Tanka kosa koja se brzo masti

Pošto mi se javio veliki broj žena sa ovim problemom, a i sama imam isti, rešila sam da napišem svoje mišljenje i podelim sa vama svoje iskustvo.



Naime, moja kosa je jako tanka, samim tim nema volumen, trebala bi biti malo gušća, i uz sve to brzo se masti. Postojali su periodi kada sam je prala svakog dana, a nekada je bilo potrebe za pranjem tek trećeg dana. Za ovoliku razliku (samo oni sa ovakvim problemom znaju koliki je pomak kada makar jedan dan možemo da odložimo pranje), krivi su mnogi faktori, delom hormoni, naročito u periodu puberteta, ali i nepravilna nega u to vreme.

Probala sam zaista svašta, od proizvoda top brendova, do najjeftinijih mogućih koji se mogu naći kod nas. Neki proizvodi nisu uticali na mašćenje, neki su pak izazivali svrab, perut, iritaciju, a jedna grupa proizvoda je stvarno imala efekta.


Naglasila bih da je ovo samo moje mišljenje, koje sam stekla kroz vreme. Ne mora da znači da će i vama pomoći, jer svaki problem koliko god slično delovao može imati različitu prirodu, u zavisnosti od onoga što je izazvalo problem.

JAKO BITNA STVAR!

Problem sa ovim tipom kose (dakle, tanka kosa, koja nije toliko gusta) nije samo u lučenju sebuma. Nekada je lučenje sebuma sasvim uobičajeno, iako ne deluje tako. Razlog za to je što se na tankoj kosi masnoća vidi čim počne da izbija, najčešće drugog-eventualno trećeg dana. Kod guste kose, i nešto deblje i uglavnom suvlje dlake se izbijanje masnoće vidi tek četvrtog-petog dana nakon pranja, jer tek onda izbije dovoljna količina masnoće koja će biti vidljiva. Ja, trenutno, sa prilično ispravnim načinom za negu temena i krajeva,  kosu moram prati svaki drugi, eventualno treći dan, upravo zbog toga što mi je kosa ređa, a dlaka toliko tanka da je prosto nemoguće da i najmanje izbijanje sebuma ne bude vidljivo. Kada mogu, kosu pokupim u neku punđicu, ili napravim frizuru koja će to malo zakamuflirati, ali u svakom slučaju drugi, ili eventualno treći dan nakon pranja moja kosa izgleda masno.

Ne samo zbog mog iskustva, već i zahvaljujući iskustvu drugih žena sa ovakvim tipom kose, došla sam do zaključka da se situacija ne može bitno promeniti, već da moramo naučiti da živimo sa ovim problemom. 

Pranje kose svaki drugi-treći dan ukoliko nam je svakodnevno potrebna lepa frizura, je naša realnost, u najboljem slučaju, pa makar koristili i najbolje proizvode na svetu.  Izuzeci mogu biti samo osobe kojima je lučenje sebuma jako spor proces, ali to su posebni i ne tako česti slučajevi.

Ali da bismo došli do tog stadijuma da je masnoća vidljiva "tek" trećeg dana moramo poštovati jako bitna pravila, i moramo da uzmemo u obzir sve  faktore, kako bismo došli do rešenja.

Proverite da li je po sredi zdravstveni problem

Ukoliko vam apsolutno ništa ne pomaže, ili je lučenje sebuma toliko izraženo da to prelazi neke granice normalnog, posetite lekara. Može biti u pitanju mnogo toga, a ovakvi "mali" znaci vam mogu ukazati na druge zdravstvene probleme, ili na neki drugi problem sa kožom glave, naročito ako prekomerno mašćenje prati i iritacija, svrab i sl. U mom slučaju su problem bili hormoni. Lučenje sebuma nije bilo izraženo samo na koži glave, već i na licu, tj. t zoni.

A nakon što utvrdite da nije u pitanju zdravstveni problem...

Osvrnite se na svoju negu i razmislite o proizvodima koje koristite
Ako imate ovaj tip kose/kože glave onda morate da izbacite iz upotrebe, pre svega, šampone na bazi silikona. Ostali proizvodi na bazi silikona dolaze u obzir (ali nikako ne stavljati uz teme), ali šampon nikako ne sme imati silikone. Silikoni će zapušiti pore na koži glave, što će prouzrokovani brže lučenje sebuma. Međutim, mogu vam smetati i neki drugi sastojci, koji se koriste za šampone, ali sami morate vremenom utvrditi šta je to što vama smeta.  Ja imam najbolje iskustvo sa Allin šamponom, Velnea sa matičnim mlečom, Afrotita-Kopriva i pantenol, ali možete na blogu pronaći recenzije o još nekoliko šampona kojima sam prilično zadovoljna. OVDE je link sa recenzijama svih šampona.

Kao što rekoh teške maske/pakovanja/regeneratori/serumi/ulja/mleka, na bazi silikona nikako ne smeju doći u dodir sa temenom. Ovakvi proizvodi najčešće sadrže silikone koji su nerastvorivi u vodi, a nikako vam ne ide u prilog da napravite sebi dodatne probleme sa kožom glave. Dakle, ovakvi proizvodi su dozvoljeni, ali isključivo za krajeve kose!

Svakodnevno pranje? Bolje ne

Ako perete kosu svakodnevno, tj. imate potrebu za pranjem, jer je sebum već izbio dan nakon pranja, pokušajte da odložite to, makar za jedan-dva dana. Znam da je teško. Znam da je užasan osećaj kada je kosa masna, ali to je za vaše dobro. Pokušajte sa šamponom za suvo pranje, sa skupljanjem kose u punđu, ili nekom drugom frizurom. Odlaganje pranja jedan dan je već dobar pomak. Sem što ćete učiniti nešto dobro za kožu glave, imajte u vidu činjenicu da čestim pranjem, a samim tim i korišćenjem fena prilikom sušenja ne činite zlo samo temenu koje će se još brže mastiti, već utičete i na krajeve kose koji će se takvim tempom pranja jako oštetiti!

Izbor šampona

Ja biram šampone koji imaju dobru moć čišćenja. Šampone koji  odlično čiste a ipak nisu agresivni prema koži glave. Vodim računa da u sastav ne ulaze silikoni, i po mogućstvu sulfati i parabeni, mada, zaista nisam primetila da mi ovi sastojci smetaju. Najbitnije vam je ono što stavljate na teme, tako da ako na ovo obratite pažnju rezultati će biti vidljivi, sigurna sam.

Dubinsko pranje kose 

Mnogi saloni nude uslugu dubinskog pranja kose. Ovim putem, sa dlake i temena se odstranjuju ostaci nalaženih proizvoda za negu i stilizovanje. Ovo može biti zaista odličan tretman, i pomoć za masno teme, ako ga sprovodite redovno. Redovno, je ipak relativan pojam, koji zavisi od osobe do osobe, ali u suštini jednom mesečno je sasvim dovoljno za ponavljanje ovog tretmana. Ja, iskreno, nisam za dubinsko pranje u frizerskim salonima, jer su dosta skupi, a isto možete za mnogo manje novca uraditi i kod kuće uz pomoć gline u prahu. O tome sam pisala OVDE, pa ako vas interesuje pročitajte.


Ovo je svega nekoliko faktora koji vam mogu pomoći da biste poboljšali situaciju. Ja verujem, ako se svega pridržavate, da ćete popraviti stanje sa lučenjem sebuma, jer sam isti problem na taj način rešila, tačnije, držim ga pod kontrolom.

Ako perete kosu svakodnevno, ponoviću, proverite da li je po sredi neki zdravstveni problem, ili iskorenite loše navike, inače ćete dovesti svoju kosu do jako lošeg stadijuma, a verujte, lečenje temena, i uopšte oporavak oštečene dlake, je jako dug proces i ni malo jednostavan. Bolje je da to naučite na osnovu tuđe greške, a ne na sopstvenom iskustvu.

Srećno!



33 коментара:

  1. Mnogo ti hvala na ovakvim postovima. Slobodno pisi jos ovakvih poucnih stvari. Tvoj blog mi je mnogo pomogao. I vise nego sto mozes da zamislis. Nisam imala pojma o tome kakvu masku treba da koristim, bacala sam pare na razne gluposti, koristila sam iskljucivo sampone sa silikonima, serume sam stavljala duzinom cele dlake, kosa mi se nenormalno mastila, a uzrok je sasvim ocigledan. Ali ti toliko lepo, jasno i detaljno objasnis, da je nemoguce da neko ne razume. U pravu si, na tankoj kosi se masnoca mnogo brze vidi nego kod onih sa gustom kosom. I pranje na svaka tri dana je u stvari sasvim u redu. Blago onima koji ne moraju toliko cesto da peru kosu, ali uglavnom zbog nedostatka prirodne masnoce takva kosa je uglavnom suva i dehidrirana. Bar toliko sam zakljucila uceci od tebe. Hvala jos jednom na ovakvom testu. Ne pisem cesto jer imam problem sa registracijom na blogu ali znaj da te pratim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na lepim rečima. Nema bolje motacije za dalji napredak od potvrde za rad. Hvala mnogo.

      Избриши
  2. Da, imam isti problem od djetinjstva a dobrano sam prešla 40 god. Šišam se blago stepenasto, dužine malo ispod brade tako da pundžu i rep ne mogu napraviti. Kosa mi je tamna, mislim da se na njoj više vidi kad je masna, nedavno sam je zato posvjetlila (a i da bi izgledala mlađe, hehe) a i uništila je do bola. Opet se pofarbala u tamnije i polako se oporavlja uz razna ulja i maske. Skratim vrijeme između pranja s Batiste šamp., ali nikako ne mogu izbjeći onu masnu perut i taj odvratan smrad koji se pojavljuje već slijedeći dan nakon pranja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravila sam napomenuti za frizuru. Možda zato što se ja ipak ne odričem duge kose. I pored toga što je tanka može lepo da izgleda dan-dva nakon pranja :)

      Što se tiče masne peruti, i sa tim imam problema, kada koristim šampon koji je preagresivan. Obratite pažnju na sastojke koji vam mogu smetati.

      Избриши
  3. Isti problem imam godinama. Pomogli su mi alverde samponi jer mi je babylove preblag i nisam za svakodnevno pranje kose. Izbegavam silikone, ne stavljam nista nakon pranja nikakve serume i silikone, samo balzam. Od sampona za suvo pranje sam doblila i alergiju i perut i svrbelo me je teme uzasno.Ispirem kosu cajem to mi pomaze da kosa bude duze cista i nemasna. Resenja "iznutra" su da pocnem da pijem ab pilule, postanem vegan, i prestanem da se nerviram toliko ili promenim zemlju i kontinent gde je meksa i drugacija voda.

    ОдговориИзбриши
  4. I ja imam isti problem i strasno me nervira sto se kosa brzo masti, a i sto kada je cista nema volumen zbog tanke dlake. Mislim da osim nege treba obratiti paznju i na frizuru, pa je za ovakav tip kose bolja kratka ili neka stepenasta frizura. Afroditin sampon kopriva i pantenol mi je odlican, ali mi je jos bolji Alpecin sa kofeinom. Svima sa ovim problemom ga od srca preporucujem. Kosa se sporije masti i da joj volumen, prelepo izgleda posle pranja probajte obavezno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja nemam volumen nakon pranja, ali nije strašno. Kosa mi nije slepljena pa ne izgleda loše. Slažem se za frizuru, kao što rekoh, ali ne odričem se puštanja kose, jer ipak mislim da može lepo da izgleda iako je dlaka tanka. Što se tiče stepenaste frizure, ok, to može da da bolji vizuelni efekat, ali stepenasta frizura ne stoji svakome. Meni na primer uopšte ne stoji kraća stepenasta frizura. Možda bih se ošišala na stepenasto tek kada dobijem neku dobru dužinu, pa da to liči na nešto. Ovako, nema šanse. Takođe, jako imala sam problem sa svakim sledećim šišanjem krajeva, jer uvek ostane nešto oštećeno... Svašta imam da kažem povodom stepenaste frizure, ali ukratko- u mom slučaju-Ne, nikako.

      Probaću Alpecin kada potrošim sve što imam. :) Hvala na preporuci.

      Избриши
  5. I ja sam bas neki dan najavila kod sebe na FB post ovakve vrste jer imam slican problem.Vec sam ga otkucala, objavicu za koji dan, pa da ces moci vidjeti i sta meni pomaze. Sve u svemu, nije to problem za koji ima konkretno r esenje, ali neke stvari ipak mogu pomoci, da dobijemo barem taj +1 dan jer nama masne kose to puno znaci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da pročitam tvoj post. U pravu si, ne postoji konkretno rešenje, ali postoji dosta načina da koliko toliko utičemo na bolje stanje

      Избриши
  6. Prala sam kosu svaki dan. Nije bilo šanse da izdržim sa masnom kosom, a mrzim vezivanje u rep, pletenice i slično. Frizeri su mi predlagali neke skupe proizvode, ampule i šišanje na kratko, da bih dobila na gustini, ali nije bilo šanse da me bilo ko na to nagovori. Onda sam kupila Prvo Babylove, a onda Velnea šampon. Velnea mi se mnogo više svidja. Prvo nisam verovala da je toliko dobar. Često si ga pominjala na blogu, ali sam probala neku njihovu kremu koja je bila užasna i nisam verovala tom brendu. Onda sam videla neko sniženje, i reko ajde da kupim. I prvih nekoliko pranja bilo nikakvog posebnog efekta. Šampon ko šampon. Ali samo sam njega imala pa sam htela da ga potrosim. I stvarno vremenom je mascenje bilo sve manje izraženo. I evo sada, par meseci koristim samo taj šampon i perem svaki drugi-treći dan. Nikako svaki dan. Kosa mi je u mnogo boljem stanju, i ja sam odusevljena time sto je vise ne perem svaki dan. Svima pricam o tome. Sve drugarice sada koriste Velnea šampon- pravo otkriće. Nisam rekla da sam do tada koristila Gliss šampone, sve vrste. I posle sam videla većina ako ne svi su bili sa silikonima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala što si podelila ovo sa nama. Nadam se da će i ostalim devojkama biti od koristi, jer je svačije iskustvo dobrodošlo, jer možemo naučiti na tuđim greškama. Velnea jeste pravo otkiće, i ja sam oduševljena.

      Избриши
    2. Zar taj Velnea sa matičnim mlečom nije za suvu a ne masnu kosu? Negde sam pročitala da se šampon bira prema tome kakvo nam je teme a ne krajevi kose..

      Избриши
    3. Sampon treba birati na osnovu toga kakvo nam je teme, naravno, ali ne i na osnovu toga sta pise na ambalazi, jer svi odlicno znamo da je vecina natpisa samo marketinski trik. Velnea maticni mlec ima takvu kombinaciju sastojaka koja odgovara temenu koje se brzo masti, jer ne utice negativno na lucenje sebuma. To ne znaci da nece odgovarati onima sa suvim temenom. Treba malo zagrebati ispod povrsine, vrlo je jednostavno razumeti kako izabrati proizvode... :) Ali nikako ne treba uzimati natpise sa ambalaze zdravo za gotovo

      Избриши
    4. Hvala na pojašnjenju, mislila sam da mi ne bi odgovarao jer se i meni kosa brzo masti, ali eto, pogreših. :) Isprobaću ga u skorijoj budućnosti.. Pozdrav.

      Избриши
    5. Nema na cemu. Ocekujem pozitivne utiske :) Pozdrav

      Избриши
  7. Hvala za ovaj post, muke mučim sa masnom kosom (prvi dan divna i čista, drugi već mora u rep ili punđu). >.< Ludim od toga i razmišljala sam o ovim tretmanima dubinskog čišćenja kose, ali prvo ću probati sa glinom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna stvar. Samo zahteva malo vise vremena, jer glina mora skroz da se osusi. Ali jednom mesecno ne bi trebao da nam bude problem :)

      Избриши
  8. Hvala ti za ovaj post, ima mnogo devojaka/zena koje imaju isti problem, a ne znaju kako da pristupe ovom problemu. Lepo si napisala da samo ljudi koji imaju ovakav tip koze temena i kose mogu da shvate koliko je veliki skok produziti
    ''ne pranje" kose makar i za 1 dan. Ja trenutno koristim babylove sampon i za sada sam zadovoljna, ali to cu moci pouzdanije da kazem tek posle izvesnog vremena. Nisam ni znala da postoji dok se ovde nisam malo bolje informisala.
    Ja pranje kose uspem da odlozim za 1 dan kada je tako vec zamascenu ispletem u 2-3 kike i tako prespavam. Ujutru mi kosa bude "na oko" bujnija, pa to zakamuflira masnije teme. Inace, kosa mi je ravna, duzine do ramena i ne volim pundje i vezivanje kose u rep, jer posle toga obavezno boli teme na mestu vezivanja kose.
    Obavezno cu probati ovaj tretman sa glinom. Da li je neko imao pozitivnih iskustava sa kanom, u smislu sporijeg mascenja kose?

    Veliki poZZ,
    Sanja

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala ti za ovaj post, ima mnogo devojaka/zena koje imaju isti problem, a ne znaju kako da pristupe ovom problemu. Lepo si napisala da samo ljudi koji imaju ovakav tip koze temena i kose mogu da shvate koliko je veliki skok produziti
    ''ne pranje" kose makar i za 1 dan. Ja trenutno koristim babylove sampon i za sada sam zadovoljna, ali to cu moci pouzdanije da kazem tek posle izvesnog vremena. Nisam ni znala da postoji dok se ovde nisam malo bolje informisala.
    Ja pranje kose uspem da odlozim za 1 dan kada je tako vec zamascenu ispletem u 2-3 kike i tako prespavam. Ujutru mi kosa bude "na oko" bujnija, pa to zakamuflira masnije teme. Inace, kosa mi je ravna, duzine do ramena i ne volim pundje i vezivanje kose u rep, jer posle toga obavezno boli teme na mestu vezivanja kose.
    Obavezno cu probati ovaj tretman sa glinom. Da li je neko imao pozitivnih iskustava sa kanom, u smislu sporijeg mascenja kose?

    Veliki poZZ,
    Sanja

    ОдговориИзбриши
  10. Post kao stvoren za mene, Pridržavam se skoro svih savjeta i momentalno sam u nekoj boljoj fazi.Puno mi pomaže šampon za suho pranje.

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan post! Nemam uopće ovakvih problema jer mi je kosa kovrčava i normalna do suha, ali danas me baš poznanica pitala za savjet o masnoj kosi - sada ću joj odmah poslati link! :D

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican post! :D
    xx
    fashionworldbymoi.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Ma tu je sve do genetike. Moja majka je imala isti problem, moj deda isto i nista ga ne moze resiti trajno. Dok ne opada, sve je dobro. Meni su Biomelem samponi ok za nas sa tankom kosom.

    ОдговориИзбриши
  14. I ja isti tip kose. Tanka, masna i plus jako retka i teme se providi. pre svega otici kod lekara. proveriti krvnu sliku, i sve hormone. TO TREBA PRVO URADITI. Ako tu bude sve u redu onda treba koristiti sto blaze sampone koji dobro peru a ne isusuju teme( bez jakih sulfata npr) , jer postoje mnoge devojke koje misle da imaju masno teme a imaju suvo jer su od toliko jakih i agresivnih sampona isusile teme pa se jos vise sebuma luci i kosa se jos vise masti. Alin je super sto se opadanja tice ali je prejak bar meni bio. Pun alkohola i sulfata i toliko mi je isusio teme i mrsio kosu da se mnogo vise mastila nakon par meseci koriscenja. To su moja isustva. Pozdrav svima.

    ОдговориИзбриши
  15. Odličan post i blog te ne mogu vjerovati da sam ga tek danas otkrila :D Moja kosa je također tanka i brzo se masti te ju moram prati svaki drugi, treći dan. No osim toga više mi smeta što je mekana i svilenkasta da se jako petlja i problem ju je raščešljati. Jel mi možeš savjetovati nešto što je dobro za lakše raščešljavanje kose?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, mnogo!

      Za rascesljavanje preporucujem bilo koju Loreal prskalicu (leave in nega u spreju). Meni skoro sve hidratantne maske sasvim dobro odmrse kosu.

      Избриши
  16. Bas isti problem imam...kosa mi se relativno brzo masti...nekada sam je znala prati svaki drugi dan, sad nekako na 4-5, jer vise vremena provodim kod kuce, pa nema potrebe za stalnim pranjem :-D koristim takozvani sampon za brzi rast od koprive, pantenola, koprivinih kapi i ricinusovog ulja i ad kapi...i zadovoljna sam...takodje koristim serical maske zelenu i plavu, koje obozavam i rotiram, jedno pranje jedna, drugo druga.. :-)))

    ОдговориИзбриши
  17. i ja takođe imam isti problem, kosa mi je tanka i brzo mi se masti. Čula sam o šamponu "Head&Shoulders" da je jako dobar i kupila sam ga. neki mi kažu da je to veoma dobar šampon protiv peruti, a neki kažu da nije, i da će mi se kosa još brže mastiti... pa ne znam sad da li da ga koristim.. ili ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni onaj s limunom uzas. Preagresivan. Isusuje previse.

      Избриши
    2. Bezite od H&S kao djavo od krsta, ima DIMETHICONE. Sta dalje reci.

      Избриши
  18. Iz ličnog iskustva, kada sam kosu obojila u plavo i kad sam je tretiranjem isušila, prestala je da se mati kao kad je bila prirodne boje. Ako vam baš baš smeta masnoća i mašćenje onda definitivno promenite boju

    ОдговориИзбриши
  19. kad se osisas na kratko jer te boli kosa

    ОдговориИзбриши