KOKOSOVO ULJE / Da li kokosovo ulje može oporaviti kosu?

Neću vam pisati previše o teorijskim stvarima o kokosovom ulju jer, verujem, čitali ste i previše o tome. Ključna stavka je ta da je kokosovo ulje bolje za kosu od svakog drugog, što su mnoga naučna istraživanja dokazala, jer ima najbolju moć prodiranja u unutrašnjost dlake. Lako se vezuje za proteine koji se nalaze u dlaci, pomaže da kosa zadrži vlagu i osnažuje vlakna kose.

Kokosovo ulje je, dakle, jako dobro za kosu. Ali neće biti dovoljno svakoj kosi! 

Prvo i osnovno, kokosovo ulje mora biti ekstra devičansko, nerafinisano. Ja koristim godinama ovo Beyond ulje, koje je organskog porekla, i može naći na pijacama i prodavnicama zdrave hrane. Cena za 310g je oko 700 dinara, i ako vam deluje da je to previsoka cena, verujte da se varate, jer vam može trajati jako dugo. Obavezno uzimajte ono koje je u staklenoj teglici, koje, kada je na temperaturi nižoj od 24 stepeni, prelazi u cvrsto stanje i dobija belu boju. I obratite pažnju da na njemu piše da zaista jeste nerafinisano.


Često dobijam pitanje: Imam takav i takav tip kose, interesuje da li kokosovo ulje može oporaviti moju kosu?

Moj odgovor je: Kokosovo ulje je sjajno. Ali, nije samo po sebi dovoljno. Jeste ako imate zdravu, jaku, netretiranu kosu. Ali kosi čiji je problem krzanje, dehidratacija, jaka oštećenja, kokosovo ulje nije dovoljno! Ali da može mnogo doprineti nezi kosi- da, može.

Ono ulazi u unutrašnjost dlake i deluje na istu, čuvajući vlagu i obezbeđujući hidrataciju. Kao što je to bitno, tako je bitno delovati i na spoljašnjost dlake, na njen omotač, naročito ako je kosa oštećena i sklona krzanju.
Da se razumemo, velika oštećenja neće ni jedan tretman u potpunosti rešiti. Ali proteini iz pakovanja koja su dovoljno koncentrovana, će se vezati za dlaku i zaista će pružiti neko rešenje i delimično rešiti/zakamuflirati problem sa oštećenim delovima, gde je dlaka počela gubiti kvalitet. Jako je bitno koristiti pakovanja sa proteinima jer će pružiti zaštitu dlaci, učiniti je otpornijom i jačom. Da bi kosa bila negovana, potrebno je obezbediti joj i hidrataciju, proteine i zaštitu. Zato, kokosovo ulje samo po sebi nije dovoljno!

Još jedno pitanje koje se dalje nameće jeste- Da li uz kokosovo ulje treba koristiti i hidratantnu masku? Ne mogu vam reći da li treba ili ne treba, ali vam mogu reći da ja ipak koristim i hidratatntna pakovanja. Razlog je to što mi je kosa po prirodi jako tanka, neki delovi su ostali na površini koji su nekada tretirani blanšem, i prosto mi je neophodna hemija, kako bih kosu ojačala i zaštitila od spoljnih uticaja. Tako da, ja kombinujem kokosovo ulje i pakovanja. Moj predlog je da da sami proceniti da li vam treba i hidratantna maska.

U narednom postu pišem vam o tome koji je za mene najbolji način za korišćenje kokosovog ulja pri nezi kose. Ne propustite taj post, jer je efekat nakon ovakvog postupka dosta jači i taj tretman pokazuje definitivno najbolje rezultate kada se koristi na način koji ću vam opisati.

Da li vi koristite kokosovo ulje?

1 коментар:

  1. http://www.suncokret.rs/hladno-cedena-i-devicanska-ulja/kokosovo-ulje
    Moja preporuka za Kokosovo ulje,600 ml je 800 din ja ga korislim vec neko vreme i odlicno je. :D

    ОдговориИзбриши