Pripazite na ovo kada idete kod frizera!

Veliki broj vas mi se javlja sa pričom o problemima koje ste imale sa frizerima. Baš sinoć mi je jedna devojka iznela svoj problem, pa sam rešila da vam iz svog iskustva i izvlačenjem zaključaka iz naših prepiski izvučem nekoliko stavki na koje treba da obratimo pažnju kada idemo kod frizera.

Definisanje vaših zahteva

Krenuću od samog početka. Kada dođete kod frizera jasno mu recite šta želite. Da li želite stepenasto šišanje, šišanje na ravno, lokne na četku, izrazito ravnu kosu, pepeljasto plavu boju ili vatreno crvenu nijansu -  neka  vaš zahtev bude jasan. Pokažite frizeru fotografiju sa primerom i pitajte da li uopšte na vašoj kosi to može da izgleda kao na fotografiji. Ukoliko ne može, poslušajte njegov predlog.

Pranje i češljanje

Najčešći problem koji imam kod frizera, a veliki broj žena mi se javlja sa istom kritikom jeste agresivno češljanje mokre kose. Na sreću, postoje četke namenjene češljanju kose koja je mokra (npr. Wet Brush) koju svaki frizer može da nabavi, ali na žalost do sada nisam posetila ni jednog koji istu poseduje. Ukoliko je vi imate, ponesite je od kuće. Imate pravo da zahtevate da frizer ne češlja agresivno vašu kosu! Ne stidite se da kažete da to ne želite. Vi ste njihov klijent i vaš zahtev mora da se ispoštuje. Kosu nije neophodno češljati pre stavljanja balzama, niti u toku, što znam da mnogi frizeri rade. Balzam je dovoljno nežno utrljati u dlaku, a za to nije potreban češalj. Ako je balzam dobar kosa će se vrlo lako razmrsiti i nije potrebno agresivno češljanje. Mokra kosa je izuzetno osetljiva i vrlo lako se kida. To je vaša kosa. Vasa kosa ste vi. Ne dozvolite da neko radi na vašu štetu, jer za tu uslugu dajete novac!

Šišanje onoliko koliko kažete

Još jedan problem koji sam imala sa frizerima jeste što se dešavalo da ne ispoštuju moj zahtev da me ošišaju koliko sam rekla. Dešavalo se da im pokažem koliko da me ošišaju, a oni mi skrate više od željenog, svojevoljno, a na pitanje zašto su me toliko ošišali ako sam bila jasna koliko želim, rečeno mi je da mi je tako lepše ili na primer da je bolje da uklonim sve što je oštećeno. Konkretno, u jednom slučaju, imala sam svadbu za koju mi je trebala duga kosa i apsolutno nisam želela da iz tog razloga skratim kosu koliko možda treba, ali nije na frizeru da sam donosi zaključke kako će da nas ošiša, sem ako mi to sami njemu ne dopustimo.  Ponovo kažem, ako ste došli sa zahtevom i ako za uslugu plaćate, očekujte i zahtevajte da budete ispoštovani!

Biranje nijanse farbe za kosu

Devojka koja mi se sinoć javila, ispričala mi je slučaj da je došla kod frizera, pokazala mu fotografiju kakvu boju i tehniku želi, gde se usluga završila sa totalno drugačijom nijansom i drugačijom tehnikom farbanja, gde fotografija sa primerom nema veze sa postignutim efektom (pokazala je balayage sa diskretnim pramenovima, a dobila je šatiranu kosu, sa puno jako svetlih pramenova). Frizer je njoj dao katalog sa nijansama da izabere boju koju će koristiti (????!!!!). Nikada ne dozvolite frizeru da na vama ostavlja odluku koju nijansu da koristi za farbanje, sem ako već znate koju farbu koristite i kakav efekat dobijate tom nijansom. Nikada, ali nikada to ne dozvolite!!! Ako vam frizer kaže da vi izaberete odmah znajte da taj frizer ne zna šta radi. Kako će se koja nijansa primiti na vašu boju kose zavisi od mnogo faktora. Od boje vaše kose, vašeg podtona, od proizvođača, jačine farbe. Frizer je taj koji mora da poznaje asortiman farbi koje koristi i da zna koju nijansu treba da upotrebi da bi dobio ono što ste vi tražili. Odlično znamo da  je nijansa koja stoji na svakoj farbi samo primer, i apsolutno ne znači da će takva biti kada se vaša kosa ofarba tom nijansom. Frizeri često mešaju više različitih nijansi kako bi dobili onu pravu. Kolorizacija uopšte nije jednostavna, i pazite kada birate frizera koji će bojiti vašu kosu. Dobra svar je što je sve više frizera koji se bave baš koloracijom, posećuju seminare i edukuju se o tome. Za to je potrebno, znanje, iskustvo i malo talenta. Loša farba, frizer koji ne poznaje dobro sistem koloracije, može uništiti ne samo vašu boju već i kvalitet vaše kose (naročito kada se koristi blanš). 

Slobodno nosite svoje preparate od kuće

Ukoliko imate preparate koje koristite i kojima verujete slobodno ih ponesite od kuće i tražite da frizer njih koristi. Veliki broj frizera kod kojih sam bila koristi na svima isti šampon/balzam/masku. Što doduše i nije neki ogroman problem, niti vam može napraviti neku štetu. Samo sam želela da vam dam taj predlog da ponesete ono što vama prija, naročito ako imate poseban tretman kojim oporavljate svoju kosu.


Zahtevajte da se vaše vreme poštuje i poštujte tuđe

Ukoliko ste zakazali u određeno vreme, pojavite se onda kada je dogovoreno. Dešavaju se naravno svima situacije da prosto ne možemo stići na vreme ali u tom slučaju budite fer i javite da kasnite. Takođe, ukoliko dođete na vreme i morate da čekate (a to vam se događa često kod tog frizera) stavite do znanja kada ste zakazali i da žurite (ukoliko žurite :) ). Kao što vi treba da poštujete tuđe vreme, tako drugi treba da poštuju i vaše. Frizeri koji rade po sistemu zakazivanja znaju tačno koliko im za kog klijenta vremena treba, i ne sme da se dešava da stalno kasne i da ih klijenti čekaju. Ako ste zakazali i plaćate svoju uslugu, morate biti ispoštovani. Dobar frizerski salon neće po svaku cenu "gurati" klijente u kratke intervale kako bi imali što više dnevnog pazara, već će se bazirati na kvalitet usluge! Ne dozvolite da neko "zbrza" svoj posao na vama, samo jer nisu napravili dobar plan, i u cilju im je da što više novca uzmu. Zahtevajte da se vaša usluga obavi kako treba, kao što ste i platili onoliko koliko treba!

Nadam se da vam je ovaj post bio od koristi. U komentaru mi napišite kakvo ste vi negativno iskustvo imali i kako se ponašate kada ne dobijete ono što ste od frizera tražili? Da li prećutite ili kažete da ste nezadovoljni?

16 коментара:

  1. Bravo!Navedene stvari sam dozivela milion puta,osisaju me mnogo vise nego sto treba,i naplate mi isto tako mnogo vise nego sto treba.... Uzas :(

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo puta nisam osisana kako sam trazila. Milion puta boja koju sam dobila nije bila ona koju sam trazila. Ja se plasim da odem kod frizera jer nikad ne znam kakav ishod mogu da ocekujem. Retko kada sam zadovoljna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pojavilo se nekoliko kolorista u Beogradu koji su mi baš zanimljivi, i koliko mogu videti na njihovim društvenim mrežama edukovani su i rezultati se čine baš dobrim. Tako da, nadam se da će stvari krenuti da idu na bolje, i da će frizeri više da se edukuju i manje da olako rade na nečijoj glavi, neznajući šta rade.

      Избриши
  3. Jako dobar tekst, slazem se bukvalno sa svakom recenicom ali bih dodala jos nesto...
    Nikada mi nije bilo jasno, i ne razumem, zasto frizeri tako agresivno cesljaju mokru kosu, kada i vrapci na grani znaju da to NE SME da se radi! Kada god procitam neki tekst o nezi kose, svuda ali svuda izricito pise da kosa ne sme mokra da se ceslja. A da ne pricam o tome da za to isto cesljanje nekada koriste guste cetke pa ti pola kose pocupaju i pokidaju :( Takodje nije fer, da bez znanja klijenta, koriste neke skupe maske/ ampule i na kraju to naplate. To se meni desilo jednom i nikada vise. Ne samo meni, cula sam dosta negativnih iskustava sto se tice toga. Zato sada kada idem kod frizera, prilikom pranja kose, osim sampona i regeneratora ne dozvoljavam da mi bilo sta stave, jer su jako bezobrazni i naplate papreno. Druga stvar koja mi takodje jako smeta je sto koriste tehniku za istanjivanje kose (izvinjavam se ako nisam upotrebila adekvatan izraz, nisam iz Srbije i ne znam kako se kod vas to tacno kaze) cak i tamo gde ne sme. Moja kosa je gusta ali je tanka dlaka, i kada su koristili tu tehniku, samo su mi napravili problem i nista vise jer mi je kosa bila kao slama! Operem kosu i kada je isusim samo se razleti pa muke moje dok ja to sredim i dovedem u red. Znaci nije isto moja kosa i neka koja ima gustu i kovrdjavu kosu gde bi mozda ta tehnika i bila primenjiva. To je znaci druga stvar koju izricito zabranjujem kada sednem da se sisam. Sa jedne strane propagiraju gustu kosu i nadogradnju a sa druge strane kada sednemo da se sisamo oni nam je prorede i sto je jos gore, to rade svojevoljno- bez pitanja, sto takodje smatram da nije fer. Treca stvar koja meni licno smeta, ne znam mozda gresim povodom toga, je kada odem kod nekog (poznatog i dosta hvaljenog) frizera, i krene da me sisa neko dete koje je tek pocelo da radi. U startu se pobunim i ne dozvoljavam :) Razlog je jednostavan, nemam poverenja, vidim da ta osoba nema dovoljno iskustva i zato trazim da me sisa vlasnik/ vlasnica salona. Bilo je situacija kada su negodovali povodom toga ali smatram da za svoj novac imam pravo da biram...To bi bilo to, od prilike sta meni smeta, a negativnih iskustava bilo je i bice.Ja sam licno imala 2. Jednom sam precutala i kuci 3 dana plakala jer su mi unakazili kosu i dan danas se kajem sto nisam digla uzbunu u salonu a drugi put sam se pobunila i nisu hteli da naplate ali sam na kraju platila i kuci rasturila frizuru. Bilo mi je zao da ne platim a znam da sam bila u pravu, jer sam odnela sliku kakvu frizuru zelim a na kraju je ispalo sasvim nesto deseto...Zato sada sama sebi sredjujem kosu, za sve prilike...
    Pozdrav za sve dame, cuvajte i negujte svoju kosu. Sto bi moja majka rekla: ,,Zenu krase obrve, zubi i kosa"...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, prvi put čujem to da naplaćivanje maski koje stave tako na kvarno. Strašno. Drago mi je što si to podelila sa nama, možda bude nekome od koristi. Obratiću pažnju baš.
      Moram i ja da prokomentarišem to što se dešava da u nekom ekskluzivnom, skupljem salonu ljudi zapadnu u ruke početnika. Ne želim da se neko uči na meni, sem ako to nije prethodno dogovoreno. Mada, videla sam da neki saloni imaju klasifikaciju frizera po kategorijama, i tu se razlikuju cene. Što apsolutno podržavam i to mi je skroz u redu.

      Što se tiče trimera i stanjivanja, mislila sam da je to prošlost. Nije valjda da to još uvek rade??? Sećam se da su to koristili pre kada su u modi bili oni "repovi" i stepenasta kosa sa istanjenim krajevima. Očigledno su neki frizeri ostali u tom periodu. :) Uzas. Kada bi mi se to desilo ne bi dobro prošli, blago rečeno.

      Hvala ti mnogo što si podelila ovako detaljno svoje iskustvo. Znači mi, a znači će verujem i drugima.

      Veliki pozdrav!

      Избриши
  4. Kunem se da frizerki skrenu makazice i ošiša više, pa onda traži izgovor :D :D :D

    Ja sam u principu najzahvalnija mušterija ikada, ne pravim problem ni oko čega ali kod frizerke se ionako samo šišam, pa mi je nešto i bzvz da pravim problem oko dva centimetra, a i verovatno me to ne pogađa previše :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, kod mene nije bilo 2cm, veruj mi :) Ja npr.kada sam radila nokte nikada nisam rekla kada sam bila nezadovoljna, a bila sam mnogo puta. Dešavalo se često da dođem kući i skinem sama ono što sam platila 2000din. jer mi je loše urađeno. Sedela sam kod frizera i gledala kako mi gori kosa dok mi je uvijao kosu presom i ćutala sam. Tako da, prva ja ćutim i vrlo sam zahvalna. Uvek kažem kako mi se efekat dopadne iako sam razočarana. To sam objašnjavala time da sam tako vaspitana. Međutim, poslednje dve posete frizeru bile su užasne, i shvatila sam da ne treba da ćutim, jer sam debelo platila za uslugu. U svakom slučaju, bila ta usluga 300din ili 70e, plaćeno je da bude odrađena kako smo tražili.

      Ali tih 2cm o kojima pričaš su najmanji problem, ne treba se zaista za tako nešto ljutiti. Meni je tom jednom prilikom baš mnogo skinula a imala sam smišljenu frizuru za svadbu i to mi je propalo :(

      Избриши
  5. Super post,mjesecima sam isla u jedan fensi salon,frizerka nije uspjela da mi iz moje smeđe 6 izvuce lijepu plavu boju,znaci ispala bi nakon farbanja žuta,šarena užas.Da napomenem da me blajhala,da mi je stalno ponavljala kako nema sanse da budem plava bez blansa,jednom sam ispala narandžasta na korijenu a dotična je koristila keune 1517 navodno,promjenila sam frizerku i dobila plavu boju bez blanša,samo obicna farba

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je žao kada čujem ovako nešto i samo zamišljam sebe u toj situaciji. Žalosno je što frizeri ne osećaju odgovornost za svoje greške u radu, dok mi izlazimo oštećene kose, uništene boje i pune opravdanog nezadovoljstva.

      Избриши
  6. E ja moram da pohvalim moju frizerku. Kid nje se sisam vec 14 god i stvarno ni jednu zamerku joj ne mogu pronaci. Sve se dogovaramo, pustim je da predlozi, nekad je poslusam, nekada ona mene. Jednostavno upoznala je moju kosu i zna kako sa njom. Ovo ne znaci da nikada nisam bila razocarana u frizere. Pre nego sto sam moju frizerku pronasla desilo mi se da mi je ravna kosa nakrivo osisana, cupali bi me dok bi je sesljali, skratili vise. Kada je moja frizerka bila na odmotu otisla sam na frizuru za jednu svadbu kod druge i rekla da mi nikako ne stavlja lak za kosu jer meni se lokne drze i bez njega da ni mi ona toliko na kraju ilepila kosu da sam kasnila na svadbu jer sam.morala ponovo da je perem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaš sreću što si našla frizera kojim si zadovoljna. I to je stvarno lepo čuti.
      Što se tiče ovoga sa lakom, nemam reči. Ona bolje zna, verovatno se time vodila. Strašno :D

      Избриши
  7. Moram da kazem da se zaista jezim tog grubog cesljanja mokre kose, pa se pitam da li te iste frizerke tako cesljaju i svoju kosu. Takodje imam iskustva i sa preteranim skracivanjem kao i istanjivanjem kose trimerom. Ali definitivno najgore iskustvo imala sam sa brazilskim keratinom! Taj tretman sam radila pre par godina u da kazem fensi salonu kod frizerke cija sam musterija bila vec duze vreme. Priznajem - nije da nisam bila zainteresovana ali mesecima me frizerka ubedjivala kako mi je potreban taj tretman i kako cu posle toga biti prezadovoljna svojom kosom. Usput kao redovnoj musteriji ponudila mi je i dobar popust na pomenuti tretman. Posto sam joj apsolutno verovala jer sam do tada bila zadovoljna svim uslugama pristala sam. Medjutim nemam pojma sta je poslo po zlu. Da li je u pitanju bila frizerkina nestrucnost ili cak kako sam pocela da sumnjam da mi je umesto tog brendiranog keratina koji kao reklamiraju u salonu stavila na kosu ko zna sta drugo - ne znam. Odmah nakon tretmana krajevi kose su mi bili kao slama spaljeni. Morala je da mi skrati jedno 4cm kose, ubedjivala me kako ostecenom ionako nema spasa i kako je ostalo sve super. Ajd nije mi bilo svejedno ali precutala sam. Prvih par meseci kosa mi je zaista bila lepa i ravna bez mnogo muke. A onda odjednom je pocela da se naglo krza i lomi pa cak i da otpada. Frizerka mi je ladno na to predlozila kako bi trebalo ponoviti keratinski tretman sto je kod mene ono sto se kaze definitvno upalilo lampicu za alarm da nesto nije u redu. Toliko me blam sto sam ispala tako naivna i sto sam pre svega sve precutala. Posle toga vise se nisam vracala u taj salon. Kosa mi je odjednom bila grozna, od muke mi je bilo doslo da se osisam skroz na kratko samo da ne gledam kako mi strce sve te izlomljene i sprzene dlake. Na svu srecu naisla sam na drugu frizerku u drugom salonu koja mi je predlozila da polako redovnim skracivanjem na svakih mesec do dva osisamo ostecenu kosu. Uspela sam da odrzim tu neku duzinu do iznad ramena ali mislim da mi je trebalo jedno dve godine dok se nisam resila tog zlog keratina tj. dok mi nije porasla nova kosa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priču o keratinu ostavljam za neki drugi post. Očekivala sam da će se neko javiti sa ovom pričom. Stvar je verovatno u nestručnosti i lošim preparatima. Zanimljivo je što sam čula ogroman broj iskustava, baš poput ovog koje si ti podelila sa nama. Kažem opet, pisaću uskoro o tome. Drago mi je da si se otarasila tog oštećenog dela, znam da je to proces, i da ume biti mučno.

      Избриши
  8. Da. I ja se pitam da li sebe češljaju tako krvnički. Naravno, pre sam to trpela, sada ih zamolim da budu nežnije. Smeta mi i njihov grubi način pranja kose, posebno što dodjem sa relativno čistom kosom. Ali ne, to se zapne iz sve snage. Iz mog iskustva sa frizerima sam zaključila da u suštini nemaju pojma kako treba sa kosom i da na nekom nivou mrze duge kose
    :) Uvek im nešto smeta, uvek vide oštećenja i ako ih nema. A ako si nefarbana, kažu ti da ti je kosa obična... Mogu da pohvalim frizerke iz Wizzard-a jer su uvek pazile da ne skrate više nego što je rečeno. To jedino. Ali i dalje gledam da ih posećujem što je ređe moguće. 3, 4 puta godišnje zbog neophodnog osvežavanja krajeva i ćao zdravo:)

    ОдговориИзбриши
  9. Ja sam bas imala problem sa jednom iz Wizzarda. Otisla sam izvucem pramenove i da se osisam, to je tako na silu udradila, drzala mi je blans mnogo vise nego sto je trebalo jer joj je bilo do toga bleji sa ostalim koleginicama ispred sa cigarom i osisala me jednim potezom. JEDNIM JEDINIM POTEZOM! Iako sam radila stepen... Naravno, ne znaci da su sve takve, nikad mi niko lepse nije uradio lokne iz pomenutog lokala. Moja kosa je prirodno uvijena ako je dosta cesljam ispravi se, svaka frizerka je prvo izfenira na ravno da bi je osusila i onda krene da je uvija cetkom sto kod mene to ne moze... Svaka me naravno ubedjuje da je moja kosa takva, kao da ja ne znam sa cim zivim 30 i kusur godina....

    Sto se tice sisanja najgore mi je bilo kad sam bila u srednjom skoli imala sam kosu do struka skoro, rekla sam joj da mi skrati 4-5cm i izasla iz salona sa kosom jedva do ramena... Bila sam klinka, nisam ni mogla da vidim sta radi jer je sisala iza nekako sve vreme i od tolikog soka nisam ni odreagovala. Znam sam da su prosle nedelje, a da ja nisam zaplakala kad se pogledam u ogledalo. Horor! Sad sam zato uvek pod stresom dok me neko sisa.

    ОдговориИзбриши