Ispucali i procvetali krajevi kose


Često dobijam pitanje, da li ispucalim i procvetalim krajevima ima pomoći, i mogu li se takva oštećenja popraviti maskom i tretmanima za kosu.  U prethodnom postovima na blogu, trudila sam se da vam objasnim o važnosti korišćenja proteinskih pakovanja za kosu, koja su posebno bitna za dlaku koja je tanka, slaba i sklona oštećenjima. Dakle, funkcija proteina jeste da ojačaju dlaku, popune neke sitne pukotine na dlaci koje predstavljaju početni stadijum oštećenja, učine je otpornijom na spoljne uticaje i uspore proces "starenja" kose tj. uspore proces gubljenja prirodnog keratina u dlaci usled delovanja spoljnih uticaja.

E, sada, pitate me da li proteinske maske i tretmani mogu uticati i na dlaku koja je već ispucala i procvetala. Ne, proteinske maske ne mogu učiniti da se oštećena i procvetala dlaka pretvori u zdravu i jaku. Takvom stadijumu oštećenja je rešenje isključivo u šišanju. Međutim, ono što možemo da učinimo sa kvalitetnim proizvodima za negu kose, jeste da usporimo proces daljeg cvetanja, budućih oštećenja i da vizuelno učinimo kosu lepšom i zdravijom.

Biću iskrena, ne volim da se šišam. Šišam se jako retko iako imam kosu koja je jako tanka i slaba po prirodi. Međutim, vrlo lako zakamufliram neka oštećenja kako bih malo duže uživala u dugoj kosi. Moja kosa ne može podneti neku ogromnu dužinu, baš zbog toga što je mnogo tanka, ali uspe da pređe dužinu od polovine leđa i kada dođem do te dužine volim malo da odložim šišanje. 

Dakle, zaključak je da se ispucali i procvetali krajevi ne mogu magično oporaviti maskama i tretmanima, ali definitivno kvalitetna nega kose može usporiti proces oštećenja i sakriti ispucale delove. 


Nadam se da shvatate važnost trostruke nege koja podrazumeva proteine+hidratantnu negu+zaštitnu funkciju (proizvodi koji se ne ispiraju). Ako sva tri koraka uzmete u obzir sigurno ćete nakon određenog vremena videti ogromne efekte po pitanju kvaliteta svoje kose (naravno, ukoliko su proizvodi koje koristite kvalitetni).

9 коментара:

  1. obozavam ovakve postove. Zbog ovog uvek vise volim blogere nego youtubere. Konkretno, jasno i direktno!

    ОдговориИзбриши
  2. Imam jedno pitanje...Meni je kosa prava, ali primecujem mnogo dlacica koje strce sa strane (skoro po celoj duzini kose, da je na krajevima znala bih da su ispucali krajevi) i mene zanima sta je to?! Da li su to neke ispucale dlake (kao rezultat povremenog uvijanja/ peglanja kose), nova kosa ili... Kako se mogu ukloniti, ako uopste moze...Mislim svakako cu pitati frizera ali eto, rekoh da cujem vasa iskustva :-* Hvala vam puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nazalost to najcesce budu ispucale dlake,ja ih imam,cela kosa mi je konacno relativno zdrava ali taj povrsinski sloj ima zilion tih dlacica...to jedino mozes da maskiras jakim proteinskim maskama koje ce da otezaju dlaku i dobrim leave-inom da zagladis...uvrti tanak pramen kose oko svoje ose,i to sto strci su ti te suve,ispucale dlake pa mozes tako da ih reckas kad ti je dosadno 😁

      Избриши
    2. Baš kao što kaže Marina, najčešće su to ispucale dlake. I ja imam jak tanku kosu i to je kod naeg tipa kose skroz normalno :) Može se desiti i da su neke od tih dlaka nova kosa, ali to niko od nas ne može znati :) Svakako, ne opterećuj se, Marina je u pravu, zamaskiraš to proizvodima i kosa lepo izgleda. Mene jednino nervira kada je vlaga pa to dođe do izražaja ali delimično i to rešavam proizvodima :)

      Избриши
  3. Evo mog iskustva a imam i pitanjce,dva:)
    Moje iskustvo se odnosi na Dikson-ove proizvode. Prvo sam kupila Argabeta Collagen, a zatim Stamiker masku i Dense Crystals. Inace moja kosa je tanka, farbano u plavo vec 2 decenije...krajevi su suvi naravno standardno ali u poslednje vreme to je bas izgledalo katastofalno . Argabeta maska je popravila situaciju ali kada sam stavila nedavno i Stamiker masku i nakon toga Dense Crystals kapi, zaista sam prezadovoljna efektom za vrlo kratko vreme.
    Što se pitanja tice: da li ima smisla pomesati obe maske i odjednom upakovati kosu sa tim . ja sam do sada pakovala pojedinacno.
    drugo pitanje: vise mi se svidja efekat Dense Crystals kada stavim na vlažnu kosu, samo što je ja uvek feniram, pa me interesuje da li je ok fenirati (znaci kosa se zagreva od fena) kosu na cijim krajevima je nanet ovaj silikonski serum

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa mislim da nema potrebe da ih mešaš. Ne postoji pravilo ali mislim da je bolje koristiti ih odvojeno, i rotirati ih. Mislim da bi na taj način "razblažila" Stamiker. :)

      Što se tiče kristala, uopšte je bolji efeka ako ih stavimo na vlažnu kose. Na taj način će ti pružiti i zaštitu od toplote. Tako da, radiš sve ispravno. Bez brige :) Hvala ti što pratiš!

      Избриши
  4. Imam kosu dužine do pola leđa. ošišala sam se u julu 2017. stepenasto i nije da sam se pokajala ali bojim se da ce mi kosa početi brže pucati i da neće bas lijepo izgledati. Samo da napomenem imam gustu kosu i koristim palmolive šampon. Možete li mi preporučiti neki dobar šampon ako ovaj nije dovoljno dobar za moju kosu. I još jedno pitanje, da li je štetno prati kosu vrućom vodom? Ili je bolje prati hladnom... pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam najbolja osobq za preporuku šampona jer imam osetljivo teme. Meni odgovaraju Vichy, Weleda, Kosolid, Allin... ne odgovara mi Palmolive i slicni komercijalni samponi. Kosu treba prati mlakom vodom. Pozdrav

    ОдговориИзбриши