Vitamini za kosu

Nekada kozmetički preparati nisu dovoljni da bi kosa bila zdrava. Možemo koristiti najskuplje i najkvalitetnije tretmane, ali ako neki vitamin fali organizmu, onda je potrebno da delujemo "iznutra".

Zbog zdravstvenih problema moram da koristim dodatke ishrani. Imam jako slabe nokte (neverovatno lošeg kvaliteta), kao i jako tanku kosu, čemu je velikim delom uzrok nedostatak vitamina, pa sam malo istraživala na tu temu, kako bih pronašla pravo rešenje za moj problem. Možda će i vama koristiti.

Pre svega, potrebno je reći da ukoliko ishranom unosimo dovoljno vitamina, tj zdravo se hranimo, onda nam vitamini u obliku tableta nisu potrebni. 

Ishrana je vrlo bitan faktor kada je u pitanju zdravlje kose. Usled nedostatka vitamina kosa opada, postaje krhka, lako puca... 

Sledeći vitamini imaju ogroman uticaj na kosu, a pročitajte i kako:

Beta-karoten važan je za kosu jer se pretvara u vitamin A kada se jednom apsorbuje. VITAMIN A-Antioksidant koji pomaže proizvodnju zdravog sebuma u ​​koži glave. Nalazi se u ribljem ulju, mesu, mleku, siru, jajima, spanaću, brokoliju, kupusu, šargarepi, kajsijama i breskvama. Ne smete preterivati jer prekomerno uzimanje može da izazove gubitak kose i druge ozbiljne probleme. Takođe, pozitivno utiče na rast dlake.

VITAMIN B6 - Ovaj vitamin sprečava opadanje kose i pomaže stvaranje melanina, koji kosu daje boju. Pivski kvasac, džigerica, integralne žitarice, povrće i žumance su bogati ovim vitaminom. 

VITAMIN B12 - On takođe sprečava opadanje kose, a ima ga u ribi, piletini, jajima i mleku.


NIACIN (B3) - Nalazi se u namirnicama kao što su pivski kvasac, pšenične klice, riba, piletina, ćuretina i meso. Dozvoljena dnevna doza je 25 miligrama. 

PANTOTENSKA KISELINA ( B5) - Veoma je važna jer sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi. Vitamin B5 sadrže cela zrna žitarica, pivski kvasac i žumanca. 

ITAMINI C - Pomaže u očuvanju zdravlja kože i kose. Poboljšava strukturu kose i daje joj sjaj. Ima ga u agrumima, jagodama, limunu, narandžama, kiviju, dinji, ananasu, paradajzu, zelenoj paprici, krompiru i tamno zelenom povrću. 

VITAMIN E - Poboljšava cirkulaciju kože glave, a dobra cirkulacija omogućava brži rast. Ulje pšeničnih klica, soja, semenke i orasi, pasulja i lisnato zeleno povrće obiluju ovim vitaminom. Prekoračivanje dnevne doze dozvoljenog unosa vitamina E može da podigne krvni pritisak. 

8 коментара:

  1. Fenomenalan post :)

    Pre nekoliko godina u periodu pojacanog opadanja kose koristila sam Hair&Nails Retard kapsule. Zaustavile su mi opadanje i znatno popravile kvalitet kose :) Moja topla preporuka :)

    http://apotekaonline.rs/hair-nails-retard-kapsule?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

    ОдговориИзбриши
  2. Koliko dugo si ih koristila?
    Hvala puno na preporuci...

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post! Ja poceh da pijem tablete vitamina B, Betavitevit se zovu, mama mi je kupila (lekar je pa joj verujem da su fine) e sad ako se ugojim....:D kazu da vitamin B povecava apetit :)

    ОдговориИзбриши
  4. Preporučujem FITOVAL kapsule. Meni je dosta kose opalo od stresa, a nakon upotrebe ovih vitamina jako brzo mi je porasla nova kosa. Odnos cena/kvalitet je zadovoljavajuć, što ne mogu reći za MERTZ koje sam takodje koristila.

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican post, slazem se da je jako bitno hraniti kosu i "iznutra". Ono sto je meni pomoglo i odusevilo je VitaAktiv (proivodi ga LR health&beauty Nemacka firma) sadrzi sve ove vitamine i prirodan je proizvod. Preporucujem svima jer nije dobar samo za kosu vec za celo telo i organizam. Prodaje se preko interneta fb: LR Ana Srbija https://www.facebook.com/lr.srbija.5

    ОдговориИзбриши