Matrix Biolage Keratindose Ampule za kosu (proteinske)


Ako neko vreme pratite moj blog, sigurno ste videli koliko važnosti dajem proteinima. Proteini u nezi kose imaju ulogu da ojačaju dlaku, uspore njeno krzanje i znatno produže period između dva šišanja. Današnja recenzija je posvećena proteinskom tretmanu u ampuli, koji sam dobila od svoje drugarice, pre nekoliko meseci. Ako me pratite na instagramu (@zdrava_kosa.blog) već ste sigurno upoznati sa ovim tretmanom.

Matrix Keratindoseampule sa proteinima su, rekla bih, vrlo koncentrovane. Namenjene su svima onima koji žele da ojačaju kosu koja je:

  • prirodno slaba i sklona krzanju
  • farbana, usled čega je struktura dlake oslabljena
  • ili koja je oslabljena usled neadekvatne nege, čestog feniranja/peglanja/uvijanja itd.

Glavni sastojci ove ampule su pro-keratin, proteini svile, ariginin. Ne sadrži silikone i alkohol. Možda se sećate, pre nekoliko godina sam koristila prskalicu iz ove linije, o kojoj sam pisala ovde.


U pakovanju dolazi deset ampula, u vrlo praktičnoj ambalaži koja se vrlo lako otvara, Sadržaj ampule je prilično tečan i u početku mi je nanošenje bilo otežano, jer sam prvo malu količinu stavljala na dlanove, a zatim nanosila na kosu, dok na youtubu nisam videla da se mnogo lakše radi tako što se nanosi direktno duž dlake, kako možete videti u videu ispod. Ja je nisam nanosila celom dužinom već od ušiju ka krajevima.


Miris je ok, prijatan, ali nije mnogo intenzivan niti ga osećam dugo u kosi. Ampulu nanosim na opranu kosu, nakon što sam peškirom upila višak vode. Nanosim je pramen po pramen, kao što nanosim i sve ostale tretmane ovog tipa, izbegavajući kožu glave. Proizvođač preporučuje da se zadrži na kosi 2-3 minuta, ja ipak držim duže, i to između 5 i 20 minuta. Moj savet je da sami procenite koliko dugo ćete je držati jer je vrlo individualno koje vreme će vam odgovatati. Uglavnom, što duže je držite veće su šanse da vam proteini malo ukrute kosu, a može se desiti i da taj efekat izostane, tako da neka vas to ne buni. U početku sam imala takvo iskustvo da mi je prilično ukrućivala kosu, jer sam je držala predugo, ali evo, na kraju tretmana mogu reći da gotovo nema ukrućivanja. Iako ga ima to je samo trenutni efekat zbog visoke koncentracije proteina. Uglavnom, ne očekujte omekšavanje i hidrataciju jer ova ampula tome nije namenjena.  Nakon korišćenja ove ampule često nisam stavljala ništa jer sam želela da vidim čist efekat tretmana, a preporučujem da nakon nje nanesete neku hidratantnu masku,  ili eventualno balzam, a pre feniranja obavezno zaštitu od toplote ili silikonski serum.

Koliko često treba da se koristi? Nema pravila. Ja sam koristila kada se setim, a to je bilo nekad jednom u nedelju dana, jednom u dve nedelje, a nekad je razmak između dve ampule bio i duži. Radite onako kako vama  prija i u zavisnosti od potreba vaše kose.


Ja sam u poslednjih nekoliko meseci iskoristila 8 komada ovih ampula, uz redovnu negu maskama trudeći se da svojoj kosi obezbedim i proteine i hidrataciju. Kosu tretiranu proteinskim tretmanom je mnogo lakše isfenirati/ispeglati i nakon tog tretmana će duže biti ravna i sjajna.  Međutim, trenutni efekat kod ovih ampula uopšte nije važan koliko jeste ono što postižemo na duge staze, a to je jačanje dlake. Jačanje, kakvo je potrebno kosi koja je oslabljena i čija je struktura oštećena, ne može se postići jednim korišćenjem već nakon serije tretmana i uz kompletnu negu. Zato ovaj tretman ne bih preporučila onima koji koriste ampule radi instant efekta, već onima koji žele dugoročne rezultate kada je jačanje u pitanju.

Koristeći ove ampule zaista imam utisak da je kosa otpornija na spoljne uticaje i pod prstima deluje punije. Pet meseci se nisam šišala, i u velikoj meri zaslugu pripisujem ovim ampulama i proteinskim maskama koje koristim godinama unazad. Kosa je sjajna, zaglađena i izgleda zdravo. Zaista imam utisak da su baš koncentrovane i jake. Ukoliko vam je kosa suva, pomoć morate potražiti u hidratantnim maskama i tretmanima kako biste obezbedili kompletnu negu, jer, ponoviću, ova ampula nije namenjena hidrataciji.

Kada se završi tretman ovim ampulama i postignete to da je kosa zaista jača, nije potrebno da nastavite da koristite ove ampule (10 komada je i više nego dovoljno), a i možete ako želite. Rezultate možete održavati nekom proteinskom maskom, poput Schwarzkopf Peptide Repair Rescue, Schwarzkopf Fibre Force, Redken Extreme, ili nekom drugom koja vama odgovara, kako ću i ja ubuduće raditi.

Imajte u vidu da ove ampule ne mogu zameniti negu maskama, već su tretman koji dopunjuje redovnu negu.




Cena 4050din. na sajtu www.prodajakozmetike.com, Bellissima shop Njegoševa 15, Novi sad
Količina: 10x 10ml

7 коментара:

  1. Joj kakvu kosu imaš, pa za barem još dve glave, haha, šalim se, ali jeste prelepa. Čitam tekst a sve vreme razmišljam kako su lepe fotkice ovih ampula :D

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. јун 2019. 20:09

    Kako divnu kosu imas! Da li je farbana? :)
    Imas li iskustva sa Macadamia Deep Repair maskom za kosu? Veliki pozdrav, super ti je blog!
    Ana

    ОдговориИзбриши
  3. Da li se ove ampule mogu mesati sa nekom maskom i tako nanositi i da li se takav nacin preporucuje kod ove vrste proizvoda?

    Hvala u napred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probala sam, ali nisam uspela da spojim te dve faze. Mislila sam da cu samo malo razvodnjiti masku, medjutim dobila je jako cudnu strukturu. Mozda je do maske koju sam koristila - Schwarzkopf Peptide Repair.

      Избриши
  4. Hvala puno na brzom odgovoru!Probacu i ja s nekom maskom prvo da okusam srecu ;)

    ОдговориИзбриши