U šta uložiti i gde uštedeti / NEGA KOSE

Godinama unazad, koliko vodim ovaj blog isprobala sam masu proizvoda za negu kose, od najjeftinijih do dosta skupih. Sada, iz ove perspektive, nakon što sam mogla da se uverim u loš i dobar kvalitet, da se upoznam sa skupim i jeftinim, koncentrovanim i slabokoncentrovanim, smatram da mogu objektivno reći svoje mišljenje o tome gde treba uložiti a gde uštedeti.
Koliko god novca imali, definitivno smatram da nema potrebe rasipati novac na negu kose, i nužno kupovati ono najpopularnije i najskuplje. 

Dobijam ponude od raznih brendova da isprobam neki njihov proizvod, bez obaveze da o njemu pišem. Na taj način imala sam priliku da probam mnogo skupih proizvoda koje verovatno sama ne bih kupila. Nekima sam bila jako zadovoljna, ali dešavalo se da i pored sjajnih utisaka o tom proizvodu i dalje nemam želju i potrebu da za taj isti proizvod izdvojim veću svotu novca.

U nastavku vam pišem o tome gde bih ja uštedela, a u šta bih uložila.

MASKE ZA KOSU
Ukoliko imate kosu koja je svilenkasta, meka, tanka, sklona krzanju, ali nije suva (moj tip kose) nema preterane potrebe davati par hiljada dinara na hidratantnu masku, jer postoje jeftinije, drogerijske koje su ovakvoj kosi sasvim dovoljne. Ko želi i ima novca, naravno da može sebi pružiti jaču i kvalitetniju negu, ali želim da kažem da ovde imate opciju da uštedite i ne rasipitate se previše. Ako imate kosu kakvu sam prethodno opisala, nije neophodno dati dosta para na hidratantnu masku, ali na proteinsku itekako vredi. Proteinska će takvoj kosi pružiti dovoljnu dozu proteina, i ojačati dlaku, a tankoj kosi su proteini od ogromnog značaja. Naravno, sve to važi ukoliko je jaka i koncentrovana, a u takvu ipak treba uložiti malo više. Nemojte štedeti pri kupovini proteinske maske!


ŠAMPONI
Kada su u pitanju šamponi, takođe se ne rasipam. Imala sam priliku da probam Weleda, Biokap, Kosolid koji jesu malo skuplji, i zaista su fantastični, ali nemam potrebu da izdvajam toliko novca za šampon jer moje potrebe zadovoljava i Babylove koji košta 200din. Svakako da navedeni brendovi imaju lepše sastojke koji su pritom prirodni i jako prijaju koži glave, ali ako mi pomenuti Babylove ne šteti, i jako prija, i nemam problema sa svrabom, opadanjem, sporim rastom, nema potrebe da ulažem u nešto bolje i skuplje.  Ukoliko bih baš imala malo više novca na raspolaganju, i ako bih imala neki problem koji bi mi takvi šamponi rešili sigurno bih sebe častila nekim skupljim šamponom, ali činjenica je da trenutno nemam potrebu i ovde vidim priliku da uštedim. Takođe, ključna stvar je da mi 5x više novca za šampon ne pruža i 5x lepši osećaj nakon pranja kose.


BALZAMI U SPREJU
Leave in prskalice (balzami u spreju), takođe nisu nešto gde bih izdvojila previše novca, jer ima dosta jeftinih poput Loreal Elseve, Gliss, Balea i sl.brendova koji sasvim dobro obavljaju taj posao. Uvek bih radije uložila više u masku koja će mi fantastično razmrsiti kosu i pružiti vrhunsku negu nego u leave in proizvod koji svakako ne može imati neki prebogat sastav. 


SERUMI I MLEKA 
Kada su u pitanju serumi i mleka za kosu (silikonska ulja, kristali i sl.) i dalje nisam sigurna da li bih uložila više novca ili bih uštedela. Ovakvi proizvodi imaju i zaštitnu funkciju, štite od spoljnih uticaja, toplote i sl., oblažu dlaku i čine je otpornijom. Probala sam i skuplje i jeftinije i vidi se razlika po pitanju zaglađivanja, dužine trajanja lepog osećaja, glatkoće pod prstima, mirisa i  sve to u korist nešto skupljih koji, logično imaju i nešto bolji sastav. Ne mogu reći da su proizvodi ovog tipa nešto posebno bogati sastojcima za negu ali kod profesionalnih proizvoda primećujem jači efekat na svakom polju. Možda bih izabrala neku zlatnu sredinu gde ne bih dala ni previše novca, a opet bi bio u pitanju profesionalni brend. Tom rangu pripada npr. Dikson, Matrix Selective, Alfaparf, Loreal Professionel... 


PRESA/FIGARO/STAJLERI 
Smatram da u stajlere za kosu/prese/figaro treba ili uložiti novca i kupiti kvalitetan proizvod ili ne kupovati ih uopšte! Tehnologija je mnogo uznapredovala, i danas možemo pronaći kvalitetan proizvod ovog tipa koji je napravljen od kvalitetnog materijala koji dosta smanjuje mogućnost oštećenja. Svakako ne preporučujem čestu upotrebu istih, ali ukoliko vam je neki od ovih proizvoda potreban, molim vas kupite kvalitetan. Raspitajte se koji je dobar, koji brend ima kvalitetnu izradu i sl. Imam iskustva sa Remington presama koje su dobre, ali prednost bih dala Babyliss proizvodima (ja imam presu Babyliss i pro 230 i Curl), a kada je u pitanju figaro moja najveća preporuka ide za brend Amika (imam Amika kupasti figaro), koji me posle 3 godine upotrebe služi kao prvog dana i odličnog je kvaliteta.


SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD TOPLOTE
I za kraj sam ostavila sredstva za zaštitu od toplote, gde definitivno dajem prednost profesionalnom rangu, ili bar nekom srednjem cenovnom rangu kada je u pitanju profesionalna nega.  Moja kosa je izuzetno tanka i samim tim se brže oštećuje, pa mi je bitno da zaštita koju koristim bude zaista dobra. Drogerijski sprejevi za zaštitu od toplote su mahom prepuni isušujućih alkohola (alcohol denat- uglavnom na početku liste sastojaka), toliko da se on prejako oseća u proizvodu. Desi se da se alcohol denat nađe i u proizvodima profesionalnog ranga ali se zaista mnogo manje oseća i po mirisu i po efektu. Probala sam fantastičnu Kerastase Chroma Thermique kremu za zaštitu od toplote koja je najbolji proizvod ovog tipa (i dosta skup), i nešto najposebnije za zaštitu od toplote što sam probala, i definitivno bih uložila malo više novca u nju, ili neki Diskon, Davines, Selective proizvod, i proizvode ovog ranga. Od drogeriskih proizvoda za zaštitu od toplote bih izdvojila Gliss Thermo Protect sprej, koji je zaista odličan, dobrog sastava i jako lepog efekta. U drogerijskom rangu bolji proizvod ovog tipa nisam pronašla. Oni koji imaju dosta otpornu kosu kao zaštitu mogu koristiti bilo koji silikonski serum, mleko za kosu, ili prskalicu, ne moraju posebno uzimati sredstvo za zaštitu od toplote. Ukoliko pak ne koristite fen i peglu, ovde definitivno štedite, jer vam ovaj proizvod ne treba.


Iskreno se nadam da vam je ovaj post bio od koristi i da će vam pomoći da kupujete pametno. Uvek je bolje uštedeti na jednoj strani, i uložiti više u nešto što će vam zaista dati rezultate.

6 коментара:

  1. Анониман28. јул 2017. 13:20

    Ja stedim na samponima, balzamima, prkskalicama i ulazem dosta novca u maske. To sve pod uticajem tvog bloga :) Koristan je post, kao i svaki koji objavis, ne znam sta bismo bez tebe.

    ОдговориИзбриши
  2. Koristim babylove sampon i ovo amazonsko muru muru ulje koje nebi kupila da ga ti nisi toliko nahvalila. Prskalice ne koristim. Takodjer ne koristim ni fen ni peglu. Mozda ih koristim nekoliko puta godisnje tako da ne trosim novac na termo zastite a schwartzkopf BC masku cu kupit cim stigne placa takodjer zbog tvoje recenzije. Tvoj blog mi je pomogao puno da shvatim kako se zapravo njeguje kosa i nije mi problem i mjesecima cekat njen oporavak jer znam da ne radim nista pogresno. Godinama se farbam u plavo sad sam prestala i s tim. Jednom u 10 dana operem kosu silver samponom kad mi izadje zutilo. Kad mi dosadi moja boja napravim sama preljev doma. Od maski koristim tigi bed head resurrection i loreal professional pro keratin refill al jedva cekam da kupim ti BC od schwartzopfa. To ce ujedno biti moja prva proteinska maska

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican ti je blog i veoma kvalitetno pises, bez ubedjivanja i navaljivanja "kupite ovo, kupite ovo." Probala sam svasta nesto na svojoj kosi i dalje probam jer ne mogu da se zadrzim na jednom proizvodu ma koliko mi dobar bio. Izuzetak su ampule koje i ti koristis. U potpunosti sam batalila drugstore proizvode jer sada imam pramenove i iz iskustva znam da mi to sad nece pomoci a plus i ne gubi mi se vreme na to vise, samo jednu glavu imam :D Nedavno sam pocela da uparujem profi proizvode, sampon i balzam. Na taj nacin imam bolji efekat nego sa trpanjem pakovanja, ulja, krema.. Profi proizvodi narocito za farbanu kosu imaju izbalansiran ph i obicno jos nizi od standardnij 5,5 sto je za otvorenu dlaku melem. Balzam ima po pravilu jos nizi ph i zagladjuje kosu jako dobro bez obzira na sastav. U aleksandru ima sad tih promo pakovanja, kesica sampon+balzam ili sampon+balzam+ulje. Macadamia smoooth, eprouvage za jacanje kose i eprouvage za volumen kose su mi odlicine kompbinacije. Eprouvage ti narocito preporucujem jer volis proteine :)Isprobaj obavezno te kesice, imas dovoljno iskustva da i posle jednog pranja vidis da li ti odgovara ili ne. Ja taj sampon rastegnem na 2 pranja, jer strpljivo dodajem i sampon i vodu da mi zapeni. Meni je kosa masna i poprilocno dobro je podnela blans ali sam je i cuvala 2 godine da bih izvukla pramenonove i cuvala sam je od pegle i ostalih neprijatelja kose. U sustini, po slikama vidim da imamo bas slican kvalitet kose, dlaka, gustina i to :) Puno pozdrava i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo na lepim rečima, znači mnogo :)

      Takođe, mnogo ti hvala što si podelila svoje iskustvo i mišljenje sa kojim se u potpunosti slažem! Pogledaću Eprouvage, obavezno. Evo, zapisala sam :)

      Veliki pozdrav za tebe

      Избриши