Dobri i loši alkoholi u proizvodima za negu kose


Nekada davno, čula sam kako alkohol kao sastojak nikako nije dobar za kosu, i uporno tražila proizvode koji ih ne sadrže. Bilo je bukvalno nemoguće naći proizvode bez alkohola i bila sam zbunjena, jer dobijam informaciju kako su jako loši za kosu, a gotovo svi proizvodi ih sadrže. Malo mi je trebalo da saznam da postoje dobri i loši alkoholi - oni koji su korisni i oni koji isušuju kosu.  
Dakle, nije svaki alkohol isušujuć i loš. Na poleđini svakog proizvoda se nalazi lista sastojaka (INCI) gde vrlo lako možete prepoznati dobre i loše alkohole, a u nastavku ovog teksta ću vam objasniti suštinu i kako trebate tumačiti sastojke.

Alkoholi u proizvodima za negu kose (i kože) imaju različite funkcije: Koriste se kao emulgatori, da bi hidrirali kosu i učinili je glađom, da skrate vreme sušenja kose, da učine proizvod lakše razmazivim, da bi zgusnuli proizvod, da bi vezali komponente koje se ne rastvaraju vodi, a neki su tu u funkciji konzervansa. 

Dobri alkoholi su masni alkoholi, koji se najčešće dobijaju iz ekstrakata biljaka / ulja (najčešće kokosovog i palminog) i ne mogu doneti apsolutno nikakvu štetu kosi, već samo korist, te ih ne morate izbegavati.

Loši alkoholi se najčešće nalaze u tečnim proizvodima, sprejevima za kosu, lakovima, penama. Pitate se, verovatno, koja im je onda svrha u proizvodima za negu, ako imaju negativno dejstvo. Loši alkoholi služe za to da rastvaraju sastojke koji se inače ne mogu mešati sa vodom (ulja, polimeri ili drugi aditivi). Kako rastvaraju određene sastojke kako bi se pomešali sa vodom i kako bi se dobila željena formulacija, tako rastvaraju i prirodna ulja na dlaci i koži i time negativno deluju na kvalitet, ukoliko se koriste često.  Na primer, ponekad, u specijalnim prilikama koristim lak za kosu (koji u sastavu ima neki loš alkohol) i on nema uticaja na kvalitet moje kose jer ga koristim jako retko i pravilno negujem kosu i redovno je hidriram. Isto važi i za sprej za zaštitu od toplote. Dikson Brilly Brix je zaista sjajan proizvod za zaštitu, koji nažalost ima taj isušujuć alkohol, ali kako i njega koristim izuzetno retko, on nije isušio moju kosu niti je ostavio bilo kakvu negativnu posledicu. Ali zato, proizvodi koje koristite redovno, leave in sprejevi, maske, šamponi, nikako ne bi trebali da imaju isušujuće alkohole u sastavu jer ćete sigurno redovnom upotrebom primetiti da vam je kosa suvlja i lošijeg kvaliteta.

Narednu listu sa nazivima alkohola sačuvajte negde, pa prilikom kupovine vrlo lako možete proveriti da li neki proizvod ima loše alkohole u svom  sastavu. 

U listu loših alkohola spadaju:
  • SD alcohol
  • Ethanol
  • SD alcohol 40
  • Alcohol Denat
  • Propanol
  • Propyl alcohol
  • Isopropyl alcohol

Dobri alkoholi su:
  • Stearyl Alcohol
  • Cetyl Alcohol
  • Cetearyl Alcohol
  • Lauryl Alcohol
  • Myristyl Alcohol
  • Behenyl Alcohol

Neutralni alkoholi su oni koji nemaju uticaja na trenutni efekat nakon korišćenja proizvoda, već su tu najčešće u ulozi prezervativa, a to su: 
  • Benzyl alcohol
  • Propylene Glycol
Jako važno!!! Masni alkoholi se ponekada stavljaju u proizvod u većoj količini kako bi snizili cenu proizvoda, jer su jeftiniji od polimera koji su kvalitetniji i postižu sličan trenutni efekat. Zato vam često kažem kako ne mogu da protumačim određenu listu sastojaka i kažem vam da li je proizvod visokokoncetrovan (proteinima/aminokiselinama/uljima) jer niko od nas ne zna tačnu formulaciju i odnos sastojaka u proizvodu.  Balzami najčešće imaju veću koncentraciju masnih alkohola, i dosta malu koncentraciju npr.ulja/keratina i ostalih aktivnih sastojaka koji doprinose kvalitetu kose, te daju dosta mekoće dlaci trenutno i omogućavaju lakše češljanje, dok za dugoročne i veće rezultate ipak morate potražiti proizvode koji su bogatiji uljima, aminokiselinama, proteinima i sl.sastojcima koji se koriste za oporavak kose.

Hvala na praćenju i svakoj povratnoj informaciji.  

1 коментар: