Policistični jajnici i opadanje kose

Opadanje kose je u današnje vreme vrlo čest slučaj. Postoji mnogo stvari koje mogu dovesti do opadanja kose, a simptomi su vrlo slični kod svakog problema, pa je zbog toga neophodno da posvetite posebnu pažnju pronalaženju "krivca" za taj problem, jer samo na taj način možete pronaći proizvod koji odgovara vašem slučaju.

Jedan od čestih razloga za opadanje kose jeste PCOS, tj sindrom policističnih jajnika. Do ovog sindoma dovodi preterano lučenje muških hormona, tj. androgena, a visoka koncentracija istih dovodi do primetnog slabljenja korena dlake. Uopšte, rast nivoa androgena utiče negativno na rast kose i izaziva (androgenu) alopeciju. Verovatno znate da se i veliki broj muškaraca bori sa problemom alopecije, ali razlika između muške i ženske jeste što se kod žena ne javlja potpuni gubitak kose pri temenu.




Koji su simptomi policističnih jajnika?


Simptomi mogu biti različiti, od vrlo uočljivih do apsolutno neuočljivih, gde se policistični jajnici prepoznaju tek nakon analize hormona i ultrazvukom. A neki od najčešćih simptoma su sledeći:

  • Masna koža, seboreja i masna kosa
  • Akne (potkožne, upaljene, bolne, često izlaze u jednom delu lica-brada/slepoočnice)
  • Neredovni menstrualni ciklus ili prekid ciklusa
  • Dobijanje na kilaži (mada poznajem osobe koje su jako mršave a imaju PCOS)
  • Neplodnost ili izostanak ovulacije 
  • Prekomerna maljavost (dlake na licu i telu)
  • Alopecija/opadanje kose
  • i mnogi drugi
Veliki broj žena koji imaju PCOS takođe imaju problem i sa štitnom žlezdom (Taj problem imam i ja), obično smanjene disfunkcije što se naziva Hipotireoza. Ovaj problem posebno dopinosi opadanju kose.


Pilule za kontracepciju kao rešenje. Da ili Ne?

Postoji nekoliko načina koji nam mogu pomoći da se ovaj problem kontroliše, ali jako je bitno da na samom početku budete svesne da je potrebno mnogo strpljenja, truda, živaca i podrške bližnjih. Samo mi koji imamo ovaj problem znamo koliko je teško boriti se sa svim nuspojavama.

Jedan od mogućih (vrlo čestih) načina za rešavanje ovog problema su pilule za kontracepciju koje ginekolozi tako olako prepisuju, često čak i bez urađene hormonske analize. Pilule za kontracepciju treba da smanje produkciju androgenih hormona. Na taj način se reguliše maljavost i gubitak kose. Često će vam pilule pomoći. Ali, šta se dešava kada odlučite da prestanete sa terapijom hormonskim pilulama i odlučite na primer, da ostanete u drugom stanju? Moje iskustvo, a i iskustvo mnogih žena govori da su stvari nakon prestanka terapije još gore! Menstruacije ponovo postaju neredovne, kosa počinje da opada još jačim intezitetom, pojavljuju se hormonske bubuljice, itd. Moj slučaj je bio takav da pre početka terapije pilulama za kontracepciju nisam imala nikakvih problema sa opadanjem. Ali zato, kada sam rešila da prestanem da ih pijem kosa je počela da opada, što me je jako uplašilo. Međutim, nakon par meseci opadanje je prestalo. Sada imam redovne cikluse zahvaljujući Metforminu, kojeg pijem zbog insulinske rezistencije, koja je usko povezana sa policističnim jajnicima.

Update - Sada, par godina nakon pisanja ovog posta, ipak mislim da sam određeno vreme trebala piti pilule za kontracepciju, iako su nuspojave takve kakve jesu. Više doktora mi je objasnilo zašto su one bitne, i da ću ih možda određeno vreme morati piti, ukoliko želim da ostanem u drugom stanju, jer i dalje imam ciste i rezerve jajnih ćelija su mi slabe. Hormonska terapija je nekada neophodna. Trenutno radim na tome, i o svemu vam pišem na mom drugom blogu Klikni da ti kažem.


Kako da rešimo problem?

Apelujem na sve žene koje imaju policistične jajnike, disfunkciju polnih hormona, poremećaj u radu štitne žlezde i slično, da posete lekara/ginekologa/endokrinologa, da urade sve potrebne analize: Proveru hormona na početku ciklusa i 21.dana ciklusa, da urade OGTT test (nivo tolerancije na insulin), da ultrazvukom prate promene na jajnicima, da redovno posećuju ginekologa i idu na redovne kontrole! Ovaj problem se ne leči kod kuće, čitanjem poučnih tekstova na internetu, iako ih je zaista mnogo. Ali svaki problem je priča za sebe, i može se razlikovati u sitnicima, koje podrazumevaju drugačiju terapiju. Stoga je potrebno da se svaki problem dodatno prouči kod specijaliste, koji će zahvaljući svim potrebnim analizama utvrditi sve uzroke problema i načine da se problem stabilizuje. Ako treba posetite više različitih endokrinologa i ginekologa, potražite dobru preporuku za kvalitetnog stručnjaka koji će se posvetiti vašem problemu. 

Budite spremni na činjenicu da je za rešavanje ovog problema potrebno vreme. Na analize u državnim ustanovama se prilično dugo čeka, na preglede takođe. Naoružajte se strpljenjem, a ako imate dovoljno novca neka vam ne bude žao da isti taj novac uložite u rešavanje svog zdravstvenog problema. A nažalost, često nam je novac bukvalno neophodan da bismo na vreme počeli da delujemo na problem.


Moje iskustvo sa policističnim jajnicima


Istražujući putem Interneta shvatila sam da imam simptome PCO. Imala sam neredovne menstruacije, ali sam odlagala odlazak kod ginekologa, jer sam se plašila (pubertetski dani), i uz utešne reči ljudi iz moje okoline-To je tako jer ti se još nisu stabilizovali hormoni. Problem je postajao sve veći, ja sam već uveliko izašla iz puberteta, a osvestila sam se tek onda kada sam imala izostanak mentruacije od 6 meseci. U tom periodu sam počela da se gojim, tj. bila sam jako naduvena, a do tada sam imala odličnu kilažu, osetila sam povremeno pulsirajući bol u predelu štitne žlezde, dlake na nogama su postale jake, guste i tamne, a pojavilo mi se i par dlačica na licu, i jedan (doduše mali) deo lica su mi napale bubuljice-Tačnije deo gde su slepoočnice, i još dosta različitih simptoma.

Posetila sam ginekologa, pri čemu je ultrazvukom utvrđeno da jajnici imaju strukturu karakterističnu za PCO, hormonski status takođe ukazuje na isti, OGTT je utvrdio insulinsku rezistenciju, a endokrinolog smanjenu funkciju štitne žlezde tj. hipotireozu.

Dobila sam terapiju-Pilule za kontracepciju i Glucophage (1000mg - jednom dnevno). Pilule sam prestala da pijem svojevoljno, nakon 6 meseci od početka terapije, kada mi se javilo pojačano opadanje kose. U međuvremenu se regulisao ciklus, akne, a skinula sam višak kg, tj kilograme koje sam dobila u periodu kada sam imala izostanak menstruacije. Kada je problem kulminirao imala sam čak 63 kg, a sada imam 53kg. Naravno, velikim delom je pomogla regulisana ishrana. Izbacila sam šećer, brašno, suncokretovo ulje, smanjila unos ugljenih hidrata, a povećala unos proteina, maslinovog ulja, običnu so zamenila morskom, jela dosta voća i pomalo povrća (koje baš i ne volim), pila sam svakoga dana zeleni čaj... Sve to je doprinelo da ubrzam metabolizam i da se hormoni stabilizuju koliko-toliko.

Sve se stabilizovalo i vratilo u mnogo bolje stanje samo opadanje nije prestajalo. U mom slučaju opadanje nije bilo strašno, ali za mene je to bilo jako čudno jer mi nikada ranije nije opadala kosa.

Kako nisam imala veliki problem, nisam se obratila lekaru već sam pomoć potražila u raznim proizvodima kao što su: pantenol rastvor, ricinusovo ulje i Allin šampon i losion.

Još uvek se borim sa policističnim jajnicima ali hvala Bogu, stanje je mnogo bolje i držim ga pod kontrolom uz pomoć Glucophage-a- Prošlo je 2 godine od kada sam na terapiji i mogu vam reći da je ceo proces bio jako mučan i težak ali se trud isplatio, a nadam se da ću za koju godinu ostati u drugom stanju, jer je to glavni razlog zbog kojeg sam sve vreme bila uporna i jaka.


Da li mi mogu pomoći proizvodi protiv opadanja kose?

Kada je u pitanju konkretno ovaj problem, proizvodi protiv opadanja će vam teško pomoći da se u potpunosti rešite istog, ali delimično će vam sigurno biti od pomoći. Uz dobru terapiju koju vam odredi endokrinolog/ginekolog, i dobar proizvod protiv opadanja je odlična kombinacija, i tvrdim da na taj način možete lako i relativno brzo da se rešite ovog problema.

Pomozite drugima tako što ćete nam ispričati kako se vi borite sa ovim problemom. Svako iskustvo i savet može mnogo da pomogne ljudima koji ne mogu da pronađu izlaz iz ove situacije.

P.S. Divna blogerka Martina (Dear Skin) je napisala vrlo koristan post Policistični jajnici i koža, koji vam može biti od koristi


Pročitajte još tekstova na ovu temu na mom drugom blogu - Klikni da ti kažem

55 коментара:

  1. Hvala na ovako poučnom tekstu. Ja imam PCOS, i jako tesko podnosim to jer vec dugo ne mogu da ostanem u drugom stanju. O nuspojavama ne zelim ni da pricam. Sve znate. Ne mogu da nadjem dobrog endokrinologa, a nemam para da odem u privatnu kliniku. Na preglede cekam mesecima. Evo, sledeci mi je zakazan tek za decembar, a do tada mogu samo da sedim i da placem. Kosa mi nenormalno opada. Probala sam svakakve preparate, ali minimalno mi pomognu. Svesna sam da moram da uzmem terapiju od ginekologa ili endokrinologa. Gde se ti lecis?

    Ana Mihajlović

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lečila sam se kod ginekologa u studentskoj poliklinici, nakon čega sam išla na endokrinologiju u klinički, pri čemu nikada nisam razgovarala sa doktorom. Pošto je doći do doktora bila nemoguća misija, platila sam 5000din pregled kod Svetlane Vujović koja je jako priznata kod nas i u svetu. Nisam imala više para da se lečim kod nje, pa sam preko veze završila u Internoj B, kod Katarine Lalić. Sada me ona leči i zahvaljujući njoj sam sada u odličnom stanju.

      Избриши
  2. Fantastičan post, bravo!

    Ja imam PCOS od 12-te godine , znači borim se s time zadnjih 25 godina.
    Obavila sam sve preglede i pretrage puno puta, i kod mene se ispostavilo da je uzrok naglo mršavljenje i skidanje velikog broja kilograma kao i velika debljina prije toga.
    Moja kosa strahovito opada, pila sam pilule jer sam morala. U suprotbom nisam imala ciklus po godinu dana :o
    Nakon prestanka uzimanja hormonalne terapije kosa je počela još gore opadati i rijetki su periodi u godini da je malo bolje.
    Evo sad koristim neki šampon i pijem puno dodataka prehrani pa je stanje dosta dobro.

    Hvala ti na ovom poučnom postu, također apeliram na sve mlade djevojke da idu na preglede i ne zanemaruju simptome koje si navela .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno!!!! Nadam se da će se pronaći rešenje za naš problem! Da li sada uzimaš neke hormone? Jako je bitna pravilna ishrana i fizička aktivnost! Mene je to spasilo. U trenucima očaja sam počela da isprobavam sve i menjam životne navike, i sve to je doprinelo da bar malo držim sve pod kontrolom.

      Избриши
    2. Ne, ne koristim ništa više od lijekova. Pokušavam se nositi nekim prirodnim alternativama: čajevima i vitaminima.

      Slažem se, zdrava prehrana, aktivnost i jačanje imuniteta mogu čuda napraviti :)

      Избриши
  3. Bravo za tekst koji informise i inspirise! Sigurna sam da ce pomoci osobama sa ovim zdravstvenim problemom. Veoma je vazno ne sedeti skrstenih ruku, nego reagovati, mada smo svi svesni raspada u nasem zdravstvu pa mi je donekle jasno zasto ljudi odlazu posetu lekaru... Jedva cekam post o Allin proizvodima, planiram da ih probam negde posle nove godine. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ana. U pravu si za stanje u zdravstvu i da zato ljudi odlažu posetu. Ja sam ogorčena na naše zdravstvo. I bila sam na korak da odustanem od rešavanja ovog problema zbog lošeg iskustva u kliničkom centru.

      Budi uz blog, jer uskoro organizujem malo veću nagradnu igru, pa možda osvojiš šampon i losion :)

      Избриши
  4. Super što si ovo podelila na blogu jer bi ovaj post mogao da pomogne mnogima sa istim problemom.
    Moja drugarica ima policistične jajnike tako da donekle znam kakva je to muka.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala na odličnom i poučnom tekstu, mislim da ovakvih nema dovoljno, a mnogim ženama su potrebni! Jedno vreme sam mislila da imam ovaj problem pošto mi je kosa nenormalno opadala, a imala sam i još nekoliko drugih simptoma, ali srećom kod mene je samo bila stvar u ekstremnom stresu zbog mobinga na poslu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je najmanje što mogu da uradim. I u pravu si, nema dovoljno, iako sam pronašla par kvalitetnih stranica Dobro je da nemaš taj problem. Nažalost, stres je veliki uzočnik opadanja kose. Nadam se da si sad ok.

      Избриши
  6. Odlican tekst, ja cu uskoro na preglede, ali ne zato sto mi opada kosa, nego zbog problema sa nekim upornim aknicama a i dlacicama na licu... Menstruacija mi je redovna, nije hvala Bogu ni bolna, kilaza mi se ne mijenja. Ko zna do cega je ali treba se pregledati...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Obavezno idi na pregled, nemoj da čekaš. Moguće da je neki blaži oblik poremećaja rada štitne žlezde. Ja za sada jedino imam neredovnu menstruaciju, i malo jače malje na nogama. Ali sve ostalo je ok. I izađe mi po neka bolna bubuljica, ali na sreću nije strašno. Ali ko zna šta bi se sve iskomplikovalo da nisam posetila lekara.

      Избриши
  7. krasan tekst :D
    meni dijagnoza nije službeno postavljena kao takva, ali od 30-e se borim s hipotireozom i izostankom menstruacije, koju sam regulirala uz pomoć hormonalne terapije... kad mi je pukao film i konačno odustala od toga desilo se to famozno ispadanje kose, koje, vidi vraga, uopće nisam povezivala s prestankom uzimanja hormona... nadam se da bi se sad moglo i smanjiti :D
    sad prvi put nakon toliko godina debljanja i skidam kile, a sve bez dodatnog kemijskog stimulansa ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.

      E onda znaš kako je. Mrzim hormonske terapije, jer je efekat dobar samo dok ih koristimo.

      Možeš lako skinuti kilažu uz dobru ishranu i malo fizičke aktivnosti. Veruj da mnogo pomaže.. Na prve rezultate moraš malo sačekati, dok se metabolizam ubrza, ali veruj mi kasnije sve ide mnogo brže i lakše.

      Избриши
  8. Imaš moj duboki naklon za ovaj post.

    Dobrih par meseci živela sam u ubeđenju da imam PCOS, ali me je bilo strah da odem na pregled.
    Znam koliko je to neodgovorno, no na kraju sam se naterala i obavila sve što sam trebala.
    Te 2007. dijagnostivikovan mi je kancer na štitnoj žlezdi.
    Simptomi su bili katastrofalni.
    Od otežanog gutanja, gubitka telesne težine, bolova u predelu jajnika i nadbubrežnih žlezda, do opadanja kose, mašćenja kože, te katastrofalne kvalitete noktiju... organizam se raspadao.
    Sad je sve to daleko iza mene.
    Živa sam.
    I zahvalna.
    Ali imam blisku osobu koja se bori sa ovim sindromom već 12 godina.
    Doktori su joj prepisali hormonalnu terapiju, a nakon nekog vremena preporučili i uklanjanje dela jajnika.
    No kako ona jednog dana želi roditi, ova solucija nije dolazila u obzir.
    Kako sam uključena u njeno lečenje (najbolja prijateljica) znam da joj je puno pomoglo ulje noćurka, laneno ulje i ulje semenki lana kojima je zamenila suncokretovo ulje.
    Takođe, postoji jedan pripravak od lekovitog bilja, konkretno radi se o korenu sladića (čaj koji se pije 3 puta na dan u trajanju do 6 sedmica, nakon čega se radi pauza, a iza pauze se radi čaj gde se pomešaju koren sladića i božur u odnosu 1:1 i takav se čaj pije 3 puta dnevno).
    Sledeći recept koji znam da je pripravljala je zalivanje 14 oraha sa pola litre rakije. Nakon što mešavina/tinktura odstoji nekih nedelju dana, pije se po jedna supena kašika dnevno.
    Ovakvim home made lečenjem vratile su joj se uredne menstruacije, smanjile akne i kosa je prestala da opada.
    Ona nema problem sa telesnom težinom.

    Lečenje biljkama pomoglo je i meni da hemoterapija napravi minimalnu štetu u organizmu, a samoinicijativno sam je prekinula i nastavila lečenje biljnim pripravcima.
    Ovakav vid lečenja traje duže, ali je delotvoran i bez posledica.

    Sorry na dugačkom komentaru, nisam znala kako ovo da napišem u skraćenoj verziji.
    Stvarno se nadam da ćeš ostvariti sve svoje želje i jednoga dana biti divna mama <3

    Odličan post!



    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Misha, mnogo sam ti zahvalna na ovako opširnom postu jer si sa nama podelila mnogo jako bitnih podataka.

      Drago mi je što si uspela svoj problem da rešiš. Mogu samo da zamislim kako ti je bilo. BItno je da je sve to prošlo i da si ti dobro.

      Čula sam za pomenuta ulja, ali nisam dublje ulazila u to. Inače po tom receptu sa orasima i rakijom je moja mama pravila neki lek za njen problem, i nikada mi nije palo na pamet da malo istražim o tome, a već dugo ga imamo u kući. Čula sam za dosta čajeva da je dobro, a sad ću malo da istražim o tom sa korenom sladića, i o uljima koje si nabrojala. Ne škodi da probam. Prirodni preparati su zakon! Samo da sve ostane kako treba i da ne moram da uzimam hormone...

      Hvala ti puno na lepim željama, i sva sam se naježila kada sam pročitala deo "...i jednoga dana biti divna mama". Ta tema me uvek jako dirne i to je nešto najlepše što može neko da mi poželi.

      Divna si , zaista. :*

      Избриши
  9. Bravo za post! Ja takodje imam PCOS..Sve gore navedene simptome sam imala. Bila sam kod lekara opste prakse koji mi je rekao da mi ciklus kasni zbog stresa oko prijemnog ispita (?) ali sam sva sreca dobila savet od ginekologa da odem kod Dr Vesne u Alfa Medika kliniku (Novi Beograd). Kod nje sam vec 3 godine redovno na kontrolama.. Bukvalno za 3 meseca mi je resila problem. Posle svih analiza i uspostavljanja dijagnoze odlucila je da mi ne da terapiju kontracep. pilulama (bas zbog svih tih kontra efekata) vec 1000mg Glucophage ujutro i uvece. I veoma jasno naglasila svakodnevnu fizicku aktivnost i striktnu dijetu. Apsolutna zabrana secera, belog brasna,masti. Smrsala sam 10 kg za 3-4 meseca dijetom (koja je klasicna dijeta za dijabeticare tj zdrava ishrana ;)). Bukvalno posle mesec dana od uzimanja terapije i dijete dobila sam ciklus i od tad (vec 4 godine) mi je redovan ciklus a ostalih simptoma nema. Koza cista, kosa sija, kilaza je ista a odrzavam je fitnesom i zdravom ishranom (sad vec ne strogom). I dalje uzimam terapiju ali samo uvece 1000mg.
    Sto se mog iskustva tice, prezadovoljna sam doktorkom i svima preporucujem. Samo treba imati u vidu da lekar samo postavi dijagnozu a do nas je da se pridrzavamo terapije. Ipak je to nase telo. Nisam imala iskustvo sa drzavnim lekarima, otisla sam odmah u privatnu jer bih u suprotnom cekala 6meseci za analize. Skupo JESTE, jako. Ali kao buduci zdravstveni radnik moje zdravlje mi je na prvom mestu i ako to znaci da se zrtvujem tako mora da bude. Tih 150 do 200€ za sve analize i prvi pregled + dijagnozu koliko je mene kostalo se nekako pregrme...sada idem na svakih 6 do 8 meseci i uspem da skupim po 50€ do tad. Ne nameravam da prestajem da idem na kontrole iako je sada sve i vise nego odlicno. Ipak je zdravlje na prvom mestu..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se kunem u Glucophage! Jako mi je teško bilo da se naviknem na mučnine koje su trajale i po par meseci od njega, ali zahvaljujući njemu sam se preporodila. Naravno, mnogo je doprinela i ishrana i fizička aktivnost.. Ja sam u početku imala jako strog režim ishrane, i sada je to dosta blaže, vodim računa ali nekada i ugodim sebi.

      I vredi izvojiti novac za dobrog lekara, ali mnogo ljudi nema mogućnosti :(

      Jako me raduje činjenica da ti ta doktorka nije preporučila kontraceptive, jer mnoge bukvalno apeluju i na bezobrazan način nameću to kao obavezu. Hvala Bogu, doktorka kod koje se lečim je jako upućena u moj problem, i jako se posvetila tome, i sve mi je objasnila i po nekoliko puta, kako bih se lakše suočila sa problemom. U početku mi je delovalo da mi namerno nameće optimističan stav kako se ne bih nervirala, ali za sve što je rekla je bila u pravu, stvari su se prilično brzo stabilizovale.

      Hvala ti mnogo što si podelila svoje iskustvo sa nama. Svu sreću ti želim, i nadam se da problema više nećeš imati.

      Избриши

  10. Hvala na ovom tekstu. Mislim da nemam policisticne jajnike bas zbog toga sto imam redovne menstruacije,ne gojim se ,cak i mrsavim ,ali opet se nekako prepoznajem u tvom postu.
    U poslednjih god dana su mi se pojavile bubuljice i to uglavnom na jednoj strani obraza i bradi. Pojacano opadanje kose. Koza lica je pocela da sw masti i postala sklona bubuljicama a nikad ih nisam imala. Radila sam u vise navrata hormone stitne zlezde i sve je bilo uredu. Brzo se umaram zbog ubrazanog rada srca ,konstantna malaksalost.
    Da li mi neko moze reci sta bi moglo biti to?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iako imaš redovne menstruacije opet postoji mogućnost da imaš PCO. Ali kada si radila hormone nalazi su morali pokazati ako imaš PCO. Na hormonima se sve vidi. Svakako moraš posetiti endokrinologa, on će ti najbolje dati odgovor na tvoje pitanje. Zapravo ti niko od nas ne može dati konkretan odgovor, jer je svačije iskustvo drugačije, i svi imamo različitu kombinaciju simtoma. Nemoj da se plašiš, ali jako je bitno da posetiš lekara Sve će biti u redu ako na vreme reši svoj problem.

      Meni sve to liči na hipotireozu jer i ja to imam. Proveri pritisak. Ja od kada imam hipo.konstantno mi je 90 sa 60. Hipotireoza nije strašna, ali mora da se leči.

      Избриши
    2. Hvala ti puno! Tvoj tekst me je naveo da odem sto pre na pregled. Posto ne mogu da cekam jer je postalo sve nepodnosljivo zakazacu u supotu kod privatnog lekara jer mi se cini da imam sve simptome hipotireoze.
      Treba ovakvih tekstova sto vise da bude. Vec duze vreme znam da nesto nije uredu.

      Избриши
    3. Nema na čemu. Moj predlog ti je da se prijaviš na blog, da ne bi pisala anonimno, Imaš gore sa desne strane opciju "pridružite se ovom sajtu". Tako nećeš pisati anonimno a i bićeš u toku sa svakim postom. Ili prati preko facebook-a.Tamo pišem o svim novostima.

      I, molim te, javi šta si u radila na pregledu. baš me interesuje.

      Избриши
    4. da li se stanje kose sredi ako pomogne glukofaž ili tefor?? Koliko treba da počne da raste i koliko treba vremena da se srede ti hormoni, hvala

      Избриши
    5. Pa meni je situacija mnogo bolja, tj. nema opadanja. Ali da li je od toga ili drugih stvari ne znam. Meni ipak glucophage nije sredio ovulacije, npr. što sam tek sada postala svesna. Ovako se osećam mnogo bolje i sa kosom nemam više problema. Oporavak je individualan, to ti niko ne može reći tačno.

      Избриши
  11. super članak,čeka me pregled ubrzo,strah me baš :-((.. jeli možeš reći kako izgleda OGTT test;riješi li se u 1 dan ili. traje više dana....? Hvala unaprijed! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. OGTT nije ni malo strašan, nemoj da brineš. Možeš da noćiš u bolnici, ako želiš ili ako ti nije problem da dođeš baš rano (oko 6-7) onda možeš i ujutru sve da odradiš, što se završi za par sati. Tako je bar u kliničkom centru.

      Ogtt- Dan pre toga ne smeš da jedeš određene stvari, ali to će ti sve reći u bolnici. Kada dođeš tamo izvade ti krv, zatim ti daju rastvorenu glukozu, koju treba da popiješ. Malo je gadan ukus, tj previše je slatko, ali može da se popije :) Onda ti vade krv na pola sata-sat, već sam zaboravila i proveravaju na taj način kako reaguješ na tu unešenu glukozu nakon odreženog vremena.

      To mi je bio najlakši deo, a i upoznala sam nekoliko dobrih devojaka pa smo sve zajedno razmenjivale iskustva.

      Ne brini, stvarno nije strašno...

      Srećno

      Избриши
    2. Hvala ti puno,za mjesec dana imam naručeno sve odraditi, nadam se najboljem...pozz i budi i dalje zanimljiva i poučna kao do sad sa postovima! :-*

      Избриши
    3. Super. Srećno!!!

      Hvala ti puno, potrudiću se :*

      Избриши
  12. Hvala ti puno, na ovako divnom, poucnom, pametnom postu! I sto si podelila tvoju pricu sa nama. Nadam se da ce jos biti ovako dobrih, poucnih, medicinskih postova!
    p.s Ovaj post delim na mom licnom profilu na FB-u.

    ОдговориИзбриши
  13. Cao. Evo da se pridruzim i ja sa mojim ''problemom'' i pitam za savet i vase misljenje. :) Prvi put kada mi je kosa opadala imala sam problema sa gvozdjem, bilo mi je jako nisko i jedino resenje je bilo da primam injekcije. Koristila sam Revlonove ampule protiv opadanja i od njih mi je narasla nova kosa i progustila se. Bilo je kako treba. Medjutim prosle godine u avgusti sam primetila da je pocela opet da opada i proredila mi se samo u predelu iznad cela. Prvo sto sam pomislila jeste da mi je gvozdje opet nisko. Vadila sam krv ali je sa tim sve bilo u redu. Opadanje sam resila samponom od koprive u koji sam stavila pantenol rastvor, ricinusovo i maslinovo ulje. Medjutim proredjenost je ostala. Mazala sam ricinusovim uljem na tom mestu, samo oko cela mi je narasla nova kosica, ali se nije progustilo. Sada stavljam losion od komove rakije i belog luka, ali ni to nema nekog velikog efekta, kazu da je to vise za one koji imaju neko gljivicno oboljenje.
    Sto se tice menstruacija one su mi redovne, 2-3 dana znaju da osciliraju ali to nije nista strasno. Oktobra prosle godine kada sam otisla na ginekoloski pegled bas sam imala neke bubuljice, i doktorka je odmah posumnjala da imam PCOS, uradila mi je obican ultrazvuk i to potvrdila. Nije mi se svideo njen odnos prema meni jer mi nista vise o tome nije ni rekla, da li treba nesto da pijem, nego sam da dodjem za godinu dana na redovnu kontrolu.
    Ono sto mi je jos bilo alarmantno na mom telu jeste rast nezeljenih dlacica na licu. :( Pre par godina sam sticajem okolnosti jedan period pila Pronizon. Koliko koristi od njega, toliko i losih aspekata. Posumnjala sam da mi je od rastu dlacice na licu.
    Pracena losim iskustvom sa prethodnim ginekologom otisla sam kod drugog. Uradila mi je redovan pregled, i ja sam trazila da mi potvrdi da li imam PCOS. Uradila mi je vaginalni ultrazvuk i rekla da nemam PCOS, da je sve u redu bez ikakvih promena, ali zbog nezeljenih dlacica sam vadila hormone. I oni su bili u najboljem redu, bez ikakvih nepravilnosti, tako da mi je rekla da nemam PCOS. Smatram da je ona u pravu, jer mi je vaginalni ultrazvuk verodostojniji od obicnog. Ali mi je zbog nezeljenih dlacica preporucila da pijem kontraceptivne pilule, uz objasnjenje da one nece prestati da rastu vec ce uticati na to da ne rastu nove, i da je razlog zasto one rastu: same od sebe!. Znam da pilule nisu bezazlene, i nisam pocela da ih pijem. Bas iz razloga sto su mi hormoni u redu.
    Iznela sam sta sam imala, sad bih vas zamolila da mi kazete vase misljenje, i da li sam donela dobru odluku sto nisam pocela da pijem pilule? Unapred zahvalna :)

    ОдговориИзбриши
  14. Nisam strucnjak u ovoj oblasti kao sto već znaš ali ću ti reći svoje lično mišljenje.

    Jako sam zbunjana činjenicom da ti je jedan dr rekao da imaš PCO a drugi ne. Ultrazvukom oni jasno mogu da vide strukturu jajnika, i prosto je nemoguće da 2 pregleda pokažu toliko različitu sliku.

    To što ti je kosa opala u predelu koji si navela, što su ti se pojavile bubuljice i malje na bradi je dokaz hormonskog poremećaaja. Uglavnom je to PCO, smanjena funkcija štitnjače-hipotireoza.. Ne može to da ti se dešava ako ti je sve sa hormonima u redu! U to sam apsolutno sigurna. Ne znam gde si radila hormone, koje si vadila, i kog dana ciklusa. Od toga zevise rezultati ali u svakom slučaju sam frapirana po ko zna koji put mišljenjima lekara.

    Žestoki sam protivnik pilula za kontracepciju, ako već imaš neki problem,koji je očigledan. Na taj način, ginekologu je najlakše da ti prepiše pilule, tad će ti biti super stanje sa licem, dlačicama (postoje i izuzeci, naravno) a kada prestaneš suočićeš se sa još gorim problemima. NJima to ide u korist jer će te se rešiti na neko vreme (grubo rečeno).

    Moj savet ti je da odeš kod trećeg lakara i to kod endokrinologa. Raspitaj se dobro, jer ovakvim problemima je potrebna PAŽNJA! Lekari se olako igraju sa tuđim životima i to im je prešlo u rutinu.

    Poseti, ako treba i 5 različitih lekara, ali ne odustaj i ne prihvataj olako terapiju kontraceptivima, jer je mnogo žena, među kojima sam i ja, nakačilo još više problema zbog njih. Javi mi se na mail ako ti bilo šta zatreba, rado ću ti reći sve što znam i pomoći koliko god da mogu. Nije ništa strašno, ali može da bude, ukoliko se ovaj problem shvati tako olako. Piši slobodno na zdravakosa123@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  15. Meni je pre desetak dana ustanovljen PCOS ali samo na jednom jajniku ali mi to nije nikakva uteha jer cu se u narednom periodu boriti sa ovom bolescu. Bogu hvala ali problema sa ciklusom nemam,redovan je,akne nemam niti problema sa pojacanom maljavoscu ali je zato visak kg u pitanju. Kako sam pre godinu dana operisala cistu na jajniku,kao terapiju pila sam pilule za kontracepciju 6 meseci bez prestanka i tako bila u vestacki izazvanom klimaksu gde sam se ugojila dobrih 10 kg. Relativno zdravo se hranim,bez brze hrane i mesa uospte,przenja i pohovanja ali zato slatko volim. Pocela sam da pijem caj od sladica kao i Femisan A kapi pa se nadam napretku jer zaista ne zelim vise da trujem svoje telo hormonima. Odlican tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čula sam mnoge kojima je Feminisan A pomogao.

      I ja sam se u jednom periodu ugojila, kao što vidiš u tekstu, i dosta mi je pomogla ishrana po principu LCHF režima, naravno uz terapiju Glucophage-om. Za to sam sazala na Ana forumu, i tamo imaš mnogo recepata, i objašnjenja. Nisam verovala, i nije lako, ali sam uspela, ja koja nemam čvrst karakter i koja sam izbirljiva, jako. Sada se ne hranim 100% po tom režimu ali sam uvela značajne izmene koje očigledno pomažu. Vidi na forumu, to nije dijeta, već samo poseban način ishrane.

      Menstruacije su mi se ustalile. Videćemo kada počnem da radim na bebi... Nadam se da će bar to proći kako treba.

      Избриши
    2. Znam za tu vrstu ishrane,citala sam na foruu odavno i cula od svog trenera ali ja slabo jeedm meso pa mi to ne odgovara. Jedem ribu,povrce i voce :)

      Избриши
  16. Анониман2. март 2014. 15:54

    Hm... ja imam policisticne jajnike, ali od svega sto si nabrojala primjecujem samo da imam jaaako neredovite menstruacije, nekada samo 2 puta godisnje. Opadanje kose nisam apsolutno nikada primjetia,niti sam mislila da to ima ikakve veze. Ja bas mislim da imam monogo vise kose,i svih ostalih dlaka na cijelom tijelu, u odnosu na moje vršnjakinje.

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман2. март 2014. 16:22

    Super post i svakako vredan velike pažnje.Ja sam se borila sa cističnim jajnicima dugo iako sam redovno išla kod ginekologa,oni su me samo "kljukali" hormonalnim terapijama,koje su mi više odmogle nego pomogle.Jedan dan počeli su jaki bolovi u donjem delu leđa i stomaka,koji su trajali 9 dana,išla sam na sve analize i na ginekološki ultrazvuk,i to privatno kod jednog od "najboljih" u mom gradu,rekao mi je da je sve ok.Sledeće noći završila sam u hitnoj jer je telo počelo da mi trne,primili su me,i ne znajući šta mi je hitno operisali.Na kraju sam saznala da je to bila cista,koja je pukla unutar u stomak i izazvala unutrašnje krvarenje,taj hirurg mi je spasao život,očistio me ali rekao da nešto nije ok sa jajnikom i dalje.Narednih godinu dana pila sam lekove,obilazila ginekologe,bolnice,da bi mi na kraju uradili tumorski marker poznat pod CA125,i bio je povećan.Zakazali su mi novu operaciju,na kojoj sam ostala bez levog jajnika,saznala sam da je u pitanju ENDOMETRIOZA,opaka ,surova bolest sve više zastupljena kod nas nažalost.Nakon toga opet terapije hormonalnim inekcijama,kojima su mi sa moje 24 godine izazivali veštački klimaks.Od tad moj život nije isti i mislim da nikad neće biti.Problemi sa kosom,noktima,kožom,glavoboljom,ciklusima,pravi horor ,a najveća tuga što ne mogu da se ostvarim kao majka. Od tad živim zdravo,hranim se zdravo,ostavila sam cigarete,počela da se lečim kod homepate,ali nekog velikog napretka nema.Redovno kontrolišem drugi jajnik,radim papa test ali živim u strahu,i dalje tražim odgovor kako nastaje i kako sprečiti.Niko ne zna:

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. март 2014. 17:42

      Zaboravila sam dodati da sam se i ugojila 12 kg,ali to je i najmanje važno pored svega ostalog navedenog.

      Избриши
  18. Анониман6. март 2014. 13:49

    Imam policisticne jajnike od starta kako sam dobila menstruaciju, od moje 12 godine. S pocetka, buduci da sam bila dete, nisam znala sta to znaci i nisam bila uplasena, za razliku od moje mame koja je medicinsko lice i koja zna koje su buduce probleme. Na prvom EHO pregledu ustanovljeno je vizuelno, dok hormoni su mi bili svi u redu osim prolaktina, koji je samo malo, za 0,1 bio vise vrednosti nego gornja referentna vrednost. Tada mi je doktorica dala da pijem Endometril 3 meseca. Pila sam ih 2 meseca i osetila sam da se gojim, tada sam na svoju ruku prekinula da ih pijem, i lagala mamu. Mislim da su se pile 25 dana, 26tog dana odmah pocne ciklus, pa onda ponovo nakon 5 dana ciklusa. Ne bi ih nikom preporucila. Proslo je 3 meseca i svakako u buducim mesecima nije bilo promene. Zatrazili smo da uradimo magnetnu rezonancu MR. U rezultatu pise da mi je materica pomestena na desno, i zbog takvog polozaja, desni jajnik je medijano okrenut. Doktor koji je procitao rezultate naveo je da nastavim normalno da se hranim i da ukljucim dosta vitamina, Bilo je tu i jos nekih manjih problema kao bolovi u stomaku ponekad. Dlakavost je bila povecana samo u donjem delu tela. Jer je ipak postojavao problem, ponekad pracen bolovima, mama nije htela da sedi mirna, i ponovo me vucerala doktorima. Uvek je bilo razne terapije, ali naravno ja je nikada nisam pila. Bila sam mrsava. Radili su mi konizaciju grlica, nemam pojma zasto, i znam da su rezultati bili negativni. Udala sam se 2005 u Januaru. Odmah su mi pronasli CIN1/CIN2 i postojanje HPV ali nakon tipizacije na HPV, ispalo da ga nema. Normalno da sam isla redovno na kontrole ali uvek nakon menstruacije sledecih 10 dana, da pratimo ima li ovulacije, to je bila moja ideja. Nije imalo dobrih cista za ovulaciju. Doktorica mi je prepisala PrimolutNor, ali normalno ja ga nisam kupila. U konsultaciji sa mojom dobrom prijateljicom, koja je farmaceut, na njenu preporuku, pocela sam da pijem Dabroston. I to ovako, cekala na prvu menstruaciju, pocela da uzimam Dabroston, pocevsi 16tog dana, dva puta dnevno, 10 dana, u tacnom vremenu svaki dan, odnosno u 10:00 i 22:00. Bila je potrebna preciznost. :-) To je bilo u Aprilu 2005. Nakon ispijanja, ponovo menzis, i onda 12 dana je bila "dobra" ovulacija i bio odlican trenutak znate cemu :-) U Maju 2005 ostajem trudna, a u Januaru radjam zdravu pravu devojcicu. Vise se nisam obazirala na doktore, isla sam na preglede, PAP testove, rutinski. Nakon 4 i pol godina, odlucim ponovo da imam dete, sada sa maticnim pravimo kontrole, i jedino DHEA-s je pokacen. Rekao mi je da ne zna sta da radi, jer ja ne izgledam kao da imam PCOS, nisam gojazna, nisam dlakava, nisam bubuljicasta, u suprotnom znao bi sta da mi prepise, ali da ostavimo na vreme. Onda se ja ponovo odlucim na isti korak, Dabroston. Ostajem trudna ponovo ali sada radjam zdravog pravog decaka, koji sada ima 2 i pol god. I dalje mens je neredovan, ugojila sam se od dve trudnoce, ali nisam gojazna, vec se vidi da je od trudnoce i lako mi je smrsati kad hocu, ali sada sam krenula na resavanju drugog problema, (Jer svakako prvi problem mi je bio dali cu imati decu). Opadanje kose koje je pocelo 3 meseci nakon prvog porodjaja, uz prvu mens nakon porodjaja. Sada imam 31 godinu. Izvadila sam zdrave zube, 8ce (umnjake), koristim neki "konjski sampon, ne koristim omeksivac za kosu, farbam se 3-4 puta godisnje, ne tretiram kosu nicim drugim osim ceseljom. Moram ispitati taj insulinski test :-) i jos da napravim magnetnu rezonancu hipofize. Krajni rezultat doktora, koji mi je rekao da se nije nadao da ja mogu sa takvim jajnicima da ostanem trudna je: MOJA POZITIVNOST, UVIJEK NASMIJANA I RASPOLOZENA. Ah da, druga trudnoca, imala sam miom na materici, bila rizicna trudnoca, vise su se doktori bojali nego ja. Miom je jos tu, ali nadam se za jedno 5-6 godina kada ponovo budem popila Dabroston :-) resicu se i njega, a sto se tice kose, ispitivacu, i sta bude-bude, na kraju krajeva ima lepih kapica, marama, turbana i perika, sve je moderno. Budite pozitivni i uzivajte u zivotu.

    ОдговориИзбриши
  19. Vec 4 mjeseca nakon prestanka koristenja pilula mi kosa opada kao luda. Nikad mi u zivotu nije vise opadala, pa cak ni kada sam prije par godina imala problem sa opadanjem usljed stresa. Sad tek vidim da je to bilo nista. Inace nemam bas bujnu kosu, pa se utoliko vise sekiram, jer vidim da mi je sad rep jos tanji, i uvijek sam koristila neke kvalitetne sampone protiv opadanja i za jacanje, ali sam svjesna da to sada nema pomoci. Nemam pcos, pilule sam pila iskljucivo kao kontracepciju, i sad nakon prestanka sam ciklus najnormalnije redovno dobila i nemam problema sa tim. Ali kosa je u haosu. Narucila sam se doktoru, hocu da uradim opet sve nalaze, i zeljezo i hormone polne, stitne ( mada stitnu redovno kontrolisem godisnje pa mislim da to nije )
    Ako polni ne budu ok, a znam da to moze biti cak i ako su mi jajnici zdravi, zbilja ne znam sta cu. Ne piju mi se opet pilule, iako sam ih dobro podnosila, sada kada sam prestala vidim da je to je jedan krug bez kraja i konca. Kad tad bih morala prestati kad bude htjela djecu, i sta cu onda, opet bih dosla na isto. Rado bih to rjesavala prirodnom medicinom i biljem. Imas li mi neki prijedlog u vezi toga ako si imala neka dobra iskustva sa tim ? Bas sam ocajna, zadnjih par dana samo o kosi i hormonima citam. :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moras prvo uraditi sve analize pa onda da vidis sta je najbolje moguce resenje. Moj savet ti je da ni u ludilu ne uzimas ponovo pilule. To je jako veliko zlo.

      Nemoj da se nerviras, jer time neces nista dobro postici :/ Mogu da zamislim kako ti je, ali moras pokusati da budes jaka, sredice se to. Mnogo faktora utice na taj problem. I ishrana i manjak fizicke aktivnosti i svasta nesto.

      Ja sam svoj problem uspesno resila terapijom koji mi je dao endokrinolog. Pijem glucophage jer mi je utvrdjeno da je problem sa policisticnim jajnicima prouzrokovao insulin, tj. netolerancija na isti. A to je, uzgred bila poslednja analiza koju sam uradila. Godinu dana mi je trebalo da saznam. To je bila patnja.

      Sto se tice prirodne medicine i bilja, ne znam sta da ti kažem. Htela sam da kupim neki caj, cini mi se -Ocajnica ali nisam jer sam vec resila problem u medjuvremenu. Takodje cula sam pohvale za feminisan A kapi, koje sam htela da koristim umesto kontraceptiva, jer mi je finansijski bilo isto, ali sam i od toga odustala iz istog razloga, jer vise nije bilo potrebe.

      Molim te, ako nadjes neko resenje kao alternativu, napisi ovde. Mnogima bi znacilo. Nemoj da se nerviras, jos jednom ti kažem, biće sve u redu, samo treba vremena. Veruj, bila sam u strasnom stanju, ali iz svega se možeš izvuci, samo strpljivo. :*

      Избриши
  20. Ja takodje imam policisticne jajnike imam 19 godina a ovaj problem imam skoro tri godine,u pocetku nisam bila bas obzirna jer meni nije opadala ni kosa nisam imala neke vidljive promene osim dlacica na licu koje nisu strasne,i po telu ali izdepiliram se i problem resen,medjutim pre par meseci pocnu da mi izlaze bubuljice,haos na licu,to mi je i najvise zasmetalo s obzirom da o deci ne mislim,bar ne jos...pocela je i kosa da mi opada ali ne u tolikoj meri,medjutim imam jako gustu kosu tako da se to ni ne primeti.Te bubuljice su mi pravile jako veliki psihicki problem,a i cikusi su mi postali neredovni...Uktratko cu vam reci:naravno bila sam kod ginekologa vadila hormone,sve po redu i kako treba,hormoni su bili u redu ali na ultazvuku ima puno cista,medjutim tu mi dr konstatuje da osim cistica imam i ranicu na grlicu materice...Bila sam misljenja da nikad ne bih pila kontracepciju i ostala pri tome,na preporuku dr pocela sam da pijem femisan a kapi 30 kapi 3 puta dnevno pre jelA, posle mesec dana sam otisla kod dr na kontrolu ,ranica se smanjila za 70% a ciste vise nemam,kapi ne nameravam da prestanem da pijem ,jako sam odusevljena,uzimam i neke cajeve tacnije sama pravim kombinaciju cajeva i to pijem dva puta dnevno,ishranu sam korigovala ali samo malo,inace nisam gojazna...ove kapi su stvarno nesto cudesno.toplo preporucujem

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман7. мај 2015. 23:52

    Hvala puno na ovom tekstu dala si puno informacija o lekarima i o samoj bolesti imam 17 godina i PCOS i hipotireozu inače sam prvu mensruaciju dobila sa 10godina išla sam u tiršovu kod endokrinologa koja je otkrila pcos i rekla da to nije ništa posebno i da ima svaka druga žena išla sam i kod ginekologa koji je rekao da ne može ništa da mi prepiše jer sam dete inače šetam i uglavnom ne jedem slatkiše(parče torte za rođendan i slavu ,a u međuvremenu ništa).Da li poznaješ neku tako mladu osobu koja ima ovaj problem?Inače mnogo si me ohrabrila za smanjenje kg jer sam se naglo ugojila sa 65.5 na 85.5 za godinu dana i skoro svi mi kažu da manje jedem(osim roditelja i najboljih drugarica,koji vide kako se hranim).Šetaću još više.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da poznajem osoba koje u tim godinama imaju ovu dijagnozu, i to nije nista cudno. Bitno je da si otkrila na vreme i da radis na tome da problem resis.

      Evo, ako ti je za utehu, ja sam vec dugo na odgovarajucoj kilazi. bubuljice mi retko kada izadju, i to izadje par kojih se brzo resim, ciklus mi je mnogo uredniji. Jedino sto ne ostajem vec godinu dana u drugom stanju, ali nadam se da cu i to da resim.

      Избриши
  22. Pozdrav svima, vidim da dugo niste pisali ali se nadam da će mi neko odgovoriti. Prije nekoliko mjeseci kada sam bila na pregledu ustanovljen mi je PCOS, činjenica da se moram liječiti čitavog života baca me u depresiju. Najviše me strah da neću jednog dana moći postati mama, ja od propratnih siptoma imam malo jače dlačice na nogama, nekoliko na brdi ali ništa što se ne može riješiti, takođe mi kosa opada zadnjih godinu dana. Mens mi je redovan, možda kasni nekoliko dana, ali kako kaže doktorica ništa strašno. Moje pitanje je da li ste uspele da se riješite opadanja kose? I ako jeste na koji način? Sve pohvale za autorku, na ovako divno objašnjenom postu. Hvala unapred na odgovoru :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega neophodna je hormonska terapija. Uz to koristite pantenol i ricinusovo ulje. Pisala sam dosta o potupku tretiranja kože glave pantenolom i ricinusom pa pročitajte. Ali pre svega morate uticati na zdravstveni problem jer ne postoji kozmetički proizvod koji će vam to u potpunosti rešiti jer problem nije kozmetičke već zdravstvene prirode.

      Избриши
  23. Анониман29. јул 2015. 15:46

    Mora mnooogo da se radi na ishrani, i u stvari rasporedu urednom kada se sta uzima, a imati raznovrsnu ishranu. Meni je prvo pomogao Femisan A, koji me je spasao ''raspadanja'' prilikom menstruacija i curenja po 5/6 sati u najgorim bolovima, od mora bubuljica u kosi i na granici cela i kose (oko slepoocnica) i na dekolteu, a onda i od apatije koja traje jos 2 dana. Presla sam na kapsule ulja nocurka, i caj od virka koji je ok da se pije jednom dnevno, a moze i 2x ali redovno. I sad sam u raju :) sve na vreme, nisam neuracunljiva, i ne pijem brufene nimulide bromazepame.... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam upravo krenula sa Feminisan A kapima. Pa cemo da vidimo. :) Hvala ti sto si podelila svoje iskustvo sa nama ;)

      Избриши
  24. Da li se dlačice na licu nestanu, nakon što se ustabile hormoni štitne? :)

    ОдговориИзбриши
  25. Želim da podijelim svoj problem sa Vama i da zatražim savjet, vidim da imamo uglavnom iste bolesti. Meni kosa opada već dvije godine, ali nisam obraćala pažnju zato što je gusta, dok mi nisu počele rasti dlačice po licu, tijelu. Tada sam se obratila doktoru i utvrdio mi je problem sa štitnom, ginekolog polistične jajnike, i dala mi je terapiju Diane 35, i navela je da postoji samo taj način liječenja, pošto sam mlada (20 god) i neću u skorije vrijeme postati majka.
    Ja u svojoj blizini nemam nikog sa tim problemom, a za doktore sam samo jedna više, internet mi ostaje jedini izbor, čitala sam o pilulama i svi navode da je stanje dobro dok pijem, poslije se sve vraća isto. Lijek za štitnu pijem, ali ne znam šta da radim, da li da počinjem sa pilulama? želim savet od Vas. Da li pistoji drugi način liječenja ove bolesti? I da li se dlakavost povuče nakod što hormoni dođu na svoje?
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  26. Caos ja imam sve navedene simptome policisticne jajnike i morala piti gulformin 5meseci ali na svoju ruku prestala jer mi kosa uzasno masna i opadanje jako vidiljivo pa se pitam sta raditi nzm sta dalje sa kosom i terapijom za jajnike

    ОдговориИзбриши