Leave in proizvodi za kosu (+ moje preporuke)

Leave in proizvodi su proizvodi koji su namenjeni nezi kose, a ne ispiraju se. Nanose se nakon pranja (ili između pranja), na krajeve koji trebaju biti tretirani, nakon čega nije potrebno isprati proizvod sa kose.

Ovaj tip proizvoda je jako bitan i koristan svakom tipu kose i ima izuzetne prednosti o kojima možete čitati u nastavku. 
Isprobala sam mnogo leave in proizvoda. Počela sam sa Loreal i Gliss prskalicama, tj. balzamima u spreju, a onda su postali popularni silikoni, kristali za kosu, ulja, dvofazni sprejevi i sl. Koristila sam i one najjeftinije, i one dosta skupe, i razlike zaista postoje, ali ne mogu reći da sam naišla na loš proizvod ovog tipa. Većina ispunjava bar onu osnovnu funkciju a to je lakše raščešljavanje i sjaj.

***Kada kažem leave in proizvod mislim na svaki tip proizvoda koji se ne ispira ; serumi, silikoni, kristali, balzami u spreju, tretmanska ulja i sl.

NEGA
Ovaj tip proizvoda je najčešće baziran na silikonima, a pored toga obavezno imaju i neki sastojak koji je nemenjen nezi, hidrataciji i/ili regeneraciji kose, a najčešće su to ulja i kreratin. Leave in proizvodi uglavnom nemaju neki ogroman procenat tih aktivnih sastojaka, ali  pružaju određeni nivo nege. Najčešće imaju sastojke koji hidriraju i čine kosu mekšom. Ono što je jako bitno, a to je da znate koliko je nega maskama bitna. Čak i ako leave in serum koji koristim pruža određeni stepen nege, i pored toga obavezno koristim masku. Primarna funkcija leave in proizvoda nije nega, ako mene pitate, već trenutni efekat i zaštita. Nega je samo dodatni plus.

LEP IZGLED KOSE
Zahvaljujući silikonima i ostalim sastojcima koji imaju sličnu funkciju, leave in proizvodi pružaju lepši izgled kosi. Čine da su krajevi zaglađeni, da oštećenja ne štrče, daju sjaj i dlaka deluje zdravije i lepše. Najčešće će ukrotiti krajeve koji deluju neuredno nakon pranja, ukoliko su oštećeni i/ili dehidrirani.

ZAŠTITA
Zahvaljujući takvoj kombinaciji sastojaka koju većina ima, leave in proizvodi stvaraju zaštitni omotač oko dlake i pružaju neophodnu zaštitu od spoljnih uticaja kao što su: vetar, vlaga, sunce, hladnoća i sl. Zaštita kose je faktor zbog kojeg ja koristim leave in proizvode, i zaista tek ponekad izostavim ovaj korak, i to ne namerno. 

Moje preporuke

U nastavku, želim da vam ukratko dam komentar na leave in proizvode koje sam najviše koristila (to su najčešće proizvodi u obliku seruma), a ukoliko vas interesuju recenzije ovih proizvoda kliknite na naziv onog koji vas interesuje, i bićete preusmereni ka recenziji. 


Garnier Thermo Protect ulje u spreju za zaštitu kose od toplote - Ovo ulje u spreju je savršeno za nas sa tankom kosom jer uopšte nije mnogo masno, i kosa ga jako brzo upija. Daje predivan sjaj, namenjeno je zaštiti od toplote, i jedno celo leto sam ga koristila kako na plazi tako za zaštitu nakon pranja i uživala sam koristeći ga. Ne pruža neku jaku hidrataciju i negu, ali dosta pomaže pri raščešljavanju i ostavlja prelep miris i sjaj. Ovo je kombinacija balzama u spreju i ulja.



Alfaparf Semi di lino Kristali za kosu - Ovaj proizvod sam kupila mnogo puta i to prvi put pre nekih 8-9 godina, kada sam ga aktivno koristila. U poreređenju sa Dikson i Matrix uljima koje pominjem u nastavku, Alfaparf kristali jesu lošiji, tj. slabiji, ali daleko od toga da je proizvod sam po sebi loš.  Ne mogu reći da pruža neku posebnu negu, ali sve ostalo ispunjava. Jako lepo zaglađuje, predivno miriše, kosa deluje divno, naročito kada je fenirana, i zahvaljujući kombinaciji sastojaka štiti kosu od spoljnih uticaja. Ja obožavam ovaj proizvod, bočicu, miris, efekat. Ukoliko ne možete nabaviti Dikson ili Matrix, ovo ulje možete naći u Lilly-u.



Dikson Move me - Dense Crystals - Ovaj proizvod, omiljenog mi brenda, je jedan od najboljih silikonskih seruma/kristala koje sam koristila. Divno miriše, sjajno zaglađuje, štiti kosu od vlage, vetra, i ostalih spoljnih uticaja koji utiču na izgled kose. Čini kosu mekšom, sprečava mršenje, i omogućava lako češljanje. Košta 1000din.ali ima 100ml i trajaće vam jaaako dugo. Kada se stavi u odnos količina i cena, a pritom je kvalitet neosporan, ovo je cenovno vrlo povoljan proizvod.



Matrix Murumuru Amazonsko ulje - Ovo ulje / serum je definitivno moj omiljeni proizvod ovog tipa. Za nijansu je bolje od Dikson Move me kristala, zbog mekoće koju pruža kosi. Ovo ulje je čisto savršenstvo. Pored toga što štiti, zaglađuje, daje sjaj, ne masti, ono se može koristiti i umesto maske nakon pranja, može se dodavati u maske za kosu ili koristiti kao nega pre pranja. Efekat je predivan. Kosa izgleda lepo, na dodir je savršena, i definitivno osećam ogromnu razliku u odnosu sa ostalim uljima koje sam probala. Hidrira gotovo kao i prosečna hidratantna maska i omogućava da se kosa vrlo lako raščešlja.



Loreal Elseve Arginine Resist - dvofazni balzam u spreju - Ovaj sprej, iz klase jeftinijih jako volim i često koristim kada žurim i kada mi ekpresno treba da lako očešljam kosu. Lepo omekša dlaku, bez ikakvih problema kosu očešljam, a glavna stvar zbog koje volim ovaj sprej jeste što ni malo ne masti kosu, i ne oduzima joj volumen. Odličan je za tanku kosu, koja se brzo masti, i lako mrsi. Ne pruža negu, ali trenutni efekat je odličan.


Napišite mi u komentaru koji je vaš omiljeni leave in proizvod.

_________________________________________________________________________

13 коментара:

  1. Ja godinama koristim elseve crveno belu prskalicu, a sada nigde ne mogu da je nadjem. Ona mi je najbolja. Imas li ideju gde mogu da je nabavim? Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema ih više, tj. tim prskalicama su promenili formulaciju. Sada su u pakovanju kao ova prskalica od Loreala koju sam pomenula u tekstu. Sada su svi ti sprejevi deo linije Double Elixir. I dalje je ostao naziv Total Repair 5, samo je Double Elixir :)
      Sećam se te prskalice, bila je odlična!

      Избриши
    2. Meni najbolja od svih. Hvala ti. Mislis da je isti proizvod a drugo pakovanje ili skroz drugacije?

      Избриши
    3. Promenili su formulaciju, sada su dvofazni. Npr. ova prskalica koju pominjem je totalno drugacija od stare koja je imala istu kombinaciju boja (Arginine rezist), a ima i drugu namenu. Ova bela ima istu namenu, ali je dvofazna cela linija, zato se i zove Double Elixir.

      Избриши
    4. Skoro sam kupila novu crveno belu prskalicu koja mi je bila omiljena i razocarala se potpuno! Najgori leave in koji sam ikad probala, ostavlja kosu suvom, kao slama, a kosa inace mi nije mnogo suva, vise je krhka. Kad sam koristila proslu verziju, kao da dlaka ima neko zastitni film oko sebe, bas glatka bude. Uporedjivala sam sastave i ono sto mi je zapalo za oko je da na novoj verziji ne pise da ima ceramide, mislis da je to uzrok tome sto kosa nema mekocu niti se zagladi? Da li mozes da mi preporucis leave in sa najslicnijim sastavom kao prosla crveno bela prskalica? To mi je bio omiljeni proizvod te vrste, ne mogu da mu nadjem zamenu nikako..

      Избриши
    5. Nazalost ne znam. Vise mi prijaju leave in proizvodi u obliku seruma i mleka. Od prskalica, u poslednje vreme, koristila sam samo Loreal dvofaznu iz ovog posta, ali ne znam da li bi ti odgovarala, jer ja nemam problem sa dehidratacijom i suvim delovima. Ako trazis glatkocu i zastitni film, to ce ti pre omoguciti proizvodi u obliku seruma/kreme/mleka.

      Избриши
    6. Hvala puno na preporuci! Nemam problem sa suvim delovima vec mi to uradi ova nova prskalica crvena, veci mi je problem krhka kosa koja pri krajevima lako puca, inace mi je relativno svilenkasta kosa. Kupicu onda nesto tog oblika koji si napisala.

      Избриши
  2. Meni je najbolji leave in proizvod prskalica Revlon uniq one! I to ona bela sa mirisom kokosa. Jeste malo jaca cena ali zaista dugo traje jer je dovoljna mala kolicina proizvoda da se naprska na kosu. Volim da isprobavam razne proizvode ali na kraju uvek se vratim ovom uniq one.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Već dugo je nisam koristila, pa nisam želela posebno da je pomenem, ali slažem se da je u pitanju sjajan proizvod. Koristila sam je pre više godina i obožavala sam je. Podsetila si me da je nabavim ponovo. Hvala puno na komentaru.

      Избриши
  3. Loreal prskalica arginine resist mi je must have, koristim je svakodnevno i oduševljena sam. Potrudiću se da probam nešto od drugih preparata koje si navela jer verujem u tvoj sud. ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što nam se utisci poklapaju. Koji god da izabereš nećeš se pokajati. Veliki pozdrav

      Избриши
  4. Da li mozes da mi das savet za proizvod koji je dobar za zastitu od toplote, feniranja? Trenutno koristim loreal ovu prskalicu, vec drugu bocicu :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve zavisi da li ti treba za feniranje ili peglanje/figaro. Ja za feniranje koristim bilo koji leave in proizvod dok mi za peglanje odgovara roze Kerastase linija. Za figaro mi se dopada Aloxxi sprej, jer malo ukrucuje, i taman mi lokne duze traju.

      Избриши