanja vredi uložiti više novca, jer se sporije troše.



Učestalost korišćenja hidratantnih pakovanja? Hidratantna pakovanja možete koristiti svaki put kada perete kosu.



Da li u slučaju oštećene kose treba koristiti samo proteinska pakovanja? NE! Oštećenoj kosi je potrebna i hidratacija i proteini.



12 коментара:

  1. Анониман30. мај 2013. 00:16

    E cao
    uskoro ce mi matura i imam haljinicu otvorenu na ledjima.. Sta mogu da uradim da izgleda zabavno lepo i primerno za 14god

    ОдговориИзбриши
  2. Pogledaj moj post-video sa frizurama. Mozda ti neka ideja padne na pamet. Samo nemoj da preterujes i pravis neke ozbiljne frizure, vec nesto sto prilici tvojim godinama. Ne mogu nista detaljnije da ti kazem jer ne znam ni koju duzinu kose imas, ni koju boju ni kako ti koja frizura stoji. Nadji nekog dobrog frizera i konsultuj se sa njim. Neka slatka -i jednostavna frizurica te moze kostati oko 700-1000din

    ОдговориИзбриши
  3. Sta mislis o Pantene ProV aqua light maski? Pise da je za tanku kosu i da je dovoljno drzati je 2 min.
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  4. Sta mislis o maski Pantene ProV aqua light, pise da je namenjena tankoj kosi i da se drzi samo 2 min.?

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман4. мај 2017. 21:45

    Mnogo sam blogova pratila ali sam polako odusajala od vecine.Tvom sam ostala verna jer mi drzi paznju pa i poducava. Tema o kojoj sad pises (i ranije) je bila okosnica u mojoj nezi. Priznajem, bilo mi je tesko odrediti pravu meru proteinske ili hidrantne maske, izbrati neophodnu masku..Ali uz dobre savete, uporan trud i rezultati su vidljivi. Hocu reci- konacno naucih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj komentar mi toliko znači da ne možeš ni da zamisliš. Hvala na ovako lepim rečima. Mnogo mi je drago što si naučila iz ovoga nešto. To mi je i cilj.

      Избриши
  6. treba mi preporuka za dobaru hidrantnu masku da koristim posle aminokeratina. dvoumim se izmedju ovih Dikson tonik line, Dikson argabeta collagen, Dikson bambus krem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čula sam da je Tonic line sjajna maska ali je nisam probala. Između Argabete i Bambus kreme, zbog efekta mi se malo više sviđa Argabeta Collagene, ali i Bambus krema je sjajna maska. Ako gledam cenu i količinu, a da mi opet super hidrira izabrala bih Bambus jer je isplativija.

      Избриши
    2. Meni je svakako prava duga farbana plava a uz tvoje savete imam dugu i lepu kosu. Hvala puno

      Избриши
  7. Treba mi preporuka za dobaru hidrantnu masku da koristim posle aminokeratina. dvoumim se izmedju ovih Dikson tonik line, Dikson argabeta collagen, Dikson bambus krem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tonic Line nisam probala ali kažu da je mnogo jaka hidratantna maska, a između Argabeta Collagen maske i Dikson Bambus kreme, izabrala bih Argabetu ukoliko mi treba ekstra jak efekat, a ako sam slaba sa novcem izabrala bih Bambus koji je malčice slabiji od Argabete ali mi savršeno obavi posao (moja kosa nema problem sa suvoćom).

      Pozdrav

      Избриши