Kako sam ubrzala rast kose?

Konačno, za svojih 25 godina imam dužinu kose koja mi se dopada. Da bih to uspela morala sam jako dugo da vodim računa, i da izmenim dosta stavki u svojoj rutini kada je nega kose u pitanju.

Kako me mnogi pitanju na koji način mi je kosa toliko brzo porasla, shvatila sam da je vreme da to podelim i sa vama. U nastavku vam predstavljam nekoliko stavki koje su mi pomogle da ubrzam rast kose.

NEGA KOSE
Teorija: Da bi kosa bila duga logično je da kao takva treba biti i zdrava. Ako je ne negujemo adekvatno, onda dolazi do toga da dlaka puca, i da se krajevi stanjuju. Tada, iako kosa raste, dobijamo suprotan utisak, jer tim pucanjem dlake ona gubi dužinu. Da bi sačuvala svoj kvalitet i zdravlje, kosa mora imati kvalitetnu negu koja podrazumeva hidratantnu negu (maske i tretmani za kosu koji u svom sastavu imaju sastojke čija je uloga hidratacija) i proteinsku negu (maske i tretmani za kosu koji u svom sastavu imaju proteine/ keratin/ aminokiseline).

Praksa: Poslednjih godina sam koristila jako kvalitetne hidratantne maske kao što su Dikson Argabeta Collagen, Tigi Resurrection, Still Maslina, Revlon Orofluido, Serical Latte i sl.
Proteinskoj nezi sam dala poseban značaj jer mi je kosa izuzetno tanka i lako lomiljiva. Koristila sam Dikson Stamiker, Davines Hair Building Pak, Selective Protein Infuse... Nažalost, ne postoji mnogo jakih i koncentrovanih proteinskih maski, a upravo sam u potrazi za jednom takvom koja će zameniti Davines HBP koji je promenio svoj sastav.

ZAŠTITA KOSE
Teorija: Naša kosa je svakodnevno izložena štetnim uticajima. Na nju utiču i hladnoća i toplota, vetar, vlaga, toplota koju emituju stajleri za kosu, prese i sl. Da bismo je zaštitili od pomenutih stvari potrebno je da u svoju negu uvrstimo i proizvode čija je uloga da stvore omotač oko dlake i na taj način pruži adekvatnu zaštitu.

Praksa; Koristila sam zaista razne leave in tretmane, kao što su Alfaparf Semi di Lino, Matrix Murumuru ulje, Loreal Mythic oil, Balea Fulle Pracht, Dikson Dense kristale, Loreal prskalice.
Jako je bitno da ove proizvode nanosite isključivo na krajeve, jer je tu kosa najslabija, a silikoni koje ovi proizvodi sadrže nikako ne odgovaraju koži glave.

ŠAMPONI SA SILIKONIMA
Morala sam da izbacim iz upotrebe šampone sa silikonima, koji su napravili veliki problem mom temenu. Posledica dugogišnjeg korišćenja drogerijskih, popularnih šampona koji u svom sastavu imaju silikone, jesu opadanje kose, usporen rast, svrab kože glave, ubrzano mašćenje i masna perut. Verujte da su mi meseci bili potrebni da se oporavim.

Da bi kosa nesmetano rasla, koža glave mora biti u dobrom stanju. Što znači da temenu moramo obezbediti negu, da treba izabrati šampon koji prija koži glave i koji savršeno čisti kosu od nečistoća. To je osnova.

ŠTA MI JE NAJVIŠE POMOGLO ZA BRŽI RAST?
Sada, posle dužeg vremena puštanja kose, želim vam reći šta mi je najviše pomoglo. ŠAMPON. Šampon bez silikona. Šampon koji u svom sastavu ima biljke koje stimulišu rast kose.
Proizvod koji već dugo koristim i kojim sam jako zadovoljna, je šampon Kosolid. On je namenjen sprečavanju opadanja kose i obećava brži rast. Koristim ga, kao što rekoh već dugo, savršeno mi prija, i nikada mi kosa nije brže rasla. Zaista, sve pohvale za ovaj šampon, jer pravi bitnu razliku i kada je u pitanju opšte stanje kože glave (jer imam i seboreju) a što mi je jako bitno, kosa jako brzo raste. Takođe, što mi je impresivno, prilikom pranja ovim šamponom uklanja neverovatnu količinu prljavštine, da se pomalo i uplašim. A kosu perem na svaki drugi-treći dan.

Pre nekoliko godina sam koristila i Brahmi Amla ulje, i Pantenol, i kapi koprive i tretirala sam me tericinusovim uljem. I nema šta nisam probala. I nakon svega toga, mogu samo da zaključim da mi ništa od toga nije potrebno. Bili su mi potrebni samo meseci odvikavanja od šampona sa silikonom, korigovanje nege koje sam pomenula, i sada, Kosolid šampon.

Podelite i vi sa nama na koji nacin ste ubrzali rast svoje kose.


6 коментара:

  1. Анониман20. јул 2016. 20:18

    Drago mi je da si zadovoljna sada svojom kosom, kako duzinom, tako i kvalitetom, i ja radim na tome.
    Da li si razmisljala mozda da postavis sliku svoje kose, bar od pozadi, tako da ne moras da otkrivas identitet?
    Citala sam na blogu Mrs Foxy da je HBP i dalje jako dobar i medju najboljim proteinskim, pa pogledaj taj post, mozda ga ponovo zavolis. Ja skupljam pare za njega, a i imam 500 ml Stamikera na trosenju. :) Poz :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razmisljala jesam, i planirala sam to za ovaj post, medjutim imam velikih tehnickih problema, a nisam zelela da vas uskratim za ovaj post. Regularne recenzije nisam mogla da radim, a nesto je moralo biti objavljeno. Svakako, uskoro cu postaviti tu fotografiju sa trenutnim stanjem.

      Kvalitetom nisam prezadovoljna, jer kao sto rekoh imam jako tanku i slabu kosu, koja realno ne moze da podnese neku ogromnu duzinu, ali opstim stanjem jesam zadovoljna. :)

      Moje misljenje je da je nova verzija HBP-a daleko od onog starog pakovanja, ako pricamo o efektu koji treba da ima proteinska maska :) Ali procitacu post, hvala na preporuci.

      Избриши
  2. Анониман25. јул 2016. 22:00

    Probajte od Goldwell-a masku iz kolekcije Kerasilk, maska u teglici, ne u tubi... Meni je ona slicna HBP....

    ОдговориИзбриши
  3. Prošla sam kroz maltene isti proces, i skontala sam da bez predanosti i pravilnog biranja proizvoda nema ni poboljšanja. I čitanje, i edukacija na tu temu, i učenje o sastojcima maski, šampona, ampula, prskalica i ostalih đakonija, a danas nam je to svima maltene na dohvat oka.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман2. мај 2017. 22:14

    Kako da poboljsam gustinu i volumen kose
    PS.imam jako zdravu kosu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ti je po prirodi kosa takva, onda, da kazem prirodnim putem, dugorocno, ne mozes nista uraditi.
      A za trenutne efekte mozes koristiti sprejeve za volumen, teksturne sprejeve (ima ih u profesionalnim linijama), sampone za suvo pranje. (Batiste su najbolji koje sam probala, a Bstiste XXL daje ludacki volumen ali nije bas za svakodnevno koriscenje.

      Избриши