Redosled nanošenja proizvoda za kosu

Nedavno mi se javila čitateljka koja me je zamolila da napišem post o redosledu nanošenja proizvoda za kosu. Deluje kao jednostavna stvar, međutim, žene koje nemaju iskustva sa eksperimentisanjem, kada su u pitanju proizvodi za negu, mogu biti zbunjene kada ugledaju sve te proizvode namenjene nezi nakon pranja, i mogu napraviti greške koje će se loše odraziti na krajnji efekat.



Ako niste sigurni da li pravilnim redosledom nanosite proizvode za kosu, nastavite da čitate.
Sve sam navela po redosledu kojim ja koristim proizvode, koji mi se pokazao kao najbolje rešenje.
  • Nega pre pranja
    Nisam koristila mnogo proizvoda koji su namenjeni nezi pre pranja, ali već duže vreme koristim Kerastase Iris Royal. Nega pre pranja može biti jako korisna, jer  može omogućiti da proizvodi koje nanosimo posle lakše prodru u dlaku i poboljšaju dejstvo proizvoda za negu. Jasno je da se proizvodi za negu pre pranja koriste neposredno pre pranja šamponom. Mogu se držati na kosi nekoliko minuta, nekoliko sati ili celu noć. Za negu pre pranja možete koristiti i prirodna ulja, ali ih držite celu noć za bolje dejstvo. Ako želite da eksperimentišete i koristite klasična pakovanja za kosu pre, a ne posle pranja kose, birajte hidratantna pakovanja, i izdvojite malo više vremena (držite pakovanje na kosi bar nekoliko sati).
  • Pranje šamponom
    Najvažniji korak za teme i koren dlake jeste pranje kose, tj. izbor šampona. Savet za one sa jako osetljivim temenom jeste da biraju šampone bez silikona, sulfata, parabena i sl. jer će to samo pogoršati opšte stanje. O ovoj temi ću još pisati.
  • Balzam
    Ako koristite masku za kosu, onda vam ovaj korak nije potreban. Ja sam uvek za to da je bolje koristiti masku za kosu sa dobrim sastavom, nego korisiti balzame, čija je, uglavnom, jedina svrha lakše raščešljavanje i mekoća.
  • Pakovanje/maska/tretman/ ampula
    Nakon pranja, sledeći najbitniji korak, naročito ako je vaša kosa dehidrirana, oštećena, farbana ili lako lomljiva. 
  • Sprej za volumen
    Ovaj korak svakako nije neophodan, ali vrlo je bitno da ovaj proizvod nanesete na teme pre nego što na krajeve stavite neki leave in proizvod (ulja, prskalice), jer se na taj način smanjuje mogućnost da silikoni iz proizvoda za negu krajeva, dođu do temena.
  • Prskalica/leave in balzam  ILI zaštita od toplote.
    Ovaj korak takođe nije neophodan, međutim, može biti koristan. Ako u sebi ima silikona (a većina sadrži) može zaštititi kosu od spoljnih oštećenja, može obezbediti lep sjaj, mekoću, koje ponekad manjka ako koristimo visokokoncetrovane proteinske maske, ili jednostavno može pružiti malo veći stepen zaglađenosti. Ja volim da koristim prskalice između dva pranja, jer mogu lepo osvežiti frizuru. Ako koristite proizvod čija je glavna svrha zaštita od toplote, nema potrebe da koristite i ovu prskalicu. Odlučite se samo za jednu stvar, kako kosa ne bi bila previše ulepljena, i kako dlaka ne bi bila otežana jer će izgubiti lepu formu.
  • Mleko za negu kose (krajeva)/ serum / ulja
    Ovo je poslednji, ali ni malo zanemariv korak. Ovaj tip proizvoda možete stavljati na mokru kosu, nakon pakovanja, ako ne koristite prskalicu, ili nakon sušenja kose, kako biste postigli maksimalnu zaglađenost, sjaj, obezbedili da kosa deluje jako uredno. Pošto ovi proizvodi uglavnom imaju silikone, oni će zaštiti vaše krajeve od spoljnih uticaja (vetra, sunca, hladnoće, vlage i sl.),  a takođe mogu produžiti i trajnost frizure (ako ste isfenirani, na primer).
Da li vi stavljate proizvode po ovom redosledu ili imate neku posebnu rutinu?

44 коментара:

  1. Jako koristan post, mnoge žene su zbuunjene današnjim raznim preparatima i sama ne znam kad, šta i kako ?

    Ja nemam sve to što si nabrojala,ali mislim da se držim dobrog redoslijeda :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije ni potrebno koristiti sve :) Verujem da se držiš svih "pravila", sudeći po tvojoj kosi koja super izgleda

      Избриши
  2. još jedan izvrstan post :)
    jedino sprejeve za volumen ne koristim od svega ovoga :)

    ОдговориИзбриши
  3. Evo čitateljke koja te je zamolila za ovaj post.

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  4. Evo čitateljke koja te je zamolila za ovaj post.
    Nadam se da će pored mene pomoći i drugima koji ne znaju šta pre da stave na glavu, tj. kosu, jer u moru proizvoda koji se reklamiraju i većina njih obećava razna čuda teško je snaći se. :)

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, Sanja, na odličnom predlogu :) Sigurna sam da će pomoći još nekome.

      Избриши
  5. Po sličnom redosledu i ja stavljam proizvode. Obično pre pranja kose stavim kokosovo ulje i držim nekoliko sati(u zavisnosti od slobodnog vremena). Posle naravno ide šampon, pa pakovanje, na kraju ulje stavljam na krajeve. :) Svaka čast na ideji za pisanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je kad čujem da neko koristi kokosovo ulje, odlično je.

      I slažem se, sjajna ideja, zahvaljujući čitateljki Sanji.

      Избриши
  6. Koristan post, ja sve imam i sve koristim po potrebi. Probat ću pakunge prije pranja držati malo duže kako preporucas. Nego mene zanima ovaj sprej za volumen kose, treba ga nanositi samo gdije fali volumen, pri korijenu i dok je kosa mokra, sa eventualno 2 šprica ? Ja imam i onaj prah za volumen, mislim da to puno bolje odgovara kratkoj kosi, taj prah mi kosu učini čvrstu i ljepljivu nekako. Sta ti preporucas? I ako slučajno postoji povoljni šampon u dm naprimjer za skidanje silikona i ostataka sa kose? Ja trenutno koristim od Pantena kojeg u Hrvatskoj nema za kupiti a rado bi promjenila a da ne košta 20 €.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prati uputstvo na pakovanju. Postoje proizvodi koje sam probala i stavljaju se na mokru kosu, a na nekima je pak pisalo da se stavljaju na suvu. Sve zavisi. I ja ih stavljam po celom temenu, tj. uz koren. Pisaću uskoro o još 2 proizvoda za volumen.

      Što se tiče šampona ono što bih ti preporučila ne možeš naći u Hrvatskoj. Jedino ti mogu preporučiti profesionalne proizvode, ali oni su dosta skupi, a napisala si da ti ne odgovaraju te cene. Razmisliću malo o tvom pitanju pa ću ti naknadno odgovoriti.

      Избриши
    2. Ma nije mi problem dati 20 € za šampon koji redovito koristim i radi mi nešto kosi ali šampon za skidanje silikona i ostataka mi je malo bezveze kupovati neki skupi a svrha mu je ista, radije si za tu lovu kupim pakung ili nešto drugo za njegu. Hvala puno unaprijed

      Избриши
  7. Svaka čast čitateljki na ideji, nikada mi ne bi palo na pamet nešto ovako potražiti :) Srećom, pravilno sam radila do sada, ali nekako po nahođenju, nisam nigdje ovo pročitala na netu :)

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan i jako koristan post! Od svega nabrojanog, nikad ne praktikujem negu pre pranja uglavnom zbog nedostatka vremena. Moja nega izgleda ovako: šampon, balzam/maska za kosu, neka prskalica, sušenje i na kraju kapi za kosu. Pozz, Lidija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Lidija! Nega pre pranja svakako nije neophodna, iako može dosta pomoći.. Bitno je da koristiš ovo ostalo, za negu nakon pranja, i da ti je to dovoljno.

      Избриши
  9. Super si napisala sve ovo! :D
    Ja osobno mislim da je njega prije pranja čak i važnija, pogotovo ako se pakunzi drže nekoliko sati ili čitavu noć, meni onda kosa uvijek bolje izgleda nakon takvih kura. A i slažem se s tobom da su maske ipak bolje i kvalitetnije od balzama, pa sam i sama pobornica maski za kosu, iako mi se ponekad omakne i pokoji balzam. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Lenka. :)

      Drago mi je što se slažemo. A ima i dobrih balzama, da ne grešim dušu. U sušini bitno je da je proizvod kvalitetan.

      Избриши
  10. Ja sam u potrazi za dobrim sprejom za volumen da ga uvrstim među sve navedene korake :))

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan post, vjerujem da ce biti koristan svima koji su zbunjeni i izgubljeni u moru silnih preparata. :D
    Moj klasični redoslijed pranja kose jest šampon, zatim maska (češće nego regenerator) te krema za zaštitu kose od topline i to je to. Ovisno potrebi tu onda ide neki serum za zaglađivanje nestašnih vlasi i vrhova.. :D Jednom u mjesec do mjesec i pol dana kosu natopim uljima i tako držim cijelu noć ili 24h sata na kosi nako taj dan nigdje ne idem i zatim isperem obilno vodom i nastavim svoju njegu.

    ОдговориИзбриши
  12. Pa da, tako nekako, u zavisnosti šta kad koristim. Sviđa mi se post, nikad nisam ražmišljala o redosledu, a zapravo je važan i ne uvek tako logičan. Kad smo već kod toga, pre neki dan sam čula za nanošenje balsama pre šampona, šta misliš o tome? Ja nisam probala ali navodno je efekat odličan... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije mnogo različit efekat nego kada koristim balzam na regularan način. Doduše zavisi i od balzama. Ali mislim da malo preteruju sa impresijama, jer ne može krajnji rezultat da se razlikuje baaš toliko, da bismo rekli da je "Wow" :)

      Избриши
  13. Kako si opisala redosled tako ih ja koristim skoro ceo zivot. Dobar post svidja mi se. Moja kosa pre 4 godine bila jako gusta i duga. Nisam bila redovna u sisanju krajeva jer sam uvek izbegavala odlazak kod frizera zbog toga. Medjutim kada sam promenila losu naviku, sad sam redovna, ne koristim vise peglu, koristim zdrave preparate....Imam utisak da moja kosa ne raste, i da ne moze da dostigne onu duzinu kosu kao nekad...Sta mislis o tome? Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam zašto imaš takav utisak. I meni se to u jednom periodu desilo ali to je bilo zato što su mi se krajevi krzali i jednostavno je izgledalo kao da kosa uopšte ne dobija na dužini, tj. ne raste. Naravno, kosa je rasla, ali je vizuelni efekat bio takav.

      Druga stvar koja može da se desi jeste da ti iz nekog razloga kosa zaista raste usporeno. Da li primećuješ da ti je oslabio koren? Imaš li neki problem sa temenom?

      Piši mi slobodno na mail zdravakosa123@gmail.com

      Избриши
  14. Opet ja sa jos jednim pitanjem u vezi maski odn. pakovanja za kosu. Negde si napisala da pakovanja i maske (sem proteinskih) drzis mnogo duze (nekih 1-2 h) nego sto je samim uputstvom naznaceno. Da li to drzis na na mokroj glavi tj. kosi, zato sto bih ja odmah dobila upalu grla da toliko dugo drzim pakovanje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, na mokroj glavi, ali stavim uvek nesto preko. Ili kesu pa preko toga peskir, ili samo peskir, jer sam jako zimogrozljiva, pa mi to koliko-toliko pomogne. Ocigledno si ti jako osetljiva. Drzi onda krace, koliko mozes. Mozes malo fenom da ukrejes kosu, dok ti je maska na glavi, ne bi li iole ubrzala dejstvo.

      Избриши
  15. Hvala! I ja sam jako zimogrozljiva, a plus mi i grlo odreaguje, narocito na mokru kosu. Imam tanku vlas, ali gustu kosu i jako puno vremena mi treba da je osusim (bez fena prakticno nemoguce). Cak i kad su krajevi potpuno suvi kao i veci deo kose, teme i koren su mokri, sto me jako nervira. Cak ni frizerka nema zivce da mi je osusi do kraja (iako je to u sustini njen posao), pa posle sisanja kosu uvek moram da dosusim kuci. Zbog toga mi grlo cesto reaguje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dugo držanje maske svakako nije neophodno, ali može biti korisno s vremena na vreme. Opet zavisi od proizvoda... Možeš onda kada bude lepše vreme. A do tada se čuvaj :)

      Избриши
  16. Super post, tim redom ih i ja nanosim :))

    Lutke, posjetite moju stranicu u toku je giveaway ! :) https://www.facebook.com/nikkidorothy1 <3

    ОдговориИзбриши
  17. Sad videh da si ti vise za masku nego za balzam, a ja sam do sad redovno koristila balzame. Moram nesto da stavim jer ne mogu da rascesljam kosu nakon pranja nema sanse. Koju masku mi preporucujes, da prestanem sa koriscenjem balzama? Posto mi inace vrlo cesto zamasti kosu, ali sta cu kad ne mogu bez njega. Pomagaj! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Treba da izabereš dve maske. Jednu na bazi proteina, i jednu hidratantnu, jer su obe stvari kosi neophodne da ne bi gubila na kvalitetu. Pisala sam o mnogim maskama za kosu, vidi ovde http://zdravakosa.blogspot.com/search/label/pakovanja%20za%20kosu

      Ne mogu tek tako da ti preporučim koju da koristiš, jer nisam u toku sa tim kakva ti je trenutno kosa, kakav problem imaš, koliko bi novca dala, šta inače koristiš i sl. Za sve nedoumice mi se javi na mail zdravakosa123@gmail.com

      Избриши
  18. Super odabrana tema i koristan post, i mene frendice često pitaju što se kada koristi. Ja obožavam maske, tretmane, mlijeka i ulja za kosu :)

    ОдговориИзбриши
  19. Ja već duže vreme radim po ovom tvom redusledu (s tim što balzame ni ne koristim, uvek masku), ali danas me je zbunila prodavačica u parfimeriji kad sam kupovala šampon i masku. Naime, rekla mi je da se (bilo koja) maska koristi najviše (samo) 4 puta mesečno, a inače balzam. I uz to, posle maske obavezno balzam jer on onda (ne znam kako se tačno izrazila) štiti kosu, zatvara to što smo maskom naneli. Ili umesto balzama posle maske neki leave in proizvod.
    Ok, onda se ipak uklapam u tu priču jer stavljam leave in proizvode, ali nikad nisam čula da neko stavlja balzam posle maske. Tvoje iskustvo i mišljenje?
    I samo još da proverim, da li je štetno 2-3 puta nedeljno, koliko perem kosu, stavljati maske?

    ОдговориИзбриши
  20. Zanima me da li mislite da je za izuzetno kratku kosu (između bob frizure i pixie ) bolje koristi nakon pranja (i maske) leave-in regeneratori i slične proizvode ili mleko . Šta će kosu držati manje naelektrisanom i urednijom,šta će bolje zagladiti vrhove i šta će je manje mastiti?

    ОдговориИзбриши
  21. Zanima me da li je upotreba balzama nakon maske obavezna? Danas mi je devojka u parfimeriji rekla da efekat maske nije isti ako se nakon nje nestavi balzam, jer se ne fiksira za kosu i efekat mu nije duzi od 15 minuta. Ne znam da li je to tacno ili je ona samo zelela da proda balzam, jer je iz Insight linije.

    ОдговориИзбриши
  22. Zanima me da li je upotreba balzama nakon maske obavezna? Danas mi je devojka u parfimeriji rekla da efekat maske nije isti ako se nakon nje nestavi balzam, jer se ne fiksira za kosu i efekat mu nije duzi od 15 minuta. Ne znam da li je to tacno ili je ona samo zelela da proda balzam, jer je iz Insight linije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, naravno, samo ukoliko je neophodno.

      Svrha balzama je samo da omoguci da se kosa lakse oceslja, ne moze uticati na efekat maske.

      Избриши
  23. Анониман30. мај 2017. 11:48

    Koji proizvod koristiti koji se ne ispira, da bi kosa imala svežinu i sjaj a da ne masti kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prozvodi ovog tipa se ne smeju nanositi na teme zbog toga što najčešće poseduju silikone koji se ne ispiraju, što nikako nije pogodno za teme. U ovom postu sam pisala o svojim preporukama kada su u pitanju leave in proizvodi, a meni svaki od njih daje sjaj i svežinu. http://zdravakosa.blogspot.rs/2017/01/leave-in-proizvodi-za-kosu-moja.html

      Избриши
  24. Postovana,
    ne znam da li cete videti moj komentar posto je ovaj Vas post od pre 4 godine :D Ja sam ukucala u google pa mi izasao ovaj post. Jako lepo ste sve napisali i objasnili i puno ste mi pomogli.
    Samo imam neke nedoumice.
    Ja bih Vas zamolila da me posavetujete za neke proizvode. Od pre 2 ned.imam pramenove i malo mi je kosa ostecenja zbog blansa pa sam kupila maske -proteinske kao i za hidrataciju, imam i sampon protiv zute boje kose, arganovo ulje, koristim i ricinusovo ulje i sad sam uzela i od Revlona conditioner u spreju za lakse rascesljavanje i protiv zute boje kose. Molim Vas da mi date neki savet kojim redosledom da ih koristim. Ne znam da li te maske se koriste na isti dan ili npr.prvo za hidrataciju pa nakon sledeceg pranja proteinsko pakovanje. Takodje me zanima da li taj Revlonov Conditioner treba posle svakog pranja da se koristi ili moze npr.i svaki drugi dan? Na bocici pise samo kako se upotrebljava a ne i koliko puta.
    Hvala unapred! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne postoji pravilo. Radi onako kako ti prija. Jedno pranje jedna, drugo pranje druga maska ili jednu mozes vise forsirati. Leave in takodje moze da se koristi nakon svakog pranja ili po potrebi.

      Избриши