MASNA PERUT / Vichy Dercos Micro Peel - Piling za kosu


Često dobijam pitanje o tome kako se rešiti mašćenja kose, i uz taj problem često opisujete kako vam se na temenu javlja mastan sloj, koji vam može ostati ispod nokta ako zagrebete po temenu. Taj sloj koji se javlja na temenu koje je masno je zapravo perut - masna perut.

Dakle, perut može biti suva i masna. Za razliku od suve peruti koja je bele boje i u obliku ljuspica koje su vam sigurno dobro poznate, masna perut je deblja, masna, često žućkaste boje, i neretko je praćena svrabom. Suva perut se vrlo lako odvaja sa kože glave, i vrlo je vidljiva, dok masnu perut nešto teže primećujemo, pripijena je uz kožu glave, i javlja se u vidu naslaga na temenu

Zašto se javlja masna perut? Masna perut se javlja kao posledica taloženja viška sebuma, što je odlična situacija za nastanak gljivica (Malassezia), što predstavlja dodatnu poteškoću za lečenje ovog problema, jer se često vraća i nakon što ga (privremeno) izlečimo. Uzrok za nastanak masne peruti mogu biti različiti problemi, poput stresa, hormonskog disbalansa, loše ishrane, kao reakcija na neku hemikaliju...

Ja već godinama imam ovaj problem, o čemu sam vam često pisala. Uspem da ga se rešim na neko vreme, ali se vraća. Kod mene je situacija prilično jasna, i znam koji je moj problem. Imam hormonski disbalans, stres imam kao i većina ljudi, i moje teme reaguje na određene sastojke u šamponima zbog čega vrlo pažljivo biram čime ću prati kosu. 


Poslednji put je Krauterhof šampon za masnu kosu izazvao haos na mojoj glavi, u vidu svraba i masne peruti, i od tada koristim Vichy Micro Peel Šampon - Piling za kosu. Koristim ga otprilike 2 meseca i sada je pravo vreme da podelim svoje iskustvo sa vama.
Proizvođač tvrdi: Zahvaljujući kombinaciji snažnih aktivnih sastojaka DERCOS MICRO PEEL je šampon koji vrši piling, uklanja perut, smanjuje svrab i sprečava zamašćivanje. Sastojci zahvaljujući kojima ovaj šampon rešava problem masne peruti su: pirokton olamin [1%] , salicilna kiselina [1,3%], prah semena kajsije, i glicerol [2%]. Rezultati su vidljivi posle 4 nedelje. Koristi se tako što se nanese kao i svaki drugi šampon, utrlja u teme i ostavi 3 minuta da deluje, nakon čega se ispere. Ne sadrži silikone.
Šampon dolazi u tubici sa uskim otvorom što omogućava lako doziranje ovog šampona. Sam šampon je zelene boje i sadrži piling čestice koje nisu previše grube za kožu glave, te ne iritiraju teme. Miris je vrlo prijatan i osvežavajuć. Ima normalnu gustinu, dosta peni i mala količina je potrebna za jedno korišćenje, tako da se sporo troši.


Kada ga nanesem na kožu glave i ostavim par minuta da odstoji, osećam blago peckanje/ svrab po koži glave, što zaista nije nešto neprijatno i neizdrživo, već tek toliko da osećam da se nešto dešava.  Nisam sigurna kada sam primetila prve efekte, jer sam se trudila da ne čačkam previše kosu, ali svrab je posle nedelju-dve počeo da se smanjuje, a sada ga već i nema. Ono što sam prvo primetila jeste da je kosa pri temenu bila dosta lepša, ni malo slepljena već sa blagim volumenom, što mi se jako dopalo. Ne isušuje kosu, čega sam se plašila, baš naprotiv, bude meka i sjajna čak i ako neko pranje ne koristim masku. Ovaj šampon mi nije produžio period  između dva pranja, što i nisam očekivala, jer kao što uvek govorim, imam jako tanku kosu i masnoća brže izbija nego kod osoba sa gušćom kosom, ali je masna perut u potpunosti nestala! Bukvalno kao da je nikada nije ni bilo.  Nisam sigurna koliko dugo trebam da ga koristim, sada kada sam rešila problem, ali nameravam da ga kombinujem sa još nekim šamponom i koristim povremeno, jer mi je ostala još polovina ukupne količine (rekoh vam da se sporo troši). 

Ovo je još jedan Vichy šampon koji me je zaista oduševio. Podsetiću vas na post o Vichy Dercos Energising šamponu koji je na mene ostavio sjajne utiske i ušao u moje favorite godine. Jedva čekam da probam još nešto od Vichy-a, jer sam primetila još neke zanimljive proizvode za moj tip kose, a do tada, pišite mi ako ste vi nešto probali!

Gde kupiti? Drogerije, Apoteke
Cena: oko 1500 din.
Količina: 200ml
Sastav
AQUA / WATER - SODIUM LAURETH SULFATE - COCAMIDE MEA - GLYCERIN - COCO-BETAINE - LAURETH-5 CARBOXYLIC ACID - ACRYLATES COPOLYMER - SALICYLIC ACID - CAPRYLOYL SALICYLIC ACID - CARAMEL - CI 42090 / BLUE 1 - CITRIC ACID - COCAMIDE MIPA - HEXYLENE GLYCOL - ISOPROPYL ALCOHOL - ISOPROPYL MYRISTATE - MENTHOL - NIACINAMIDE - PEG-55 PROPYLENE GLYCOL OLEATE - PIROCTONE OLAMINE - POLYQUATERNIUM-10 - PROPYLENE GLYCOL - PRUNUS ARMENIACA SEED POWDER - APRICOT SEED POWDER - SODIUM ACETATE - SODIUM BENZOATE - SODIUM CHLORIDE - SODIUM HYDROXIDE - PARFUM / FRAGRANCE

Pročitajte još :
Koliko često prati kosu koja se brzo masti (klik)

5 коментара:

  1. I ja sam pocela da ga koristim pre nedelju dana, ali nisam sigurna da li u toku trajanja tretmana treba samo njega da koristim, ili tipa kao sampon sa kojim prvi/drugi put perem kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ja sam koristila samo njega, sem nekoliko puta kada sam bila na odmoru i nisam ga imala sa sobom. I mene je to bunilo, ali nigde ne piše da treba se koristi povremeno ili ograničeno, niti da se kombinuje sa još nekim šamponom, pa verujem da u toku tretmana treba koristiti samo njega.

      Избриши
  2. Nisam ni znala da postoji preparat za ovaj problem. Hvala na lepo objasnjenom problemu i predlozenom proizvodu. Meni ovo ipak deluje kao medicinski (jaci) sampon i bojim se da ga koristim dugo i da ce mozda nestati njegova korist nakon sto mi se teme navikne. A i po toj ceni sigurno ga necu koristiti redovno. :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao što sam već napisala, nakon što nestane perut mislim da je ok koristiti ga tek ponekad za održavanje tretmana. Tako se inače radi sa većinom tretmanskih šampona. Svakako mislim da ne treba da se koristi samo dug duži vremenski period. Nema potrebe kada svi simptomi nestanu.

      Избриши
  3. Ima li neka od Vas farbanu kosu ili pramenove?Kako se ovaj šampon ponaša u tom slučaju spira li boju?

    ОдговориИзбриши