Nega farbane i blajhane kose


Često vam ponavljam kako je klasifikacija maski po tipovima: za brinete /plavuše/ tanku/ farbanu/ oštećenu kosu totalna glupost, jer u velikom broju slučajeva sastav ne opravdava naziv proizvoda. Mnogo puta sam naišla na proizvod sa nazivom "Total Repair", i očekivala proteinsku masku, dok proteina uopšte nema ili ih ima u tragovima. U svakom slučaju, moja filozofija jeste da svaki tip kose mora imati hidratantnu i proteinsku negu. Hidratantnu da bi kosa očuvala svoju vlažnost, elastičnost i da bi bila meka, a proteinsku da bi bila jača i otpornija na spoljne uticaje. Da li ćete birati jače ili slabije maske, zavisi od vašeg problema, stanja vaše kose i toga koliko ste u mogućnosti da uložite u negu.

Pre nego što počnem sa temom nege ovog tipa kose, želim da navedem vrlo bitnu činjenicu, a to je da ako želite da vaša boja duže traje i da se ne ispira, bitno je koristiti šampone bez sulfata tj. bez SLS -a. Možete ih prepoznati tako što u sastavu neće imati SLS (Sodium Laureth Sulfate), ili tako što će na njima biti naznačeno da su bez sulfata. Svaki profesionalni brend ima liniju bez sulfata koja je namenjena farbanoj kosi, tako da lako možete pronaći takve šampone. Napomenula bih još da postoje blaži i jači sulfati i ovde se podrazumeva da su oni blaži dozvoljeni i potpuno neškodivi dok oni jači (SLS) mogu uticati na skidanje boje. Pa, da pređemo na negu...

Farbana i blajhana kosa zahteva poseban akcenat na nezi, pa sam zbog toga rešila da ovom tipu kose posvetim posebnu pažnju. Nekada davno, verovali ili ne, bila sam farbana, a što je najgore, bila sam blajhana. Plavi pramenovi, rađeni nekih 3x, i to blanšem, napravili su na mojoj kosi haos. U početku sam imala utisak kako ovaj poduhvat nije ni malo oštetio moju kosu, zaista mi je delovala lepo, ali kroz par meseci kosa je postala toliko slaba, iskidana, da sam totalno pala u očaj. Iz svog ličnog iskustva, i iz iskustva poslednjih 5 godina, koliko vodim blog Zdrava kosa, podeliću sa vama šta je bitno kod nege ovog tipa kose.

Pre svega, moram da napišem nešto što verovatno već znate, a to je da farbanje, a posebno blahanje  sigurno ostavlja negativan trag po pitanju kvaliteta kose ukoliko proces kolorizacije obavljate kod nedovoljno stručnog lica / same,  proizvodima lošeg kvaliteta, i ako ne negujete kosu onako kako treba. Smatram da se farbana kosa dosta brže oštećuje nego kada nije farbana, pa je jako bitno pružiti joj jaču i kvalitetniju negu kako bi se što više sačuvao kvalitet kose. Procesom menjanja boje kose, zbog jakih hemikalija u farbama i blanšu, dolazi do oštećenja strukture dlake i isušivanja kose. U početku, kosa deluje sjajno i blistavo, a kako prolazi vreme i boja se ispira, ona postaje sve slabija, lomljivija, suvlja i kruća. Postoje farbe uz koje je stepen oštećenja minimalan, ali je i tada jako bitno da proces farbanja obavlja neko ko odlično zna svoj posao. Verujte, ako želite da sačuvate svoju kosu a i da se farbate, uložite u kvalitetnu farbu i platite stručnjaku- koloristi, koji je edukovan i ima iskustva. Ne bih vam sada pisala koje su farbe loše a koje dobre, jer nemam baš toliko iskustva u farbanju, ali sam zadovoljna Dikson, Selective Evo i Davines farbama (kupuju se u Planet Hair-u), ali obratite pažnju na izbor koloriste, koji ako je stručan, zna koja je najbolja za vašu kosu.

Četiri koraka izuzetno bitna za negu farbane i blajhane kose:

Kod farbane i blajhane kose je izuzetno bitno redovno šišanje (1). U jednom od postova sam vam pisala kako je skroz glup stav frizera da se moramo šišati na mesec/dva, i sada stojim pri tome (šišajte se onda kada je potrebno, bilo to na mesec dana ili 6 meseci), ali farbanu ili blajhanu kosu morate šišati češće nego kada ona nije bila farbana, jer je sklonija oštećenjima i brže će se krzati. One najoštećenije, ispucale delove, nažalost, neće izlečiti ni jedna maska. Ali ostatak kose, koji je tek krenuo da slabi itekako možemo spasiti kvalitetnim proizvodima.

Agresivnim hemikalijama iz boja za kosu, oštećujemo strukturu, te dolazi do stvaranja mikro pukotina na dlaci. Kada je dlaka potpuno oštećena pri krajevima ona će se rascvetati i stvoriće se ona bela tačkica  pri kraju, a ostali delovi koji još nisu ispucali (ali hoće ako ne negujemo kosu) mogu se spasiti proteinskim maskama i tretmanima (2), koji će popuniti ta mikro oštećenja na dlaci koja ne vidimo golim okom, ojačaće je i biće otpornija na sve spoljne uticaje. Među povoljnim, drogerijskim proizvodima, nažalost nema dovoljno jake proteinske maske. Proteini su kao sastojci skupi, jer je potrebna velika količina da bi maska dala potrebne efekte, tako da tek među profesionalnim pakovanjima uspevam da pronađem kvalitetne proteinske maske i tretmane koji zaista daju dugoročne efekte. Dakle, proteinska nega je izuzetno bitna kod ovog tipa kose i ona mora biti jaka ukoliko želite rezultate na duge staze a ne samo trenutni efekat. Proteinske maske i tretmani koje preporučujem:


Detaljno o proteinskim maskama možete pročitati klikom ovde.

Hemikalije iz proizvoda za farbanje, takođe isušuju kosu. Čak i ako vam se kosa ne ošteti previše, vrlo verovatno ćete primetiti da je kosa suvlja nego što je pre farbanja bila i da se više mrsi. Farbana kosa brže gubi elastičnost i hidriranost, tako da je u ovom slučaju izuzetno važno pružiti joj jaku hidratantnu negu (3). Na sreću, ima dobrih hidratantnih maski i u drogerijskom rangu. Razlika između drogerijskih i profesionalnih hidratantnih maski je najčešće u jačini, i tome što profesionalne najčešće daju dugoročne rezultate i impresivnije rezultate na duge staze. To nije uvek slučaj, ali jeste u mom slučaju i iz mog iskustva sa maskama koje sam probala. Hidratantne maske koje su posebno ostavile utisak na mene su :


Detaljno o hidratantim maskama i mojim preporukama pročitajte klikom ovde.

Zaštita kose (4). Svaka kosa, a posebno farbana i blajhana, mora biti zaštićena od spoljnih uticaja. Nekada će maska biti dovoljna, ali bilo bi dobro posebno leti i zimi, dodatno je zaštititi od hladnoće/sunca/vetra. To radimo sa leave in proizvodima, tj.proizvodima koji se ne ispiraju, i možete ih naći u vidu spreja/kreme/seruma/ulja i slično. Kada je ovaj deo nege u pitanju, nisam primetila neku  fascinantnu razliku između drogerijskih i profesionalnih proizvoda ovog tipa, ali moram izdvojiti Matrix Murumuru Amazonsko ulje kao proizvod koji je mnogo klasa iznad bilo kog leave in proizvoda koje sam probala. 

Dakle, ponavljam, svaki tip kose treba imati negu koja se sastoji od proteinske, hidratantne nege i nege za zaštitu kose, a posebno tanka/slaba, farbana i blajhana kosa, koja zahteva jaču negu od nege za normalnu, gustu, po prirodi jaku kosu. Volela bih da mi u komentaru napišete gde se vi farbate i napišete mi predlog za dobrog koloristu, jer će, verujem, biti od koristi ženama koje čitaju ovaj post.

7 коментара:

  1. Ja bih jos dodala da je šampon bez sls-a mnogo bitan korak u nezi oštećene kose. Proizvod u koji vredi uložiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, o tome ću posvetiti neki naredni post, samo na tu temu. Ovde sam želela da pričam o nezi u vidu maski i tretmana. ALi dodala sam jedan pasus da bi bilo svima jasnije dok ne dođe taj post. Hvala :)

      Избриши
  2. Kod mene sampon ima glavnu ulogu(a to skontah nedavno) jer ako je sampon jak mogu da stavim najjače pakovanje i opet nije to to...a vala i blajhana sam,i farbana,poslednjih 5 godina nije se desilo da cela dužina bude moja boja.Od šampona su mi ok Schauma princeza,Nivea hairmilk,Velnea makadamija,a od pakovanja sva Bonacure(probala prvo na tvoju preporuku pa sam nastavila da ih kupujem),ampule Densi fill(opet na tvoju preporuku),i naravno sto redje pranje kose(Bog blagoslovio onog ko izmisli Batiste sampon 😁).

    ОдговориИзбриши
  3. Blajhanje bi trebalo zabraniti! Posle blajhanja kosa je sprzena i bice vam potrebno brdo proizvoda da je dovedete u pristojno stanje, odlican proizvod za to je Orofluido elixir. Mada nece biti zdrava sve dok ne odsecete sve to sto je blajhano. Cim vam frizer predlozi blans samo izadjite iz salona. Kvalitetne su Subrina professional farbe i Revlonissimo. Sa Revlonissimo 1032 farbom i 12% hidrogena sam izvlacila najsavrseniju bisernu plavu koja se nije ispirala i farbala sam samo izrastak, tako da se moze postici ta boja kojoj sve plavuse teze bez blansa i sa odlicnim kvalitetom kose. Keune je najgora farba koju sam probala, smrt je za kosu.

    ОдговориИзбриши
  4. Selective Aminokretin proteinska maska ili Dikson Stamiker? :)

    ОдговориИзбриши