Kokosovo ulje - Najbolji recept za negu kose sa kokosovim uljem


U prethodnom postu, odgovorila sam vam na pitanje Da li kokosovo ulje može oporaviti kosu. Na kraju posta sam vam obećala da vam u narednom predstavljam svoj način primene kokosovog ulja u nezi kose, koji, ako mene pitate, daje najbolje moguće rezultate.

Ponoviću i u ovom postu jako bitnu činjenicu, a to je da se kokosovo ulje jako dobro veže za proteine, pomaže da dlaka zadrži vlagu i daje joj elastičnost. Pritom, u poređenju sa svim drugim prirodnim uljima, kokosovo ima najbolju moć prodiranja unutar dlake, što su stručnjaci ustanovili.

U ovom receptu, glavna stvar je mešanje kokosovog ulja sa proteinskim tretmanom (maskom). Neću vam predstaviti nešto revolucionarno, ali definitivno je savršena kombinacija koja može mnogo pomoći ako radite na kvalitetu kose.  Samo želim da vas podstaknem da uradite nešto dobro za sebe.

Proteinski tretmani su nužni za negu, naročito one kose koja je tanka, slaba i sklona krzanju i/ili farbana. O proteinskim tretmanima sam više pisala ovde.  Jači proteinski tretmani ponekad mogu ukrutiti dlaku. To je sasvim normalno. Zadatak takvog pakovanja/tretmana nije da hidrira dlaku, već da je  na neki način "puni", tj. popunjava sitna oštećenja na dlaci, tako da nije pogrešno posle proteinskih tretmana koristiti i nešto što će hidrirati. (ovde pričam o pravim, koncentrovanim proteinskim pakovanjima).

Uz proteinsko pakovanje ja nikada ne koristim i hidratantno (mislim, u toku jednog pranja), jer mojoj kosi po prirodi a i po trenutnom stanju ne manjka hidratacije. Međutim, jako volim da ih mešam sa kokosovim uljem, ne radi trenutnog efekta meke i hidrane kose kose, već radi dugoročnog efekta po pitanju zdravlja kose.


Najbolji recept sa kokosovim uljem koji sam probala je sledeći:
Potrebni sastojci:
  • 3-4 kafene kašičice kokosovog ulja (ili manje ako imate kraću kosu)
  • proteinska maska (količina koju i inače koristite)

Dve kafene kašičice kokosovog ulja zagrejem na vatri, do temperature koja mi dozvoljava da se ne opečem ako prstima dotaknem ulje. Dakle, ulje treba da bude vruće ali ne vrelo. Zagrejano ulje nanosim na kosu i lagano ga utrljam u dlaku. Ovaj tretman možete raditi na suvoj kosi pre pranja, kada vam preporučujem da obavezno zagrejete ulje, ili posle pranja kose šamponom (ja tada takođe zagrevam ulje). Ostatak ulja pomešam sa proteinskim pakovanjem i nanesem na kosu. Sve to držim na kosi najmanje pola sata.  Ponekad kosu uvijem u peškir i onda još malo, nekih 10min. zagrevam fenom kako bi dlaka bolje upila masku. Ovo nije nužno, ali ja volim da to radim. S tim što to ne radim svaki put.


Nikada ne preterujem sa količinom kokosovog ulja. Tri-četiri kašičice su sasvim dovoljne za dugu kosu. Kao sa svime, ni sa uljem ne treba preterivati.

Grejanjem ulja dobijamo to da dlaka brže i bolje upija sve ono što stavljamo na nju. Od kada sam to ustanovila svaki put kada nanosim kokosovo ulje na kosu, prethodno ga zagrejem i efekat je zaista bolji. Ovaj tretman ne obavljam često, možda jednom u dve nedelje, ali proteinsku masku koristim obavezno jednom u nedelju dana. Ako imate suvu kosu, preporučila bih vam da svaki put uz proteinsko pakovanje stavljate i kokosovo ulje, jer je takvoj kosi potrebno jače i češće tretiranje sastojcima koji pružaju hidrataciju.

Takođe, kokosovo ulje nekada nanosim i samo pre pranja, stavljajući na suvu kosu 3 kašičice zagrejanog ulja. Sutradan ili nakon par sati dobro isperem kosu, operem je šamponom i stavljam masku (hidratantnu ili proteinsku).

Nadam se da ćete probati ovaj "recept" i da ćete mi se nakon nekog vremena javiti sa pozitivnim utiscima.
_________________________________________________________________________

20 коментара:

  1. Odličan podsetnik na nešto što sam praktikovala redovno dok mi je kosa bila jako duga. Rezultati su odmah vidljivi, ali nikako instant, kratkoročni.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li kokosovo ulje pomesano sa proteinskom maskom stavljas pre pranja kose ili nakin pranja? I ako je nakon pranja da li kada se ispere kosa bude masna ili ne?
    Najbolja si i svaki put sa nestrpljenjem iscekujem svaki tvoj post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na lepim recima.
      Stavljam nekada pre, nekada posle pranja. Uopste ne bude masna ako stavljam nakon pranja, jer se ne stavlja velika kolicina, a ulje je samo na krajevima. Samo obratis paznju da bas lepo isperes.

      Избриши
  3. Molim te da mi odgovoris. Obozavam kokosovo ulje i stavljala sam ga pre pranja jednom u 10ak dana, i tako jedno dve godine. ALI, ofarbala sam se u jednu pipljivu boju kose , da li kokosovo ulje stvarno skida boju?? :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvi put to cujem / vidim
      da neko kaze da skida boju. Ali kako je moja kosa nefarbana i sa tim nemam iskustva, zaista ne znam...

      Избриши
    2. Pa da, to sam cula sa vise strana, i na netu po recenzijama. Zene koriste kokosovo ulje za skidanje boje... kao i vitamin c, sodu bikarbonu... :/ a ne zelim da se odreknem kokosovog ulja

      Избриши
    3. Čitala sam sada o tome, samo kada ga toplog naneseš na kosu može doći do skidanja boje. Kada je hladno ne može doći do toga.

      Избриши
  4. Probala da kombinujem sa Ammino Keratin maskom, rezultat je fantastičan! Hvala za svaki savet nijednom se nisam pokajala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tijana, hvala puno što si podelila svoje iskustvo. Drago mi je da je pozitivno.

      Избриши
  5. Moja kosa nikako ne podnosi ulja,nema koje nisam probala i kosa mi bude suha,u korijenu masna neuredna i rascupana tako da mi je potrebno pat pranja da je dovedem opet u red. Probat cu kokosovo ulje pomjesati sa regeneratorom,nadam se da ce rezultat biti bolji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja takođe. Samo mi kokosovo prija, ali nikako ne treba preterivati sa kokosovim uljem, tj. sa količinom pri jednom nanošenju. Nema potrebe :)

      Srećno i javi rezultate.

      Избриши
  6. Анониман7. мај 2017. 19:58

    Pre nego što prenesem svoje iskustvo napomenuću da sam I ja bila pomalo skeptik. Mojoj kosi, a i koži prija kokosovo ulje i na kosu ga povremeno stavljam isključivo pre pranja. Da nanesem ulje posle pranja na tanku, slabu kosu nisam se usuđivala nikako. Obzirom da verujem autorici teksta i smatram da nam verodostojno prenosi iskustva-odvažila sam se. Naravno, nisam se pokajala već naprotiv-vrlo sam zadovoljna. Kosa mi je zaista posle toga lepa, meka, sjajna, lako se oblikuje, ima volumen!!! Ovaj tretman ću sigurno raditi redovno. I za kraj jedan savet -patentiraj izum!!! Pozdrav i hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti od srca što si javila svoje utiske. Naravno, posebno hvala na lepim rečima i poverenju!

      Избриши
  7. Imam kovrdzavu kosu koju peglam, ali nije uni[tena jer se redovno sisam i koristim maske (garnier avokado) i ulja posle peglanja. Koristila sam nekoliko ulja (moram da preporucim garnier ultra doux sa arganom i kamelijom) ali sam posle citanja ovog teksta odlucila da kupim nerafinisano kokosovo i da probam. Rezultat je neverovatan. Posto mi je kosa gusca i suva stavljam posle peglanja ulje i uvek ucini da kosa izgleda veoma lepo i ne deluje masno posle, ali kokosovo ulje je bukvalno ucinilo cudo. Kosa deluje kao da sam bila kod frizera. Hvala na preporuci, zaista.

    ОдговориИзбриши
  8. Da li se ulje nanosi i na teme ili samo na kosu? I na koji nacin je najbolje zagrevati ulje? Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne postoji pravilo. Ne preporučujem da se nanosi na teme onima sa masnom kožom glave jer ovo ulje može začepiti pore. Ja ga koristim na krajevima kose. Može se zagrevati i ne mora. Ja gagrevam na ringli, ali vrlo malo, ili ga nanesem na kosu, stavim kesu preko, a zatim zagrevam fenom.

      Избриши