Weleda šampon i balzam od ovsa

Zahvaljujući Jeleni sa bloga MojNeseser, dobila sam priliku da isprobam testere Weleda šampona i balzama od ovsa. Dobila sam taman toliko testera da mogu da donesem zaključak o tome da li mi i u kojoj meri proizvodi odgovaraju. Testiranje je trajalo oko 3 nedelje, i u tom periodu nisam koristila neki drugi šampon i balzam.

Celokupna linija od ovsa je namenjena suvoj i oštećenoj kosi (ali iako nemate suvu kosu pročitajte tekst do kraja). I šampon i balzam u sebi sadrže ulja i proteine.
  



ŠAMPON
Proizvođač obećava da šampon obnavlja strukturu vlasi i vraća joj gipkost i elastičnost.
Aktivni sastojci:ovas, ulje jojobe, žalfija, mimoza, kedar. 

Lepo peni, ali je potrebno da pre šamponiranja dobro pokvasite kosu. Ima specifičan miris koji ostaje dugo u kosi, ali nije preterano jak i ne guši. Gustina i tekstura su kao kod ostalih šampona.

Mogu da zaključim da ovaj šampon ne slepljuje kosu ni malo, ali je i ne isušuje- Savršen balans! Ne iritira kožu glave, ne prouzrokuje svrab i perut. Naglasila bih i u ovom postu da je moje teme jako osetljivo. Šampon daje blagi volumen, tj. podiže kosu iz korena, i kosa izgleda jako lepo. Volumen koji daje nije nešto veliki, ali dovoljno da primetim, s obzirom da moja kosa nema volumen. 

Dok ispiram kosu, nakon prvog šamponiranja osećam da mi kosa malo škripi pod prstima. Ali u meri koja je zaista zanemariva. Međutim, poslednjeg dana testiranja sam iskoristila 2x šampon i balzam, jer ponekad volim da dva puta šamponiram kosu kako bih bila sigurna da sam je baaš dobro oprala (a jedan tester balzama mi je svakako knap), i tom prilikom je kosa jako škripela pod prstima, što mi mnogo smeta. Međutim, to nije uticalo na povećano lučenje sebuma sledećih dana, niti je dovelo do ikakve loše reakcije.



Šampon:
Cena:oko 1200din (10e)
Količina: 190ml
------------------------------------------------------
BALZAM

Hranljivi balzam od ovsa je namenjen za regeneraciju suve ioštećene kose. 
Aktivni sastojci koje ovaj balzam sadrži su kokosovo ulje, jojoba i irska mahovina.

Kada pomislim na balzam prva asocijacija mi je proizvod koji lepo omekša kosu i omogući da se lakše očešljamo.
.
Prva čudna stvar u vezi ovog balzama bila je ta što je prilično gust, i što ima teksturu kao na primer Davines HBP ili Trend up maska (čak je balzam i malo gušći od nje).

Gust je, nije mastan, i zbog toga se malo teže razmazuje i raspoređuje po kosi, tako da mi je jedna kesica bila baš knap. Ja inače volim da masku/balzam nanosim u bogatijem sloju. Kao što rekoh poslednjeg dana testiranja sam iskoristila dve kesice testera za jedno pranje.

Na pakovanju piše da se na kosi drži 1-3 minuta, i možete se pridržavati toga, ili ga malo duže držite, ali ne mnogo, da se kosa ne bi previše učvrstila.

Što se tiče efekta koji je najbitniji, i tu sam se iznenadila. S obzirom da se radi o proizvodu za suvu kosu, očekivala sam da će jako omekšati dlaku i učiniti je lepršavom i svilenkastom. Međutim, iako ga nisam dugo držala na kosi kosa je postala kruća (opet-ne mnogo), što je, u suštini i normalno jer sadrži proteine. Dlaka na dodir izgleda punije, ima teksturu koju obično dobijam sa jakim proteinskim pakovanjima, nije slepljena i sve ukazuje na prisustvo proteina, očigledno ne u maloj količini.. Kosa se ipak lako češlja, ali i lako kontroliše. Nisam primetila da se kosa brže masti usled korišćenja ovog balzama, što je i normalno, jer ga ne nanosim blizu temena.


Balzam:
Cena: Oko 1300din.
Količina: 200ml
------------------------------------------------------

ZAKLJUČAK

Testiranje ovih proizvoda bilo je jako zanimljivo. Očekivani efekat se znatno razlikuje od dobijenog, što je još jedan dokaz da je ono što piše na prozivodu (namenjeno masnoj/suvoj/farbanoj/oštećenoj kosi) nešto na šta često ne možemo da se oslonimo, i moj savet vam je da više pažnje obraćate na sastav proizvoda koji će vam mnogo više reći.

Iako je ova linija namenjena suvoj kosi, zaista nisam sigurna koliko će suvoj kosi odgovarati. Šampon verovatno hoće, ali za balzam uopšte nisam sigurna.

Ipak mislim da bi ovi proizvodi savršeno odgovarali oštećenoj, tankoj dlaci, kojoj je potrebno dodatne čvrstine, i kojoj treba više kontrole. Ovi proizvodi neće slepiti kosu, neće prouzrokovati brže mašćenje, neće učiniti da se kosa lako umrsi, a pružiće joj intenzivnu negu, nahraniće je, stvoriće omotač oko dlake i učiniti je da izgleda jače. Samo je potrebno da procenite šta je ono što vama treba i da li vam odgovara efekat koji ovi proizvodi daju. Iako je u pitanju balzam, neka vas to ne zavara, jer je j mnogih maski na bazi proteina, koje sam probala.

Da li koristite neki od Weleda proizvoda i koji biste mi preporučili?



9 коментара:

  1. Ova recenzija me je jako zanimala. Imam farbanu, tretiranu kosu pa samim tim i suvu ali sada uopšte nisam sigurna koliko bi mi ovaj komplet odgovarao. Uz to mi je i dlaka debela. Ipak bih morala prvo da uzmem tester :-/ Lidija

    ОдговориИзбриши
  2. Ionako nisam fan Welede tako da i ovo preskačem ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Koliko je tebi bilo testiranje zanimljivo, toliko a možda i više je meni bilo zanimljivo čitanje ove recenzije :). Ima mnogo detalja na koje ja uopšte nisam obratila pažnju tokom korišćenja ovih proizvoda.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam isprobala ovu liniju, i u pravu si da se ne možemo osloniti na preporuke proizvođača, kako u šamponima tako u svemu :/

    ОдговориИзбриши
  5. Sasvim si u pravu. Ja imam masnu i tanku kosu, a ovi proizvodi mi apsolutno odgovaraju.

    ОдговориИзбриши
  6. Jesi li možda probala i masku iz te linije ili samo sampon i regenerator?
    Ja sam kupila masku i imam pitanje, posto ne sadrzi silikone, mogu li je stavljati na cijelu kosu, znaci od korjena do vrhova? Znam da ne ne preporucas stavljanje maske na tjeme zbog silikona, pa me zanima jesu li samo silikoni razlog.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala, a maske ne stavljam na teme, ne samo zbog silikona, inace imam jako osetljivu kozu. Stvarno mislim da nema potrebe nanositi kosu na teme, narocito ne preporucujem ako je koza osetljiva.

      Избриши
    2. Ok, kuzim..
      Ja nemam problema s vlasistem, ali ta maska je jako gusta pa ju ipak stavljam od uha, ne skroz od korjena jer je previse gusta pa bi se prebrzo trosila.
      Inace, poslije nje obavezno moram staviti leave in regenerator dok poslije redkenove proteinske mi se skroz lako da rascesljati kosa koliko god ju dugo drzala kosa mi bude mekana, glatka i laka za rascesljati, pa se pitam jel djeluje uopce na moju kosu 😂
      Hvala na odgovoru 😊

      Избриши
    3. Naravno da to nije nikakav pokazatelj da li maska deluje. Pisala sam vec bezroj puta da nije pravilo da ce svakome proteinska maska ukrutiti dlaku. To nema veze sa njenim ucinkom.

      Избриши