Sastojci u proizvodima za negu kose

Ukoliko vas zanima za šta su zapravo namenjeni određeni sastojci u proizvodima za negu kose, onda vam ovaj tekst može biti od pomoći. 

Možda sam neki sastojak zaboravila, pa ukoliko se setim još nečega dodaću u međuvremenu :)



Pantenol- 
Pantenol je supstanca koja vezuje vlagu, umiruje kosu i čuva vlažnost kose. Redovnim nanošenjem na teme koren kose postaće jači, i samim tim ne može doći do opadanja kose i kosa će nesmetano ( i brže) da raste.

Kokosovo ulje- Kokosovo ulje odlično je za kosu jer pomaže u njenom rastu, vraća joj sjaj, a redovnom masažom temena smanjićete ili čak potpuno ukloniti perut. Ovo ulje je jedno od retkih koje može da prodre u dlaku. Pruža dubinsku hidrataciju i pomaže pri rekonstrukciji oštećenih krajeva.

Ricinusovo ulje- Ricinusovo ulje utiče na kosu, tako što ubrzava rast postojeće  i podstiče rast nove kose.

Kopriva- Kopriva takođe ubrzava i podstiče rast kose, ali isto tako i jača sam koren kose, što onemogućava njeno opadanje.

Šea puter- Šea puter je bogat vitaminom E i karotenom. Pored toga što ima lekovita svojstva za kožu, jako je dobar i za kosu.. Štiti kosu od oksidacije i oštećenja. Čak i jako oštećenu kosu učiniće mekom, sjajnom i svilenkastom.

Ulje jojobe- Čini kosu mekšom i lakšom za oblikovanje, neće je otežati, i dokazano je da obnavlja procvetale krajeve kose.

Maslinovo ulje- Čini kosu glatkom i sjajnom. Vrlo često ćete čuti kako se koristi za pravljenje maski kako u kozmetičkoj industriji tako i u kućnoj radinosti. Smiruje neposlušne krajeve i čini da kosa deluje zdravije.

Keratin- Keratin je protein, tj graditelj kose. Maske sa keratinom imaju svrhu da regonstruišu oštećenu kosu, tj da popune praznine u kutikuli dlake. Raznim hemijskim i toplotnim tretmanima, taj keratin iz kose se "troši", nakon čega kosa postaje slabija, oštećenija i bez sjaja, zbog čega je bitno povremeno koristiti masku za kosu sa keratinom.

Aloe Vera- Obezbeđuje kosi vlažnost i umiruje kožu glave. Uglavnom se stavlja u šampone.

Ulje koštica kajsije-Koristi se za negu jako suve i veoma oštećene kose. Pored toga poboljšava strukturu kovrdžave i neposlušne kose

Glicerol i glicerin,-Koristi se za hidrataciju veoma suve kose i ima anti statički efekat

Kofein- Uglavnom se koristi u proizvodima za kosu koji sprečavaju opadanje i podstiču rast kose, i to mu je osnovna namena kada je u pitanju kozmetika za negu kose.

Ulje makadamije- Deluje kao tretman za obnavljanje krte i veoma oštećene kose. Ovo ulje je bogato lipidima.

Ulje badema- Vrlo često se stavlja u maske za kosu, ali se koristi i samostalno za negu krajeva. Koristi se za intenzivnu negu veoma oštećene tanke kose, i ne čini kosu teškom.

Silikoni- Silikoni stvaraju zaštitni sloj oko dlake, i tako čuvaju dlaku od delovanja spoljnih uticaja. Čine kosu jako mekom i lakom za češljanje. Zahvaljujući silikonima kosa deluje zdravije, jer privremeno zaglađuje oštećene krajeve i čini ih manje primetnim.

Protein pšenice- Protein pšenice jača kosu i čini je sjajnom i poslušnom. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama.


5 коментара: