Seboreja - Kojim preparatima se ja borim protiv seboreje?


Već dugo imam problem sa tim što mi se kosa nešto brže masti i što mi koža glave reaguje na određene šampone svrabom i perutanjem. Mislila sam da je to do mog hormonskog statusa, jer imam policistične jajnike, ali sam u međuvremenu saznala da se moj problem zove Seboreični dermatitis i da moram malo više da obratim pažnju na rešavanje ovog problema.

Seboreični dermatitis je oboljenje kože glave, izazvano gljivicom, koje se javlja na onim delovima gde je pojačano lučenje sebuma (masnoće). Najblaža forma serboreje je perut, što je moj slučaj. Karakteristični su sledeći simptomi: svrab, crvenilo, pojačano lučenje sebuma (kosa se jako brzo masti), perut, komedogeni (začepljene pore na koži) ali i opadanje kose. Ja, od tih simtoma imam samo svrab, mašćenje i perut.
Ukoliko se seboreja ne leči može doći do još većih komplikacija i do jačeg opadanja kose.
Kako se leči seboreja? 

  • Potrebno je korisiti šampone koji odgovaraju masnoj koži glavi. Šampon mora biti blag i preporučljivo je da bude baziran na prirodnim sastojcima koji imaju uticaj na lučenje sebuma
  • Tretmanski šamponi i / ili losioni koji imaju sastojke koji deluju protiv gljivica i koji deluju protiv upalno
  • Obavezno izbegavati preparate (koji se nanosene na kožu glave) sa alkoholom, kao i uljane i masne preparate
  • Provoditi vreme na suncu, koje pozitivno deluje na seboreju
  • Kosa se mora prati mlakom vodom, i ne šamponirati kosu agresivno
  • Promena ishrane - Izbaciti masnu i začinjenu hranu
Seboreični dermatitis se ne može u potpunosti izlečiti ali se može uspešno držati pod kontrolom
Prirodni preparati koji blagotvorno deluju na smanjenje simptoma seboreje su:
zeleni čaj, kamilica, žalfija, čičkovo, kokosovo i uje čajevca, đumbir, aloe vera, zelena glina

Šta meni pomaže?
Ono što mi definitivno ne odgovara i pogoršava stanje jesu šamponi koji u sebi sadrže ulje. Meni takvi šamponi izazivaju jak svrab i još jače lučenje sebuma. Međutim prirodni šamponi pogodni za masnu kožu, tj. šamponi koji u sebi nemaju štetne sastojke kao što su silikoni, parabeni, agresivni čistači, mi jako pomažu i dosta ublažavaju simptome. Moram priznati da nekad koristim i šampone sa sulfatima, ali znam da procenim kada su preagresivni, kada su u velikoj koncentraciji i kada mi škode.
Šamponi koji su mi izuzetno prijali jesu Weleda, Biokap, Velnea Matični mleč i Kosolid, i zaista bih od sveg srca preporučila da svi vi koji imate ovaj problem zaboravite na komercijalne šampone.

Ponekad stavim masku od zelene gline, o čemu sam vam već pisala, ispiram kosu čajem od kamilice, i ponekad utrljam na teme ulje čajevca, koje takođe koristim i za lice. On je dao fenomenalne efekte po pitanju lučenja sebuma.

Šta vi koristite za seboreični dermatitis?
_________________________________________________________________________

6 коментара:

  1. Drago mi je što si napisala ovaj post jer i ja imam isti problem kao i ti. Znam da ti isljučivo pišeš o njezi kose, pa se u to područje puno bolje razumiješ od mene. Ja sam recenzirala par šampona (jeftinih i skupih) koji su mi pomogli zaliječiti seboreički dermatitis. Primijetila sam da više ne mogu koristiti uobičajene drogerijske šampone koje sam nekada koristila (neću ih ovdje reklamirati), kao i da mi prirodni šamponi jako odgovaraju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam da li si resila problem. JA sam dosta skupih sampona isprobala i to konkretno sampona za lecenje seboreje. jedino mi Eucerinov pomagao odlaganje svraba ali perutanje je uvek bilo prisutno, samim tim i svrab i crvenilo. Stoga sam PRESTALA DA KORISTIM SAMPONE.

      Perem kosu sodom bikarbonom rastvorenoj u kuvanoj vodi. To utrljam min dva, isperem kuvanom vodom, zatim rastvorom jabukovog sirceta (100ml sirce, 400ml kuvana voda) i na kraju isperem sve to cajem (kopriva ili kamilica).

      Tek sam na pocetku ali ljudi.. posle drugog pranja ja NEMAM NIKAKVE TRRAGOVE LJUSPANJA KOZE!!! APSOLUTNO NISTA!!! POSLE tolikog svraba, rana i mascenja koze ovo je za mene nesto najbolje... ne verujem da cu imati zivaca dugo na ovaj nacin da perem kosu (zbog same pripreme kuvanja vode itd) ali ako budem presla, prelazim na prirodne. Nadam se da sam nekom pomogla.

      Svakako pisem dnevnik i negde cu objaviti svoja iskustva.

      POZDRAV SVIMA! <3

      Избриши
  2. Posle ovog posta shvatam da i ja mozda imam seboreju! Definitivno cu pokusati sa prirodnim i blazim samponima!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман24. март 2016. 21:32

    Korustim eucerin sampon i pomaze mi ali kad predjem na drugi sve se vrati i svrab i perut.

    ОдговориИзбриши
  4. Meni su pomogli retinoidi, resavala sam problem sa licem a sporadicno je i seboreja nestala sto je logicna posledica njihovog dejstva. Ne preporucujem ih naravno, potrebna je lekarska kontrola pre upotrebe ali to je moje iskustvo koje sam zelela da podelim sa vama. Pomazu i dodaci ishrani u vidu vitamina, minerala, detoks preparata...

    ОдговориИзбриши
  5. I ja imam isti problem. Koristim sampon Selsun Blu vec skoro 10 godina, po preporuci dermatologa kod kog sam otisla na pregled kad se problem prvi put pojavio. Sampon koristim jednom u 7-10 dana, a mimo toga koristim druge sampone. Meni pomaze, naravno moze se nekad i preskociti pranje sa njim, ali tad vec pocinje polako svrab, pa je bolje biti redovan. Inace, prodaje se samo u apotekama, koliko je meni poznato.

    ОдговориИзбриши