Kako izabrati češalj/četku za kosu

Redovno i pravilno češljanje je vrlo bitna stavka kada je u pitanju nega kose.  Pri kupovini četke nikako ne biste trebali štedeti, jer, pre svega kvalitetne četke jako dugo traju, a ono što je najbitnije uz kvalitetan proizvod i pravilnu negu sačuvaćete zdravlje vaše kose.

Izbor je veliki, te možete naći plastične, keramičke drvene, četke sa metalnim zubcima, sa prirodnom i veštačkom dlakom.

Verovatno i sami znate, ali nije loše podsetiti se da plastika i metalni zubci nikako nisu dobri za kosu!!! Češalj ili četku od ovog materijala izbegnite u širokom luku jer ćete u suprotnom uništiti kosu. Na primer, ukoliko se fenirate sa okruglom četkom sa metalnim zubcima/iglicama, one će se toliko zagrejati da će izgoreti dlaku.

Drveni češalj je pogodan za svakodnevnu upotrebu, kao i četke koje su cele od drveta.  Drvo smanjuje statički elektricitet, u sebi zadržava toplotu što može skratiti vreme sušenja kose. Ali pri izboru drvenog češlja morate biti posebno obazrivi, jer sam u prodaji videla češljeve koji samo izgledaju kao da su od drveta, a u stvari je neka vrsta plastike koja je samo tako napravljena, da liči na drvo. Ja koristim drveni češalj i koji god drugi da kupim uvek se vraćam njemu. Kada su u pitanju drvene četke, potražite drvenu četku sa veprovom dlakom, jer je to jedna od najboljih, koju će vam svaki iskusan frizer preporučiti.

Takođe, dobar izbor je i četka od keramike, četke od bilo koje prirodne dlake ili njene kombinacije sa veštačkim vlaknima.

Kupovina češlja/četke možda ne zvuči previše kompikovano, ali ukoliko želite da imate lepu i zdravu kosu morate predati ogromnu pažnju pri izboru iste. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa prodavcem i da na taj način izaberete pravu stvar.

Kakav češalj/četku vi koristite?

19 коментара:

  1. Ja nemam neke posebne dobrecetke ali planiram da kupim neke od Macadamie ili nekog proizvodjaca koji ima u Aleksandar kozemtiksu. Imaju svasta i bas ima lep izbor kvalitetnih cetki, ali ne i mnogo jeftinih :/

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo je dobra ona nova cetka od Macadamie, ona za rascesljavanje. Oko 1000din i dobije se 10ml ulja uz nju.

    Nije nuzno da dobra cetka bude skupa, najbolje je pitati nekoga ko se bas razume u to. Mislim da do 700-1000din moze da se kupi odlicna cetka koja ce godinama trajati

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман17. јул 2013. 01:54

    Moja kosa se mrsi pa nikako ne bih mogla da koristim te od dlake, treba mi nesto cvrsce, sto moze da je rasceslja...Gde se mogu naci dobre drvene cetke? :) ta Maxadamia deluje super, iako je plasticna?! Sto ne bi trebalo da bas valja ...?

    ОдговориИзбриши
  4. Ako ti treba za rascesljavanje uzmi drveni cesalj. Makadamia cetka za rascesljavanje je odlicna, iako je plasticna. Mozda je to neki poseban tip platike, ne znam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман19. јул 2013. 02:24

    Ja imam obican plastican cesalj i super mi je. Vec godina mi traje. Ali probacu i taj drveni kad budem naletela. Ima li takvih u dm?

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam gledala tamo ali verujem da ima. Ici cu ovih dana pa cu pogledati.

    ОдговориИзбриши
  7. Joj pomagaj :) Izgleda da mi bas od cetkanja puca kosa na vrhovima :( Imam neku Syoss cetku (plasticna je) i ne cesljam se preterano cesto posto mi je talasasta kosa ali ne mogu biti cupava hehe pa je cesljam, normalno, e pa izgleda da mi bas ona kida kosu, sutra cu da vidim ima li u Lilly-u nesto za cesljanje a da je id drveta, ne znam gde da nadjem te skroz drvene cetke sa veprovom dlakom :( Znas li ti? Gde si kupila svoj drveni cesalj?

    ОдговориИзбриши
  8. Ps.mislim da mozda ima u Alexandru tj.Kiwi-u u 29.nov., moram da proverim ovih dana i resila sam da kupim tester macadamia ulja konacno da vidim cemu tolika fama :p

    ОдговориИзбриши
  9. Ja u lilly nisam ništa našla. Moj češalj je jako star, tako da ni ne pamtim gde sam ga kupila. Imaš u Alexandru sigurno. Javi šta si kupila. Ići ću i ja ovih dana da odem tamo, pa ti mogu javiti šta ima, ako ne odeđ pre mene.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Def.u Lilly-u nista! One Titania cetke, kako vec, su kao od drveta a vidi se da su plasticne pa nisam ni htela da kupim, videcu u DM-u i Alexandru tamo mora da ima i javljam sta sam i gde nasla :)

      Избриши
  10. Kupih juce cetku od drveta u DM-u! Ima sertifikat da je sve prirodno, i zupci, pise na njoj drvo, blabla...i prodavacica mi je rekla da je dobra cetka. Videcemo :) bila je neka od veprovih dlaka cela, dvoumila sam se jer zelim i nju ali ne bi mogla da mi rasceslja kosu (a drveni cesalj nigde ne mogu da nadjem) i ta od veo.dlaka je bila oko 2000 a nisam bas toliko htela da dam sada, pa uzeh ovu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oko 700-800 koliko se secam.Ima i veca, ona je skuplja ali mi ne treba tako velika pa sam uzela srednju, prodavacica ju je nahvalila kaze prirodno drvo, ne kida kosu, e sad videcemo :) pise -drveni zupci

      Избриши
  11. Ee ima i macadamia neku sa veprovom dlakom videla sam na fb-u na njihovom page-u, sig.je skuplja, ta mi je sledeca u planu al necu bas odmah da je jurim :)

    ОдговориИзбриши
  12. Super post, planiram takodje post na slicnu temu, uglavnom koristim 3 razlicita tipa cetki, dok je mokra onda je cesalj sa sirokim zupcima, posle toga siroka cetka, na kraju feniranje sa okruglom cetkom, slazem se za plasticne i metalne zubce sto si navela :)

    ОдговориИзбриши
  13. Ja pre nego sto sam otkrila Macadamia No Tangle cetku ne znam kako sam se cesljala...hahaha...salu na stranu, obozavam ovu cetku i uvek je imam u torbi ;)

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман7. јул 2015. 02:45

    Ja imam Macadamia cetku od veprovih dlaka i mogu vam reci da sam prezadovoljna! Malo je skuplja,oko 2300din u Alexandar cosmetics-u ali je stvarno bozanstvena!

    ОдговориИзбриши
  15. Fora je u tome da ako se i uzima češalj od plastike to bude kuvana plastika (mislim da su takvi artikli od Macadamie) . Ja sam ukrala jedan mamin češalj star 20 i kusur godina koji je plastičan ali fenomenalan, a počinjem da verujem da je i neuništiv. :D Na njemu piše Doppel Anker ; ako je nekome ova marka poznata ili zna gde se još može naći , neka napiše. ;)

    ОдговориИзбриши
  16. Gde mogu kupiti ili poručiti češalj napravljen od kosti roga? Starinski češalj. Češalj što su koristile naše bake.

    ОдговориИзбриши