Omiljene HIDRATANTNE maske

Ukoliko ne pratite redovno moj blog, zbog vas ću ovaj post započeti odgovorom na pitanje Šta su hidratantne maske?

Maske svrstavamo u dve osnovne kategorije a to su hidratantne i proteinske. (Postoje i kombinovane, ali one najčešće više hidriraju nego što utiču na oštećenu vlas).

Proteinske maske imaju zadatak da ojačaju dlaku i nadoknade joj proteine koje je izgubila usled spoljnih uticaja. One, ako su kvalitetne i koncentrovane mogu uticati na već postojeća oštećenja. Često ne daju neki "Wow" efekat na prvo korišćenje, ali svakako su proteinske maske izuzetno bitne za negu, i na dugoročnom nivou daju sjajne rezultate.

Hidratantne maske su one koje kosi nadoknađuju vlagu, povećavaju elastičnost, daju sjaj, mekoću i dlaku čine glatkom na dodir. Kod njih mi je uvek bitan onaj prvi efekat nakon korišćenja. One moraju imati efekte već nakon prvog pranja. Dobru hidratantnu masku je mnogo lakše naći nego dobru proteinsku. Postoji mnogo prirodnih sastojaka koji su hidrirajući, kao što su ulja, puteri, aloe vera, ekstrakti biljaka ali i razne hemijske supstance koje se koriste u proizvodnji proizvoda za negu i daju sjajne rezultate.

Postoji nekoliko maski koje su se izdvojile u masi pakovanja za kosu koje sam probala. Njih ću vam u ovom postu i predstaviti, u kratkim crtama. Ono što pre toga želim da napomenem jeste da je moja kosa dosta tanka, sa nedostatkom volumena, prilično je sjajna i svilenkasta i nemam nekih većih problema sa hidratacijom. Malo su mi suvlji krajevi koje i tretiram maskama za kosu, nanoseći ih od ušiju ka krajevima. Ne prijaju mi mnogo masne maske za kosu. Preferiram one koje su jako hidratane ali nemasne. Najčešće već kada dorirnem masku prstima mogu da ocenim da li će mi otežati kosu ili ne. Više volim one sa laganom teksturom ali koje jako omekšaju dlaku i učine je svilenkastom na dodir. To je zapravo i karakteristika svake maske koje ću vam u nastavku pomenuti.


Redken All Soft je definitivno najjača hidratantna koju sam do sada probala. Ostavlja kosu neverovatno mekom, divnom na dodir i zaista oporavlja suvu kosu na duže staze. Ako imate ekstremno suvu kosu- ovo je moja preporuka.



Maska, koju sam definitivno najviše puta pomenula i preporučila jeste Dikson Argabeta Collagen (<klik za recenziju). Ova maska je predivnog mirisa, predivne strukture, nemasna, lako se nanosi, ostavlja kosu jako mekom i glatkom na dodir, bez otežavanja i bilo čega negativnog. Kosa miriše sve do narednog pranja i ne gubi mekoću i glatkoću. Kada u odnos stavim kvalitet i cenu, ovo je moja najveća preporuka. 



Još jedna hidratantna maska, nešto jača od Collagen maske jeste Tigi Resurrection (<klik za recenziju). Za ovu masku (zapravo i za svaku drugu koju ću u nastavku pomenuti) mogu reći gotovo isto, a to je da jako omekša dlaku, da je savršeno zagladi, da je učini sjajnom i lepom kako na dodir tako i na izgled. Zapravo, ova maska je malo jača od Diksona, ali mi je pomenuta Dikson maska sasvim dovoljna za moj tip kose, a povoljnija je od Tigi maske. Svakako ne mogu da je ne svrstam u omiljene, jer je zaista nešto fantastična! Najviše mi se dopada to što je ovo jedna izuzetno jaka hidratantna maska, koja se jako sporo troši jer je vrlo mala količina dovoljna za jedno korišćenje.



Alfaparf Semi di Lino Illuminating Mask (<klik za recenziju) je maska koju sam tek pre nekoliko meseci otkrila. Na prvi utisak mi se jako dopala, a što sam je duže koristila sam se potpuno zaljubila u ovu masku. Kod nje mi se najviše dopada to što mi je potrebna vrlo mala količina za jedno korišćenje,  kosa je jaaaako glatka, meka i divno zaglađena. Kada je koristim uvek dobijem komentar kako mi je kosa lepa. Kosa nakon korišćenja ove maske deluje meko na izgled, a isto tako i na dodir, a opet je lepo zaglađena i ni malo slepljena. Ne oduzima kosi volumen, već kosa deluje istovremeno lepo zaglađeno a ne i slepljeno. Zaista je sjajna. Ono što bih izdvojila kao pozitivnu stranu ove maske jeste cena od nešto manje od 800 din. za 200ml  a radi se o proizvodu koji je u profesionalnom rangu. U DM drogeriji se može kupiti i mini tj. travel size varijanta od 50ml koja košta oko 200din.


Loreal Elseve Extraordinary Oil (<klik za recenziju) je odlična hidratantna maska drogerijskog ranga. Jako lepo omekša kosu, a pritom je ne otežava. Daje jako lep trenutni efekat, pri čemu je dlaka dosta glatka i lepa na dodir. Neće dugoročno pomoći jako suvoj kosi, već za to morate izabrati neku profesionalnu hidratantnu masku koja je koncentrovanija, ali za održavanje kvaliteta i za trenutni efekat hidriranosti kose je zaista odlična.

Napišite mi u komentaru koje hidratantne maske su vas oduševile?

9 коментара:

  1. Odličan, odličan post! Obzirom da nisam probala ni jednu od ove 4 maske, za početak ću uzeti Alfaparf i to ovo malo pakovanje za probu.
    Hvala na preporukama :)

    ОдговориИзбриши
  2. Upravo preko tvog bloga sam i saznala za Tigi resurrection masku. Cini mi se da je zaista dobra i da pomaze kod ostecene kose. Imam prilicno neposlusnu farbanu kosu sa suvim krajevima koja odmah reaguje i na najmanju kolicinu vlage ali ova maska uspeva lepo da je zagladi i oporavi. Od svih Alfaparf maski koje sam isprobala meni je najbolje odgovarala Reconstruction maska. Inace ja sam licno odusevljena sa Macadamia deep nourishing maskom, ona mi je trenutno omiljena. Od proteinskih maski bih izdvojila Selective aminokeratin. Sto se tice da kazem jeftinijih maski definitivno meni najbolje su Garnier maslina i Serical latte. Dikson Argabetu obavezno planiram da uzmem sledecu posto si je vremenom toliko nahvalila da jednostavno ne moze a da ne bude dobra :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala tu Alfaparf masku, ali pogledaću je. Vidim da nam se utisci o ostalim proizvodima poklapaju, tako da možda bi i meni mogla da se svidi ova Alfaparf :) Hvala na proporukama.

      Избриши
  3. Garnier masku i ja koristim, a sada cu sigurno probati i ovu Semi di lino. A zanima me i jesi li probala i onu Natural Siberica masku za kosu koju mnogi hvale i koji su tvoji utisci.

    ОдговориИзбриши
  4. ja imam suvu kosu srednje duzine koja bi mi maska najvise odgovarala.hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije bitno koje duzine je kosa, ako pricamo o izboru maski. A svoje preporuke sam navela u tekstu iznad.

      Избриши