Ispovest Lepe Kose #1 (jako duga, nikad farbana, ravna kosa)


Današnji post je nešto drugačiji od onoga što ste mogle viđati na blogu Zdrava kosa. Rešila sam da vam, s vremena na vreme, prenesem iskustvo nekoga sa lepom kosom, da zajedno zavirimo u negu nekoga čija kosa je lepog kvaliteta, ne bismo li izvukli neke zaključke koji nam mogu pomoći u našoj rutini.

Mojoj dragoj prijateljici Jeleni sam postavila neka pitanja u vezi njene rutine, koja bi vas verovatno najviše interesovala.

Napomena: Jelenina kosa je dobrog kvaliteta, nema zdravstvenih problema koji bi 
prouzrokovali opadanje kose i slabu dlaku.

Da li si se ikada farbala?
Ne.

Koliko dugo pustas kosu?
Oduvek imam dugu kosu. Na kratko sam se ošišala jednom u osnovnoj školi i jednom u srednjoj, tako da recimo 10-ak godina skracujem samo krajeve.


Koliko često se šišaš?
Otprilike na svaka 3-4 meseca. 

Da li imaš problem sa suvoćom kose?
Ne, osim ako posle samponiranja ne koristim nikakav balzam, masku, leave in proizvod primetim da mi je kosa malo suvlja.

Kako to rešavaš?
Korišćenjem maske za kosu.

Da li se feniras/peglas i koliko često?
Kosu sušim fenom posle svakog pranja (čak i leti), ali bez korišćenja četki, dok peglu koristim jednom u mesec – dva.


Koliko često pereš kosu?
Svaki treći dan. Eventualno ako ne stignem da je operem vežem je u rep pa je operem sutradan. 

Šta trenutno koristiš za negu?
Šampon od koprive (Afrodita), Lilly balzam za kosu sa „maslinovim uljem“ koji mi služi samo za lakše raščešljavanje i Garnier masku sa avokadom i ši puterom.

Najbolji i najgori proizvod koji si koristila?
Nikada nisam koristila profesionalne proizvode za negu kose, da jesam verovatno bih se raspametila nekim od njih. Ovako, moj izbor za najbolji proizvod koji sam koristila pada na Still masku sa arganovim uljem (kosa mi je posle nje bila svilenkasta, meka i sjajna), a najgori proizvod Syoss keratin balzam (kosa mi nikad nije bila suvlja, hrapavija na dodir, kao nakon korišćenja ovog balzama)

Omiljena maska i sampon?

Zaključak: Njena kosa je zaista, fascinantno lepa, i mislim da se svako oduševi kada je vidi uživo. Kosa koja je nefarbana, netretirana, o kojoj se oduvek vodi računa, ne zahteva neku komplikovaniju negu. Jelena je napomenula da ako ne stavi masku, desi se da joj kosa bude suvkasta. To nije nikakav veliki i nerešiv problem. Jelenu ću nagovoriti da proba neku profesionalnu masku :) , čisto da se uveri u to da postoje maske koje daju dugoročne rezultate, ali ona zaista jako fino održava kvalitet i dužinu svoje kose pomenutim proizvodima. Kosi koja je prirodna i zdrava, nikada oštećena bilo kakvim spoljnim uticajem nije neophodna jača nega, iako bi bilo korisno uvrstiti ponekad u negu neku profesionalnu masku. 

9 коментара:

  1. Super post. Mada bih vise volela da npr.uradis intervju sa nekom devojkom cija je kosa hemijski tretirana, suva, koja ne raste ili joj je prirodno los kvalitet i da recimo stavis slike pre i posle, i kojim proizvodima je uspela da oporavi kosu i za koji vremenski period. Mislim da ko ima genetski predispozicije za zdravu i lepu kosu ne mora puno ni da se trudi oko odrzavanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. I hoću naravno, ovo je samo početak :) Dosta devojaka sa netretiranom kosom me pita kako da održavaju kvalitet, pa je ovaj post namenjen njima :) Jedva čekam da istu stvar uradim sa nekom devojkom koja ima tretiranu kosu :) Hvala svakako na super predlogu.

      Избриши
    2. Evo ja da podijelim neko svoje mini iskustvo. Imam 20 godina i kosa mi je prirodno suva,blago talasasta. Prije nekih 5-6 godina bilo je "in" peglanje kose i da se ne bih osjećala grozno zbog toga što svaka djevojka ima savršenu kosu a ja nekako čudnog oblika prirodno, počela sam da je peglam. I to svaki dan, tokom čitave jedne godine. Sledeće dvije godine ne svakodnevno, ali peglala sam je često. Onda sam se dozvala pameti, bacila peglu jednom za sva vremena i počela da koristim homemade maske sa maslinovim uljem ali mi je to dosadilo i ubrzo sam prestala. To je bilo neke 2014-2015. Od tada do marta ove 2017te nisam koristila ništa osim šampona i povremeno Gliss prskalica. Redovno sam čitala ovaj blog ali nikad ništa nisam zapravo i primijenila, do marta. Tad sam kupila Aminokeratin, drogerijsku Loreal masku i neki leave in(Selective keratin sprej-baš je dobar bio), od tada sam počela da je njegujem i na ljeto sam se divila kako mi je kosa meka na dodir, a prije toga je bila užasna. U septembru mi je poneko i govorio kako mi je lijepa kosa i kako sija. A tek sada sam kupila Dikson Collagen masku i nakon ova 4 puta koliko sam je koristila do sad kosa mi izgleda meko i svilenkasto kao onima kojima je kosa takva prirodno, znate onu prirodnu svilu koju djevojke imaju? :) tako da jesu mi dosta i ova prva tri proizvoda učinila razliku, ali ova Diksonova maska je od nje napravila magiju u nepune 2 sedmice. Što se dužine tiče, moja kosa raste do nekih 10cm ispod ramena i tu staje, ako poraste još preko toga to je užasno tanka kosa tako da me frizer uvijek pita jesi li je ti ovo tanjila po vrhovima. Ali takva je bila od djetinjstva, nikada mi preko toga kosa nije porasla

      Избриши
  2. Sigurno joj je dlaka deblja? ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan i koristan post.Svakako preporučujem da uradis više takvih intervijua.Ako možeš nadji nekog ko je uspeo da izadje na kraj sa masnom i tankom kosom.Ja je isfeniram(stavim penu za volumen),pa naprskam lak za kosu.Za 2 sata sve spadne pa još ako duva vetar...Bukvalno za 2 sata moram da je vezem.Sutradan već skroz masna.Hvala ti za ovaj divan sajt.Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pisala sam mnogo o toj temi o mašćenju kose. Ako je kosa tanka, nema pomoći u šamponima, masnoća će svakako brzo da izbije. Jedino što trenutno može rešiti problem jesu sprejevi za volumen i suvi šamponi koji će odložiti pranje. Sve ovo važi isključivo ako je sve u redu sa kožom glave, gde samo brzo izbija masnoća.

      Pozdrav

      Избриши
  4. Majka priroda i genetika na delu, predivna kosa, zaista joj ne treba nista mimo sampona i prosecne maske. Meni genetika nije naklonjena, profesionalnim proizvodima uspem da donekle izvucem kvalitet dlake, ali i dalje nema sanse da poraste do pola ledja, lomi se...

    ОдговориИзбриши