Zabluda o Bojaninom šamponu

Možda čak i najčešće pitanje koje dobijam jeste šta mislim o ovom prirodnom šamponu koji je spontano dobio i svoje ime, po ženi koja je recept podelila na internetu- Bojanin šampon

Ovaj, kako ga još nazivaju- Zdrav šampon je mešavina sledećih sastojaka:

  • Kosili šampon za kosu
  • Pantenol rastvor
  • Kapi koprive
  • Ad Kapi
  • Ricinusovo ulje.

On obećava brži rast kose i sprečava opadanje.

Za ovaj prirodni šampon odlučuju se najpre oni koji žele da im kosa brže raste, oni koji imaju problem sa opadanjem i / ili mašćenjem. Te osobe su najčešće pre ovoga, godinama koristile poznate drogerijske šampone, prepune silikona i ostalih sastojaka koji nisu prijatelji kože glave. Dugoročnim korišćenjem takvih šampona, naročito kod osoba sa osetljivom kožom glave, dolazi do problema kao što su ubrzano mašćenje, svrab, masna perut, usporen rast kose, a zatim i opadanje.

Kada osoba sa nekim od ovih problema proba Bojanin šampon vidi veliku razliku. I ja u to verujem, jer sam ga i sama pre mnogo godina probala. Kosa je mnogo bolje očišćena, u njemu nema sastojaka koji će stvoriti neki ozbiljniji problem... Kosili je blag šampon, koji dobro čisti kožu glave, i naravno, nema silikona. I da, razlika se oseti.

Sastojci ovog šampona nisu loši. Naprotiv. Pantenol je jako dobar za kosu i kožu glave, kopriva zaista stimuliše rast, ricinusovo ulje podstiče rast nove kose, Kosili šampon nije odličan, ali za razliku od pomenutih, je znatno bolji... I gde ja tu vidim problem?
Recept kaže da se svi ovi sastojci pomešaju, promućkaju i tako dobijamo ovaj šampon. Ja tu vidim mnogo problema:

  • Najpe, sastojke mešamo "ručno", pri čemu nikako ne možemo dovoljno dobro izmešati sastojke, jer će npr.ricinusovo ulje uvek biti na dnu. Možete bočicu mućkati koliko god želite, ono će uvek da bude koncentrisano na dnu bočice zbog svoje gustine.
  • Dalje, šampon držimo na glavi dok šamponiramo kosu, i možda još koji minut neki od vas ostave šampon da deluje. Svega nekoliko minuta nije dovoljno da bilo koji od navedenih sastojaka deluje na kožu glave. A šampon ne smemo držati dugo na kosi. Smatram da je ogromna šteta dati toliko novca (kada se sve skupi nije malo) i ne iskoristiti sastojke na način na koji su oni zaista korisni.
  • Pantenol se ne sme presipati u drugu ambalažu, već se mora čuvati isključivo u originalnoj. Takođe, njegov rok upotrebe je mesec dana od otvaranja, pa imajte i u to u vidu.
  • AD kapi, dokazano nemaju uticaj na vlasište, tako da nema svrhe nanositi ih na ovaj način.

Ponavljam, ovi sastojci zaista jesu korisni. Za sprečavanje opadanja kose možete koristiti kombinaciju pantenola, ricinusa i koprivinih kapi, tako što ćete ih nanositi na  kožu glave veče pre pranja, Sutra normalno operite kosu.
Ja sam uvek prvo stavljala pantenol, zatim ricinus, a na kraju nakapam na teme kapi koprive.  Vi ih možete nanositi na način na koji želite. Bitno je samo da sve to jako dugo držite na glavi. Po mogućstvu celu noć.

Da li ste i vi nekada pravili Bojanin šampon?

_________________________________________________________________________

36 коментара:

  1. Probala i odustala od daljeg pravljenja.

    Frauleind.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  2. Probala sam pre dve godibe i koristila mesec i po dana na letovanju. Kosa mi je vidno porasla, i bila kao sto kazes dobro ociscenja, ali mije ovaj sampon isusio krajeve kose i morala sam da se trudim oko nje vise nego inace.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj savet ti je da posle svakog šamponiranja koristiš neku masku za kosu. U današnje vreme, kada je toliko negativnih spoljnih uticaja neopodno je kosu negovati na taj način.

      Избриши
  3. Hvala sto si ovo podelila sa nama.Ja sam na nekom forumu cula za ovaj sampon,ali nisam ga nikad pravila.Planirala sam da ga probam,ali sad odustajem.Kao dete u osnovnoj skoli sam imala bas gustu kosu,ali sada se proredila napred,od stresa,ispita i sl... :-( da li bi mi pantenol pomogao,nisam ga nikad koristila?I kakvo je tvoje misljenje o Afrodita samponu od koprive,jer sadrzi pantenol a nema silikone i parabene?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. On je malo agresivniji. Smatram da je dobar, ali samo za povremeno korišćenje, za dubinsko čišćenje.
      Pantenol bi možda mogao u nekoj meri da pomogne, ukoliko nije po sredi neki zdravstveni problem.

      Svakako, ako se odlučiš za afroditu, ne zaboravi da obavezno nakon korišćenja koristiš neku hidratantnu masku.

      Избриши
    2. Nemoj da odustaješ. Ja sam dva puta pravila ovu mešavinu, prvi put sa Kosilijem, bez ricinusovog ulja, a drugi put sa Afroditinim šamponom protiv opadanja (onaj sa belim lukom) i tu stavila i ricinusovo ulje. Oba puta kosa mi se znatno oporavila i osećam dobrobit na koži glave, nema svraba. Međutim, pošto je moja kosa masna, nije dobar jer se brzo masti. Svakako bih preporučila povremeno korišćenje ove mešavine. Pošto od toga ispadne velika količina, nije loše podeliti sa majkom, sestrom ili prijateljicama po manju bočicu ovog "šampona". Ja ga, svakako, preporučujem.

      Избриши
  4. Koristila i moram da kazem da se ne slazem u potpunosti sa tobom. Kosa mi je za 4 meseca koriscenja porasla 5-7cm sto je drasticna razlika u odnosu na to koliko mi inace raste. Ne koristim sampone sa silikonom, pa u mom slucaju ne moze da se primeni teorija o bolje ociscenom vlasistu. Recept za sampon koji sam ja koristila nije bas identican ovom. Ne idu AD kapi, ali idu kapi koprive i ulje badema. Ricinusovo ulje mi NIKADA nije bilo na dnu I zadovoljna sam kako su se sastojci rucno pomesali muckanjem. Pantenol mi je isusio kosu, prilikom sledeceg pravljenja sam ga izbegla i kosa mi je bila izuzetno mekana I zdrava. Drzala sam sampon nekada 2min nekada 10 na glavi I pocela je da mi raste I nova bebi kosa, pored toga sto je dosta porasla u duzinu. Tako da meni je odgovarao mnogo, verujem da je individualno kako na koga deluje, ali mislim da ne moze da skodi I svakako je bolji od kupovnih sampona.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista je nemoguće da se ricinusovo ulje moglo sjediniti sa ostalim sastojcima, jer je izuzetno gusto. Teorije nema da ono može da se sjedini "ručno". Dalje, ja i dalje ostajem pri tome da je to vrlo kratko vreme i da sastojci ne mogu delovati. Ne mislim to samo ja, već vidim sada da su mnogi pisali o tome, čak i stručnjaci.
      Dodaću i da pantenol ne isušuje, već ukrućuje. I ne ostavlja trajno kosu krutom.

      Šampon kakav je kosili ne sme da se drži na kosi toliko dugo. Možeš imati trajne posledice.

      Избриши
    2. Sad me je to bas zainteresovalo, a jel postoji mogucnost da se usled prisustva rastvaraca(mislim na cistace iz sampona, npr), rastvori u celokupnoj smesi. Posto je poznato da voda ne rastvara ulja, ali sta je sa ostalim rastvaracima?

      Избриши
    3. Naravno da ne. Pa stavi ulje u sampon, i neka sve bude u providnoj bocici i gledaj sta ce se desiti :)

      Избриши
  5. Анониман17. јун 2016. 23:28

    Probala, dobila perut zbog Kosilija i odustala.

    ОдговориИзбриши
  6. Moram se sloziti sa svim navedenim.Probala sam sampon i jedino sto sam primjetila je da mi se kosa previse mrsila,a krajevi izasno isusili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To bi ti se verovatno desilo pri korišćenju bilo god, da kažem, zdravijeg šampona. Neophodno je nakon šampona koji dobro čist koristiti hidratantnu masku.

      Избриши
    2. Koristila 2 meseca, krajevi su se jako isusili, ni jedna maska nije pomogla. I dobila dosta peruti

      Избриши
  7. Анониман19. јун 2016. 00:02

    Koju hidratantnu dragstorsku masku preporucujes koja moze pomoci kod isusivanja kose zbog sampona?

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман20. јун 2016. 17:24

    Nesto ne verujem da kosa moze brze da poraste od koriscenja ovog niti bilo kojeg sampona. Ja jesam nekada davno stavljala te koprivine kapi i neki dr.hauschka prirodni losion, ali ne mogu da kazem da mi je nesto posebno pomoglo. Sto se tice pantenola ja ga povremeno utrljam u teme pa po mogucnosti ostavim da prenoci i tek ujutro operem kosu. Takodje kad god sam u prilici par sati pre pranja kose krajeve dobro namackam arganovim ili jojobinim uljem. U principu koristim sampone koji su bez sulfata i parabena. I naravno obavezno posle pranja kose drzim masku minimum 15min, i to naizmenicno menjam proteinsku i hidratantnu. I opet nikako da mi poraste kosa koliko bi ja to zelela jer zbog ceste upotrebe fena vodim borbu sa suvim krajevima pa na kraju dignem ruke od svega i odem da ih skratim.

    ОдговориИзбриши
  9. Mislim da je ovaj post odlican, procitala sam mnogo o nezi kose, sto na nasem jeziku, sto na engleskom i nemackom.
    Jednina stvar s kojom se ja ne slazem, jeste da cak ni povremena upotreba ovog sampona nema nikakvog smisla. Bespotrebno se otvara kutikula tolikom kolicinom cistaca a preporucuje se hidrantno pakovanje posle sampona - meni to zvuci kao cupaj pa sadi. Apsolutno nikome nije potrebna tolika kolicina cistaca. Mast koju proizvodi nase teme nije svinjska mast. po meni, afrodita bi mogla da se koristi samo za pranje sudova. ekstrakt koprive u ovom samponu...hmmm.. da li se proizvodjacu isplati da bere koprivu za sampon koji kosta 100 dinara po litru? Ovi jaki cistaci samo deluju psiholoski - puno pene, volumen, osecaj potpuno ciste kose..pantenol moze izazvati perut u toj kolicini..Super ako nekome ne izaziva..ja licno volim jaci sampon samo jednom mesecno pre ampule i to je suvisno, ali eto i ja volim taj osecaj..a ulje na kosi je posebna prica. pogotovo na suvoj kosi..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se ipak ne slazem sa tobom. Povremena upotreba sampona koji dubinski cisti je preporucljiva iz mnogo razloga. O dubinskom pranju kose sam dosta pisala. Hidratantno pakovanje nema nikakve veze sa samponom. Samponom dubinski cistimo najpre teme. A pakovanjem obezbedjujemo kosi hidrataciju. Nema tu nista da se cupa i sadi :)

      Sto se tice cistaca i pene, kopriva uopste ne peni mnogo.

      A pantenol ne isusuje, to je velika zabluda. On ne moze prouzrokovati perut.

      I kada kazem povremena upotreba, da, mislim na jednom ili dva puta mesecno u zavisnosti od potrebe.

      Избриши
  10. Meni nažalost nije mnogo pomogao :( Ali mojoj drugarici baš jeste! Tako da je individualna stvar, kako imaš sreče :)

    ОдговориИзбриши
  11. Odlicen e kosa mi bila celosno unistena od blans celosno mi e obnovi .

    ОдговориИзбриши
  12. Koristim sampon oko mesec i po dana i meni je zaista super. Primetila sam da mi kosa brze raste. Ja sam kupila litarski sampon od koprive u Liliju i ubacila kapi koprive, ricinusovo ulje, ad kapi, pantenol. Meni ulje ne ostaje na dnu sampona, izvoji mi se ulje na povrsini, ali pre upotrebe samo promuckam i to je to, sve se lepo sjedini. Jedino sto se kosa malo vise masti nego inace, ne preterano, ali malo vise svakako. U svakom slucaju meni je super, na polu mokru kosu stavim ulje elseve i to je to i naravno balzam, ponekad kokosovo ulje preko noci na krajeve :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je sam litarski šampon ekstremno ubrzao rast kose. Ja sam prilično sigurna u ono što sam napisala u postu, ali u svakom slučaju je dobro što ne koristiš komercijalne šampone prepune silikona. Moj savet ti je da pokušaš da nanosiš ricinus i pantenol pre pranja kose, tako što ćeš ih naneti same na teme. Meni je to pokazalo fantastične rezultate i potpuno mi oporavilo kožu glave, sprečilo opadanje i ubrzalo rast.

      Hvala puno na podeljenom iskustvu.

      Избриши
  13. I sada kako izabrati, mada nikada nisam verovala u litarske šampone...

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман19. март 2019. 14:00

    Oduvek koristim jako blage i prirodne sampone jer imam tanku i osetljivu kosu. U jednom trenutku sam imala ogromnih problema sa opadanjem kose koja se bukvalno prepolovila (problem na nervnoj bazi). Koristila sam razne medicinske sampone za taj problem i nije bilo znacajnih efekata. Kada sam pocela da koristim ovaj sampon (+kapi koprive +ampula vitamina B, ponekad bez ricinusa zbog masne kose) kosa mi je relativno brzo prestala da opada i bilo je puno bebi kose. Pravim pauze u koriscenju ovog sampona jer mi kosili vise ni malo ne odgovara, ne znam kako je moguce da prave onako jak sampon za bebe, koji u toj meri isusuje kosu. Koristim maske ali svakako ne zelim da stresiram kosu takvim samponom. Cim primetim da kosa krece da mi opada vise nego sto je normalno, vratim se na ovu mesavinu, jer kada je koristim neko vreme, skoro da mi kosa uopste ne opada, bukvalno nemam sta da uzbacim iz kade. Ljudi razlicito deluju na sastojke. Ima istine u ovome sto pises, ali npr meni jedna manja doza traje mozda malo vise od mesec dana, tako da kvarenja sastojaka nema. Sto se ricinusa tice, dobijala sam i ekstremno gusta ulja a i neka poprilicno retka, ne znam kako je to moguce ali desava se. Ovaj sampon radi. Ne svima, ali radi, ima slucajeva na svakom koraku. Nije zabluda, mozda nije na laicima objasnjivo kako sve funkcionise, ali kako je i pileca supa lek za grip koji cak i lekari preporucuju, postoji nesto u ovom samponu :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na podeljenom misljenju i utiscima, ali ja i dalje stojim pri onome što sam napisala i mislim da nisi shvatila ono što sam napisala. Takođe, ja ne sumnjam da neki vide rezultate sa njim, i ja sam ga koristila i dosta sam istraživala o tome, ali da se ne ponavljam, u tekstu sam objasnila ono "ali". Sastojci, sami po sebi jesu dobri, ali ja ih radije ne bih mešala. Na pantenolu nije uzalud naznačen rok upotrebe od mesec dana (kako možeš znati da se nije pokvario? Pritom je proizvođač to jasno naveo) i smatram da ne piše uzalud da se mora čuvati u originalnoj bočici. Veliki pozdrav i srećno

      Избриши
  15. Ja vec mesec dana koristim ovaj sampon i mogu da kazem da je najbolji do sad.kosa mi je porasla,ne opada i nemasti se.definitivno cu nastaviti da koristim iskljucivo samo ovaj sampon.

    ОдговориИзбриши
  16. Koji sampon preporucujete kao bazu za ovaj recept? Video sam gore da niste fan Afrodite.
    Ali koliko vidim na netu i nema nekog izbora litarskih sampona od koprive a da su bez sulfata i parabena.
    Kakvo je Vase misljenje o Allin-ovom samponu (sa koprivom, belim lukom...) u smislu efekta na proguscivanje i stimulaciju rasta?
    Hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj recept ne preporucujem, objasnila sam u tekstu iznad. Nisam takodje rekla da nisam fan afrodite. Aforidita šampone i sama koristim ali preporučujem da se kombinuju sa nekim blažim šamponom jer su malo agresivniji. Litarski šamponi u drogerijama bez sulfata ne postoje. O Allin šamponima sam pisala na blogu nekoliko puta, pa ukucajte u pretrazi i pronaći ćete.

      Избриши
  17. A sta se onda uopste preporucuje za brzi rast i zdravu kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U tekstu sam objasnila kako ove sastojke mozete koristiti za brzi rast. Kljuc je takodje u samponima bez silikona i ulja, kao i da zdravstveno stanje ne ugrozava rast kose. Ekstremno se ne moze ubrzati rast. Da postoji magicno resenje za to, verujte da bismo danas svi znali za njega.

      Избриши
  18. Koristim godinu dana sampon sa malim prekidima i prezadovoljna sam.Farbam se u plavo ,jeste da mi isusi kosu ali ja pte pranja povremeno stavim kokosovo ulje ,tako da nista nije strasno .Primetila sam da mi balzami posle pranja kose ne prijaju i cini mi se da je sve individualno.Apsolutno sam za sampon.

    ОдговориИзбриши
  19. Evo i jednog muskog komentara. :) Napravio sam Bojanin sampon i korsitim ga. Ne vidim neke vece promjene, vjerujem da je jos prerano (koristim ga mjesec dana). Ne pereme kosu bas cesto, dva puta sedmicno., bas zato jer je to jedan od glavih savjeta "strucnjaka" i strucnjaka. :). Imam jos kosu ali jerijetka i postaje sve rjedja. Imate neki savjet za mene? Unaprijed zahvalan... Boris

    ОдговориИзбриши
  20. Ne znam je li moj prosli komentar vidljiv. ja ga ne vidim. Pokusacu jos jednom, skracena verzija: muskarac, tanka kosa, ne opada bas previse, ali se tanji. imate li neki savjet za mene? hvala.

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман4. јул 2020. 13:20

    Meni ovaj sampon uopste ne odgovara ..dok je mojoj koleginici od njega super kosa porasla

    ОдговориИзбриши
  22. Zanima me da li je okej koristiti ricinusovo ulje kada je u pitanju masna kosa?

    ОдговориИзбриши
  23. Pozdrav,molim vas da mi odgovorite,pošto imam sve sastojke da napravim taj šampon,da li trebam koristiti Afrodita šampon ili neki drugi?
    Afrodita šampon sadrži sulfate itd pa ,dal da uzmem neki drugi i npr koji ako znate?Hvala.

    ОдговориИзбриши