Kako izabrati masku / pakovanje za kosu u odnosu na tip kose?

Prethodni blog post imao je zadatak da vam pomogne da naučite da izabete pravi šampon za vašu kosu (Ako ste propustili, kliknite OVDE). A tema današnjeg posta biće o maskama / pakovanjima /regeneratorima za kosu (u daljem tekstu ću pisati u globalu o ova 3 proizvoda, s obzirom da se radi o istim tipovima proizvoda pri čemu je balzam/regenerator uglavnom blaža varijanta ).

Vrste pakovanja za kosu na koje najčešće možemo naići su:
  • pakovanja za suvu kosu
  • pakovanja za oštećenu kosu
  • pakovanja za farbanu kosu
  • pakovanja za tanku kosu
  • pakovanja za masnu kosu (ponuda ovakvih pakovanja je znatno siromašnija, ali ću se osvrnuti i na ovaj tip proizvoda)

Pakovanja za suvu kosu

Pakovanja namenjena suvoj kosi imaju cilj da obezbede kosi hidrataciju, da dehidriranoj kosi vrate sjaj, obezbede vlažnost i elastičnost... Suvoj kosi su namenjena pakovanja koja u svom sastavu imaju hranljiva ulja (kokos, maslina, jojoba, avokado, argan, grožđe i sl.), pantenol, med, glycerin, glyceryl (čitajte sastav proizvoda), masne alkohole...

Obratite pažnju na isušujuće alkohole koji se nalaze u pakovanjima / maskama i leave in regeneratorima. Alkoholi još više mogu isušiti kosu! Posebno izbegavajte proizvode koji u vrhu liste sastojaka imaju alkohole koje ću sada navesti.  U isušujuće alkohole spadaju:
  • Alcohol Denat 
  • Propyl 
  • Methanol
  • Ethanol 
  • SD Alcohol 40
  • Propanol
  • Specially Denaturated Alcohol
  • Isopropyl Alcohol

Međutim postoji i grupa alkohola koja nema štetno dejstvo, a to su takozvani masni alkoholi. Ne samo što nemaju štetno, isušujuće dejstvo, već su veoma poželjni i korisni na polju hidratacije.

Znači, nisu svi alkoholi loši. Ova grupa koja pripada "dobrim" alkoholima, nema štetno dejstvo na kosu i njih ne treba da izbegavate. Neki od dobrih alkohola su:
  • Cetyl Alcohol
  • Acetyl Alcohol
  • Sterol Alcohol
  • Stearyl Alcohol
  • Lauryl Alcohol
  • Lanolin Alcohol
  • Stearic Acid
Kada koristite hidratantna pakovanja, njihovo dejstvo možete ubrzati tako što ćete zagrejati kosu dok se pakovanje nalazi na glavi. To možete uraditi tako što ćete na kosu staviti kesu, a preko kese peškir, a zatim fenom zagrevajte, par minuta. Takođe, hidratatna pakovanja slobodno možete duže držati na glavi, čak i celu noć ako imate vremena. 


Pakovanja za oštećenu kosu

Oštećeni delovi kose su suvi, tako da sve što sam napisala iznad i odnosi se na suvu kosu, važi i za oštećenu (i farbanu). Dakle, oštećenoj kosi je potrebna hidratantna nega. Ono što joj je dodatno potrebno sem hidratacije jesu proteini i aminokiseline  koji su gradivni blokovi proteina.

Dlaka je sačinjena od keratina. Dakle, keratin je osnovni, gradivni protein dlake. Kada se kosa ošteti dolazi do gubitka keratina, i ukoliko ne želimo da oštećene delove ošišamo može nam pomoći samo proizvod koji u sebi ima proteine

Maske na bazi proteina, koje su nešto koncetrovanije su i osetno skuplje. Međutim, mala količina proteina u jeftinijim pakovanjima za kosu vam ne može mnogo pomoći kada je u pitanju oporavak oštećene dlake. Ako želite da izbegnete šišanje, a stalo vam je da sprečite dalje krzanje, i oporavite oštećene delove budite spremne da se malo više otvorite (izdvojite više novca). Verujte da vredi svaki dinar koji se uloži u kvalitetnu proteinsku masku. Maske na bazi proteina nećete koristiti prilikom svakog pranja (mislim na ove koncentrovane), već jednom nedeljno ili ređe.

U sastavu proteinskih pakovanja možete prepoznati sledeće sastojke: Hydrolyzed keratin / wheat protein (oni su najčešći)

Ne zaboravite da pored proteinske maske morate imati i masku koja hidrira, i da te dve maske rotirate. To je najbolji način da negujete kosu, jer ćete joj samo tako obezbediti ono što joj je potrebno.. 
Proteini: Hydrolyzed keratin, Hydrolyzed wheat protein, Hydrolyzed silk, Hydrolyzed silk protein, Hydrolyzed soy protein, Hydrolyzed wheat protein, Keratin...
Aminokiseline: Cocamidopropyl Dimethylamine, Behentamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Dimethylamine...
- See more at: http://mogujatosama.rs/hidratantna-i-proteinska-nega-kose-koja-mi-je-potrebna-3636#sthash.imdSLUCA.dpuf

Pakovanja za farbanu kosu

Farbana kosa je često oštećena i dehidrirana, i njoj je zaista potrebna jaka nega. Znači i proteini i hidratacija. Verovatno vam oni jeftiniji i blaži proizvodi neće biti dovoljni. Naime, vaša kosa će i dalje biti dehidrirana (suva) nakon pranja. To ne znači da je proizvod loš! Samo nije dovoljno jak za vašu dehidiranu kosu. 

I jako vodite računa prilikom izbora farbe. Uz dobru farbu za kosu oštećenja ćete svesti na minimum, a onaj ko tvrdi da se i pored farbanja ne može sačuvati zdravlje kose, taj sigurno nije koristio kvalitetnu farbu za kosu. O farbama koje sam ja probala pročitajte OVDE.


Pakovanja za tanku kosu

Tankoj kosi pakovanja ne mogu mnogo pomoći. Pakovanja se stavljaju samo na krajeve kose, a kosa raste iz temena- Dakle, ne možemo krajeve preobraziti i učiniti da dlaka postane deblja trajno.
Međutim, proteinska pakovanja (ona koncetrovana) u sebi imaju sastojke koji se vežu za dlaku i stvaraju oko nje film zbog kojeg kosa dobija na teksturi, i stvara se utisak da je dlaka deblja. Proteinska nega je bitna uvek, kod svih tipova kose, pa tako i kod tanke, gde ova pakovanja posebno obavljaju svoju funkciju.

Tanka kosa je i slabija, lakše se kida, tako da je to još jedan razlog da ako koristite proteinska pakovanja. Nadam se da shvatate koliko je taj deo nege bitan.


Pakovanja za masnu kosu

Pakovanja / regeneratori namenjena masnoj kosi su vrlo specifični proizvodi. Kada kažemo masna kosa mislimo na masno teme, jer se kosa masti iz korena, a tek u kasnijem stadijumu dolazi do krajeva, tj. širi se niz dlaku. Međutim, većina pakovanja i uopšte nega nakon pranja je usmerena na krajeve kose. Nega nakon pranja  koja je namenjena masnoj kosi treba da bude prilagođena temenu, i ne treba da sadrži silikone. Međutim, ogroman broj proizvoda ovog tipa silikone ipak sadrži. Masnoj kosi, tj.masnom temenu silikoni ne prijaju, i ne postoje i izuzeci. Zato, molim vas, čitajte sastav i ako se neki sastojak završava sa -one ; -ane, ne kupujte takav proizvod. U ostalim slučajevima, tj. u proizvodima koji su za negu krajeva, slobodno može biti silikona.

Upravo testiram jedan balzam koji se stavlja i na teme. Na prirodnoj je bazi, i to je zaista redak slučaj da bazam stavljam na teme. Na kraju testiranja ću pisati svoje utiske o njemu, ali za sada sam zadovoljna.


-------------------------------------

Da se podsetimo...

Svaki tip kose (suva, oštećena, farbana, tanka) zahteva dvostruku negu: 
  • negu proteinima
  • hidrataciju
Hidratacija i proteini! Znači, nezavisno od tipa kose potrebne su vam dve maske, hidratantna i proteinska. Proteinsku koristite ređe, i moj savet je da više novca uložite u proteinsku masku (ako vam je kosa oštećena), dok postoji veliki izbor povoljnih  hidratantnih maski koje su dobre!

Silikoni? Kada su u pitanju maske za kosu, za razliku od šampona, nema problema ako imaju silikone. Silikone ne izbegavamo u pakovanjima, jer pakovanja ne nanosimo na teme. Zapamtite- Stavljanjem na teme masku koja u sebi ima silikone možete stvoriti velike probleme. Posledice ovakve loše navike vidljive su nakon nešto dužeg vremena korišćenja, ali su ozbiljne - Opadanje kose, slabljenje korena, perut, prekomerno lučenje sebuma i sl.

Alkoholi? Izbegavajte proizvode sa alkoholima koji isušuju i ne zaboravite da su masni alkoholi dobri!

Koliko često? Hidratantne maske koristite češće, dok jače proteinske treba da koristite jednom nedeljno ili ređe u zavisnosti od stepena oštećenja. 

Koliko dugo? Ne oslanjajte se mnogo na uputstvo na hidratantnim maskama koje kaže da se ta maska drži toliko i toliko minuta na kosi, već slobodno hidratantne maske držite duže.
Međutim kada su u pitanju proteinske maske držite se uputstva, jer ako držite masku predugo kosa se može ukrutiti. I ako se ukruti nije ništa strašno. Kosa će se vratiti u normalno stanje nakon sledećeg pranja.

Ukoliko vas interesuju moji utisci o raznim pakovanjima za kosu, kliknite OVDE.
Proteini: Hydrolyzed keratin, Hydrolyzed wheat protein, Hydrolyzed silk, Hydrolyzed silk protein, Hydrolyzed soy protein, Hydrolyzed wheat protein, Keratin...
Aminokiseline: Cocamidopropyl Dimethylamine, Behentamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Dimethylamine...
- See more at: http://mogujatosama.rs/hidratantna-i-proteinska-nega-kose-koja-mi-je-potrebna-3636#sthash.imdSLUCA.dpuf


42 коментара:

  1. Анониман10. мај 2014. 14:47

    A kako da odredim koji mi je tip kose?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako što znaš da li ti je suva, farbana, oštećeana i sl. :) Izvini što ti ovako odgovaram ali bojim se da ne razumem pitanje :) Podrazumeva se da svako zna kakva mu je kosa.

      Избриши
    2. Анониман10. мај 2014. 19:32

      Lol, ne, nisam mislila na to, pogresno sam se izrazila. Kako da znam da li je moja kosa masna ili suva?

      Избриши
    3. Kosa se masti iz korena, tako da je masna kosa ona cije je teme masno.

      Suva kosa = suva dlaka

      Избриши
  2. Анониман10. мај 2014. 15:54

    Super, koristan post! Ide u favorite da se prisjetim kad idem u kupovinu:D

    ОдговориИзбриши
  3. odličan post, svakako ću obrartiti pozornost na dobre i loše alkohole u sastavu

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман10. мај 2014. 19:21

    Sta podrazumevas pod tim jace proteinske maske,jer naprimer meni latte maska ukruti kosu nakon 3 minuta drzanja,sta bi bilo da je skuplja varijanta :) Ove jeftinije maske su kao balzami samo malo jaci al sa negom,dok balzam kao balzam nemoze ni da mi rasceslja kosu.Koja hidratantna preporucujes pakovanja tj.maske dodje mu na isto,tako i proteinske,moze i jeftinije i suplje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jace maske su maske koje su koncentrovanije.

      Cudno mi je sto ti je kosa kruta nakon maske latte, s obzirom da ona jako, ali bas jako omeksa kosu, jer sadrzi manju koncentraciju proteina a vise sastojaka koji omeksavaju. Ja latte satima drzim na kosi. Komuniciram sa devojkama koje takodje koriste latte, cak je u postu o latte maski svoje utiske podelila sa nama citateljka koja ima jako suvu kosu i prilozila je fotografije na kojima se vidi efekat. Niko mi nikad nije rekao da mu je latte ukrutilo kosu, sto zapravo i nema smisla da ukruti s obzirom na sastav.

      Najbolje je da procitas odeljak sa maskama za kosu koje sam probala pa da odlucis koja maska bi ti najvise odgovarala. zdravakosa.blogspot.com/search/label/pakovanja%20za%20kosu

      Избриши
  5. Super post, jako koristan! :)) Jednom sam slusala preporuku nekog frizera na slicnu temu da se pakovanja biraju po tome kakav tip kose klijent ima, da li je ravna, kovrdzava, suva, masna, mada mislim da je sve individualno i da nam u nekim periodima odgovaraju drujaciji tipovi nege, npr. meni kao nekom ko se farba najsce prijaju pakovanja za farbanu kosu, a opet sa druge strane i ona za hidrataciju. Ovakav post je uvek potreban, jer cesto vidjam ljude u kupovinama da uopste nemaju pojma sta treba da kupe i zasto.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je jako korisno i odmah spremam u favorite. Ja koristim proteinske jednom tjedno, sada sam u potrazi za dobrim hidratannim maskama.

    ОдговориИзбриши
  7. Još jedan super članak, ova me tema uvijek zanima! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман13. мај 2014. 14:03

    Zdravo, da li mozda znas kaakva je keratin strukture maska iz Depil shop-a? Vidim da imas recenzije nekih njigovih proizvoda.t

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo.
      Moraš mi reći na koju masku misliš posto oni prodaju dosta različitih maski za kosu.

      Избриши
  9. Hvala na ovako poucnom postu,moram da priznam da vodim racuna o svega 2 sastojka za koja sam cula da stete kozi glave i kosi,a na ostalo nisam obracala paznju ali sad znam na sta da pazim :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман14. мај 2014. 19:32

    Koju proteinsku masku preporucujete? Ako je moguce da ima da se kupi u NS :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nažalost ne poznajem dobro prodajna mesta u NS-u. Predlažem Davines HBP ili Selective Aminokeratin. Raspitaj se gde se nalaze saloni koji rade sa ovim brendovima pa kupi direktno u salonu, jer ne postoji drugi nacin da nabavis profesionalne maske. Postoji samo jos jedna mogucnost, a to je da se kupi online, ali je cena znatno visa.

      Избриши
  11. Анониман15. мај 2014. 11:55

    Cao, ja imam latte i keratin (serical), nesto nisam narocito zadovoljna latte jer mi se cini da mi brzo umasti kosu. Imam suvu kosu (farbani deo) koja se kida i puca, a izrastak mi se masti na neka 3-4 dana, pa ne znam kom tipu pripadam :) ako bi mogla da mi pomognes po tom pitanju i da mi kazes neku hidrantnu masku? Hvala:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da si procitala ovaj tekst, I latte i keratin su slaba proteinska pakovanja. Rekla sam da svakoj kosi treba i proteinsko i hidratantno. Ako ti dlaka puca znaci da joj nedostaju proteini i da je ostecena struktura dlake. Sto je i zaa ocekivati jer je kosa farbana. Vise paznje posveti nabavci proteinskog pakovanja.

      Sto se hidratacije tice procitaj deo gde se nalaze svi postovi o pakovanjima, bolje je da procenis sama nego da ti ja preporucujem. Meni odgovara Still Malina i maslina, Serical Placenta, Rose of Bulgaria, i mnoga druga pakvoanja. Opet kazem, procitaj neke od recenzija i odluci sama.

      Избриши
  12. Анониман16. мај 2014. 20:45

    Super su ti postovi, redovno te pratim.
    Moja kosa je tanka (ali gusta), tretirana farbom, sa izvucenim pramenovima (ali bez blansa) i teme mi se jako brzo masti. Koja vrsta nege je najbolja za moju kosu,
    Ja sam za sada, vodjena tvojim postovima, pocela da koristim blaze sampone za kosu (tipa babylove, still double bubble, velnea, ives rocher-kopriva) i hidratantni balzam/pakovanja koja stavljam samo na polovinu duzine kose, nikako na teme. Da li je to dovoljno? Mislim jos samo da povremeno ukljucim proteinsko pakovanje.

    P.S. Da li je u redu staviti balzam na teme kose posle farbanja ili i tada treba izbegavati?

    Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.

      Što se tiče masnog temena, možeš pronaći post gde sam posebno pisala o tom problemu, ako ga već do sada nisi pročitala. Dobro je što koristiš šampone tog tipa, koje si navela, i što negu nakon pranja ne stavljaš u blizini temena. Preostaje ti samo da uključiš i neko proteinsko pakovanje i to je to. Možda bi bilo dobro, ako se feniraš da uzmeš neku prskalicu na bazi silikona ili neki serum, čisto da obloži i zaštiti krajeve.

      Što se tiče stavljanja balzama na teme, nakon farbanja, ja nisam za to. Jedino da pronađeš neki balzam bez silikona. Onda da. Onda slobodno. Uskoro ću pisati o jednom takvom balzamu, ali je nešto skuplji.

      Nadam se da sam ti pomogla, i hvala ti na poverenju.

      Избриши
  13. Анониман18. мај 2014. 21:28

    Moram da kazem da me izuzetno nervira sto komentar koji bilo ko od nas ovde ostavlja nije vidljiv odmah, nego mora da ceka "odobrenje". Ne vidim razloga za to, jer cak i da neko kritikuje, nije svaka kritika losa i nedobronamerna.
    Ono zbog cega ovo pisem jeste, da mi se vise puta dogodilo da isti komentar pisem vise puta zato sto nisam sigurna da li sam ga poslala ili me neko prekine dok kucam. Na drugim blogovima komentari se objavljuju odmah, bez bilo kakvih problema.

    U nadi da ce moj komentar biti "odobren", ....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam koje blogove pratite, ali vecina blogova koje ja pratim objavljuje komentare tek kada autor bloga dozvoli da budu objavljeni. A pratim samo blogove koji su, po mojoj proceni kvalitetni. Isto cete videti kod inostranih blogerki koje su postovane sirom sveta.

      Razlog za to nisu negativni komentari. Daleko od toga. Da je to u pitanju ovaj blog ne bi opstao, jer ljudi koji se time opterecuju po mom misljenju ne mogu dugo da se odrze.

      Nekoliko puta se desilo da se koriste ruzne reci, prozivke, uvrede, doduse ne upucene meni, vec nekoj od blogerki koja mi je ostavila kometar, ili se pisu neke informacije koje nemaju veze sa temom o kojoj pisem... Takodje, jos jedan jako bitan razlog je sto ne podrzavam reklamiranje putem komentara. Reklamiraju se facebook stranice koje se bave prodajom, i ne zelim da se to pojavljuje na mom blogu. Svaki autor bloga ima svoje licno pravo da uvede pravila koja zeli, a ljudi koji posecuju blog imaju pravo da napisu svoje misljenje, ali nemaju nikakvu obavezu da prate nesto sto ne zele i sto im se ne svidja. Ni sama to ne radim, i ne zelim publiku po svaku cenu. I ne zelim publiku koja ne ume da ceni kvalitet koji plasiram, rad i red koji sam napravila.

      Ako vam ovo smeta ili ako vam se ne dopada ne morate posecivati moj blog. Ljudi koji ne postuju moj rad, i nacin na koji zelim da moj blog funkcionise mogu da pronadju drugo mesto za pribavljanje potrebnih informacija. Svaka kritika moze biti uvazena, i kritika je pozeljna, jer zelim da moj blog bude sve bolji, ali provera komentara je jako pozeljna, i zbog mene i zbog onih koji prate, jer nikome ne trebaju suvisne informacije o temi koja se ne uklapa sa temom bloga.

      Nadam se da razumete, ako ako ne, zao mi je zbog vas.

      Veliki pozdrav

      ***Odgovorila sam vam sada na ovaj komentar, u nadi da cete ga videti, s obzrom da ste nedavno prokomentarisali. Ali zbog situacije u nasoj zemlji, necu biti aktivna na blogu, dok se sve ne stabilizuje. Samim tim necu biti uz racunar da odobrim i objavim osta

      Избриши
  14. Moja kosa je tanka i masna, a i farbam je u plavo (dakle i oštećena je). Primetila sam da mnoge maske i pakovanja nemaju gotovo nikakvo dejstvo na mojoj kosi koja je već meka i nemam problem da je očešljam...

    ОдговориИзбриши
  15. U poslednje vreme sam koristila mini pakovanja Gliss (sva tri) i Balea (oba) i Semi di Lino Illuminating Mask.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gliss, po meni ima jako loše proizvode. Balea je takođe slaba za jednu blajhanu kosu (i ja sam nekada imala takvu). Semi di lino masku nisam probala, a ona je hidratantna, ako se ne varam. Za ostecenu, blajhanu kosu najbitnija je proteinska nega. Kvalitetna proteinska nega kosta. Ali to su koncentrovane maske koje imaju toliko proteina u sebi da stvarno mogu da ucine dlaku jacom, i da je na neki nacin rekonstruisu.

      Pored proteinske nege mora se kosa i hidrirati. Za hidratantnu masku nije potrebno izdvajati mnogo novca, jer ima dosta dobrih povoljnih.

      I na kraju, te dve maske treba rotirati. Pisala sam dosta o tome, ako te interesuje pretraži blog.

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru, obavezno ću da pretražim :)

      Избриши
  16. Ako koristimo regeneratore sa silikonima,samo na dužinu,da li time spriječavamo djelovanje nekih proizvoda za oporavak kose,tipa ulja,domaće maske,maske bez silikona i sl.hvala. Ako se silikon taloži na dlaci,onda ništa od dobrih sastojaka ne prodire? Ako biste mogli malo da mi objasnite..Hvala

    ОдговориИзбриши
  17. A koji si prirodni balzam testirala tada? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije prirodan vec baziran na prirodnim sastojcima. :) Radi se o BioKap hranljivom balzamu

      Избриши
  18. Koja maska je dobra za suvu kosu,da mi preporucis proizvodjaca?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde sam pisala o svojim omiljenim hidratantnim maskama : http://zdravakosa.blogspot.rs/2017/04/omiljene-hidratantne-maske.html

      Избриши
  19. Ja ima veliki problem sa ispucalim krajevima. Sad sam uzela garnier fructis goodbye damage, ali ne vidim neko poboljsanje. Koju masku bi mi preporucila? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Goodbye damage ne može uticati na ispucale krajeve. Na njih mogu uticati samo proteinske maske i tretmani poput Selective Aminokeratin, Dikson Argabeta Up, Selective Protein Infuse, Selective Densi fill, Dikson Glam B Filler, Schwarzkopf Fibre Force...Tako da bih ti preporučila da pogledaš ove proizvode. Ukoliko su oštećenja velika, mogu pomoći samo makaze.

      Избриши
  20. Анониман8. јул 2015. 22:53

    Odlican post.I sama mislim isto,imam farbanu kosu suva bez sjaja ,od kad koristim Aloxxi proteinsku kerstin tretman masku i hidro colourcrich treatment od iste kuce prezadovoljnasam kosom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baciću pogled na te maske. Nisam na njih obraćala pažnju. Hvala na preporukama.

      Избриши
  21. obožavam ovakve postove, jednostavno mi olakšaju život (čitaj Izbor) :)

    ОдговориИзбриши