Kako odabrati šampon u zavisnosti od tipa kose? (Moje mišljenje o šamponima)

Svaki proizvod na sebi ima naznaku kom tipu kose je namenjen. Međutim, to nikako ne mora da bude vodilja prilikom kupovine. Odavno sam prestala da gledam to kakvoj je kosi proizvod namenjen a više pažnje obraćam na to šta mojoj kosi prija, koji sastojci utiču na nju, i na koji način...

Nisam ekspert kada su u pitanju sastojci. Prosto, ne mogu da tvrdim nešto, i da budem isključiva prilikom izlaganja o tome, naročito ako se moje informacije odnose na ono što sam negde pročitala, a ne na adekvatno znanje koje sam sama stekla kroz obrazovanje (studirala sam društvene nauke). Ali prikupljam informacije, testiram razne proizvode i istražujem o tome kako koji sastojak deluje na moju kosu. I kao što znate svi smo različiti. Isti proizvodi će možda delovati različito od osobe do osobe, a od svega najbitnije je da naučimo da prepoznamo šta je to što nama odgovara, i da naučimo kako koji sastojak može delovati na kosu i kožu glave.

Internet je preplavljen tekstovima gde se navodi masa sastojaka koja je štetna. Ako se vodimo time, više od 90% šampona (pa i tretmana) koje nudi naše tržište možemo da "otpišemo" prilikom kupovine. Da je neki sastojak jako, jako štetan on ne bi smeo da se prodaje, jer svaki proizvod prolazi kroz detaljne analize pre nego što dospe na police u prodavnici. Međutim, neki sastojci mogu imati negativnog uticaja, uglavnom ako se duže vreme koristi proizvod na bazi istih. Zbog toga je bitno da utvrdimo kakva je naša kosa, koji sastojci mogu biti "štetni" za naš tip kose, a koji bi tom tipu prijali.

Izbor šampona je jako bitna stvar. Otežavajuća okolnost je to što je tržište prepuno različitih šampona koji obećavaju nešto što nije svrha šampona!

Stalno ponavljam sledeću rečenicu, i napisaću je opet, jer je jako bitno da to prihvatimo. Šampon je proizvod čiji je glavni zadatak da očisti/opere kosu. Šampon ne sme imati ulogu regeneratora (znate one šampone koji su i šampon i regenerator u jednom). Da bi mogli da omekšaju i razmrse kosu uglavnom moraju sadržati i silikone. 

Silikonima nije mesto u šamponu.  Zašto? Zato što silikoni ne prijaju koži. Oni će se nataložiti na koži glave, teže se ispiraju, ulaze u pore, dovode do začepljenih pora usled čega dolazi do nastanka  peruti, jačeg lučenja sebuma, slabljenja korena, a kada koren oslabi kosa opada! Možda nećete odmah primetiti negativne efekte šampona sa silikonima, ali svako ko duže vreme koristi ovakve šampone mora da se u jednom trenutku suoči sa nekim od problema koje takvi šamponi nose. Oni će dati privid da je dlaka mekša. Možda vam neće ni trebati regenerator nakon takvog šampona. Ali to nije ono što će obezbediti kosi/ koži glave zdravlje na duži rok.


Najčešće se susrećemo sa sledećim tipovima šampona:
  • za farbanu kosu
  • za oštećenu kosu
  • za suvu kosu
  • za masnu kosu
  • za svakodnevno pranje
  • za dubinsko pranje
  • protiv peruti

Šamponi za farbanu kosu 
Ovaj tip šampona treba da spreči ili uspori ispiranje boje, da eventualno obezbedi sjaj bojenoj kosi koja je dehidrirana, i da stvori vizualni utisak da je boja intenzivnija. S obzirom da je moja kosa farbana ja ipak ne biram nužno šampon koji na svojoj deklaraciji poseduje naznaku da je namenjen farbanoj kosi, zbog toga što ovakvi šamponi u sebi uglavnom imaju silikone. Kao što možete primetiti, najbitnja stvar u mom slučaju prilikom izbora šampona jeste da ne poseduje silikone. Nekada napravim izuzetak kada poželim da eksperimentišem, ali to nije često.

Kakav šampon odabrati za farbanu kosu? Birajte šampone koji u svom sastavu pored silikona  nemaju ni sulfate. Sulfate ćete lako prepoznati u listi sastojaka na deklaraciji. Nažalost, većina šampona ih sadrži. I sama koristim neke šampone sa sulfatima, koji su zaista fantastični. Ali moja kosa je prilično svilenkasta i ne znam da li mi je ikada bila suva (sem kada sam koristila blanš), boja mi se uopšte ne ispira brzo jer koristim dobru farbu (od čega u najvećoj meri zavisi koliko brzo će se farba isprati), a stavljam ogroman akcenat na negu nakon pranja, tj. na hidrataciju. Ako imate suvu kosu, a uz to i ne negujete kosu maskama koje hidriraju, ovakvi šamponi (sa sulfatima) će vam dodatno isušiti kosu, što vuče sa sobom dodatne probleme koji vode velikim oštećenjima.

Znači - Zašto ne sulfati? Zato što sulfati ispiraju farbu (u nekoj meri, ali to u velikoj meri zavisi od kvaliteta farbe). Zato što nisu blagi ni prema koži glave niti prema dlaci. Zato što mogu isušiti dlaku, i učiniti je lako lomljivom, a farbana kosa je naročito ugrožena. Naročito ako ne koristite nakon šampona neku hidratantnu masku.


Šamponi za oštećenu kosu

Šamponi namenjeni oštećenoj kosi u svom sastavu uglavnom imaju hranljiva ulja i proteine. Ali neretko i silikone, koji će obložiti dlaku i učiniti je zdravijom, na izgled - Verovatno je to cilj proizvođača. Iako ste izabrali šampon sa proteinima, znajte da vam je ipak neophodna i maska na bazi proteina, jer sama količina iz šampona nije dovoljna.

Kada je u pitanju oštećena kosa sam šampon je neće oporaviti. Šampon je tu da opere kosu, ukloni svu nečistoću, i spremi dlaku za dalju negu. Oštećenoj kosi mogu pomoći samo makaze  i neko dobro pakovanje/tretman za kosu. Ali, izbor šampona je UVEK jako bitna stvar.

Uvek preporučujem šampon bez silikona. I to mi je najbitnija stavka. I ponavljaću je u nedogled. Bilo bi dobro da je bez sulfata, i parabena, ukoliko vam parabeni smetaju (meni ne smetaju). Oko parabena se stvorila velika polemika, ali moj savet je da proverite sami da li vam zaista smetaju.
Postoji još sastojaka koji mogu biti štetni, ali ću se za sada zadržati na ovome.



Šampon za suvu kosu

Šamponi namenjeni dehidriranoj, suvoj kosi treba u svom sastavu da imaju sastojke koji će obezbediti kosi vlažnost, elastičnost.. Opet, moj stav je da je lek za suvu kosu isključivo u tretmanima / maskama  koje koristimo nakon šampona. 

Ako imate suvu kosi i navikle ste na šampone sa silikonima, neće vam se, verovatno, dopasti efekat koji ćete dobiti sa šamponima bez silikona i sulfata. U početku će vam biti jako čudno. Šampon neće stvarati ogromnu penu i imaćete utisak da možda ne pere kako treba (zbog odsustva pene, što nikako ne mora biti tačno). Kosa neće biti toliko meka, moraćete malo da se potrudite da je odmrsite, međutim, ne bežite od takvih šampona, već nabavite dobru masku / leave in balzam koji će vam rešiti taj problem sa suvom kosom, i umršenim krajevima, a svom temenu obezbedite čistoću, bez natrpavanja silikonima, i bez dodatnog isušivanja sulfatima, naglasiću- naročito ako imate jako suvu kosu!

Znači: Šampon koji nije agresivan prema dlaci i koži glave (dakle, neće dodatno isušiti dlaku) + dobra maska = hidrirana kosa!


Šampon za masnu kosu

Nisam probala mnogo šampona koji su namenjeni isključivo masnoj kosi, ali mislim da vam je do sada jasno kakav šampon ova kosa traži (pisala sam dosta o tome). Masna kosa traži šampon koji savršeno čisti! Međutim, proizvod ne sme biti preagresivan, i ne sme ukloniti previše masnoće sa kože glave, jer će se u suprotnom  doći do još jačeg lučenja masnoće, što nikako ne rešava problem sa masnom kosom! Posvetila sam tekst problemu masne kose i možete ga pročitati ako kliknete OVDE.

Dodala bih samo još jedan savet- Kosu perite ujutru a ne uveče (ako vam vreme dozvoljava) jer se u toku noći luči najviše sebuma. 

Znači: Šampon koji je blag prema koži glave i ne utiče na prekomerno lučenje sebuma - silikoni u sastavu šampona + stavljanje maske/tretmana/seruma i sl. isključivo na krajeve kose = kosa koja se ne masti prebrzo.


Šampon za svakodnevno pranje

Šamponi za svakodnevno pranje su šamponi koji su jako blagi, ali to ne znači da loše čiste. U sebi imaju sastojke koji ne izazivaju iritacije na koži glave, i koji su pogodni za sve tipove kose,  i pogodni su za one sa najosetljivijom kožom. Ne predlažem da perete kosu svakodnevno, a ukoliko koristite šampon ovog tipa koji je izuzetno blag, preporučujem vam da s vremena na vreme odradite dubinsko pranje kose, adekvatnim šamponom, kako biste detaljno ukonili ostatke svih proizvoda za negu i stilizovanje. Preporučujem, takođe i korišćenje suvih šampona, koji vam mogu mnogo olakšati život. Moja preporuka je Batiste, koji se u mom slučaju i pored problema sa osetljivim temenom jako dobro pokazao.

Šampon za svakodnevno pranje ne treba da u svom sastavu ima sulfate. I kod ovog tipa šampona je to jako bitno! Ako ih ima, razmislite još jednom pre upotrebe, jer svoje poverenje nikada ne bih dala brendu koji šampon sa sulfatima naziva šamponom za svakodnevno pranje.

Ako u šamponu u listi sastojaka postoji cocamidopropyl betain znajte da to jeste sulfat, ali je izuzetno blag, tako da od njega ne morate bežati.

Dakle: izuzetno blagi sastojci obogaćeni sastojcima koji deluju umirujuće na teme - silikoni,- sulfati = dobar šampon za svakodnevno pranje.


Šampon za dubinsko pranje

Ovaj tip šampona ima izuzetnu moć čišćenja. Šamponi za dubinsko pranje su nešto agresivniji, jer sadrže sastojke koji će temeljno očistiti dlaku i kožu glave, i kada biste ih često koristili oštetili biste dlaku, jer bi postala jako suva i lomljiva, a posledice biste videli i na temenu, koje bi sigurno reagovalo kakav god tip kose da imate. Dakle, ovaj šampon se koristi s vremena na vreme, kada mislite da vam je potrebno dubinsko čišćenje. Moj savet je da to ne radite češće od jednom mesečno, sem ako ne koristite svakodnevno proizvode za stilizovanje. Dubinsko pranje možete odraditi u salonu, što je nešto skuplja varijanta, a ja predlažem da pronađete dobar šampon, za koji ćete možda izdvojiti malo više novca, ali će vam dugo trajati, i to je svakako investicija koja se isplati, ukoliko želite da negu kose podignete na neki viši nivo.

Šampon protiv peruti

Šampon  protiv peruti takođe mora biti bez silikona, sulfata, jer će oni dodatno prouzrokovati perutanje, i u sastavu moraju imati zinc pyrithione ili salicylic acid (ovo su glavni sastojci koji se koriste u terapiji protiv perutanja kose.

Obratite pažnju kada kupujete šampone nemenjene kosi koja se peruta, jer, na primer Head & Shoulders koji se posebno bavi ovim problemom, ima proizvode koji u sebi imaju silikone.
------------------------------------------------
  • Obavezno nakon šampona koristite proizvode za negu, sa hidrirajućim dejstvom, ali i proizvode obogaćene proteinima.
  • Birajte šampon koji dobro čisti, a ne isušuje i tretmane  za krajeve koji će obezbediti negu dlaci.
  • Birajte šampone koji u sebi imaju blage i umirujuće sastojke, šampone koji su obogaćeni koprivom, belim lukom,  pantenolom (ovi sastojci dobro utiču na teme i podstiču rast kose) i sl.
  • Sulfate nemaju blagi šamponi koji su namenjeni bebama, kao i proizvodi čiji se sastav bazira isključivo na prirodnim sastojcima.. Oni imaju blage sastojke namenjene čišćenju, koji ne izazivaju iritacije na osetljivoj koži. Takođe, veliki broj šampona iz profesionalne linije proizvoda nema sulfate, ali obratite pažnju da li imaju u sebi silikone, jer njih često ima u sastavu profesionalnih  proizvoda.

I za kraj jedno objašnjenje. Zašto nisam napisala primere, koji šampon je dobar za koji tip kose?
- Zato što svim tipovima kose može odgovarati jedan isti šampon, i nisam želela da dođe do neke zabune. Naučite da gledate i tumačite sastav.
Zapamtite da vaš šampon ne treba da sadrži silikone (naravno, ništa vam neće biti ako nekad operete kosu i takvim šamponom), ako vam je teme (ili dlaka) jako suvo, ili imate jako osetljivu kožu glave posebno tada izbegavajte sulfate, ako se kosa brzo masti i često je perete birajte šampone koji dobro čiste ali su blagi (na primer: šamponi za bebe ili oni za svakodnevno pranje), nezavisno od tipa kose, trudite se da redovno radite tretman dubinskog pranja, i ne zaboravite da negujete krajeve tretmanima / maskama za kosu!



Koji šampon vi koristite i da li kupujete proizvode u zavisnosti od toga kojem tipu kose su namenjeni ili čitate sastav?

22 коментара:

  1. Анониман8. мај 2014. 12:37

    Tesko je naci one sampone koji nemaju sulfate ni silikone, a dobri su i mogu se naci u drogerijama. Imas li neki predlog? Da li baby samponi zaista mogu dobro da operu, sve mi se cini da su oni suvise blagi za odrasle?
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, stvarno mogu dobro da operu, nema brige. Jedino što manje pene, pa se čini da neće oprati kosu dobro, ali razlika je samo u izboru sastojaka koji treba da očiste. Sulfati su agresivni za osetljivu kožu beba, pa se biraju drugi sastojci.
      Što se tiče šampona bez sulfata dobar je babylove, ima ga u dm-u. Weleda šamponi su na primer, jako dobri, ali malo skuplji, i takođe nemaju sulfate u sastavu.

      Избриши
  2. Fenomenalan post.
    Ja sam jako dugo koristila crveni Allin i bio mi je fenomenalan. Iako proizvodjac ne navodi da je namenjen masnoj kosi, meni je iz nekog razloga smanjio lucenje sebuma, tako da iako sam ranije morala svaki drugi dan da je perem, uz Allin se svelo na svaki treci, cak i cetvrti dan, sto je fenomenalno ;) Medjutim, nakon dugotrajne upotrebe isusio mi je teme, pa sam resila da napravim malu pauzu. Sad koristim Biomelem za ostecenu kosu i odusevljena sam. Jako je nezan i lepo hidrira kosu i kozu ;)
    Malo duzi komentar, ali eto...dobila sam inspiraciju :D :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, mnogo! Dobro je što si napravila pauzu, ipak i on ima sulfate, što na duge staze može da se oseti. Meni nije isušio ni teme ni dlaku, ali sam napravila pauzu.Allin je zaista dobar. Čula sam pohvale za Biomelem, ali još uvek nisam probala.
      Ja obožavam duge komentare :) :)

      Hvala što si podelila svoje iskustvo.

      Избриши
  3. Svaka čast! Definitivno delim dalje, pošto je ovo jako korisno za znati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман8. мај 2014. 19:48

    Jel bi mogla da savetujes neki sampon bez silikona za ostecenu, pomalo suvu kosu? Iskreno upravo sam gledala svoj sampon, u pitanju je neki Balea, i u njemu nema nijedan sastojak zvani silikon, sad ne znam dal se na engleskom vodi kao nesto drugo. A tih suflata ima, koji sampon uopste ima bez njih? Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Silikoni se završavaju sa -one, -ane... Primer, silikon je dimethicone, i on je relativno čest u proizvodima za kosu.

      Za oštećenu i suvu kosu ti predlažem da kupiš dve maske: jednu hidratantnu i jednu proteinsku i da ih rotiraš. A dobrih šampna bez silikona ima dosta : Velnea matični mleč, Babylove, Allin... Nije bitan brend. Bitan je sastav. Ima dosta tekstova o tumačenju sastava, pročitaj, zapiši, zapamti i mnogo lakše ćeš znati da izabereš pravi proizvod

      Избриши
    2. Анониман10. мај 2014. 15:27

      Hvala ti,od sad sa papiricem u kupovinu, hvala puno :)

      Избриши
  5. Ovo si sve apsolutno savršeno napisala! :D
    Pošto je moja kosa duga, svijetla i kovrčava, a samim time i suša, onda najčešće biram proizvode za suhu i kovrčavu kosu, ali isto tako često uzimam i proizvode za normalnu kosu. I pokušavam gledati da nema silikona, parabena i sl., ali ponekad ih je nemoguće izbjeći.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Silikone možemo izbeći, ima baš dobrih šampona bez istih. Sulfate ćemo izbeći malo teže, ali nije nemoguće :)

      Избриши
    2. Lenka,posto je moja kosa isto tako kovrdzava i sa pramenovima,mozes li mi reci koje sampone i balzame ti koristis?! Ja sam dugo koristila Dove sampon za posvjetljenu i kosu sa pramenovima,kao i subrinu. Savrseno su mi odgovoarali,ali nazalost u BiH ih vise nema u prodaji,ne znam zasto,i sad eksperimentisem,ali nikako da pronadjem adekvatnu zamjenu :( .
      Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru :)

      Избриши
  6. Wow, koliko informacija. :) Ja stvarno nisam posvećivala mnogo pažnje izboru šampona, ali sada.... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda i previše odjednom, ali nadam se da sam razumljivo napisala :) Šampon je jako bitan, obavezno se posveti tome :)

      Избриши
  7. Ovo je bilo baš korisno! :)
    Ja kao i Lenka, imam dugu, kovrčavu i suhu kosu pa uglavnom biram šampone za suhu i kovrčavu kosu, nekad i za oštećenu kosu. Nisam pridavala puno pažnje sastojcima pa mi je ovaj članak stvarno od pomoći.

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan i kompletan post! ;) Ja u principu pazim šta koristim ali se ne opterećujem preterano...

    ОдговориИзбриши
  9. Može neka preporuka za šampon bez silikona za masnu kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. http://zdravakosa.blogspot.com/2014/04/tanka-kosa-koja-se-brzo-masti.html - Kao sto rekoh, ovde sam pisala o masnoj kosi.
      http://zdravakosa.blogspot.com/search/label/%C5%A1amponi%20za%20kosu - A ovde mozes procitati moje utiske o samponima (ja imam masnu kosu)

      Избриши
  10. Prvi put vidim ovaj blog i odusevljena sam,svaka cas..:) Mnogo sam srecna sto citam pametne i korisne komentare, najzad nesto dobro. E sad da se i ja ukljucim sa mojim komentarom...:) Ja imam dugu,suvu,talasastu kosu,koju moram da perem svaki dan jer sam aktivna u sportu, trcim uglavnom svaki dan po 7 do 10 km,kosa mi posle toga bude mokra kao da sam je prala.Da bi nasla dobar sampon nema sta nisam isprobala, koje kakve sampone i balzame, maske, davala para i para i svaki put isti efekat,nista. Da bi pre 2 godine u Lili kupila BioMelem sampon od Bora i trave Ive (organski) jeste da kosta 1000 dinara ali meni on traje 3 meseca.(Zaista mala kolicina je potrebna da se stavi na kosu i opere) U kobinaciji iz iste linije proizvoda sa nevenom ,vreskom i medom pa ih menjam,apsolutno mi svi odgvaraju.A od maski za kosu pronasla sam da mi najvise odgovara maska za kosu sa Arganovim uljem od Avona 350 dinara...Moram jos dodati da je kvaltite vode isto vazan kad se pere kosa, u mom gradu ( Zrenjaninu) pitajte svakog, voda ima i miris i ukus i boju, vec godinama kupujemo flasiranu vodu jer je nasa zagadjena i ponekad se oseti na septicku jamu kad se tusiras, ljudi kad dodju u nas grad imaju osecaj da im je masna koza posle tusiranja zamislite kakva je tek kosa..:( Tako da je meni BioMelem spas za kosu,pored svih nedaca ..:) malo sam vise ispisala, izvinjavam se.

    ОдговориИзбриши
  11. Prvi put vidim ovaj blog i odusevljena sam,svaka cas..:) Mnogo sam srecna sto citam pametne i korisne komentare, najzad nesto dobro. E sad da se i ja ukljucim sa mojim komentarom...:) Ja imam dugu,suvu,talasastu kosu,koju moram da perem svaki dan jer sam aktivna u sportu, trcim uglavnom svaki dan po 7 do 10 km,kosa mi posle toga bude mokra kao da sam je prala.Da bi nasla dobar sampon nema sta nisam isprobala, koje kakve sampone i balzame, maske, davala para i para i svaki put isti efekat,nista. Da bi pre 2 godine u Lili kupila BioMelem sampon od Bora i trave Ive (organski) jeste da kosta 1000 dinara ali meni on traje 3 meseca.(Zaista mala kolicina je potrebna da se stavi na kosu i opere) U kobinaciji iz iste linije proizvoda sa nevenom ,vreskom i medom pa ih menjam,apsolutno mi svi odgvaraju.A od maski za kosu pronasla sam da mi najvise odgovara maska za kosu sa Arganovim uljem od Avona 350 dinara...Moram jos dodati da je kvaltite vode isto vazan kad se pere kosa, u mom gradu ( Zrenjaninu) pitajte svakog, voda ima i miris i ukus i boju, vec godinama kupujemo flasiranu vodu jer je nasa zagadjena i ponekad se oseti na septicku jamu kad se tusiras, ljudi kad dodju u nas grad imaju osecaj da im je masna koza posle tusiranja zamislite kakva je tek kosa..:( Tako da je meni BioMelem spas za kosu,pored svih nedaca ..:) malo sam vise ispisala, izvinjavam se.

    ОдговориИзбриши
  12. Da li bi mogla da mi preporucis neki sampon za moju kosu? Farbana, prilicno suva, malo ostecena (iako se redovno sisam). Trenutno koristim garnier fructis sampon i balzam 2 u 1, i posle ovog clanka definitivno sam resila da promenim. Pa ako mozes da mi das par predloga? A koristim Aussie masku za kosu i vrlo sam zadovoljna :)

    ОдговориИзбриши