Kako izabrati profesionalnu masku?


Jedno od najčešće postavljenih pitanja od kada moj blog postoji, jeste kako da znate da li vam je potrebna hidratantna ili proteinska nega, a ovaj post je tu da vam to pojasni. Obećavam, nije komplikovano!

Dakle, ja maske kategorišem u sledeće tri grupe:
U ovom postu pričam isključivo o profesionalnoj nezi. Zašto? Profesionalna nega podrazumeva ozbiljniji pristup nezi kose. Profesionalna pakovanja koja ja preporučujem nisu obične maske za rutinsku negu već koncentrovane maske/tretmani koji imaju za cilj da utiču na ozbiljnije probleme sa kvalitetom kose. Pozitivna strana profesionalne nege kose jeste što je možete obavljati same, u kućnim uslovima, bez da ostavljate ogroman novac u salonima. Sve to će naravno imati smisla tek onda kada naučite da izaberete proizvod koji je adekvatan za problem sa kvalitetom koji imate.  Sve ovo apsolutno ne znači da drogerijska nega ne valja, već je, jednostavno, drogerijska nega slabije koncentrovana. Najčešće će biti sasvim ok za rutinsku negu i održavanje kvaliteta kose, eventualno za rešavanje nekih blažih problema,  dok ozbiljniji problemi sa kvalitetom zahtevaju profesionalni pristup, koncentrovaniju negu i bolju formulaciju, naravno ako želite dugoročne rezultate.

Da li vam trebaju proteini i/ili hidratacija, zavisi od trenutnog stanja vaše kose.

  • Suvoća kose, tj.nedostatak hidratacije zahteva hidratantu negu! Dakle, ako vam je kosa suva, gruba na dodir, često se naelektriše, nemate kontrolu nad njom, nema sjaj - jasan je znak da joj fali hidratacije. Moje omiljene hidratantne maske, trenutno jesu Redken All Soft, Tigi Resurrection i Dikson Argabeta Collagen. Detaljnije o tome šta je hidratantna nega i o mojim preporukama pročitajte klikom ovde

  • Ako vam je kosa tanka, sklona pucanju, cvetanju, istanjena je pri krajevima, oštećena, farbana i/ili je često fenirate/peglate/uvijate figarom - neophodna vam je proteinska nega, čija je svrha jačanje strukture dlake. Detaljno o tome šta je proteinska nega, kako da prepoznate proteinske maske možete pročitati klikom ovde. Trenutno, najbolje proteinske maske koje sam probala jesu Redken Extreme, Schwarzkopf Peptide Repair Resque i Schwarzkopf Fibre Force.

  • Naravno, može se desiti da vam je kosa i jako suva i jako tanka i sklona pucanju. To bi značilo da vam je potrebna i hidratantna i proteinska nega, koju ćete pružati kosi tako što ćete koristiti jedno pranje jednu, drugo pranje drugu masku, ili ćete jednu od njih koristiti češće ako ustanovite da vam tako odgovara. 

  • Ako i dalje niste sigurni da li vam je kosa toliko suva da biste morali da se odlučite za profesionalnu hidratantnu masku, ili niste sigurni da li vam je kosa toliko slaba da biste uložili u profesionalnu proteinsku masku, ili trenutno ne možete da izvojite novac na dve profesionalne maske, a potrebna vam je profesionalna nega, onda za početak možete odabrati neku kombinovanu (kombinacija proteinske i hidratantne), pa ćete u toku korišćenja moći sami da procenite da li jedna takva maska dovoljno dobro radi za vas ili vam je potrebna dodatna nega u vidu proteinske ili hidratantne maske. U ovom trenutku, moje omiljene kombinovane maske jesu Tigi Oatmeal & Honey, Marrakesh Miracle Mask i Biokap Hraljiva maska, a detaljnije o kombinovanoj nezi možete pročitati klikom ovde.

Sve profesionalne maske koje preporučujem lako možete pronaći u Srbiji. Ja najčešće kupujem preko sajta prodajakozmetike.com, planethair.rs, kao i u Dikson radnji u Beogradu. Svaki profesionalni brend možete pronaći i u salonima koji rade sa tim brendom. Koristite google i sigurno ćete pronaći neki salon, ali moja najveća preporuke, kada pričamo o domaćoj online kupovini je za sajt prodajakozmetike.com na kojem su neki proizvodi znatno jeftiniji i imam samo pozitivna iskustva sa njihovom uslugom.

To je sva filozofija i iskreno se nadam da vam je ovaj tekst sada pomogao pri izbori proizvoda za rešavanje vašeg problema sa kvalitetom kose. 
Srećno  💓

2 коментара:

  1. Odusevljena sam ovim postoom, hvala ti beskrajno! Uvek imam problem kada moram da odaberem masku jer na njima cesto nije naznaceno za sta je konkretno namenjena, ili je to napisano jako uopsteno. A ja imam jako suvu kosu, sa teksturom, zahteva dosta nege. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je drago da ti je ovaj tekst pomogao, i puno ti se zahvaljujem na komentaru i praćenju.

      Избриши