Kako oporaviti kosu posle leta?

Tokom celog leta sam se trudila da vas podsećam da u ovom periodu trebate više pažnje posvetiti zaštiti nege kose, naročito ako ste na moru/bazenu/plaži ili bilo gde kada provodite dosta vremena na suncu. Neko ima jako slabu i osetljivu dlaku i pored zaštite dolazi do nekih oštećenja, suvoće, isprane boje, žutih pramenova... A nekada se prosto malo više opustimo na letovanju i zaboravimo da zaštitimo kosu. U svakom slučaju, tako je - kako je, i jedino što tada preostaje jeste da se potrudimo da kosu oporavimo, što je više moguće.


Oštećenja
Za početak, ukoliko je kosa na kraju leta vidno rascvetana, oštećena i ispucala, nažalost jedino rešenje jeste šišanje. Nemojte posmatrati to tragično, čak i ako puštate kosu. Ja sam počela da se radujem šišanju, jer volim taj osećaj kada su krajevi sveže ošišani i ravni. Kosa momentalno izgleda lepše, kao i sama frizura. Bitno je da se otarasimo tih vidljivih oštećenja. 
Pored rascvetalih krajeva koji su vidljivi, imamo i ona manje vidljiva strukturna oštećenja dlake, koja se na sreću mogu rešiti kvalitetnim proteinskim maskama. Njima takođe jačamo strukturu dlake i sprečavamo dalja oštećenja. O važnosti proteinske nege sam vam već pisala ovde, pa da se ne ponavljam. Pomenuću samo još jednom moje omiljene proteinske maske i tretmane koji su mi dali odlične rezultate : 

Suva kosa 
Iako uspemo da se vratimo bez procvetalih krajeva, nažalost najveći problem nakon leta predstavlja suva kosa, jer sunce, morska voda i hlor jako isušuju kosu! Nakon svakog leta najviše pitanja dobijem upravo na ovu temu, gde me pitate kako da povratite kosi hidrataciju. Ovo i nije tako teško, ukoliko ste spremni da uložite malo više novca, i odaberete profesionalne proizvode. Ne kažem da vam jeftiniji, drogerijski proizvodi ne mogu pomoći, ali ukoliko želite oporavak na duže staze, i proizvod koji će dubinski hidrirati kosu, onda je moja preporuka neki profesionalni proizvod. Iako vam na prvi utisak deluje da je previše dati 1500- 2000 din. za masku, verujte da se isplati jer ćete jednu takvu masku trošiti sporije (jako su koncentrovane pa je potrebna manja količina), nećete je morati koristiti nakon svakog pranja, i što je najbitnije- vrlo brzo ćete videti efekte koji nisu samo trenutni već dugoročni. Moja ogromna preporuka kada je u pitanju hidratacija ide sledećim maskama i tretmanima:

Isprana boja / požutela kosa
Često pranje, hlor, sunce, morska voda, sve to zajedno utiče na to da, ako vam je kosa farbana, boja deluje isprano i izgubi sjaj. Kvalitetna hidratacija će vašoj kosi povratiti sjaj i dati lepši izgled boji. Kada je u pitanju sama boja, ne morate kosu ponovo prefarbati, možete samo staviti preliv ili koristi mineralne pigmente za kosu. Pigmente za kosu nisam imala priliku da isprobam, jer se trenutno ne farbam ali znam da se mogu dodati u pakovanje, šampon, balzam, pri čemu na taj način samo vraćate kosi pigment koji je izgubila. Na primer, ako vam je boja bila pepeljasta, i farba koju ste koristile vam je imala taj hladniji ton, a od sunca je požutela, izabraćete pigment u skladu sa efektom koji želite da postignete. Ukoliko vas ova tema interesuje više ću istražiti o njoj i posebno vam pisati o tome.

Da se vratim još jednom na lepotu boje i sjaj- Posebno preporučujem da osobe sa farbanom kosom odrade neki od sledećih tretmana koji će vratiti kosi lepotu i delovaće mnogo lepše i zdravije, upravo zbog sjaja i mekoće koju ovi tretmani obezbeđuju:

Pišite mi kako vi vraćate kosi zdravlje i lepotu nakon leta.

16 коментара:

  1. Hvala na korisnim savetima. Zaista kvalitetni i poucni tekstovi. :)
    Htela sam da pitam zasto nema u okviru nabrojanih proteinskih maski Dikson Stamiker, koju si hvalila ranije? Pitam, zato sto sam nameravala da je kupim.
    I meni je kosa slicna kao i tvoja,tanka dlaka,masti se brzo, samo sto je gusta i talasasta, ali se previse kida,mogu da je pustim da naraste, uvek je duga,nikad farbana, iako imam 30 godina, nemam ni presu, niti figaro, ali fenom moram da je prosusim, bez koriscenja cetke. Pa sam citajuci tvoj blog, shvatila da joj trebaju proteinska pakovanja, pri tome redovno koristim hidrantna, mada samo drogerijska, zatim kokosovo ulje i alverde butter povremeno. Mozes li mi reci da li sam u pravu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na lepim rečima :)

      ISkreno, kada sam završila ovaj post, zapitala sam se zašto je uopšte ne pominjem u postovima sa proteinskim maskam. U poređenju sa Argabeta Capelli Colorati mi ova druga prosto ima jači proteinski efekat, i čini mi se više proteina, i želim da stavim akcenat na nju, jer ostavila bolji utisak na mene. Stamiker je takođe jako, jako dobra, ali jednostavno, želim da preporučim ono što se u mom slučaju pokazalo kao najbolje rešenje. U trenutku kada sam je testirala mi se zaista jako dopala, i rekla sam sebi da ću je uzeti još jednom, i sticajem okolnosti nisam. I onda je potpuno pala u zaborav. Možda bih mogla da je uzmem ponovo i podsetim se koliko je dobra:) Ali sjajno je što si to primetila i što si me to pitala, možda se još neko isto pita :)

      Ako ti kosa nije suva, i nemaš problem sa hidratacijom, onda je ta strana nege skroz u redu, i sasvim su ti dovoljna drogerijska pakovanja i kokosovo ulje. Mislim da nema potrebe za nekom jačom hidratantnom negom. Ako osetiš da ipak fali malo vlažnosti možeš uzeti jednu bolju i tek povremeno je koristiti.

      Избриши
  2. Moram da kazem da je revlon uniq one sjajno odradio posao ovog leta sto se tice cuvanja od uva zraka, i svega ostalog!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjajno. Ja ga nisam dugo koristila, ali jesam Dikson 10in1 koji radi po istom principu. Definitivno pomažu.

      Избриши
  3. Trebala bi mi mala pomoc:) posto sam nova na ovim temama vezanim za negu kose a ovog leta sam imala peh sa kosom tako da sam je totalno unistila:(( kupila sam macadamia deep repair masku i zanima me da li je ona hidratantna ili proteinska...i zanimam me tvoje misljenje o oblepihka maski natura siberica i keune care line ako si ih probala ..hvala:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Macadamia je hidratnantna. Ostale dve maske nisam probala. Čini mi se da je Natura Siberica kombinovana maska (nisam potpuno sigurna), dok nikako nisam ljubitelj Keune proizvoda, kako za negu tako ni farbi. Bar sve ono na šta sam ja naišla ima vrlo siromašan sastav.

      Ako klikneš na sledeći link, videćeš spisak svih postova po kategorijama, pa možeš videti sve o čemu sam do sada pisala https://zdravakosa.blogspot.rs/p/kao-sto-mozete-videti-postova-na-blogu.html

      Pozdrav :)

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru:)) pogledacu sve ostale postove posto mi je sada trenutno najveca preokupacija kako da oporavim kosu ,jer sam od lepe zdrave kose napravila slamu:((( koliko sam shvatila meni bi trebala i hidratanta maska (koju vec imam) i proteinska .. planiram da kupim aminokeratin.. zanima me samo dali mogu da ih kombinujem obe u toku istog pranja i da ih koristom obe za svako pranje...? :)))

      Избриши
  4. Da, defnitivno ti treba jaka hidratantna maska. Mislim da je bolje da ih kombinujes, tj.rotiraš-jedno pranje jedna, drugo pranje druga :) Hvala ti što pratiš :*

    ОдговориИзбриши
  5. Jedno pitanje, pratim tvoj blog i vidim da preporucujes Selective Aminokeratin, a na tvom blogu nema ni recenzije, ni spominjanja da si koristila tu masku. Pa me zanima da li si je uopste koristila, ili je preporucujes zato sto si cula da je dobra maska? Jer kazes kako na svom blogu pises samo o proizvodima koje si koristila, i ne zelis da komentarises cak ni sastav proizvoda (iako se razumes u sastav) koje nisi isprobala, a Aminokeratin preporucujes svima uz Diksonove proizvode, za koje kazes da su ti omiljeni, ali i Aminokeratin. Izvini, nadam se da te ne vredja ovo pitanje, jer sve su ovo tvoje reci, pa ne znam u sta da verujem? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hej, pitanje ti je skroz na mestu i ne vređa, čak i godi jer to znači da pomno pratite :)

      Pre svega, što se tiče sastava, ne bih rekla da se razumem dobro u sastav. Mnogo toga ne znam. Ali kada nešđto isprobam i vidim sastav, mogu da povežem u glavi šta radi i da li je i u kojoj meri koncentrovan proizvod. Dakle, sastav poznajem površno. Ali kada povežem svoj osećaj koji imam kada probam proizvod, i vidim sastav, mogu da kažem nešto više. Inače, komentarišem sastave proizvoda koje nisam probala, ali ne svih, već samo kada mi je sastav jasan. Kao što rekoh, mnoge stvari ne znam, pa ne mogu nešto da tvrdim, već samo nagađam, a to sigurno neću činiti u javnim prepiskama, već samo u toku ćaskanja sa nekim od čitateljki sa kojima često komuniciram neobavezno, pa mogu da provučem nešto kroz priču, opet kao nagađanje.

      Što se tiče Aminokeratina, jesam ga probala. Nisam ga koristila dugo, ali jeste moja mama. Takođe, bitna stvar je da sam ga probala kada nisam ovoliko bila okupirana blogom, pa ga stoga nisam ni fotografisala. A sada, kada se jako trudim da sadržaj bude i vizuelno u nekom skladu, ne bih mogla sebi dopustiti da objavim recenziju bez svojih fotografija. Tad, kada sam ga probala mi se dopao, ali sam u tom periodu koristila HBP koji je "mala beba" za Aminokeratin, tako da je bio u senci. POsle ga više nisam kupovala ali jesam preporučivala, na osnovu toga što sam tada koristila, na osnovu toga što je moja mama koristila, i da, na osnovu utisaka drugih ljudi sa kojima godinama komuniciram ovim putem (ima nekoliko devojaka koje me 4 godina prate, i 4 godina se dopisujemo i prenosimo jedne drugoj preporuke i utiske). Tako da, na osnovu svega toga ga preporučujem. POsle sam krenula da isprobavam nove stvari i nije mi nekako užitak da sada dam novac za taj Aminokeratin, a toliko je drugih proizvoda koje nisam probala i koje mogu da otkrijem. O njemu je mnogo puta pričano. Ali znam da sam mogla da ga kupim , isprobam ga ponovo sada, kada sam iskusnija na ovom polju, slikam ga i posvetim mu recenziju. I ne kažem da neću, ali evo sada dok ovo pišem razmišljam kako bih pre kupila Color Capelli jer mi je bolji utisak ostavila. Eto, o tome ti pričam :)

      Ako ciljaš da je možda plaćeno (iskreno se nadam da grešim), veruj da su to bajke i da je to predaleko od istine. Nikada ne bih prihvatila novac da pričam o nečemu što prelazi granice moje iskrenosti. Imam posao koji mi pruža zaradu, a da ovo vodim radi novca, odavno bih prestala i ne bih bila ovde 4 godine. Sa brendom Selective čak imam problem, jer su njihove radnice potrošačima pričale uvrede na račun mog bloga, a pritom godinama kupujem tamoo i vidite koliko preporučujem njihove proizvode, i ne tražim ništa samo da ne pljuju moj rad kod drugih ljudi, a promovišem ih i donosim im profit. KOntaktirala sam čak i njihovog predstavnika i nikada odgovor nisam dobila. A kao što vidiš i dalje preporučujem njihove proizvode jer ih zaista obožavam, a sve to iz razloga što ovaj blog vodim isključivo da bih svoje mišljenje podelila sa drugima u nadi da ću bar nekome pomoći pri izboru. Tako da, eto, podelila sam i ovu situaciju sa tobom u želji da ti približim stvari.

      Ako misliš da bilo šta ovd radim neispravno, i za 4 godine mog rada ne vidite iskrenost i objektivnost onda je moj način izražavanja nešto što vi definitivno ne razumete i to je skroz u redu. Sto ljudi - sto ćudi :). Svaki čovek ima tu privilegiju da za sebe bira samo onaj sadržaj koji ga interesuje i zadovoljava :)

      Pozdrav :)

      Избриши
    2. Ne razumem zasto moj odgovor nije objavljen, zaista sam mislila da svako ima pravo da komentarise i da iznese svoje misljenje, ali sada mi je jasno da se objavljuju samo komentari koji idu tebi u korist.Totalno sam razocarana ovim blogom, a do skoro sam mislila da je jedan od najboljih (naravno u vezi kose). Ali ok, sve najbolje tebi i tvom blogu, a ja sigurno necu biti pratilac tvog bloga vise. Pozdrav

      Избриши
    3. Molim te da ponoviš svoj komentar, pošto mi ništa nije stiglo. Ne objavljujem sve komentare, ne one reklamnog sadržaja, oni sami odu u spam, i ne one koje vređaju bilo koga i šire mržnju :)

      Molim te da ponovo napišeš ono što si napisala :) Često mi anonimni komentari odu u spam, ne znam zašto :) Ako se uloguješ preko nekog naloga, verujem da to neće biti slučaj :)

      U svakom slučaju pozdrav za tebe :) :*

      Избриши
    4. P.S. Možeš mi pisati i na mail zdravakosa123@gmail.com , za sve primedbe i nedoumice, rado ću ti odgovoriti.

      Избриши
  6. Hvala na ovako opsirnom odgovoru, ali ja sam htela da znam da li si koristila Aminokeratin, i na osnovu cega ga ti preporucujes, bez aludiranja na neke stvari koje si pomenula. Slazem se sa tobom da svakojakih ljudi ima, i naravno da ce svako birati kome ce pokloniti paznju, interesovanje,poverenje. Nisam govorila o nepoverenju prema tvom blogu, da je tako ne bih ni trosila svoje vreme na njemu. Mislim da si pogresno protumacila pitanje, jer smatram da nema niceg loseg u tome sto neko ko prati tvoj blog zeli da zna odredjene stvari, naravno vezane za blog. Privatne stvari su privatne, i to ne treba mesati sa ovim. Drago mi je sto si mi objasnila vezano za Aminokeratin, a sve ostalo je totalno apsurdno, jer evo vidis, ti si otisla u sasvim drugom pravcu diskisije, a ja pitala za masku. I to je ono sto kazes, sto ljudi-sto cudi☺ Licno, tebi sve najbolje zelim, i nemoj sve u zivotu gledati tako crno, uvek treba biti pozitivan, jer kakvu energiju saljes takva energija ti se vraca. Lep i prijatan dan☺ Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Komentar je zalutao u nepoželjne, pronašla sam ga :)

      Ma, pogrešno si me shvatila. Ja volim detaljno da objasnim jer mi je mnogo stalo do ovog bloga. Mnogo ljudi ima pogrešnu viziju o blogovanju, a ja volim da se objasnim :)
      I ne gledam crno, daleko bilo :)

      Hvala svakako na pažnji i komentaru, meni to zaista neizmerno znači, zato sam valjda i toliko srčana u vezi svega :)

      Pozdrav

      Избриши