Farbanje kose

Iako sam rekla da se neću farbati sve dok ne budem zaista morala (na primer, dok ne budu problem sede vlasi), ipak sam  prešla preko te odluke.

Razlog zbog kojeg sam rešila da se još jednom ofarbam, jeste to što mi se prethodni sloj farbe isprao (što je bilo i za očekivati, nakon više od 6 meseci), i krajevi su dobili neku žutu boju (jer su ispod farbe bili blajhani pramenovi), koja je zaista odvratno izgledala, naročito kada se nalazim u prostoriji gde je svetlost jaka.

U ovom postu ću vam pisati o tome šta sam koristila prilikom i nakon farbanja, sa akcentom na nezi kose, kojoj je, naročito nakon farbanja potrebna jaka i detaljna nega.


Farbanje vam može jako oštetiti kosu. Može! Ali i ne mora. Uz adekvatnu negu i kvalitetne proizvode oštećenja mogu biti minimalna ili nikakva.


1. Nanošenje farbe
U OVOJ recenziji pisala sam Selective EVO farbi za kosu (Nijansa 6.01 ).  Ovaj put sam se odlučila baš za nju, jer smatram da je jedna od najkvalitetnijih na našem tržištu. Sporo se ispira, daje kosi lep sjaj, ne čini kosu suvom i sa njom nikada nemam strah da nešto neće ispasti kako treba.



Ovo je farba namenjena profesionalnoj upotrebi (u frizerskim salonima), ali je možete kupiti u Planet Hair-u, po ceni od oko 700 din (nisam sigurna, kupila sam je pre nekoliko meseci). Za tu cenu dobijate 100ml, što je vama sa srednjom dužinom kose dovoljno za dva farbanja. Uz farbu se ne dobija hidrogen, pa ga morate odvojeno kupiti. Hidrogen koji sam koristila je takođe Selective.

Farba je imala 30 minuta da deluje nakon čega sam je isprala. Mogla sam je držati i duže, ali bi boja u tom slučaju bila malo tamnija, što mi ne odgovara.

2. Pranje kose
Za pranje kose koristila sam šampon koji ima najlepši miris na svetu- L'oreal Profesionnel Mythic  oil Souffle d' Or.


Ovaj šampon fantastično čisti kosu, a pritom je jako blag i nežan prema koži glave. Takođe pripada profesionalnoj liniji, pa ga možete kupiti u frizerskim salonima koji koriste njihove proizvode.

Šamponirala sam kosu dva puta kako bih sve detaljno isprala.


3. Maska za kosu.
Nakon farbanja volim da kosi pružim dovoljan stepen hidratacije, kako kosa ne bi bila suva. Ako kosi nakon farbanja pružate dovoljno hidratacije boja će vam se sporije ispirati, tj. biće postojanija.
Odlučila sam da ovaj put koristim Rose of Bulgaria hranljivu masku za kosu. Izabrala sam nju zbog toga što jako dobro hidrira kosu, pored toga je čini sjajnom i mekom. Zapravo, što duže je koristim to mi se više dopada.



Međutim, uz ovu masku za kosu koristila sam još jedan proizvod. A to je Loreal Elseve Color Eliksir. Ovo je prskalica koja se ISPIRA, i namenjena je farbanoj kosi. Ja je često koristim uz pakovanja za kosu bila ona hidratantna ili proteinska.


Uskoro ću vam detaljnije pisati o tome, jer smatram da je ovaj proizvod jedna jako korisna stvar. Može se koristiti zasebno kao pakovanje, ili uz neku drugu masku za kosu da bi efekat bio potpun. Odlučila sam se za ovu prskalicu zato što omekša kosu više nego bilo koji drugi proizvod, i to za svega nekoliko minuta. Fantastično hidrira i zaglađuje, i plus- namenjen je farbanoj kosi pri čemu ima svrhu da neguje dlaku. štiti boju i daje sjaj bojenoj kosi.

4. Zaštita od toplote
 Nakon ispiranja maske (maski :) ) dolazi na red sušenje kose. A pre sušenja kose moramo obezbediti kosu adekvatnom zaštitom od toplote. Ja sam uglavnom za to koristila obične prskalice ili kreme za kosu sa silikonima u sastavu, i one su dobro obavljale taj posao, međutim, trenutno koristim novi proizvod koji je namenjen isključivo zaštiti od toplote, a to je Matrix  Blowout Tamer.

Više o njemu ću vam pisati u nekom od sledećih postova. A do tada, reći ću vam da je u formi gela, da lepo miriše i da se kosa lako fenira uz pomoć njega.



5. Završna nega
I za kraj, potrebno je nešto što će "našminkati" krajeve i učiniti ih da deluju potpuno zaglađeno, ne samo trenutno već sve do sledećeg pranja. Koristila sam Loreal Professionnel Mythic Oil. Ali vrlo malu količinu. Ovaj korak će, takođe, zaštititi krajeve od spoljnih uticaja (vetar, hladnoća, suv vazduh i slično). Nije neophodno da i ovaj korak uvrstite ovaj put, s obzirom na to da da je korišćena maska i gel za zaštitu od toplotle, ali ukoliko smatrate da vam je potrebno još nešto što će dodati pečat kompletom izgledu vaše kose, onda slobodno koristite i neki serum/ulje/kristale.


I na kraju dobila sam sledeći efekat. Kao što možete videti kosa ima jako lep sjaj. Ono što ne možete videti jeste da je kosa jako meka i svilenkasta na dodir. Boja se lepo izjednačila. Ne izgleda neprirodno. Dosta liči na moju prirodnu boju kose, s tim što ja imam po prirodi više crvenog pigmenta.

Pred vama su fotografije, sa blicem, gde je malo više izražen sjaj, i bez blica, gde možete videti kako kosa izgleda u malo prirodnijim svetlostnim uslovima.

Koliko vi brinete o nezi kose nakon farbanja?






54 коментара:

  1. Kosa ti izgleda fenomenalno! Moram i ja da pogledam Selective paletu nijansi, mada bih više volela da nadjem Loreal Majirel, zato što imaju indentičnu nijansu koju sada koristim od Recital Preferensa. Moju negu kose znaš, ako ne pisala sam pre par dana na tu temu pa možeš naći na mom blogu. Što se tiče tvoje nehe i proizvoda, oprosti mi ali ne znam da li si pisala o šamponu? Zanima me da li ima silikone, sulfate, boje? Druga stvar koja me jako privlači je Mythic Oil, njega moram pogledati veoma mi se dopada :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti.

      Ovo je link posta o šamponu http://zdravakosa.blogspot.com/2013/11/loreal-professionnel-mythic-oil-souffle.html.

      Postaviću i sastav u toku dana.

      Избриши
  2. Ne mogu da verujem kako ti je lepa kosa :-) ja sam svoju unistila satiranjem pa je sad oporavljam i rekla sam isto kao i ti da dok ne krenu sede necu da mucim kosu i za sad se pridrzavam toga :-)
    Nisam koristla nijedan od ovih proizvoda ali planiram da probam Mythic oli vec dugo :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga :* Isto tako sam je ja prethodnih godina oštetila šatiranjem. Ali dobro, oporaviće se kosa, samo strpljivo.

      Избриши
  3. znaci farba je prelijepa, nezz da li ima kod nas kupiti i koja je cijena, i sam sad presla u smedje, pa ne znam koji farbu da koristim da bude fina prirodna smedja boja, bez crvenkastih pigmenata ili zlatnih, ili da bude previse tamna, to isto ne zelim... ja trenutno koristim neko ulje od eveline, a morat cu kupiti balein sampon i regenerator za farbanu kosu , jer je bas super =D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Amina. Potraži po salonima, trebalo bi da uspeš da je nađeš. Što se tiče suzbijanja crvenog pigmenta posavetuj se sa dobrim frizerom. Kad ima puno crvenog pigmenta onda je potreban neki dodatak farbi koji je namenjen baš suzbijanju tog pigmenta.

      Избриши
  4. Malo je reći da ti je kosa predivna. Fantastična je. I ja volim Selective farbe, jedino sam sa njom dobila boju koju želim, čini mi se da sam je platila 590 din pre neki dan u radnji preko puta Madere. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Kosa ti je prekrasna što me zapravo i ne čudi. :D Moram se sloziti s tobom kada kazes da adekvatnom njegom kosa nakon farbanja ne mora nuzno biti oštećena. Bitno je hraniti ju i zaštiti od topline i malo uljepšati finim uljima ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Kosa ti je predivna.I cini se jako gusta, a svilenkaste dlake, sto je najbolja kombinacija. Ima nekih cura ´koje imaju jako gustu kosu, ali je dlaka nekako zicasta i sva sila proizvoda ovog svijeta je ne moze dovesti u red da izgleda dobro sem ako nije popeglana i isfenirana.
    Moja dlaka je neka srednja, ali mi kosa nije gusta. Nekad izgleda super, nekad ne, u sustini ubila bih za kosu kao tvoja da skratim pricu :-)
    Ja se jos borim da dovedem kosu u svoju prirodnu tamno smedju boju, nakon neuspjesnog farbanja u svjetlije. Moglo je biti uspjesno da sam nstavila, ali nije mi se dopalo kako mi stoji svjetlije. Konacno sam se uspjela rijesti crvenog pigmenta od tamo neke mahagoni boje od ranije, uspjela sam to sa Syoss 5.1, sad je svjetlija od moje prirodne boje, i planiram to popraviti pocetkom marta sa Schwarzkopf Nectra farbom bez amonijaka u nijansi 3. Znam, ispasce crna, ali ispere se za cas, i onda cu dobiti sta zelim i nadam se onda prestajem sa farbanjem. Konacno. :-)
    Nisam primjetila ostecenja kose, i sija se. Koristim samo one regeneratore uz farbu i regeneratore u spreju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, pa i nije gusta. Ja sam baš nezadovoljna njenom gustinom. A svilenkasta jeste. Očigledno ne može sve da bude savršeno :) Nisam probala farbe koji si navela. i nemam mnogo iskustva sa farbanjem, pa ne znam šta bih ti rekla :/ Nadam se da ćeš dobiti to što želiš i prava je sreća što nemaš oštećenja :)

      Избриши
  7. Da li ti je bolja ova ili Dikson farba? Planiram uskoro da se ofarbam iz tamno smedje u cokoladno smedju pa prikupljam sve moguce informacije :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam. Obe su odlične. Selective je malo jeftnija. Iz istog su ranga, tako da mislim da nećeš pogrešiti koju od od te dve da uzmeš

      Избриши
  8. Kosa ti je divna! :-D
    Ja sam izvlačila plave pramenove, naravno koristila blanš. Pa sam se posle toga dva puta ofarbala kompletno i tad prestala. Prošlo je skoro 3 godine i sada uživam u svojoj boji. Rekla sam neću se farbati dok ne počnem da sedim nije prošlo pola godine eto prvih sedih. :-( Najžalije mi je što nikad neću pronaći boju  sličnu prirodnoj koju sada toliko obožavam. Izvini na podužem postu, morala sam nekome da se požalim. Kad odlučim da se farbama vratiću se na ovaj post, pa korak po korak do ovako divne kose. :-D Tanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tanja :) :* U istoj smo fazi bile :) A ja se nadam da neću dobiti sede bar do 40-e :D

      I nemoj da se izvinjavaš, ja volim duže postove :D

      Избриши
  9. Divno je ispalo! Dopada mi se sto dlaka ima taj sjaj i zdrav izgled :)

    ОдговориИзбриши
  10. Boja je predivna, onako prirodna...baš onakva kakvu pokušavam postići godinama:)

    ОдговориИзбриши
  11. Predivna kosa kao da nije obojena

    ОдговориИзбриши
  12. Potpuno si opravdala naziv tvog bloga :D
    Kosa ti je pre,predivna, zdrava i sjajna, kakva je i moja bila davno pre farbanja. Nažalost, morala sam da počnem sa farbanjem zbog sedih. Bez obzira na to, trudim se da joj maksimalno posvećujem trud i vreme, ali uvek može bolje. Tvoji postovi su mi nepresušan izvor i inspiracija, a tvom sudu uvek verujem :) Lidija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, kada mi jedan odličan bloger to kaže, onda znam da je to -to. :)

      Žao mi je zbog sedih, ali šta da se radi...

      Избриши
  13. Kosa ti je divnaaaaa :D Samo me zanima da li ti je na ovim slikama kosa isfenirana ili samo prosusena fenom? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Fenirala sam se, da isprobam Matrix, ali svakako mi je kosa gotovo ravna. Postoje na blogu slike na kojima mi je kosa neisfenirana (mislim da mi je ovo prvi put da stavljam sliku isfenirane kose) pa možeš uporediti.

      Избриши
  14. Pa odluci se... Na jednom postu pise da se lorealova prskalica ispira a ovde da se ne ispira?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Greška u kucanju. Hvala :)

      Svakako se iz teksta moglo zakljuciti da sam je isprala, jer sam napisala da je kombinujem sa maskom.

      Избриши
  15. Da ne zna neko gde selective farbe mogu da se nadju u NS?
    Inace, sve pohvale za blog. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će ti se neko javiti. Ako ne, raspitaj se po salonima, ili preko google-a

      Избриши
  16. Gde ima kupiti tu masku za kosu "Bugarska ruza"?

    ОдговориИзбриши
  17. Odličan post, imaću u vidu ove proizvode...
    Kosa ti izgleda i više nego predivno! ;)

    ОдговориИзбриши
  18. Divna ti je boja! A i kosa ti je prelepa, vidi se da je i na dodir divna!
    Kao sto sam pisala na fb, i ja sam se prefarbala na kraju, imala sam neku ombre frizuru, ali su mi krajevi bili jako svetli, cak pri dnu ima i ostataka nekog davnog satiranja blansom. Frizerka me je farbala nekom subrininom bojom, jako tamna braon, ali mi se posle prvog pranja bas mnogo isprala, znam da je normalno da se ipira, ali mislim da se ova subrina prebrzo ispira, evo sada posle 3 pranja, mi skroz izbijaju zuti pramenovi i bas sam nezadovoljna tom farbom.
    Sve u svmu tvoja boja i kosa su divni :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Jecika :*

      Ja ne verujem ni malo drugstore farbama :( Niti frizerima. Najbolje do sada mi je ispalo farbanje u kućnoj radinosti uz praćenje uputstva i kvalitetnu farbu. Nadam se da ćeš uspeti da središ to. Ustvari, sigurna sam, ali promeni farbu :)

      Избриши
    2. Ma ja nikada u zivotu ne bih kupila subrininu farbu, ali moja frizerka izgleda te koristi. Ja inace uvek nosim svoju farbu kad se farbam, ali sada sam naprasno odlucila, i da se ne bih predomislila morala sam odmah da odem :D
      Za drugo farbanje cu morati neku farbu sama da izaberem, ali moram da izdrzim jos malo, ne bih je farbala na svake dve nedelje :/

      Избриши
  19. Savrsena ti je i kosa i boja :) Ja sam dosta naucila o nezi preko tvojih postova,i zahvalna sam ti na tome. Medjutim,ja sam zbog sedi osudjena na farbanje,sad tek vidim kako sam bila srecna ranije,i htela bih da te pitam posto si strucnjak,da li znas nesto o kolorizaciji kose? Htela bih to da uradim sa matrix farbom,cula sam da se mnogo sporije ispire boja i da je kosa lepsa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam mnogo iskustva sa farbanjem, tako da ne bih da ti dajem neproverene informacije. Dajem sve pohvale Matrix proizvodima za negu kose, ali njihove farbe nisam probala jos uvek. Nadam se da ces pronaci dobru farbu :)

      Избриши
    2. Hvala :) Kada budem to uradla,dacu feedback

      Избриши
  20. Jao ja sam ranije htela da se farbam i u plavu i u crnu, ma bukvalno su me jedva odgovorili od toga, ali sad kad vidim ovaj tvoj post i setim se nekih drugarica koliko muka imaju oko farbanja i nege farbane kose drago mi je sto nisam. Mada mi se ovaj ombre svidja, mozda ga uradim opet, njega ne dozivljavam kao farbanje jer su samo krajevi u pitanju :D :)

    ОдговориИзбриши
  21. Stvarno ti je predivna kosa ,predivna!
    Sjaj ,glatkoca. Divno !
    Stvarno si me nagovorila da posle mog neuspesnog farbanja Macadamiom (neuspesnog u smislu sto ne daje neki sjaj i susi kosu,bar moju) probam Evo farbe. Inace se godinama farbam Davinesom.
    Takodje moram konacno probati i to Lorealovo mleko jer mi je crvena prskalica bila jedna od boljih.

    ОдговориИзбриши
  22. Koliko kosta ovaj Matrix? :)))

    ОдговориИзбриши
  23. Imaš divnu kosu. I na prvii na drugi i na treći pogled :D
    U principu nega nakon farbanja nam je vrlo slična. Takođe koristim masku ili neko fino pakovanje, lagani balzam u vidu prskalice za raščešljavanje i zaštitu od toplote i obavezno ulje za negu krajeva :).

    ОдговориИзбриши
  24. So nice and beautiful blog ! Great style , I like it :) I want to invite you to mine :> Maybe you would like to follow each other? If yes just follow me and let me know , I will do the same as soon as possible :*

    ОдговориИзбриши
  25. Zaista imas pre predivnu kosu! Posto se farbam skoro 10 god ( moram jer sam seda;( ) moze tako lako da se osteti ako se ne vodi racuna,a opet uz dobru negu moze da izgleda bolje od 'prirodne' kose i hvala puno za otkrice L'oreal prskalice,to mi je jedan od omiljenih proizvoda:)

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман5. март 2014. 22:20

    Pozdrav, sve pohvale za blog,kosa ti je predivna :-) moze li se ova boja kupiti negdje u Hrvatskoj?

    ОдговориИзбриши
  27. Анониман16. мај 2014. 21:32

    Sta mislis o Revlonovim frabama i gde se u Nisu moze nabaviti sampon i ulje Loreal Mythic Oil kolekcije?

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Revlon farbu nisam probala ali sam čula dosta pozitivnih utisaka.

      Loreal Mythic, kao i ostali proizvodi namenjeni profesionalnoj upotrebi mogu se naći u frizerskim salonima koji rade sa tim brendom, ili možete naručiti preko sajta Cvrleta.

      Избриши
  28. Анониман18. мај 2014. 12:06

    Da li ova nijansa prekriva sede?Nemam ih puno,ali su na razdeljku i primecuju se ;( hvalaa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Savršeno prekriva sede. Moja mama istu koristi, a ima dosta sedih i prezadovoljna je.

      Избриши
  29. Zdravo! Imam problem, a zelela bih da postavim pitanje ovde, pa ukoliko neko procita, bilo bi mi drago da mi pomogne. Naime, pre nekoliko dana sam radila balayage, medjutim to je ispalo uzasno, pramenovi su presvetli i cesti toliko da izgleda pri dnu kao da mi je cela kosa plava, a preliv koji mi je stavljen vuce na narandzasto, tako da sam ja zgranuta ishodom. Frizer mi je rekao da dodjem da to popravi unosenjem tamnijih pramenova i stavljanjem tamnijeg preliva. Razmisljala sam cak i o farbanju, ali mi je zao da farbam moju prirodnu boju. Da li neko ima iskustva sa ovim? Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши