Nega kovrdžave kose

Često, devojke sa ravnom kosom zavide devojkama sa loknicama, ali zapravo, i kovrdže mogu biti vrlo teške za "održavanje".. Pre svega, ovakva kosa je jako suvlja od ravne i zahteva mnogo više nege.



Češljanje. Ovakvu kosu češljati isključivo češljem sa RETKIM zubcima, jer će u suprotnom kosa biti čupava a lokne nedefinisane. Najbolje je češljati je prstima :)

Hidratacija. Kovrdžama treba mnoooogooo, mnooooogo više hidratacije. Potreban im je proizvod koji će omogućiti da kosa zadrži vlažnost, kako bi lokne bile lepše, a dlaka nahranjena, a ne suva kao slama.

Sušenje. Ukoliko to nije neophodno NE KORISTITE FEN. Najbolje je da se kosa osuši prirodnim putem Nećete oštetiti kosu, nećete je dodatno isušiti i kosa će izgledati lepše.

Ravnanje. Razumem potrebu devojaka sa kovržama da ravnaju kosu. Ali to nikako ne treba da radite često. Pre svega, oštetiće se, a napravićete ogromnu štetu na duže staze- više nećete moći da vratite onu pravu i lepu definiciju lokni. O ispravljanju kose sa keratinom bolje da ne pišem, jer tek posle njega možete da zaboravite na lepe lokne.



Proizvodi koje preporučujem. Proizvodi za lokne moraju biti bogati hidratantnim sastojcima. Potrebno im je nešto što neće hidrirati samo trenutno, već nešto što će se zadržati u kosi i što će sprečiti da se tokom dana/noći isuši.

Proizvod koji preporučujem svakoj devojci sa loknicama je Alverde Repair Hairbutter (Avocado Sheabutter), o kome sam pisala ovde. Najbolje je da ga koristite nakon pranja, tako što ćete malu količinu utrljati u loknice. Dobićete vlažnost koja će se duugo zadržati u kosi. Lokne će biti definisane, ovaj proizvod će ih malo otežati, samim tim i zagladiti da ne deluju čupavo i sigurna sam da ćete biti zadovoljne.

Kokosovo ulje-Nerafinisano kokosovo ulje je veliki prijatelj suve kose. Možete ga koristiti kao masku nakon šamponiranja, kao tretman pre pranja ili nakon pranja, kako bi, opet, obezbedili vlažnost. Stavila bih akcenat na nezi nakon pranja i obezbeđivanju vlažnosti, jer u tom koraku zapravo definišete lokne, a džaba vam sve, ako propustite taj završni korak, jer kao što hranite kosu iznutra isto tako je bitno da je sredite i spolja.

Ulje makadamije vam takođe može pomoći pri završnom koraku. Ima istu funkciju kao prethodna dva proizvoda o kojima sam pisala.

 Takođe, za loknice preporučujem i Revlon uniq one, Loreal Extraordinaire ulje, maslinovo ulje, ulje jojobe, čičkovo ulje, shea puter (nerafinisan!), a kada su u pitanju pakovanja za kosu, uvek birajte bogata hidratantna pakovanja poput Davines vegetarian miracle, Garnier Avocado, prirodne maske sa sledećim sastojcima-maslinovo ulje, med, svež avokado, i bilo koja kombinacija ulja o kojima sam pisala.

22 коментара:

  1. Super je blog:) Pronasla sam neke korisne savete:)

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno Tijana. Drago mi je sto ti je moj blog od koristi :) Pratimo se :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман19. јул 2013. 00:08

    Odlicni saveti,ja imam polu loknastu kosu i cesto je peglam ali se trudim da je sto vise negujem. Blog ti je super,sa uzivanjem ga pratim. Sonja :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala na lepim rečima i praćenju. Kosa može sasvim lepo da izgleda iako se ponekad peglaš :) samo nastavi sa dobrom negom, to je najbitnije. :*

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман19. јул 2013. 21:15

    Probala sam alverde puter. I lokne su mi nikad bolje. Malo ih je otezao, ali svaka dlaka ima svoje mesto, i bas lepo izgleda. Cak sam dobila i pohvale, jer sam vecito cupava.

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicni saveti, blog je super, pronasla sam dosta korisnih saveta. Sve najbolje! :D :* Emilija

    ОдговориИзбриши
  7. I ja sam oduševljena blogom! :)
    Koje bi mi proteinsko pakovanje preporučila, a da nije prejako za moju kovrdžavu, ali netretiranu kosu?
    Čini mi se da su HBP i Selective Aminokeratin namenjeni više farbanoj kosi, a moja nije toliko oštećena.
    PozZ!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. AKo ti vec nije puno ostecena mozes da koristis med i cokoladu od Stilla ili Serical Latte

      Избриши
    2. Hvala na brzom odgovoru. Sviđa mi se tvoj predlog, manje ću para potrošiti :D

      Избриши
  8. Odlican blog,ali svaka kosa je prica za sebe. Moja je cak i posle keratinskog ispravljanja ostala ista(mislim na period kada je keratin vec skroz ispario)... Jedan dug period presovana,sve u nadi da cu dobiti bar malo blaze lokne,ali sve su sitnije i sitnije.Sada ih obozavam i uopste ne ispravljam,samo kremica za lokne i cao.. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Naravno da jeste svaka kosa priča za sebe. To je u potpunosti jasno. Ali ono što je sigurno jeste da kovrdžavoj kosi nedostaje hidratacija, na šta sam se i orjentisala kada sam pisala ovaj post. Drago mi je što si prestala da presuješ kosu, naročito jer imaš lokne. Sigurna sam da ti super kosa izgleda.

      Избриши
  9. Da li znas neki tezi preparat za kosu? Lokne su mi same po sebi lagane,pa mi se kosa siri,a ja bih volela nesto sto ce je uciniti tezom i vuci na dole...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Alverde puter! Svakoj kovrdzavoj kosi ga preporucujem, lepo smiri lokne i da, ucini ih tezim

      Избриши
  10. Hvala ti puno,sigurno cu ga probati! :)

    ОдговориИзбриши
  11. Hejj,posto kod nas nema dm da li ima taj alverde puter negde drugde da se kupi u nekoj drugoj radnji?
    Imam kovdrdzavu kosu i dosta sam je peglala i onda mi se unistila tj krajevi su mi ispucali a ne bih zelela da se sisam jer mi je bas duga kosa i obozavam dugu kosu pomocccc

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa Alverde je DM-ova marka tako da tesko, ja svakako ne mogu da znam bolje od tebe kojih proizvoda ima kod vas ;)

      Избриши
    2. Je l mozete da mi preporucite neke prozvode za frckavu i ujedno ispucalu kosu ,i ako ima neki prozvod da mi lokne budu kao kod one devojke gore na slici

      Избриши
  12. Molim te za pomoc.Imam kovrdzavu kosu,ali se mnogo vuna.I onda moram na svaka dva dana da je perem.Sta da radiim?

    ОдговориИзбриши