Opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena nije retka pojava. U proleće i jesen bi to trebalo da je normalna pojava (naravno, ne u nekim ogromnim količinama), ali može nastati veliki problem ako je u pitanju neki dublji problem.

Zašto kosa opada? Postoji dosta razloga zbog kojih kosa može opadati. Pored toga što kosa opada u proleće/jesen, usled obnavljanja vlasišta, glavni razlozi za jače opadanje kose su uglavnom stres, starenje , hormonski poremećaj, bolesti štitne žlezde, nagli prestanak korišćenja pilula za kontracepciju, loša ishrana, nedostatak gvožđa, bakra, selena i cinka, povišena temeratura, nagli gubitak kilograma, vezivanje kose u rep ali isto tako se i žene nakon porođaja suočavaju sa ovim problemom.


Šta pomaže kada je opadanje kose u pitanju?
Rešenja za ovaj problem su, na sreću brojna. ALI zavise od prirode problema i od toga kada ste uočili problem i počeli da se bavite rešavanjem istog. Zbog toga, kako ne biste gubili vreme, jako je bitno da se posavetujete sa stručnim licem, dermatologom, endokrinologom, i pre svega lekarom opšte prakse koji će vas uputiti ka odgovarajućem stručnjaku. To je najbolji put do rešenja.

Pored losiona koje možete kupiti u apoteci ili specijalizovanim prodavnicama za kozmetiku, možete isprobati i sami da rešite ovaj problem, a ja ću vam predstaviti nekoliko načina koji vam mogu pomoći.

Ricinusovo ulje- Ovo ulje je pravo čudo. Oni koji ga koriste za brži rast kose znaju da zahvaljujući njemu raste nova kosa i što je najbitnije JAKA kosa.

Masaža- Kosa može da opada i zbog nedostatka cirkulacije. Zato je vrlo bitna masaža temena. Tako da, dok nanosite maslinovo ulje, nežno masirajte teme, ili zamolite nekog da vam pomogne.

Vitamini i ishrana-  Kao što sam rekla, opadanje se može javiti usled nedostatka vitamina, i u tom slučaju u svoju ishranu dodajte namirnice bogate gvožđem, cinkom, vitaminom B, magnezujumom, pivskim kvascem. Pomoći će vam riba, soja, jaja, lešnici, orasi i sl. Ili jednostavno u apoteci kupite vitamine u vidu tableta.

Kopriva- Ispirajte kosu čajem od koprive. Takođe, čaj možete izmešati sa malo ricinusovog ili bademovog ulja i umasirati u kosu, a nakon toga je detaljno oprati.

Koprivine kapi-U svakoj apoteci možete kupiti kapi od korpive. Pomešajte ih sa pantenol rastvorom, uljem za kosu po izboru (maslinovo, ricinusovo, bademovo, čičkovo, orahovo i ostala) držite nekoliko sati na kosi (ili ako imate mogućnosti i celu noć) a zatim detaljno isprite.

Losioni i šamponi za kosu koji u sebi sadrže kofein, beli luk, pivo vam mogu biti od velike pomoći kao i aloe vera koja ima mnogo lekovitih svojstava. Takođe, sami možete iskombinovati sve ove sastojke i sami napraviti svoj losion.


Kada su u pitanju preparati protiv opadanja koje možete kupiti u apotekama i drogerijama, najprodavaniji su sledeći: Šampon i tonik "plantur 39" (oko 1000din), šampon i kapsule "biokap" (oko 1200 i 2500din), allin losion (oko 800din), "konjski šampon" (oko 2000din)








2 коментара:

  1. Kosa vam opada jer konzumirate secer. 20 godina mi je svake jeseni kosa opadala u pramenovima, bacala sam novce za razne "cudotvorne" sampone. Pre 8 godina sam se potpuno skinula sa ove droge (slatkisi, gazirana pica, secer u kafi...sve sam to prekinula) i vec godinama unazad ja nemam period opadanja uopste.Ranije sam uvek nosila kratku frizuru jer mi je kosa bila slaba i tanka, sad mi je kosa do lakta, zdrava, bujna, sjajna. Takodje sam se skinula i sa zivotinjskih proizvoda i resila se i drugih zdravstvenih problema kao sto je krvarenje desni, ne gorim na suncu vise bez zastite, lice mi se ocistilo od akni i fleka.

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo I ja sam jedno vreme izbacila secer iz ishrane smrsala sam ten mi sijao kosa bila sjajna I gusta sad opet jedem slatkise I imam problema sa tenom I kosa mi opada

    ОдговориИзбриши